שתף קטע נבחר

עשן לבן: 'צפון קוריאה חידשה פעילות הגרעין'

צילומי לוויין חדשים חושפים: המדינה הקומוניסטית המבודדת הפעילה מחדש את הכור ביונגביון. המתקן נסגר ב-2007 ומסוגל לייצר מדי שנה 6 ק"ג של פלוטוניום שעשוי לשמש להרכבת נשק גרעיני

איראן, סוריה ועכשיו גם צפון קוריאה - המדינות הסוררות לא מפסיקות לאתגר את הנשיא האמריקני ואת המערב: המכון האמריקני-קוריאני באוניברסיטת ג'ונס הופקינס קבע אתמול (יום ד') על סמך תמונות לוויין כי צפון קוריאה החלה להפעיל מחדש כור פלוטוניום שנסגר בשנת 2007 בעקבות הסכם פירוק נשק. מכון המחקר האמריקני עוקב באופן רציף אחר פעילותה הגרעינית של המדינה הקומוניסטית המבודדת, שבחודש אפריל הודיעה כי היא מתכננת להפעיל מחדש את הכור הגרעיני שלה.

 

עוד חדשות בעולם :

אל-ג'זירה: כוחות אסד שוב ירו גזים רעילים

ניסתה להבריח קוקאין בבטן הריונית מזויפת

גיבורים על 4: הכלבים שהצילו חיים ב-11/9

מוסלמית חויבה לשחות עם בנים ב"בורקיני"

 

עם זאת, לא ניתן לומר בוודאות כי הכור שב לפעילות מלאה. תמונות הלוויין שצולמו ב-31 באוגוסט מראות עשן לבן עולה מבניין הסמוך למתקן לייצור פלוטוניום שבו ארובות וגנרטורים חשמליים.

 

הכור ביונגביון, ספטמבר 2004 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הכור ביונגביון, ספטמבר 2004(צילום: EPA)

על פי מכון המחקר האמריקני, המתקן הצפון קוריאני מסוגל לייצר שישה קילוגרמים של פלוטוניום מדי שנה. הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) מסרה כי עדיין אין לה תמונה ברורה של המצב. במקביל, השליח האמריקני המיוחד לצפון קוריאה גלין דיוויס אמר כי יהיה זה עניין "חמור" אם יתאמתו הדיווחים שלפיהם ההנהגה בפיונגיאנג בראשות קים ג'ונג און הצעיר, חידשה את פעילותו של הכור הגרעיני במדינה שמסוגל לייצר פלוטוניום שעשוי לשמש להרכבת נשק גרעיני.

 

הצהרת כוונות מפיונגיאנג

גורם אמריקני שהתראיין בעילום שם אמר שהוא מאמין שהצפון קוריאנים חידשו את פעילות הכור והוסיף שכמות האדים שנצפתה מעל הכור מעידה כי במקום נערך ניסוי.

 

הגורם אמר שהצפון קוריאנים לא חידשו את פעילות הכור כדי לכפות על המעצמות הגדולות, ובראשן ארה"ב, לחדש את שיחות המשא ומתן עם המדינה הענייה ומוכת הרעב, אלא כדי להראות שהיא לא תנטוש את תוכניתה הגרעינית.

 

מרס 2002 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מרס 2002(צילום: EPA)

אפריל 2012 (צילום: AP) (צילום: AP)
אפריל 2012(צילום: AP)

אוגוסט 2012 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אוגוסט 2012(צילום: AFP)

"אם זה נכון, זה חמור מאוד". השליח האמריקני לצפון קוריאה גלין דיוויס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"אם זה נכון, זה חמור מאוד". השליח האמריקני לצפון קוריאה גלין דיוויס(צילום: AFP)

רוצה לקבוע עובדות בשטח. קים ג'ונג און וקציני צבא (צילום: AFP PHOTO / KCNA via KNS) (צילום: AFP PHOTO / KCNA via KNS)
רוצה לקבוע עובדות בשטח. קים ג'ונג און וקציני צבא(צילום: AFP PHOTO / KCNA via KNS)

 

"זה יותר פשוט מזה", אמר הגורם. "צפון קוריאה רוצה ליצור עובדה מוגמרת ושיקבלו אותה כמעצמה גרעינית וכמדינה בעלת נשק גרעיני".

 

"אין להם שום אינטרס להתמקח על העניין הזה", אמר הגורם, והוסיף כי הדרך היחידה להתמודד עם הפעולה של פיונגיאנג תהיה "להעלות את המחיר שהם יצטרכו לשלם על הדרך שבה בחרו ללכת ולהגביר את הלחץ הרב-צדדי, עם סין כשחקנית פעילה".

 

מאז 2006 ערכה צפון קוריאה שלושה ניסויים גרעיניים, האחרון שבהם היה בפברואר השנה למרות אזהרת המעצמות מפני הצעד המתריס. המכון הססמולוגי של ארה"ב הודיע כי הורגש רעש אדמה בעוצמה 4.9 בסולם ריכטר באזור צפון קוריאה, שאינה מועדת לפעילות ססמית תת קרקעית, מה שהעיד על ההתרחשות. בניסוי הקודם ב-2006 נמדדה רעידה בעוצמה 4.52. בהמשך הגיע האישור של הצפון קוריאנים עצמם, שטענו כי השתמשו ב"מתקן גרעיני מוקטן" בעל עוצמת פיצוץ מוגדלת.

 

הניסוי גרר שורה של גינויים בעולם. נשיא ארה"ב ברק אובמה אמר כי מדובר ב"פרובוקציה חמורה שמערערת את היציבות באזור ומאיימת על ביטחון ארצות הברית והעולם כולו". הוא הוסיף כי "הקהילה הבינלאומית צריכה לנקוט פעולה מהירה נגד הסכנה שהעמידה צפון קוריאה".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
הכור הגרעיני ביונגביון
צילום: EPA
מומלצים