שתף קטע נבחר

צילום: AP, MCT, AFP , רויטרס, סי די בנק

מרכיבים קואליציה: מי בעד תקיפה, מי נגד

בריטניה וגרמניה בעד, אבל נגד. אובמה נשאר עם צרפת וטורקיה. נאט"ו על הגדר. מי בקואליציה? לפניכם תמונת מצב עולמית

נאומיהם אמש (ו') של נשיא ארצות הברית ברק אובמה ומזכיר המדינה שלו ג'ון קרי לא מותירים מקום לספק - המעצמה הגדולה בעולם תתקוף בסוריה בעיתוי ובזמן שייראו לה הכי מתאימים. והיא תעשה זאת משום שלטענתה יש בידיה הוכחות חותכות שקושרות את משטרו של בשאר אסד למתקפה הכימית בפרברי דמשק, שבה נהרגו 1,429 בני אדם.

 

תיק הראיות נגד אסד: הירי אותר בלוויין, יורטו שיחות, התסמינים - קצף מהפה ומהאף

 

אלא שארה"ב ניגשת למערכה בסוריה עם כל עוצמתה הצבאית - מטוסי קרב, משחתות, צוללות וטילי שיוט - ללא תמיכה בינלאומית גורפת אפילו מצד בעלות בריתה הקרובות ביותר. להלן מבט על המדינות שבמשך כשלוש שנים מתחו ביקורת חריפה על הדיכוי האכזרי בסוריה ועל מותם של יותר מ-100 אלף בני אדם וקראו להדיח את אסד מהשלטון. מהי עמדתן באשר להתערבות צבאית במדינה הערבית? ומה חושבות בעלות הברית של סוריה על תקיפה אפשרית של המערב?  

צרפת: תומכת בתקיפה

בעקבות הטבח הכימי בשבוע שעבר בפרברי דמשק קראה צרפת לפעולה צבאית מיידית בסוריה וגם כיום היא דובקת בעמדתה. בראיון לעיתון "לה מונד", אמר הנשיא הצרפתי פרנסואה הולנד כי הצבעת הפרלמנט הבריטי נגד תקיפה בסוריה לא תשפיע על החלטת מדינתו להעניש את שלטונו של אסד בתגובה לשימוש בנשק כימי.

כאשר נשאל הולנד אם צרפת תצא לפעולה בלי בריטניה, הוא השיב: "כן. כל מדינה עצמאית בבחירתה להשתתף בפעולה או לא. זה תקף לבריטניה כמו לצרפת". הוא חזר על מדיניות הממשלה בפריז שהמעורבות הבינלאומית צריכה להיות "תַּקיפה אך מידתית", אך לא קרא באופן מפורש לפעילות צבאית אלא רמז: "כל האפשרויות על השולחן".

 

טורקיה: תומכת בתקיפה 

המדינה האיסלאמית היא תומכת גדולה בהתערבות צבאית בסוריה. זרם הפליטים הבלתי נגמר מסוריה מתח יתר על המידה את משאביה של טורקיה בדרום שטחה. הפליטים הסורים שברחו מארצם כדי להציל את חייהם אינם הבעיה היחידה שמציבה סוריה בפני טורקיה השכנה. בטורקיה עצמה אירעו תקיפות שונות שלטענת ראש הממשלה רג'פ טאיפ ארדואן בוצעו על ידי טורקים שקשורים למשטר אסד. לכך יש להוסיף את תקריות הגבול הרבות בין שתי המדינות שבהן נרשמו פצועים וגם הרוגים.

 

באופן תיאורטי, טורקיה יכולה להסתמך על סעיף 5 באמנת ברית נאט"ו, שבה היא חברה, ולזמן את כל המדינות שחברות בברית הצבאית לבוא להגנתה. טורקיה איימה לעשות זאת בעקבות תקיפות בשטחה מהגבול הסורי, אולם לפי שעה לא מימשה את איומה. השבוע אמרה טורקיה כי תצטרף לכל קואליציה בינלאומית נגד המשטר הסורי. שר החוץ הטורקי אחמט דבוטאולו אמר כי ארצו תעשה זאת גם אם לא תתגבש הסכמה בנושא במועצת הביטחון של האו"ם. במהלך פגישה עם עמיתו הגרמני וסטרוולה הוא הוסיף כי "כל הקווים האדומים בסוריה נחצו".

 

טורקיה הייתה יעד להתקפות מצד סוריה. ארדואן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טורקיה הייתה יעד להתקפות מצד סוריה. ארדואן(צילום: AFP)

 

גורמים רשמיים בטורקיה אמרו אמש כי המדינה נמצאת בכוננות מחשש לתקיפה כימית מסוריה השכנה ואוגרת אוכל ומסכות גז לאורך הגבול. הרשויות במדינה מרעננות מקלטים בשבעה אזורים לאורך הגבול וצוות של מאה מומחים כימיים נשלחו לאזור, שעבר סריקות לאיתור סימנים לתקיפה כימית. בעבר נחשבו אסד וארדואן לידידים טובים, אולם מאז פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה במרס 2011 התערערו היחסים ביניהם וטורקיה הפכה למתנגדת חריפה למשטר אסד. "לכוחות המזוינים הטורקיים יש את המנדט לנקוט כל צעד נגד כל איום ביטחוני מסוריה או ממקום אחר", אמר שר החוץ הטורקי.

 

אתמול אמר דבוטאולו כי אין כל ספק שכוחותיו של אסד השתמשו בשבוע שעבר בכלי נשק כימיים נגד אזרחים.  

 

גרמניה: תומכת אבל לא תשתתף

לאחר הדיווחים על התקיפה הכימית בסוריה ועל מאות ההרוגים אמר שר החוץ הגרמני גידו וסטרוולה כי "אם יאשרו שפעולה כזו אכן קרתה אז הקהילה הבינלאומית חייבת לפעול. בזמן זה, גרמניה תהיה שייכת לאלה שקוראים לתוצאות מתאימות".

 

אתמול הודיעה גרמניה כי היא תומכת בהתערבות בסוריה, אולם פסלה אפשרות למעורבות צבאה בתקיפה מערבית במדינה הערבית. וסטרוולה אמר כי לא הוצע למדינתו להשתתף בפעולה צבאית, ושמבצע כזה אף איננו נשקל על ידי הממשלה בברלין.

 

בריטניה: מתנגדת לתקיפה, תומכת באמריקנים 

חברי הפרלמנט בלונדון הצביעו שלשום ברוב של 285 מול 272 נגד התערבות צבאית אפשרית בסוריה, כדי להרתיע אותה משימוש חוזר בנשק כימי. "הבית לא אישר את ההצעה. ברור לי שהפרלמנט הבריטי, שמשקף את רצון העם, לא רוצה בפעולה צבאית", אמר ראש הממשלה דיוויד קמרון לאחר המפלה שנחל בבית הנבחרים בלונדון. "הבנתי את זה, ואפעל בהתאם".

 

קמרון (משמאל) עם אובמה ונשיא צרפת הולנד (מימין). ארכיון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קמרון (משמאל) עם אובמה ונשיא צרפת הולנד (מימין). ארכיון(צילום: AFP)

 

אתמול אמר קמרון כי הוא מאמין שהציבור האמריקני והנשיא אובמה יבינו את "הצורך להקשיב לעם" בנוגע למשבר הסורי. קמרון הוסיף כי הוא נחוש בדעתו לפעול בדרך שונה מהאופן שבו התקבלו החלטות בעבר ו"לכבד את הפרלמנט". הוא הוסיף כי ישוחח בקרוב עם הנשיא האמריקני וש"אינני חושב שזו שאלה של צורך להתנצל".

 

נאט"ו: הדעות חלוקות בקרב חברות הברית הצבאית 

הברית הצבאית, שבה חברות 28 מדינות, גינתה את הטבח הכימי בסוריה בשבוע שעבר, אולם היא יכולה לפעול צבאית בשטח המדינה הערבית רק אם פעולה זו זוכה לקונצנזוס מלא, דבר שאינו קיים לפי שעה.

 

יוון, למשל, מעדיפה דיפלומטיה על פני פעולה צבאית בסוריה, אולם אמרה שהיא תאפשר לנאט"ו להשתמש בבסיסיה אם תתקבל החלטה על תקיפות אוויריות. קנדה ודנמרק תומכות בתקיפה בסוריה, אך אינן מתכוונות להשתתף בה. בכל מקרה, הן הציעו סיוע פוליטי לפעולה מסוג זה.

 

גרמניה לא תתערב צבאית, צרפת דווקא מוכנה. הולנד ומרקל (צילום: AP) (צילום: AP)
גרמניה לא תתערב צבאית, צרפת דווקא מוכנה. הולנד ומרקל(צילום: AP)
 

 

בפולין, ראש הממשלה דונלק טוסק אמר כי הוא לא משוכנע שתקיפות מהאוויר יעשו את העבודה בסוריה, בעוד ממשלת הולנד קראה לנהוג זהירות בכל הנוגע למלחמת האזרחים בסוריה.

 

באיטליה, ראש הממשלה אנריקו לטה אמר כי ארצו לא תצטרף למבצע צבאי בסוריה ללא אישור ממועצת הביטחון של האו"ם. הוא הוסיף: "אנחנו מגבים את הקהילה הבינלאומית שגינתה את נשיא סוריה אסד". שרת החוץ האיטלקייה אמה בונינו אמרה: "כך זה תמיד מתחיל".

 

ירדן: הדעות חלוקות לגבי תקיפה 

השבוע נערכו בחירות מוניציפליות בממלכה ההאשמית, אבל נראה שהנושא היחיד שמעסיק את כולם הוא סוריה. ברחוב הירדני יש פילוג מבחינת הדעות לגבי התערבות צבאית מערבית.

 

אלה שמתנגדים אומרים שזה ייצור משבר חדש, בייחוד בגלל החשש מהשתלטות ארגוני הטרור כמו ג'בהת א-נוסרה (הזרוע המזוהה עם אל-קאעידה) על המדינה ועל אמצעי הלחימה של המשטר. אחרי שייפול המשטר מול מי הם יתעמתו? בוודאי שהם ייצאו את המשבר בסוריה למדינות אחרות, והם מהווים איום לכל מדינה. מנגד יש כאלה שחושבים שהתערבות צבאית תביא לקץ המשבר ותשים סוף למעשי הטבח בסוריה, בייחוד על רקע התקיפה הכימית בפרברי דמשק ומספר ההרוגים הגדול.

 

כמו בישראל, גם בירדן נרשמת דריכות לקראת מתקפה אמריקנית אפשרית בסוריה. הדריכות מתבטאת בהזזת כוחות לגבול, בנטישת תושבים את בתיהם ובחלוקת מסיכות גז לאזרחים.  

 

סעודיה: תומכת בתקיפה, לא תשתתף

לפני כשבועיים הציעה סעודיה תמריצים לרוסיה בתמורה להסרת תמיכתה במשטר אסד. מקורות באופוזיציה הסורית אמרו שסעודיה הציעה לקנות מרוסיה נשק בשווי 15 מיליארד דולר וכן הציעה להבטיח לא לאיים על מעמדה של רוסיה כספקית הגז הראשית באירופה. בתמורה, ביקשה סעודיה שרוסיה תפסיק לתמוך באסד ושלא תמנע העברת הצעות במועצת הביטחון בעניין סוריה.

 

באשר לסוגיית התקיפה בשטח סוריה הרי שסעודיה תומכת במהלך, אולם אין שום סיכוי שהיא תשתתף בו. בכל מקרה, השלטונות בריאד דואגים להעביר סכומי כסף גדולים ביותר כדי לתמוך באופוזיציה הסורית.

 

ישראל: תומכת בתקיפה, לא תשתתף אלא אם תותקף

ישראל תומכת כמובן בתקיפה מערבית בסוריה, אולם במקרה שכזה היא תעמוד מהצד אלא אם תותקף ישירות על ידי סוריה. ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר השבוע כי "מה שמתחולל בסוריה הוא פשע שמבצע השלטון הסורי בעם שלו. זוועות אלו חייבות להיפסק". הוא הוסיף כי "אסור שהמצב הזה יימשך. אסור שלמשטרים המסוכנים בעולם יהיה את הנשק המסוכן בעולם ואנו מצפים שהדבר הזה ייפסק. היד שלנו תמיד נמצאת על הדופק. האצבע שלנו היא אצבע אחראית ובמקרה הצורך גם נמצאת על ההדק. תמיד נדע להגן על אזרחינו ומדינתנו נגד אלה הבאים לפגוע בנו או מנסים לפגוע". וברמז ישיר לבשאר אסד אמר נתניהו: "אם ישראל תותקף נגיב בעוצמה".

  

קטאר: תומכת בתקיפה, לא תשתתף

גם קטאר, כמו סעודיה, היא אחת ממדינות המפרץ הפרסית שתרמו תרומה ניכרת לכוחות המורדים בסוריה, במיוחד בצד הכלכלי וגם קטאר תומכת בתקיפה אמריקנית בסוריה אם כי היא לא תהיה בין המשתתפות בה.

 

"תקיפה מערבית תוביל לחורבן ישראל". נשיא איראן רוחאני (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"תקיפה מערבית תוביל לחורבן ישראל". נשיא איראן רוחאני(צילום: AFP)

 

מאז פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה האשים משטר אסד את קטאר בחימוש המורדים הסורים בנשק כימי. "קטאר מעניקה לכוחות המורדים נשק כימי כדי שישתמשו בו, יתעדו אותו ויפיצו את השקר לפיו צבא סוריה משתמש בנשק כימי נגד אזרחים", האשים סגן ראש הממשלה הסורי קדרי בתחילת השנה.

 

המתנגדות הנחרצות

בין המתנגדות החריפות ביותר לתקיפה מערבית בסוריה ניתן למצוא את בנות הברית הקרובות ביותר של אסד, הלוא הן סין, רוסיה, איראן וכן ארגון חיזבאללה הלבנוני בראשות חסן נסראללה, שהעניק סיוע רב לצבא סוריה בכיבוש ערים ויעדים אסטרטגיים מידי המורדים, כמו למשל הערים קוסייר וחומס.

  

איראן: מתנגדת לתקיפה 

איראן איימה כי תקיפה מערבית בסוריה תוביל לחורבן ישראל. בראיון שהעניק מפקד משמרות המהפכה מוחמד ג'עפרי לסוכנות הידיעות האיראנית הוא הדגיש כי תקיפה כזו תוביל את ארה"ב "למלחמת וייטנאם השנייה". מפקד משמרות המהפכה הוסיף כי "סוריה תהפוך לשדה קרב מסוכן יותר מזה שהתרחש בווייטנאם ותסבך עוד יותר את הצבא האמריקני".

 

"לתקיפה בסוריה יהיו השלכות חמורות". אסד ופוטין (צילום: AP, רויטרס) (צילום: AP, רויטרס)
"לתקיפה בסוריה יהיו השלכות חמורות". אסד ופוטין(צילום: AP, רויטרס)

 

גם רמטכ"ל צבא איראן המשיך ברצף האיומים וחידד את דבריו של ג'עפרי. "כל פעולה צבאית נגד סוריה רק תדרדר את הציונים ללוע האש", אמר הגנרל חסן פיירוז-עבאדי. על פי דיווח בתקשורת האיראנית, הרמטכ"ל הוסיף ש"ארה"ב, בריטניה ושאר השותפות שלהן יסבלו מאוד אם תתבצע תקיפה בסוריה".

 

רוסיה: המתנגדת הגדולה לתקיפה 

רוסיה אמרה שהיא מתנגדת לכל החלטה של מועצת הביטחון באו"ם שעשויה לכלול אפשרות לשימוש בכוח בסוריה. מוסקבה גם אמרה כי לתקיפה בסוריה יהיו השלכות חמורות, אולם הוסיפה שתישאר מחוץ למשחק ולא תתערב במקרה שסוריה תותקף.

 

רוסיה אמנם הגדירה את השימוש בנשק כימי כ"בלתי נסבל", אולם היא הדגישה את הצורך לחפש פתרון דיפלומטי ואמרה שהקריאות להתערבות צבאית של המערב בסוריה עומדות בסתירה ליסודות אמנת האו"ם ולנורמות אחרות של החוק הבינלאומי.

 

בהקשר זה חשוב לזכור את הברית ההדוקה בין מוסקבה לבין דמשק ובעיקר את משלוח הנשק הגדולים שיוצאים מכיוון רוסיה לסוריה - תמורת מיליארדי דולרים. למשטרו של ולדימיר פוטין אין כל אינטרס להפסיק את הברית הזו שמכניסה כסף רב לארצו ומעניקה לו השפעה ונוכחות באזור המזרח התיכון. לרוסים, חשוב לזכור, יש בסיס צבאי בעיר הנמל הסורית טרטוס.

  

סין: מתנגדת לתקיפה 

סין מתנגדת לתקיפה מערבית בסוריה ובכלל לכל התערבות בענייניה הפנימיים של המדינה הערבית. השלטונות בבייג'ינג טענו שארה"ב ובעלות בריתה מנסות לכפות שינויים על המשטר הסורי באופן לא חוקי, תוך ניצול נושא הנשק הכימי במדינה. עוד טענה סין שוושינגטון ובעלות בריתה כבר ניפחו את המשבר בסוריה לקונפליקט קשה ומכוער והזהירה כי המלחמה בעיראק, שהייתה גם כן למען השמדת הנשק הכימי במדינה, עלולה לחזור על עצמה בסוריה.

פורסם לראשונה 30/08/2013 23:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
"לא הוצע לגרמניה להשתתף במבצע". מרקל
צילום: AP
צילום: רוייטרס
הנשיא ברק אובמה
צילום: רוייטרס
צילום: EPA
ג'ון קרי בנאומו
צילום: EPA
מומלצים