שתף קטע נבחר

גינקולוגים בכירים: "לעצור חיסון הפפילומה"

50 אלף נערות אמורות היו לקבל השנה את החיסון נגד נגיף הפפילומה בבית הספר, אלא שמחקרים חדשים מוכיחים: ישנה אפשרות שהחיסון שמונע גידולים סרטניים בצוואר הרחם עלול לגרום לתופעות לוואי קשות. משרד הבריאות החליט לערוך דיון נוסף בנושא, מדווח "ידיעות אחרונות"

בעוד הציבור הישראלי מתחבט בשאלה אם לחסן או לא נגד פוליו, עומד כעת חיסון אחר במוקד הדילמה של מערכת הבריאות בישראל: החיסון נגד נגיף הפפילומה.

 

 

עוד על החיסון לפפילומה:

 

50 אלף נערות בכיתה ח' אמורות להתחיל לקבל את החיסון השנה בבתי הספר, כדי להגן עליהן מפני הנגיף שעלול לגרום לסרטן צוואר הרחם. אולם עדויות שהולכות ומצטברות – חלקן מישראל – על תופעות לוואי שונות העלולות להיות קשורות בחיסון, הביאו למחאת רופאים נגד הכוונה לכלול אותו בין חיסוני השגרה המומלצים ומסובסדים על ידי משרד הבריאות. לאור הביקורת הודיע מנכ"ל המשרד כי יבחן מחדש את הסוגיה.

 

נגיף הפפילומה עובר ביחסי מין, ועלול לגרום בין השאר להופעת יבלות על איברי המין ולגידולים סרטניים באיברים שונים בגוף, בהם צוואר הרחם. שני תרכיבי החיסון, גרדסיל וסרווריקס, אמורים להקנות הגנה מפני הדבקה בזנים מסוימים של הנגיף, הקשורים להתפתחות סרטן. הם מאושרים לשימוש בנערות ונשים (גרדסיל מאושר לשימוש גם בבנים) וניתנים במדינות רבות בעולם.

 

לפני שנה החליטה ועדת סל הבריאות להכניס את החיסון לסל. אלא שכעת מתנהל ויכוח רפואי מורכב בנושא, שנובע מדיווחים הולכים ומתרבים על תופעות הלוואי הכרוכות בשימוש בו.

 

בין השאר, כך נטען, עלול החיסון להיות קשור בתופעות שונות, החל מתופעות מקומיות במקום ההזרקה, כמו כאבים ואודם, דרך תופעות כלליות כמו כאבי ראש, בחילות וסחרחורות, עילפון, פקקת ורידים, וכא־ בים מפושטים בגפיים. עוד נטען, כי השימוש בו עלול לגרום לתופעות נוירולוגיות שונות.

 

בשבועות האחרונים פורסמו שני מאמרים מישראל, שנכתבו על ידי צוותי חוקרים בינלאומיים שעמם נמנה פרופ' יהודה שיינפלד, מנהל המרכז למחלות אוטואימוניות (שבהן מערכת החיסון תוקפת את הגוף עצמו) בבית החולים שיבא ומומחה בעל שם עולמי בתחום. במאמרים דווח על כמה מקרים, שחלקם אירעו בישראל, של נשים שפיתחו לופוס (זאבת) – מחלה אוטו־אימונית קשה – לאחר קבלת החיסון, ושל נשים צעירות שפיתחו כשל שחלתי קשה לאחר קבלת החיסון. מקרים דומים דווחו לאחרונה גם בחו"ל.

 

החוקרים מדווחים כי חלק מהנשים, כולן צעירות, פיתחו תסמינים כבר אחרי מנה אחת של החיסון, אולם התסמינים החריפו לאחר קבלת מנות נוספות.

 

המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, ד"ר בועז לב, קיים אתמול שיחה בהשתתפות מומחים המתנגדים למתן החיסון ומומחים התומכים בשימוש בו. בשיחה השתתפו פרופ' שמואל רשפון, פרופ' יעקב בורנשטיין, ד"ר אפרים סיגלר, פרופ' אליעזר שלו, פרופ' עוזי בלר וד"ר דיאנה פלשר – מומחית ברפואה פנימית שיזמה את הדיון. לאור ההתנגדויות שהוצגו בשיחה החליט מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו, להרחיב את הסוגיה לאנשי מקצוע נוספים, על מנת לראות אם יש צורך בשינוי מדיניות המשרד בנושא.

 

דיקן הפקולטה לרפואה בטכניון, פרופ' אליעזר שלו, התומך בדחיית מתן החיסון בבתי הספר עד לדיון נוסף בנושא, הסביר אמש: "תופעות הלוואי שדווחו אינן במספרים גדולים אמנם, ובהחלט ייתכן שאינן קשורות לחי־ סון עצמו, אולם אסור להתעלם מהדיווחים‭."‬ החיסון, יש לציין, מאושר לשימוש ב-127 מדינות.

 

דוברת משרד הבריאות, עינב שימרון־גרינבוים, מסרה בתגובה: "מנכ"ל משרד הבריאות יקיים בימים הקרובים דיון שיעסוק בגישה לחיסון נגד סרטן צוואר הרחם‭."





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
נשים צעירות פיתחו כשל שחלתי קשה לאחר קבלת החיסון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים