שתף קטע נבחר

שביל הגולן: לטייל אל הנוף שמאחורי המלחמה

עמק הבכא, הר החרמונית, "העיניים של המדינה" ושאר אתרים בגולן, שהפכו לסמל בקרבות מלחמת יוה"כ, הם כיום גם חלק משביל באורך 120 ק"מ. לציון 40 שנה למלחמה, מספרים מפקדי הגדודים והחטיבות כיום על מורשת הקרב של יחידותיהם שלחמו באזור, שלימים הפכה לטיול מס' 1 ברמה - שביל הגולן

בשיפולי החרמון, בדיוק במקום שבו אפשר להתחיל לראות את השלג בימי החורף, מתחיל להתפתל לו שביל הגולן. השביל שנחנך בשנת 2007 ואורכו כ-120 ק"מ, עובר בין נופי הרמה היפים, אתרים בעלי מורשת היסטורית חשובה וחוויות בלתי נשכחות.

 

השביל, שמתחיל בחרמון בצפון ומסתיים בעין תאופיק בדרום, מחולק ל-15 מקטעים כשלמטיילים בו צפויים בין חמישה לשמונה ימים של טיול רגלי מרתק, כשבכל עונה ישנה השביל את פניו, ובין הנוף הלבן שבחורף למרבד הצבעוני הנפרס באביב - טמון סודו של שביל הגולן. לשביל סימון משלו בשלושה צבעים, בדומה לשביל ישראל או שביל סובב כנרת, והם לבן, כחול וירוק המסמלים את החרמון, הכנרת והגולן בהתאמה.

 

עוד טיולים בגולן בעקבות המלחמה:

 

בין 5 ל-8 ימי הליכה בין טבע והיסטוריה. שביל הגולן (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
בין 5 ל-8 ימי הליכה בין טבע והיסטוריה. שביל הגולן(צילום: דובר צה"ל)

 

כשמטיילים בין נופיה הקסומים של הרמה, מומלץ להצטייד במגדיר צמחים, אך לא פחות כדי גם שיהיה איתכם ספר היסטוריה - היסטוריה של מלחמת יום הכיפורים, 1973. 

 

כמו מורה טוב, מעביר השביל את המטיילים באתרי מורשת שבהם התרחשו חלק מהקרבות הזכורים ביותר בהיסטוריית מדינת ישראל. קרב עמק הבכא ו"מבצע קינוח" הם רק קומץ נבחר מבין המאורעות ההיסטוריים הנשקפים ממנו, ובסיסי צה"ל הפזורים באזור מזכירים לנו שגם היום יש מי ששומר עלינו ברמה.

 

לכבוד 40 שנים לציון מלחמת יום כיפורים ברמת הגולן גייסנו מספר מפקדי גדודים בצה"ל, שגדודיהם וחטיבותיהם לחמו במיטב הקרובות של המלחמה ההיא, והם מספרים לנו על הנקודות החשובות שבהן עובר השביל.

 

לבן חרמון, כחול כנרת וירוק גולן. צבעי שביל הגולן (צילום: החברה להגנת הטבע)
לבן חרמון, כחול כנרת וירוק גולן. צבעי שביל הגולן(צילום: החברה להגנת הטבע)

 

עמק הבכא/ גדוד 77: "חד, מהיר וקטלני" 

אנדרטת אנדרטת עֹז 77 צופה על נופו המרהיב של עמק הבכא, הנמצא בצפון רמת הגולן. בימיה הראשונים של מלחמת יום הכיפורים, היווה עמק הבכא קרב בלימה מרכזי, כשתא"ל במיל' אביגדור קהלני וגדוד 77 הצליחו לבלום את כניסתם של מאות טנקים סורים מצפון הרמה, ובכך מנעו את נפילתה לידי הסורים ואת המשך ההתקדמות אל עבר הגליל ויישובי הצפון.

 

"מול מאות טנקים צעדו בעוז רוחם, ידעו שרק בגופם להציל הם יכולים יישובי הגליל והגולן. העם לא ישכח, גיבוריהם הנועזים ואת מעשי הבנים. לדורי דורות יונצחו. נפלו אך לא לשווא".

 

מילים אלו, שמופיעות בכניסה לאנדרטה, מציגות את תושיית לוחמי חטיבת 7, שעמדו בשערי המדינה, הבינו את גודל האחריות שמצויה בידם ונלחמו בעוז ובגבורה על מנת לבלום את האויב. בזכות אומץ ליבם, נחישותם ומיומנותם של מפקדי ולוחמי החטיבה - הניצחון היה מוחץ.

 

סימון שביל הגולן באנדרטת עמק הבכא (צילום: דיבר צה"ל) (צילום: דיבר צה
סימון שביל הגולן באנדרטת עמק הבכא(צילום: דיבר צה"ל)

 

חצי שנה לאחר תום הקרבות חזרו חיילי החטיבה ומפקדיה לעמק הבכא, כדי להנציח את זיכרון 21 הלוחמים שנפלו בקרב באמצעות אנדרטה שמורכבת מלוחות של טנק "צנטוריון". השנה נטענו יחד עם לוחמי הגדוד גן זיכרון לצד האנדרטה, כדי לחזק את הקשר ההדוק בין הלוחמים למורשת הגדוד.

 

היום, אחרי 40 שנה, אנחנו, גדוד 77 עדיין בגולן, מוכנים לכל תרחיש, נמצאים פה כדי להגן עליכם. צאו לטייל בשביל הגולן ותיהנו מיופיו - חד, מהיר וקטלני.            

                                                                  (סא"ל יאיר אור, מג"ד 77)

 

איך מגיעים: נוסעים צפונה על כביש 98 בגולן, ואחרי צומת אל-רום פונים ימינה לכביש וממשיכים לפי השילוט.

 

מעטים מול רבים. מצפה עמק הבכא אל סוריה עמק הבכא (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דיבר צה"ל) (צילום: דיבר צה
מעטים מול רבים. מצפה עמק הבכא אל סוריה עמק הבכא (צילום: דובר צה"ל)

 

החרמון/ גדוד 51, גולני: "עיני כל המדינה צופות בכם"

לפני 40 שנה לקח גדוד 51 של חטיבת גולני חלק מכריע ומשפיע במלחמת יום כיפור, במבצע "קינוח", המבצע שחתם את המלחמה והוסיף דף להיסטוריה של עם ישראל.

 

היו אלה לוחמי הגדוד הרובאים שהכריעו בעקשנות המיוחדת להם את הקרב על "העיניים של המדינה", מוצב החרמון.

 

למעלה מ-16 שעות עברו מהרגע שבו אמר המח"ט דאז, אמיר דרורי: "הוטל עלינו לשחרר את החרמון. עיני כל המדינה צופות בכם. להתראות למעלה", ועד לרגע הגדול בו הכריז מג"ד 8 (גדוד טירונים מאולתר של החטיבה) דוד כץ: "החרמון בידי גולני! הקשיבו תחנות כל העולם", בעוד דגל המדינה ודגל גולני מונפים יחד בפסגת ההר, סמל הניצחון של המלחמה כולה.

 

55 לוחמים ומפקדים נהרגו בקרב הקשה ההוא ועוד עשרות רבות נפגעו, אבל על אף הקושי הרב המשיכו הלוחמים להפגין דבקות במשימה וחתירה לניצחון, כרוח גולני. אומץ ליבם ונחישותם של הלוחמים בקרב לימד אותנו פרק חשוב באהבת העם והארץ.

 

"העיניים של המדינה". החרמון - מבט מהכפר מסעדה (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
"העיניים של המדינה". החרמון - מבט מהכפר מסעדה(צילום: זיו ריינשטיין)

 

קטע המסלול הפותח את שביל הגולן והמקום שבו מונחלת מורשת הקרב של קודמינו למשימה, נקרא "מעלה גולני", והוא כל כך ישראלי וכל כך של כולנו.

 

המסלול מתחיל בתחנת הרכבל העליון, ממנו צועדים מטה לכיוון הרכבל התחתון בשביל המסומן בירוק ומתפתל במורד ההר. משם יש להמשיך מטה-מערבה, דרך כביש 98, עד לשמורת נמרוד שם נמצא נחל חזורי וקלעת נמרוד, מבצר עתיק ובו ממוקמת אנדרטת חללי יחידת "אגוז", מהמובחרות בשורות החטיבה.

 

עם ישראל יכול להיות בטוח כי לוחמי גולני יצעדו ראשונים לכל משימה ויכריעו כמו שעשו קודמינו אז, בכל חזית ובכל זמן על מנת להבטיח שנים רבות של ביטחון, חירות ושקט.

 

                                            (סא"ל ברק חירם, מג"ד 51 - "גדוד הבוקעים הראשון")

 

איך מגיעים: נוסעים צפונה על כביש 98 בגולן ועוברים את מג'דל שמס עד לחיבור עם כביש 999. משם לפי השילוט לאתר החרמון.

 

המסלול מתחיל בתחנה העליונה. הרכבל בחרמון (צילום: זיו ריינשטיין)
המסלול מתחיל בתחנה העליונה. הרכבל בחרמון(צילום: זיו ריינשטיין)

 

הר חרמונית/ פלס"ר 7: "החטיבה מאחור, האויב מלפנים"

צפונית לישוב אלרום ודרומית לישוב בוקעתא, בין הר החרמונית לתל בוקעתא, מתגלה שדה שקט שב-9 באוקטובר 1973 הפך תוך דקות ספורות לשדה קרב עקוב מדם. שם, לחם פלס"ר 7 מול הקומנדו הסורי והיה חלק בלתי נפרד מהמאמץ לבלום את התקדמות הצבא הסורי אל רמת הגולן.

 

"החטיבה מאחור, האויב מלפנים...", כך תיארו בהמנון החטיבה את גבורת לוחמי פלס"ר 7, אשר בעת היותם רכובים על נגמ"שים, חתרו למגע, ספגו אבדות, אך לא הפסיקו להילחם, פינו את ההרוגים והפצועים משדה הקרב, לא השאירו אף לוחם מאחור ופעלו על פי ערך הרעות בקור רוח ונחישות.

 

הקומנדו הסורי ספג אבידות כבדות, ובשלב מסוים הפסיק לתפקד. משימתו לתקוף את טנקי חטיבה 7 בקרב עמק הבכא, שהתחולל קילומטר מנקודת הקרב.

 

מראשית הכשרתם מרגישים לוחמי פלס"ר 7 את רמת הגולן דרך הרגליים. מהחרמון בצפון ועד מורדות רמת הגולן, דרך שבילי המורשת של היחידה, לומדים הלוחמים, להלחם בכל מקום, בכל תוואי שטח ולתפקד כעיניים של החטיבה בשדה הקרב. אנחנו לא מסתפקים בסיפורי מורשת והרצאות, אלא מגיעים למקומות בהם אחינו ליחידה לחמו לפני 40 שנה ופוקדים את אנדרטת היחידה, העומדת איתן.

 

אני ממליץ לכם להגיע ולהתחבר למורשת של היחידה, לפגוש את ההיסטוריה שעומדת מאחורי הנופים שבהם אתם מטיילים ולהכיר מקרוב את סיפור גבורתם של לוחמי פלס"ר 7.

 

"כעמוד האש שלפני המחנה, להאיר להם יום וליל", נמשיך להיות היחידה המובילה.

 

                                                                      (רס"ן אמרי יורן, מפקד פלס"ר 7)

 

איך מגיעים: נוסעים צפונה על כביש 98 בגולן, ובפנייה השנייה אחרי צומת אל-רום פונים שמאלה.

 

לפגוש את ההיסטוריה מאחורי הנופים. אנדרטת פלס"ר 7 (צילום: Jakednb) (צילום: Jakednb)
לפגוש את ההיסטוריה מאחורי הנופים. אנדרטת פלס"ר 7(צילום: Jakednb)

 

חושנייה/ חטיבה 188: התרגיל של "כוח צביקה"

"עם שלא ידע את עברו, ההוה שלו דל ועתידו לוט בערפל", אמר יגאל אלון כך אנו מחנכים את חיילי חטיבה 188 בכלל ואת חיילי גדוד סער בפרט. ההיסטוריה נלמדת לא רק כדי שנוכל להתגאות בה, אלא גם כדי שנוכל ללמוד ממנה ולתקן אותה.

 

אתר חושנייה ושרידי כפר הרמת'ניה הסמוכים לו, הינם נקודת ציון חשובה במרכז רמת הגולן ובמורשת הקרב של חטיבה 188. זהו מרחב השוזר בתוכו נוף ייחודי ופסטורלי לצד היסטוריה של אש ותופת ואדמה עקובה מדם.

 

בהגיעכם לאזור קראו את סיפורה של חטיבת "ברק" במלחמת יום הכיפורים ואז עצמו עיניים ונסו לדמיין את רעש זחלי הטנקים, הפגזים השורקים באוויר וריח אבק השריפה. לבטח תתקשו להאמין כי רק 40 שנה חלפו מאז בלמו צביקה גרינגולד וצוותו את דיביזיה 46 הסורית, שביקשה להגיעה למפקדת האוגדה בנפח, בדרכה להשלים את כיבוש רמת הגולן.

 

ציון חשובה במורשת הקרב של חט' 188. חושנייה (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דיבר צה"ל) (צילום: דיבר צה
ציון חשובה במורשת הקרב של חט' 188. חושנייה (צילום: דובר צה"ל)

 

צביקה גרינגולד המ"פ המיתולוגי של "כוח צביקה", היה רק בן 21 כשעמד לבדו, עם טנק בודד,

אל מול עשרות הטנקים הסורים באזור חושנייה. בעזרת תושייה ותעוזה, לצד תחכום וקור רוח, הצליח צביקה ליצור מצג שווא בפניי האויב הסורי, כאילו מדובר היה בכוח גדול הנמצא למולם. הודות לכך הצליח צביקה להאט את קצב התקדמות האויב ובהמשך אף להודפו חזרה מזרחה.

 

על סיפורו של צביקה ועל סיפורי הגבורה של לוחמיה האמיצים של חטיבה 188 ביום הכיפורים, אני מחנך את מפקדיי וחיילי - על אהבת המולדת והגנה על המדינה, על דבקות במשימה וחתירה לניצחון ועל רעות ואחוות הלוחמים. כל אלו מהווים מצפן לכולנו, היום כמו אז, והם שעומדים לזכותנו מול כל אתגר, משימה וקרב.

 

החגים הם זמן לצאת, לטייל וליהנות מנופה של מדינת ישראל היפה שלנו, שלפעמים קל לשכוח שהיא נראית אפילו יותר טוב במציאות מאשר על מסך המחשב או הפלאפון. השקט המתוח אולי מתעתע ומעלה חששות, אבל אנחנו כאן כדי לשמור עליכם ולאפשר לכם עוד טעימה מנופיה ומורשתה של המדינה.

 

                                                              (סא"ל רועי סבירסקי, מג"ד 74, "סער")

 

איך מגיעים: נוסעים בכיוון צפון-מזרח על כביש 87 בגולן עד שמגיעים לצומת בשן. האנדרטה משמאל.

 

החיילים מחונכים על ערכי החטיבה. אנדרטה עוצבת ברק (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דיבר צה"ל) (צילום: דיבר צה
החיילים מחונכים על ערכי החטיבה. אנדרטה עוצבת ברק (צילום: דובר צה"ל)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: החברה להגנת הטבע
120 ק"מ של היסטוריה ונופים. שביל הגולן
צילום: החברה להגנת הטבע
צילום: דיבר צה"ל
"פרק חשוב באהבת העם". סא"ל ברק חירם, מג"ד 51 גולני
צילום: דיבר צה"ל
צילום: דיבר צה"ל
"להתחבר למורשת של היחידה". רס"ן אמרי יורן, פלס"ר 7
צילום: דיבר צה"ל
צילום: דיבר צה"ל
"הניצחון היה מוחץ". סא"ל יאיר אור, מג"ד 77
צילום: דיבר צה"ל
צילום: דיבר צה"ל
"מחנך את חיילי על אהבת המולדת". סא"ל רועי סבירסקי, מג"ד 74
צילום: דיבר צה"ל
מומלצים