שתף קטע נבחר

"סליחה שלא שירתתי את המדינה, כמוכם"

"סליחה שלמרות שניסיתי, נלחמתי והתעקשתי להתנדב ולתרום כמו כולם במסגרת שרות לאומי - דחו אותי שוב ושוב ואמרו לי שאין מספיק תקנים לצעירים 'כמוני"'. ערב יום הכיפורים, צעיר שהיה נער בסיכון, מבצע חשבון נפש

לכל אחד מאיתנו יש את היום הזה בשנה – בעבור חלקנו זהו יום ההולדת ,בעבור אחרים זהו יום השנה של אדם יקר שאינו בין החיים אבל בעבורי היום הזה הוא יום הכיפורים. העולם דומם, המחשבות גולשות למחוזות לא רצויים ואני מבין שחשבון הנפש שלי מתחיל – שעות של הרהורים, תהיות ושאלות בעיקר כלפי עצמי. השאלות קשות והתשובות עליהן עוד יותר אז אני בוחר לבקש סליחה.

 

סליחה מהציבור בישראל - שלא שירתתי בצבא כמו כולם - באמת שרציתי אבל הצבא החליט שצעיר עם רקע בעייתי כמו שלי, לא מתאים למסגרת הזו.

סליחה שלמרות שניסיתי, נלחמתי והתעקשתי להתנדב ולתרום כמו כולם במסגרת שרות לאומי - דחו אותי שוב ושוב ואמרו לי שאין מספיק תקנים לצעירים "כמוני"...

סליחה מההורים שלי, שלמרות כל הקשיים שהערמתי עליהם כל החיים לא זכו להתגאות בי, לעמוד בגאון בטקס סיום הקורס שלי ולראות אותי מתנדב ועוזר לאחרים במקום שרק יעזרו לי.

 

סליחה מאחותי הקטנה - שבמקום לספר בגאווה על אחיה הגדול ותרומתו למדינה היא סיפרה ש"הוא מחפש את עצמו"...

סליחה מהחברים שלי, שאיני מסוגל להבין את מה שעובר עליהם ולהיות שותף לרגעים הקשים וגם לאלו הטובים.

סליחה ממנהל הפנימייה בה למדתי - שהבטיח לי כל הזמן שגם אם לא אצליח להתגייס לצבא, עדיין יש לי דרך להתנדב ולהיות אזרח תורם לחברה כמו כל אחד אחר - ואני אכזבתי אותו ולא הצלחתי לעמוד בהבטחה.

אבל אני רוצה לבקש השנה סליחה בעיקר מעצמי - שנכשלתי במאבק כדי לקבל את הזכות להתנדב ולהתמלא בתחושת סיפוק, נתינה ובעיקר לקום ולהרגיש כמו יתר בני גילי" .

 

הסיפור שלי, סיפור של נער המגיע ממשפחת מצוקה ורקע מורכב של התמכרויות וחיים בשוליים של החברה הישראלית אינו מקרה חריג.

בישראל יש אלפי צעירים הפטורים משירות צבאי בשל רקע אישי קשה או בשל היותם בעלי מוגבלות פיזית או נפשית. צעירים המשוועים להתנדב לשירות אזרחי-לאומי.

לשירות הזה יש כוח ואפקטיביות עצומה לחולל שינוי של ממש בחייהם של צעירים ולהוביל למובייליות חברתית עבורם - אני לא זכיתי לכך וכל רצוני הוא שאף צעיר לא יצטרך עוד להתמודד עם התחושה שהוא נפלט מהמערכת. שהוא אינו שווה בין שווים. האם אין זו המהות של שיוון בנטל?

 

נכון להיום כמות התקנים המוקצת לשרות אזרחי-לאומי עבור צעירים אלו אינה מספקת את הביקוש והצורך (זאת על אף החלטת ממשלה מלפני כחודש המגדילה את הכמות) וצעירים רבים הפטורים משירות צבאי נותרים עדיין מודרים שוב ושוב מהיכולת להיות שווים בחברה הישראלית.

 

אני החלטתי לא לוותר ולפצות על הפער בכל מחיר - הפער שנוצר כשצעירים, שהחיים לא מזמנים להם מסלול חיים נורמטיבי, נדחקים פעם נוספת אל מחוץ למסלול, לו אנחנו כה זקוקים כדי לצמוח ולהתפתח בתוך החברה - הצטרפתי לפורום לקידום השירות האזרחי-לאומי. המשפחות שלנו והחברים שלנו לא צריכים להלחם לב, הפורם קם כדי לתקן את העיוות החברתי הזה ולהביא לכך שכל צעיר המגיע מרקע מוחלש ופטור משירות צבאי יוכל להתנדב לשרות אזרחי-לאומי משמעותי ולקבל זכות שווה בחיים בישראל.

 

אני מקווה שחשבון הנפש הפרטי שלי הוא אינו נחלתם של צעירים רבים שחשים שנמנע מה שבעבור רוב הציבור הישראלי הוא חובה. חובה שהיא זכות כל כך אלמנטרית עד שאנו לא טורחים כלל להקדיש כל מחשבה למה היה אם. רוצים אתכם, מזמנים אתכם, מכשירים אתכם ומבהירים לכם מהיום הראשון שכאן כולם שווים. פשוט שווים.

 

  •  השם המלא שמור במערכת.

 

  • הפורום לקידום השירות האזרחי-לאומי הוקם בתחילת 2010, ביוזמת קרן גנדיר ותמיכתה של קרן רבסון, אליה חברו שבעה ארגונים לשינוי חברתי: מעשה, בת-עמי, גוונים, עמותת תפוח, מפעלות חינוך וחברה, מרכזי הצעירים של הג'וינט ותנועת הנוער העובד והלומד. הפורום הוקם כדי לסייע ביצירת נורמה חברתית של שירות אזרחי-לאומי בחברה הישראלית, בדגש על אוכלוסיות מוחלשות, מתוך הבנה כי ההתנדבות היא אחד הכלים האפקטיביים ביותר למתן הזדמנות שווה, צמצום פערים ועידוד ניידות חברתית. חזונו של הפורום מבקש להביא למציאות בה קיימת הזכות לשרת: משמע, כל צעירה וצעיר בישראל שלא חלה עליהם חובת גיוס או שקיבלו פטור משרות צבאי ומעוניינים לתרום, יוכלו לעשות כן במסגרת השירות האזרחי-לאומי. לשם הגשמת חזון זה, הפורום פועל כדי להגדיל את מספר התקנים בשירות המיועדים לצעירים עם מוגבלות, צעירים מרקע של סיכון ומצוקה, עולים חדשים וצעירים מהחברה הערבית.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עדי אדר
צילום אילוסטרציה
צילום: עדי אדר
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים