שתף קטע נבחר

  • טיול לעבר

יחזקאל ליידר: שוטר עברי בטרם קום המדינה

יחזקאל ליידר הגיע לא"י מפולין בגיל 16 ב-1940 והוכשר להיות רפתן, אבל לימים התנדב למשטרת הישוב העברי שפעלה לצד הבריטים. עם זאת, הוא גם "שמר" שהבריטים לא יפריעו להקים פה ישובים עבריים. השוטר הטוב

לפני זמן רב הבאתי כאן במדורי, סיפור מרתק עם צילומים מעניינים על השוטר דב בן אפרים ואשתו ברוריה (לבית מלר).

 

דב היה חלוץ שעלה לארץ בשנת 1924. זמן קצר לאחר מאורעות 1921, קם ארגון ההגנה שעל מנת להכשיר את אנשיו לפעילות ביטחונית שלח כמה מהם לעבור קורס במשטרה הבריטית בא"י.

 

דב היה אחד מהם - מהשוטרים העבריים הראשונים בא"י. את סיפורו מסרה לי בזמנו פרופ' שפרה שוורץ (נכדתו). מסורת הנוטר העברי המשיכה במשפחה. בתם של דב וברוריה, בתיה, נישאה לחלוץ בשם יחזקאל ליידר (שפרה היא בתם).

 

יחזקאל היה גם הוא לנוטר עברי בשלהי שלטון המנדט הבריטי בא"י. הוא הצליח להגיע כנער בגיל 16 מפולין לא"י שנה לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה. מרבית משפחתו לא הספיקה, והיא נספתה בשואה. את בחרותו עשה יחזקאל בבית הספר המחוזי בגבעת השלושה - שם למד והוכשר להיות חקלאי ורפתן.

 

בבית הספר היו איתו היו גם נתן יונתן, זאב חבצלת, חיים גורי, רחל רבין, רחבעם זאבי, שייקה גביש ונוספים. בגבעת השלושה קרו עוד שני דברים: יחזקאל הצטרף עם חבריו לארגון ההגנה, ושם גם הכיר את בתיה.

את התיעוד לחלק מהתצלומים בכתבה נתנה לנו בתיה.

 

בשנת 1942 יצא יחזקאל עם חברים נוספים להכשרה בתל-חי, ליד כפר גלעדי, לקראת הקמת קיבוץ מנרה. כבר בתל-חי החל יחזקאל לעסוק בעניינים ביטחונים: הברחת מעפילים מלבנון לא"י והובלת הספקה לישובים מבודדים.

 

בשנים אלו התגייסו רבים מהישוב העברי לחטיבה היהודית הלוחמת לצד צבא אנגליה, כנגד גרמניה הנאצית. ארגון ההגנה ביקש גם מתנדבים שיתגייסו למשטרת הישוב העברי במחשבה לקראת הבאות בא"י. יחזקאל התנדב למשטרת הישובים והתייצב בתחנת המשטרה בבאר טוביה.

 

אבטחת ישובים

כמה תצלומים בכתבה זו הם מתקופת היותו של יחזקאל שוטר בדרום הארץ, בנקודת המשטרה בקיבוץ ניר עם. זה גם הקשר לימינו בחגי תשרי.

במוצאי יום כיפור תש"ז, י"א תשרי, 6-5 באוקטובר 1946, עלו בלילה אחד 11ישובים בנגב - מבצע התיישבותי כנגד המלצת הועדה האנגלו-אמריקנית להוציא את שטחי הנגב מהשטח המיועד להתיישבות יהודים.

 

כל הישובים עלו על אדמות שנרכשו קודם לכן בידי קק"ל. כדי לאבטח את המבצע יצאו בפקודת ההגנה נוטרים ממקומות שונים בדרום עם המתיישבים. גם יחזקאל השתתף במבצע.

 

לקראת עזיבת הבריטים את א"י ב-1947, היה יחזקאל עסוק בשמירה ואבטחת קו המים מניר-עם לישובי הנגב הנצור ובהבאת עזרה והספקה לכפר דרום הנצור ופינוי נפגעים משם.

 

עם הקמת המדינה היה יחזקאל לאחד הקצינים הראשונים במשטרת ישראל - משמר הגבול - שבה שירת עד צאתו להיות מתנדב בפעילות ציבורית אזרחית.

 

1. קבוצת בנות בבית הספר המחוזי גבעת השלושה ע"ש רוזה כהן-רבין. זיהוי משמאל: נרה, אסתר מאור, שושנה מגד, רינה חרלו, ?.

 

2. בתיה (בן אפרים) ליידר מאמנת צעירים שהתגייסו להגנה באימון קפ"פ (קרב פנים מול פנים) ראש העין 22 למאי 1943.

4-3. מחיי היום-יום בגרעין בתל-חי.

 

4.

5. מטה משטרת הישובים, גדוד 2 בבאר טוביה. יחזקאל עומד לפני שולחן הרישום , 1944.

 

 

6. יחזקאל ליד רכב שרד ליד בניין מטה הגדוד השני של משטרת היישוב בבאר טוביה.

 

8-7. חברים וחברות מבאר טוביה.

8.

 

 

9. יחזקאל ליידר בקורס כלבנים עם הכלב לואי. קורס הכלבנים היה חלק מאימוני הנוטרות.


10. יחזקאל על סוס.

 

11. הטנדר של משטרת היישובים. יחזקאל במרכז.

 

12. חברות מקיבוץ ניר-עם.


13. כישורים מוזיקליים היו ליחזקאל עוד בבית משפחתו בפולין. כאשר עלה לארץ לא הביא עמו את הגיטרה. סבו הספיק לשלוח אותה לארץ לפני פרוץ מלחמת העולם והיא ליוותה את יחזקאל בכל דרכיו.

 

14. הווי מוזיקלי בקיבוץ ניר-עם, יחזקאל עם הגיטרה.


15. פורים בניר-עם יחזקאל בתחפושת.

 

16. ליד הגורן של ניר-עם.

17. יחזקאל עם מקלע ברן במושב תקומה (אחד מישובי ה-11) בעת האבטחה על העלייה לקרקע.

 

19-18. הטנדר עם יחזקאל ואנשיו

19.

 

לכל הכתבות במדור טיול לעבר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יחזקאל עם מקלע ברן במושב תקומה
מומלצים