שתף קטע נבחר

שנה חדשה: 7 שלבים שיקדמו אתכם בחיים

רוצים לעשות שינוי אבל מפחדים מכישלון? מאמנת מסבירה איך 7 שלבים פשוטים יכולים להראות לכם את הדרך לחיים חדשים. הצעד הראשון הוא ההכרה שאתם זקוקים לשינוי - ושהוא יכול לקחת זמן

ראש השנה עבר, ויום הכיפורים בפתח, ואנו כבר בשנה החדשה תשע"ד. זהו אחד השבועות החשובים ביותר בשנה, חלון מיוחד בזמן שבו, אחרי חודש של הכנות, ועבודת מודעות והניקיון התודעתי האינטנסיבי שעשינו בחודש אלול, אנו ממשיכים בדרך עם המומנטום שיצרנו, ומשתמשים בתנופה כדי ליצור את השינוי שאנו רוצים לראות במציאות שלנו בשנה הזו.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

אבל איך עושים זאת? אני נשאלת פעמים רבות כ"מומחית לצמיחה ושינוי" למה שדווקא השנה הזו זה יצליח? שהרי כל שנה חדשה אנו מציבים מטרות ויעדים, ולא תמיד אנו משיגים אותם, כי המחשבות, ההרגלים והדפוסים הישנים, חוזרים ומשתלטים עלינו.

 

כולנו מחפשים "הוראות הפעלה לשינוי", מבקשים "טיפים", משהו שאפשר ליישם במהירות כולנו רוצים "זבנג וגמרנו", QUICK FIX, וכמי שעוברת תהליך שינוי, מזה עשר שנים, זה די משעשע אותי, למען האמת.

 

לשנות את החיים

לבחור בבריאות: איך לשנות הרגלים - ולעמוד בזה

ראש השינוי: 4 שלבים שיעזרו לייצר שינוי בחיים

מחקר: שינוי באורח החיים מונע 40% ממקרי הסרטן

  

אכן, יש לי הרבה מאוד טיפים, כיצד לחולל שינוי בחיים, ואיך לקבוע מטרות ויעדים "ראויים", ולצמוח ממשברים, ואני שמחה לתת אותם בהזדמנויות שונות, אך היום, דווקא בתחילת השנה החדשה נראה לי שטיפ הכי חשוב שאני יכולה להגיד בהקשר של "שינוי" – הוא, שאין "זבנג וגמרנו" כי מדובר בתהליך.

 

רובין שארמה, מחבר רב המכר, "הנזיר שמכר את הפרארי", הטיב לנסח זאת לפני מספר שנים, כשפגשתי כשראיינתי אותו לכתבה, כשאמר לי: "לקח לי 10 שנים להפוך להצלחה בין לילה".

 

שלבי השינוי

בתהליך השינוי אני יכולה לזהות כמה שלבים חשובים, שהחלטתי לתאר אותם דווקא כעת בתחילת השנה, ואני מזמינה אתכם לקרוא ולזהות באיזה שלב אתם נמצאים, ביחס למטרות השינוי שלכם, כעת עם תחילת השנה החדשה. זאת כדי שתדעו מה מצפה לכם השנה, אם אכן אתם רציניים וכנים בנוגע לכוונות שלכם ללכת, הפעם, עד הסוף עם השינוי שאתם כל כך רוצים.

 

1. התנגדות לשינוי

אנשים מפחדים משינוי, ובדרך כלל מעדיפים את "המוכר והידוע" אפילו אם הוא כבר לא טוב בשבילם ולא משרת אותם. כי הם לא רוצים לצאת מאזורי הנוחות שלהם, ולכן הם קודם כל - מתנגדים לו אפילו עד כדי ביטול, הכחשה והתחפרות והאחזות עוד יותר במה שקיים.

 

וזה בסדר גמור, ואפילו משמח אותי, כשאני נתקלת בהתנגדות, עזה ככל שתהיה, כי זה אומר, שהאדם נמצא בשלב א' של השינוי שלו, כלומר התהליך בפועל התחיל.

 

2. הבנה שיש צורך בשינוי

במקרה כזה הסבל מהמצב הקיים, הולך וגדל. ואז, כשכבר כואב מאוד, שכאב זה אחד משני המנועים החזקים שפועלים בתהליכים של צמיחה ושינוי. כי כשכואב, נוצר הסדק החשוב, בקליפת הקשיחה של ההתנגדות, ולתוך הסדק הזה, נכנסת האפשרות, שלא הייתה שם קודם, לעבור לשלב הבא בתהליך.

 

3. חיפוש אחר תוכנית פעולה

להתחיל לחפש תוכנית פעולה חדשה, דרך, שאנו לא מכירים, שתלמד אותנו כיצד לעשות את השינוי. זה יכול דרך קריאת ספרים בנושא, הליכה לסדנאות ולהרצאות, או אולי לאימון אישי כדי לקבל השראה וכלים, ליצירת השינוי קודם כל - בתודעה שלנו, וההבנה שהוא אפשרי עבורנו.

 

4. שלב הפעולה

גם אם נרחיב את התודעה ונעזר במומחים וידע חדש, כלום לא יקרה בפועל, אם לא נגיע לשלב הרביעי בדרך שלנו, שהוא שלב הפעולה. כלומר, שנעשה איזשהו שינוי בפועל בהתנהגות שלנו, ובפעולות שאנו עושים, כשהדגש על "עשייה" (ורק למען הסר ספק ....לחשוב זה לא נחשב כפעולה!).

 

לכאורה אלו שלבי תהליך השינוי, כל שינוי, וכאן אנו אמורים לראות כבר שינוי בתוצאות. אבל- ויש כאן אבל גדול, גם אם אנו מצליחים לעשות שינוי, ואפילו לראות ניצני שינויים במציאות שלנו, זה עדיין לא אומר שהצלחנו לעשות שינוי אמיתי, בר-קיימא, כזה שנשאר. כי אנו בשלב מסוים, ניפול/ניכשל ותהיה נסיגה מסוימת לאחור.

 

5. להבין שיש נפילות בדרך

ההבנה שהנפילות - הן חלק מהתהליך, ואפילו טוב נעשה אם נפנים מראש, שהן יגיעו, וגם נתכונן אליהן (מפתח "להסכים לטעות"). בשלב הזה - כולנו "נופלים" ומתאכזבים, כי הנה, עשינו מאמץ, עברנו דרך הסבל, התגברנו, למדנו, שינינו דפוסי התנהגות, ואפילו הצלחנו קצת, אבל...פתאום נסיגה מתסכלת.

 

החזרה אחורנית, מייאשת אותנו, ואז אנו ממהרים לשפוט ולכעוס על עצמנו,על המאמנ/ת שלנו, על הספרים והמרצים שהכזיבו. אנו אומרים לעצמנו הנה ההוכחה שכולם שרלטנים, הרי ניסיתי, שילמתי מחירים, וזה גם לא עבד.

 

חלק גדול מאיתנו, ייתקעו בשלב הזה, ואולי אפילו יחזור אחורה למוכר והידוע, שלא עובד עבורנו, אבל לפחות, כאמור, הוא מוכר לנו. אז מה עושים כדי להתגבר על המשבר הפנימי, בשלב הזה?

 

הדרך היחידה לעבור אותו היא לקבל את "הנפילה" כחלק מהתהליך שלנו, ולהמשיך לבצע עבודות "תחזוקה" של השינוי בכלים שלמדנו עד כה בתהליך שלנו.  

דווקא כאן, פוגש אותנו מבחן הנחישות האם באמת אנו רוצים ומתכוונים לעשות שינוי?

 

ובשביל השלב הזה, הקריטי בתהליך, חשוב להיעזר (מפתח לבקש עזרה/קהילה תומכת), לבנות סביבנו מערך של תמיכה, שיתמוך בנו בנפילות, לאורך זמן.

 

6.  ליישם את השינוי בפועל

ואנו מיישמים את הידע שלמדנו, נעזרים בכלים/מפתחות, בחברים ובאנשים מקצוע, ועושים את הצעדים הנדרשים מאיתנו, מתוך החלטה נחושה הפעם ללכת עד הסוף. בשלב הזה כדאי להציב לעצמנו תאריך , שבו אנו מתחייבים לעצמנו להשיג את המטרה שלנו, מתוך ידיעה שאם נתמיד בה - אחרי כל מה שעברנו ולמדנו על עצמנו, הפעם זה יקרה. (מפתח - "להתמקד במטרה ראויה").

 

7. לחגוג את הניצחון

לציין את ההגעה למטרה, ולסמן אותה לעצמנו לצרוב אותה בזיכרון הפנימי שלנו,  כנקודה שאליה נוכל לחזור, בנפילות, שבהכרח נגיע אליהן, כשנציב לעצמנו מטרה חדשה,  ונעבור שוב, מהתחלה, את התהליך, מחדש. 

  

אני מזמינה אתכם  לזהות באיזה שלב אתם נמצאים בתהליך שלכם,  ומקווה שכעת  עם ההבנה של הדרך שעליכם לעבור, התהליך והמחירים שעליכם לשלם, תדעו מהו השלב הבא שלכם, וזה יתמוך בכם, השנה להגיע לשינוי אמיתי, בר-קיימא, כזה שיישאר אתכם, ויצמיח אתכם בדרך למימוש כל מה שתרצו ותחלמו.

 

הכותבת היא בעלים ומנכ"ל חברת "מפתחות לצמיחה ושינוי בחיים", מאמנת, מרצה ומנחת סדנאות בשיטה שפיתחה, ומחברת הספר "להיפתח לשינוי"  





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
החלטה לשנות את החיים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים