שתף קטע נבחר
צילום: לע"מ

המחדל באמ"ן: "חששתי שראש המוסד ייחטף"

"קראו לי פאניקיסט, אלארמיסט", סיפר לוועדת אגרנט ראש מדור באגף המודיעין, שניסה במשך שבוע לשכנע שעומדת לפרוץ מלחמה. "אמרתי שהפסיקו את צום הרמדאן, אבל הרמ"ח היה תוך כדי קימה בדרך לרמטכ"ל". וגם - מה זה אומר שסאדאת הוא "מוכר עגבניות"?

אלברט סודאי, ראש מדור מדיני בענף 6 המצרי ששירת כאזרח עובד צה"ל, היה אחד הקולות הבודדים באמ"ן שסבר כי פניהן של מצרים וסוריה למלחמה. "הייתה לי דעה שונה מראש הענף ומהקונצנזוס של המלחמה שהערבים לא הולכים למלחמה", סיפר בעדותו בפני ועדת אגרנט שחקרה את כשלי מלחמת יום כיפור. תמלילי דבריו המתפרסמים היום (א') מספקים הצצה למחדל הגדול בגופי המודיעין ערב המלחמה, ומראים כיצד דיכאו בכירי אמ"ן את אלו בדרגים הנמוכים יותר שהתריעו על המלחמה הקרבה.

 

40 שנה למלחמת יום כיפור - מסמכי אגרנט נחשפים:

צה"ל 73': בכיר הטריד מינית במלחמה וקודם

העדויות מהחזית: "הרגשנו שתהיה שואה"

מפקד חיל האוויר: לא רצו להרגיז את המצרים

 

ראש המדור סיפר לחברי הוועדה מה הוביל את קו המחשבה שלו. "הערכתי אותן כך למעשה כבר בראשית השנה, בחודש מרס, עם שינוי הממשלה במצרים. ראיתי זאת בחומרה. גם בגלל ההצהרות של סאדאת ש'אנחנו הולכים לעימות כולל' וגם מעצם העובדות שהוא נטל על עצמו את תפקיד ראש הממשלה. תמיד הערכתי שראשות ממשלה זה מין בלם זעזועים עבורו, שכישלונות הוא יכול להטיל על ראש הממשלה. ואם הוא נטל על עצמו את התפקיד, פירושו שהוא הולך למשהו רציני יותר. אני קיבלתי זאת כחומרה ומשום כך תמיד בדקתי את עצמי לפי הידיעות ובחנתי את העניין מתוך ההנחה שלי שהוא מתכוון ברצינות ללכת למלחמה".

 

 

את החומר חשף ארכיון צה"ל במשרד הביטחון. בדבריו מתאר סודאי כיצד עורר ריכוז הכוחות הסוריים סימני שאלה רבים, "והטיעונים שהתחילו במחלקה כאילו הסורים חוששים... קיבלתי זאת כלא מספיק עונה על הבעיה. היה למעשה פחות או יותר מקובל על כולם שהסורים לא הולכים לבד, מבחינת יחסי הכוחות לא ייתכן שהסורים הולכים לבד למלחמה. על כן, כשהחלו הידיעות על ריכוזים במצרים, והייתי אומר ידיעות התרעתיות או המקורות האמריקניים על אפשרות פעולה סורית, ראיתי זאת במקביל גם שמצרים יוצאת למלחמה. התחלתי לראות סימנים שלכאורה, כל אחד בנפרד, אפשר לראות אותו כלא כלום, אבל ביחד, ההצטברות של הידיעות ביחד, ראיתי אותן בחומרה".

 

"קראו לי פאניקיסט"

סודאי מספר שהסימנים המעידים - ציוד הגישור שהביאו המצרים לאזור התעלה, חימוש היחידות הימיות ועוד - חיזקו את תחושותיו. אך בדיון בבוקר ביום רביעי, שלושה ימים לפני פרוץ הקרבות, העביר את תחושותיו "בצורה עקיפה" כי חשש מהתגובות של הקולגות שסימנו אותו כמעורר בהלה. "בעבר קראו לי פאניקיסט, אלארמיסט".

 

חבר הוועדה, הרמטכ"ל לשעבר יגאל ידין: מי כינה אותך?

סודאי: מדי פעם קצין: אל תהיה אלארמיסט, אל תהיה פאניקיסט. ניסיתי עכשיו - אולי השתנתה עמדת הרוסים, הנכונות המצרית ללכת למלחמה נובעת משינוי העמדה הרוסית והם יותר נכונים להסתכן. הדבר הזה לא נתקבל.

 

מהעדויות שנחשפו בשנה שעברה: 

הערתי את ראש המוסד: טוס למלאך, תהיה מלחמה

אבא אבן: גם ארה"ב לא חזתה מלחמה

גורודיש: אריק לא מילא פקודות. ידין: הוא הלך כסביבון

סיגרים ולשכות פאר. צמרת צה"ל לפני יום כיפור

דדו באגרנט: כך הסתיר צה"ל מהציבור את האמת

גלילי באגרנט: האמצעים הסודיים שלא הופעלו

אנשי המודיעין באגרנט: הקצין שהתריע ננזף

 

חטיבה 7 בגולן (צילום: טום היימן) (צילום: טום היימן)
חטיבה 7 בגולן(צילום: טום היימן)

בגזרה הצפונית בסיני ( צילום: דובר צה"ל) ( צילום: דובר צה
בגזרה הצפונית בסיני( צילום: דובר צה"ל)

 

שלושה ימים לפני הלחימה, מספר סודאי, ניסה לדבר עם ראש המדור המקביל אליו, אבל העובדה שהאיש היה חדש בתפקיד גרמה לכך שהוא הושפע יותר מראש הענף. שעות לאחר מכן, סיפר בעדותו, פגש בעוזר דובר צה"ל ואמר לו: "אתה תכין את מחלקת דובר צה"ל למלחמה. במחלקת המחקר לא רוצים לשמוע לי". למחרת בערב, יום חמישי, שוחח עם ראש הענף והציג את עמדתו. ראש הענף הציע לדבר עם ראש מחלקת המחקר, אך זה היה בהרצאה בפו"ם. ראש הענף הבטיח שיעביר את המסר.

 

"ראש המוסד עלול להיחטף או להיפגע"

בבוקר יום שישי, 5 באוקטובר, קיבל סודאי את הידיעה כי ראש המוסד נפגש עם המקור אשרף מרואן, מצמרת השלטון המצרי, שישראל לא מודה עד היום שהיה "המלאך". "אני מכיר אותו בשמו המקורי", סיפר לחברי הוועדה. סודאי, שהעריך שהולכת לפרוץ מלחמה, העלה לראשונה ספק גדול בכוונותיו של המקור והציג חשש מתרחיש אימים: "במקרה מלחמה, יכולים לחטוף גם את ראש המוסד. החשש שלי היה כזה - עלולים לחטוף את ראש המוסד או לפגוע בו. התייעצתי עם ראש הענף והודעתי גם לע' רמ"ח מחקר בכתב, אמרתי לו את הפירוש המחמיר שלי. הלכתי למוסד, לעוזרו של ראש המוסד פרדי עיני. אמרתי לו שהרגשתי שלי שעלולה להיות מלחמה, היות וכל הזמן היו לנו סימני שאלה לגבי XXX המקור (מרואן - ר"מ) אמרתי לו: מוטב שננקוט צעדי זהירות".

 

עוד סודות יום כיפור שנחשפו בשנים קודמות:

 

ידיעה נוספת שזורמת משכנעת את סודאי "מעל ל-50%", לדבריו, שהולכת לפרוץ מלחמה - ידיעה על הוראה להפסיק את צום הרמדאן. "היות וראש המדור אינו מזרחן ולא מכיר את הטקסיות המוסלמית הוא ביקש להתייעץ איתי, אמרתי לו את הפירוש המחמיר שלי. ראיתי זאת בחומרה ורצתי עם הידיעה ביד לרמ"ח - לשלו (אריה שלו, שהיה עוזר ראש אמ"ן - ר"מ). שלו היה במצב כזה שהוא נקרא ללשכת הרמטכ"ל, הוא היה תוך כדי קימה, ניסיתי להסביר לו את העניין, יכול להיות שהוא היה עסוק או מוטרד. הוא אמר לי: 'כבר שמעתי על כך, המדור הצבאי אומר שזה היה מקודם'. אמרתי לו: 'זה לא היה מקודם'".

 

"אריה שלו היה בתהליך קימה, ניסיתי להסביר לו" (צילום: ארכיון צהל ומערכת הביטחון במשרד הביטחון   ) (צילום: ארכיון צהל ומערכת הביטחון במשרד הביטחון   )
"אריה שלו היה בתהליך קימה, ניסיתי להסביר לו"

פינוי פצועים מסיני (צילום: במחנה-אברהם ורד) (צילום: במחנה-אברהם ורד)
פינוי פצועים מסיני(צילום: במחנה-אברהם ורד)

 

חיילים בזמן הפגזה במעוז בודפשט ( צילום: במחנה, מיכה בר-עם) ( צילום: במחנה, מיכה בר-עם)
חיילים בזמן הפגזה במעוז בודפשט( צילום: במחנה, מיכה בר-עם)

הרמטכ"ל דדו במסוק בחזית הדרום (צילום: משרד הבטחון) (צילום: משרד הבטחון)
הרמטכ"ל דדו במסוק בחזית הדרום(צילום: משרד הבטחון)

 

סודאי נשאל על הפרופיל של נשיא מצרים אנואר סאדאת. הוא הזכיר את הניתוח שהיה מצוי באמ"ן,

ולפיו סאדאת הוא "מוכר עגבניות". "מה הפירוש של מוכר עגבניות?", שאל השופט לנדוי. "שזה אדם שלא שווה הרבה, אין לו מעמד, לא מכבדים אותו. הוא לא בקיא במסתורי המדיניות והוא לא יוכל להחזיק הרבה זמן. ההערכה שלי הייתה שהוא אנפרדיקטבל (בלתי צפוי - ר"מ). נאצר, למרות שהיה אדם יותר קיצוני, היה אדם מחושב ויכולת לעקוב אחריו יותר. סאדאת, אולי בגלל קוצר הזמן והאופי שלו, היה אנפרדיקטבל. דבר אחד ידענו עליו, שהוא תככן, קושר קשרים".

 

לקראת סיום העדות נשאל סודאי על ידי ידין כיצד ייתכן שהערכותיו לא הופיעו בסיכומים הרשמיים של אמ"ן. "אני לא מוצא זכר לכל מה שאתה אומר, אלא להיפך... איך זה יכול לקרות?" שואל ידין. תשובתו של סודאי מעידה היטב על רוח העבודה באמ"ן שלפני המלחמה. "חופש דעה בדיונים ישנו, אבל בכתב יש קונצנזוס. אסור לכתוב דבר שאינו מקובל. כך כתבתי, אך לא כך יצא". בשנים שלפני 1973, טען סודאי, חל שינוי לחומרה באמ"ן. "מאז מלחמת ששת הימים, הדעה הזו שהצד השני לא יכול לעשות כלום שלטה. ולכן כל דעה מנוגדת לא הייתה פופולרית".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: משרד הבטחון
"ראיתי שהולכים למשהו רציני"
צילום: משרד הבטחון
צילום: צביקה ישראלי, לע"מ
ראש המוסד דאז זמיר
צילום: צביקה ישראלי, לע"מ
צילום: יעקב סער, לע"מ
"מוכר העגבניות" סאדאת
צילום: יעקב סער, לע"מ
מומלצים