שתף קטע נבחר

טהרן מפויסת: מוכנים לחדש האמון עם ארה"ב

לאחר שהושג פתרון דיפלומטי עם סוריה, מגיבה איראן לדברי אובמה ומביעה אופטימיות לאחר שנים שסבלה מ"חוסר אמון הדדי עם ארצות הברית". בראיון לערוץ לבנוני הבהיר שר החוץ האיראני את התנאי: "די לשפת האיומים". על הפרק: מתקפה דיפלומטית בשבוע הבא במקביל לנאום נשיא איראן באו"ם

נמשכים חילופי המסרים החיוביים בין וושינגטון לטהרן על רקע הפתרון הדיפלומטי בסוריה : לאחר שנשיא ארצות הברית ברק אובמה אישר היום (א') כי הוא התכתב עם נשיא איראן חסן רוחאני, והעריך כי שילוב של איום ודיפלומטיה עשוי להביא להסכם עם איראן, שיגר שר החוץ האיראני, מוחמד ג'וואד, מסר משלו לבית הלבן. בראיון לערוץ הלבנוני "אל-מיאדין" אמר הבכיר האיראני: "אנחנו סובלים מחוסר אמון הדדי עם ארה"ב", אך עם זאת הדגיש כי ארצו מוכנה "לבנות עמה אמון בעניין תוכנית הגרעין האיראנית שהוקמה למטרות שלום".

 

הגרעין האיראני - כותרות נוספות

אובמה: אסור לאיראן להסיק שלא נתקוף אותה

פוטין רוכב על הגל: "לאיראן זכות לגרעין"

נתניהו: כעת הגנה עצמית חשובה יותר מתמיד

ארה"ב: הקלה קלה בסנקציות על איראן

 

"אנחנו רוצים שארצות הברית תציג את רצונה הכן בשלום ושתפסיק להשתמש בשפת האיומים", הוסיף שר החוץ האיראני בראיון לערוץ המזוהה עם חיזבאללה. הוא גם התייחס לאיומים בתקיפה נגד סוריה ואמר כי "הקריאה למלחמה היא פשע חמור שלא משרת את ידידינו באזור ולא את ארצות הברית". בעניין ההסכם לפירוק הנשק הכימי שמחזיק הנשיא בשאר אסד אמר זריף כי "עברנו את השלב הקריטי ואנחנו מקווים כעת שהסיכויים לפעולה צבאית נגד סוריה התפוגגו".

 

"סבלנו מחוסר אמון הדדי עם ארה"ב", שר החוץ זריף לצד הנשיא רוחאני (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"סבלנו מחוסר אמון הדדי עם ארה"ב", שר החוץ זריף לצד הנשיא רוחאני(צילום: AFP)
 

זריף סיפר בראיון לערוץ הלבנוני כי שר החוץ הבריטי וויליאם הייג ביקש לפגוש אותו והוא הסכים לכך. השניים ייפגשו בשולי עצרת האו"ם הכללית שתיערך בסוף החודש בניו יורק. ב-24 בספטמבר אמור נשיא איראן החדש חסן רוחאני לשאת לראשונה נאום בפורום זה.

 

ארוחת צהריים שיערוך זריף ביום רביעי בניו יורק תהיה תחילתה של מתקפה דיפלומטית של איראן בימים הקרובים, בנוכחות שגרירים רבים. פרט לפגישתו של זריף עם הייג צפויה לו פגישה עם קתרין אשטון, נציגת האיחוד האירופי, ביום שני בשבוע הבא. בוושינגטון מקווים שהפגישה של זריף ואשטון תוביל לפגישה ראשונה של איראן בעידן רוחאני עם חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון וגרמניה, בשולי העצרת הכללית בניו יורק.

 

פגישה, חצי פגישה

ביום שלישי בשבוע הבא ינאם הנשיא רוחאני בעצרת הכללית, ביום שבו ינאם גם הנשיא אובמה. אין כל רמז לאפשרות של פגישה בין שני הנשיאים או בין אישים אמריקנים ואיראנים בדרגים הגבוהים ביותר. אבל בעקבות בחירתו של רוחאני, נערך הבית הלבן לקיים מגעים מול איראן בערוץ חשאי. בעבר סירבו האיראנים לפגישות ישירות מול האמריקנים.

  

דוברת הבית הלבן, ברנדט מיהאן, התבטאה גם היא בנושא ואמרה כי היא מקווה שהממשלה האיראנית תפעל להשיג פתרון דיפלומטי בסוגיית הגרעין שלה: "אנחנו עדיין מוכנים לדון עם ממשלת נשיא איראן חסן רוחאני באופן הדדי כדי להשיג פתרון שקט לתוכנית הגרעין".

 

נשיא ארצות הברית אובמה אישר היום לראשונה בראיון ל-ABC כי התכתב עם נשיא איראן חסן רוחאני, על רקע רצונם של השניים לסייע לייצב את המצב בסוריה. הוא אמר כי הוא מאמין שהאיום האמריקני לתקוף בסוריה וכן המעבר לפתרון דיפלומטי בדמות היוזמה הרוסית לפירוק הנשק הכימי מסמנים למשטר בטהרן את האיום האפשרי בשל המחלוקת על תוכנית הגרעין האיראנית, ואת הפתרון האפשרי שלה. "עליהם ללמוד מכך שיש אפשרות להגיע לפתרון דיפלומטי", אמר אובמה.

 

"אני חושב שהנשיא האיראני החדש לא יהפוך את העבודה שלנו לקלה, אבל לדעתי אם יש לך גם איום אמין בכוח, יחד עם מהלך דיפלומטי מאומץ ניתן להגיע להסכם", סבור אובמה. הוא הדגיש כי "אסור לאיראן להסיק מכך שלא תקפנו בסוריה שלא נתקוף באיראן. מצד שני הם צריכים להסיק מהלקח הזה שיש פוטנציאל לפתור את הנושאים הללו בדרך דיפלומטית".

 

בסוף השבוע דווח כי הממשל האמריקני וההנהגה החדשה בטהרן מקיימים מגעים מאחורי הקלעים לקידום שיחות ישירות בין אובמה למקבילו האיראני חסן רוחאני. לפי דיווח בעיתון "לוס אנג'לס טיימס", המגעים בין וושינגטון לטהרן החלו בשיחות על מלחמת האזרחים בסוריה. בעיתון דווח עוד כי לצד שיחות בין גורמים איראניים לאמריקניים להכנת הקרקע לפגישה, פנה אובמה לרוחאני באמצעות מכתבים אישיים. כלי תקשורת באיראן פרסמו שבאחד המכתבים הציע אובמה "לפתוח דף חדש" ביחסים בין שתי המדינות ואף אמר כי תהיה הקלה בסנקציות.

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

היחסים הדיפלומטיים בין שתי המדינות נותקו לאחר משבר בני הערובה האמריקניים באיראן ב-1979. אז התחוללה המהפכה האיראנית וסטודנטים חמושים השתלטו על שגרירות ארצות הברית בטהרן. לאחר שנים שבהן נמנעה ארצות הברית מפגישה עם קודמו של רוחאני בתפקיד, מחמוד אחמדינג'אד, גורמים אמריקניים רשמיים אמרו ל"לוס אנג'לס טיימס" כי ייתכן שהשניים ייפגשו בשולי עצרת האו"ם בסוף החודש.

 

"לדיפלומטיה יש סיכוי כלשהו לפעול"

בישראל הביעו היום אופטימיות זהירה לגבי ההסכם לפירוק הנשק הכימי של אסד והשלכותיו על הדיפלומטיה עם איראן בקשר לתוכנית הגרעין שלה. במסיבת עיתונאים משותפת שערך ראש הממשלה בנימין נתניהו עם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי הוא אמר כי "הימים האחרונים הראו לנו משהו שאני אומר זה זמן רב - כדי שלדיפלומטיה יהיה סיכוי כלשהו לפעול, היא חייבת להיות מלווה באיום צבאי אמין. מה שנכון לגבי סוריה, נכון לגבי איראן".

 

לדברי קרי האיום האמריקני נותר בעינו: "אובמה הבהיר שכדי להשיג את זה, האיום בשימוש בכוח יישאר. אל תטעו, לא הורדנו שום אופציה מהפרק, אובמה רציני בשימוש בכוח אם יהיה צורך". לדבריו, "אסור לנו להסתפק במילים

חלולות, כי הדבר משפיע על כל הנושאים האחרים - איראן, צפון קוריאה ועוד". 

 

מוקדם יותר הדגיש נתניהו בטקס הממלכתי לחללי מלחמת יום הכיפורים כי "ההבנות בין ארצות הברית לרוסיה ייבחנו במבחן התוצאה - השמדתם המלאה של כל מאגרי הנשק הכימי שהמשטר הסורי השתמש בו נגד אזרחיו. מבחן התוצאה חל גם על המאמצים של הקהילה הבינלאומית לעצור את התחמשותה הגרעינית של איראן. גם כאן לא המילים יקבעו אלא המעשים והתוצאות".

 

גם נשיא המדינה שמעון פרס התייחס בנאומו בטקס לשיעור שלומדת איראן מההסכם עם סוריה. "המשק הסורי קורס והמלחמה נמשכת. אסד ניסה לבנות אופציה גרעינית ונכשל. הוא הכין נשק כימי, השתמש בו, והביא גם את הרוסים, לא רק את האמריקנים, להתחייב להרסו. לאסד אין ברירה אלא לקיים התחייבות זו. איום צבאי המגבה הסכם לפירוק נשק צריך לשמש שיעור גם לראשיה של איראן".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
שר החוץ האיראני זריף
צילום: EPA
מומלצים