שתף קטע נבחר

נשיא איראן לשעבר: אסד תקף בנשק כימי

אכבר האשמי רפסנג'אני, שנחשב עדיין לגורם בכיר בממשל שמצדד במשטר הסורי, הפנה אצבע מאשימה כלפי דמשק: "העם הסורי היה המטרה של מתקפות כימיות מצד הממשלה שלו", הצהיר. כעבור שעה סוכנות הידיעות שציטטה אותו החליפה את הדיווח בנוסח מתוקן. במקביל, מניין ההרוגים בסוריה הגיע ליותר מ-110,000. סגן שר החוץ הסורי: אובמה מהוסס ומבולבל

התבטאות חריגה נגד משטר אסד מצד בכיר איראני: אכבר האשמי רפסנג'אני, נשיא איראן לשעבר, האשים את ממשלת סוריה בשימוש בנשק כימי נגד עמה. "העם הסורי היה המטרה של מתקפות כימיות מצד הממשלה שלו ועכשיו עליו להמתין גם למתקפה מצד הזרים", הוא אמר, לפי הדיווח בסוכנות ידיעות איראנית חצי-רשמית, אילנ"א.

 

רפסנג'אני אמנם מזוהה בתקופה האחרונה עם האופוזיציה במדינה, אולם עדיין מדובר בגורם מרכזי בממשל האיראני ובבעל ברית קרוב של הנשיא הטרי חסן רוחאני. "העם הסורי נפגע קשות במהלך השנתיים האלו", הוא הוסיף בהתייחסו לפרק הזמן שחלף מאז החלה ההתקוממות בסוריה.

 

התקיפה שנדחתה - הכותרות האחרונות:

 

כעבור שעה קלה, יש לציין, החליפה סוכנות הידיעות את הדיווח בגרסה אחרת, שבה כביכול נמנע רפסנג'אני מהפניית אצבע מאשימה לעבר המשטר הסורי. בנוסח המתוקן נכתב: "מצד אחד העם הסורי היה מטרה למתקפה כימית, ועכשיו עליו להמתין למתקפה מצד הזרים".

 

העמדה האיראנית הרשמית היא שהמורדים הסורים אחראים למתקפה הכימית בפרברי דמשק שאירעה ב-21 באוגוסט. בנוסח המקורי המשיך הנשיא לשעבר לתקוף את הממשל: "בתי הכלא מלאים והם הסבו אצטדיונים למתקני כליאה. יותר ממאה אלף איש שנהרגו ומיליונים שהוברחו מבתיהם ממחישים את המצב הקשה של סוריה יותר מכל דבר אחר", אמר. "עכשיו אמריקה, העולם המערבי וכמה ממדינות ערב קרובים להכרזת מלחמה על סוריה, ושאלוהים ירחם על העם הסורי".

   

נמלטים מסוריה ללבנון בשבוע שעבר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נמלטים מסוריה ללבנון בשבוע שעבר(צילום: AFP)

 

רפסנג'אני שימש נשיא איראן בשנים 1997-1989. כיום הוא מכהן בתפקיד יושב ראש המועצה לאבטחת האינטרס של המשטר באיראן. הוא ביקש להתמודד שוב על נשיאות המדינה כנציג הרפורמיסטים בבחירות האחרונות שנערכו ביוני, אולם מועצת שומרי החוקה, הגוף האמון על סינון המועמדים, פסלה את מועמדותו.

 

בתוך כך, נודע כי לפחות 110,371 בני אדם נהרגו בסוריה מאז תחילת מלחמת האזרחים שראשיתה בהתקוממות נגד בשאר אסד, לפני שנתיים וחצי. כך עדכן בצהריים ארגון Syrian Observatory of Human Rights שמושבו בלונדון ומזוהה עם האופוזיציה.

 

לפי הערכת הארגון, שהנתונים שהוא מספק מאז תחילת מלחמת האזרחים דומים מאוד לנתונים הרשמיים של האו"ם ולכן נחשבים אמינים יחסית, מאז תחילת הלחימה נהרגו 40,146 אזרחים, 21,850 מורדים ו-45,478 מאנשי כוחותיו של אסד. הארגון מבסס את נתוניו על רשת רחבה של פעילים, רופאים ומקורות צבאיים ברחבי המדינה.

 

מהנתונים עולה עוד שבקרב האזרחים שנהרגו, לפחות 3,905 הם נשים ו-5,833 - ילדים מתחת לגיל 16. בקרב המורדים 15,992 הם אזרחים שהצטרפו לכוחות הלוחמים נגד אנשי אסד, 3,730 הם לוחמים זרים שהגיעו לסוריה ממדינות אחרות כדי להשתתף בלחימה ו-2,128 היו עריקים מצבא אסד. לפי הארגון, בהרוגים במחנה אסד גם 171 אנשי חיזבאללה, מבין אלפי לוחמים ששלח הארגון השיעי ללבנון. גופותיהם של 2,726 איש לא זוהו, וגורלם של 9,000 אסירים מחד ו-3,500 חיילים מאידך שנתפסו בידי המורדים אינו ידוע.

 

בינתיים, פחות מיממה אחרי שנשיא ארה"ב ברק אובמה החליט לגלגל את ההחלטה אם לתקוף בסוריה בעקבות הטבח הכימי לפתחו של הקונגרס, קולות דומים נשמעים גם בצרפת. החוקה הצרפתית אינה דורשת מהנשיא פרנסואה הולנד להביא להצבעה בפרלמנט החלטה על התערבות צבאית צרפתית, כל עוד היא אינה נמשכת יותר מארבעה חודשים.

 

נפגעים מטילי נפלם בחלב, סוריה ()
נפגעים מטילי נפלם בחלב, סוריה

 

ראש ממשלת צרפת לשעבר ואחד מבכירי האופוזיציה, פרנסואה פיון, אמר היום כי הפרלמנט צריך להצביע על הנושא. פיון אמר לעיתון "זו'רל דו דימאנש" כי "בנסיבות הנוכחיות, צרפת אינה יכולה לצאת למלחמה ללא תמיכה ברורה של הפרלמנט". הפרלמנט הצרפתי צפוי לדון בנושא ביום רביעי, אולם לא מתוכננת הצבעה עליו. בשבוע שעבר הצביע הפרלמנט הבריטי נגד התערבות של בריטניה בסכסוך בסוריה למרות

השימוש שנעשה בנשק כימי, והדבר עשוי להשפיע מאוד על הלך הרוח בצרפת. שר הפנים של צרפת, מנואל ואלס, אמר היום כי צרפת אינה יכולה לפעול נגד סוריה אם ארה"ב לא תצטרף, וכי לפי שעה פריז תמתין להחלטת הקונגרס האמריקני.

 

בינתיים הודה בצהריים שר החוץ של בריטניה, וויליאם הייג, כי ארה"ב וכמה מדינות באירופה מודאגות מכך שמפלגת הלייבור הבריטית הצליחה להביא להחלטה בפרלמנט של בריטניה נגד יציאה לפעולה בסוריה, מהלך שעלול להכשיל פעולה שכזו לגמרי. "יש דאגה די רצינית בכמה בירות אחרות, לא רק מעבר לאוקיינוס האטלנטי אלא גם בירות אירופיות, בנוגע לעמדה שהם (הלייבור) נקטו כשהצביעו נגד פעולה בסוריה", אמר הייג לרשת Sky.

 

בתוך כך, בסוריה ממשיכים לעלוב בארה"ב על דחיית המתקפה. סגן שר החוץ הסורי, פייסל מקדקד, אמר בצהריים בתגובה הראשונה של איש משטר סורי בכיר כי אובמה: "אין ספק שאובמה היה מהוסס, מבולבל ומאוכזב כשדיבר אתמול".


פורסם לראשונה 01/09/2013 15:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
חיילים מצבא אסד בדמשק. 45 אלף הרוגים בשורותיהם
צילום: AP
מומלצים