שתף קטע נבחר

מחקר: בהיי-טק סובלים יותר ממשבר כלכלי

בנק ישראל מצא תופעה ייחודית לענף טכנולוגיות המידע שרבים מכנים כ"קטר הצמיחה של המשק": מרגע שחל גידול בביקוש לעובדים בתחום, רק אחרי חמש שנים בממוצע הם מגיעים, ובינתיים המחסור בהם מביא לעלייה בשכר. מנגד, בעת משבר כלכלי, השכר בתחום נפגע יותר מאשר בענפים אחרים

אחת התופעות הכלכליות החשובות של הדור האחרון בישראל, היא הגידול במשקלו של ענף טכנולוגיות המידע (IT) בתוצר המשקי ובשוק התעסוקה. בשל המשקל הגבוה של טכנולוגיות המידע בייצוא ובשל השכר הגבוה יחסית שממנו נהנים העובדים בענף, רבים מתייחסים אליו כאל "הקטר שסוחב את המשק הישראלי קדימה".

 

  

מחקר חדש של הכלכלן יואב פרידמן ממחלקת המחקר של בנק ישראל, מצביע על תופעה מעניינת הייחודית לענף זה. בשל הדרישה לידע מקצועי מתוחכם ומורכב, רוב עובדי הענף נקלטים בו לאחר צימודים ממושכים במוסדות חינוך אקדמיים וטכנולוגיים. הצורך בהכשרה ממושכת גורם לכך שמרגע שחל גידול בביקוש לעובדים בענף, המביא גם לגידול בביקוש לתארים המתאימים, עוברות כחמש שנים עד שהגידול בביקוש בא לידי ביטוי בגידול מספר העובדים הזמינים. בינתיים, המחסור בעובדים מביא לעלייה משמעותית בשכר בענף. 

 

חרדיות עובדות במוקד תמיכה (אילוסטרציה) ()
חרדיות עובדות במוקד תמיכה (אילוסטרציה)

 

מנגד, כאשר חלה האטה בתחום - בשל משבר כלכלי עולמי או בשל פגיעה ברווחיות הייצוא הנובעת מהתחזקות השקל, למשל - עוברות מספר שנים עד שההאטה והירידה בביקוש לתארים מתאימים באה לידי ביטוי בירידה במספר מבקשי העבודה במקצועות הללו. בשל כך, השחיקה בשכר בתחום טכנולוגיות המידע חריפה יותר מאשר בענפים אחרים.

  

פרידמן מצא, כי בשנים 2008-2009, כאשר הצטמצם הסחר העולמי וייסוף בשער השקל פגע ברווחיות הייצוא, ירד השכר הריאלי בענפי ההיי-טק בכ-7%, בעוד שבכלל המגזר העסקי (ללא ענפי טכנולוגיית המידע) הוא ירד ב-2.4% ובענפי התעשייה (ללא ענפי האלקטרוניקה) ב-2.2% בלבד.

 

לטענתו, הגורם לכך הוא זמן התגובה הארוך בין שינויים בביקוש לעובדים בתחום זה להיענות ההיצע לשינויים הללו. כך, למשל, השכר בהיי-טק הגיע לשיא בשנת 1999 אך רק ב-2004 נרשם שיא במספר מסיימי תואר ראשון במדעי המחשב. מנגד, ירידה במספר מסיימי תואר ראשון במדעי המחשב נרשמה רק בשנים 2006-2008, כחמש שנים לאחר משבר הדוט.קום שהביא לגל של פיטורים בתחום.

  

מהמחקר עולה, כי מאפיין זה של ענף ההיי-טק הולך ונהיה מובהק יותר עם השנים, עם העלייה בשיעור האקדמאים העוסקים בתחום. פרידמן בדק ומצא כי ב-15 השנים האחרונות, גדל שיעור המועסקים בעלי תואר אקדמי בענף טכנולוגיות המידע, מ-24% ל-33%. באותה תקופה גדל שיעור המועסקים בעלי תואר אקדמי בשאר ענפי המשק מ-5.5% ל-9% בלבד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
היי-טק. תחום רגיש
צילום: Shutterstock
מומלצים