שתף קטע נבחר

ישנים מעל 9 שעות בלילה? בריאותכם בסכנה

העובדה ששינה בלתי מספקת מזיקה לבריאות, ידועה. עכשיו מחקר בריטי מגלה כי גם שינה מרובה מדי מגבירה את הסיכון ללקות במחלות לב, סוכרת, חרדה והשמנת יתר. איך למצוא את האיזון?

אנו ישנים שליש מחיינו, ולא בכדי: השינה מסייעת לעיבוד תהליכי החשיבה, ולמעשה מחקרים בבעלי חיים הוכיחו כי אי אפשר לחיות מבלי לישון. עכשיו מתברר כי שינה מרובה מדי, או מועטה מדי למעשה יכולים להרוג. המחקר פורסם בכתב העת Sleep.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

מחקרים רבים בעבר קשרו בין הפרעות שינה לתמותה מוקדמת. כך למשל, גילו מחקרים כי נחירות גורמות לעשרות ומאות הפסקות נשימה בשינה ולעלייה בלחץ הדם ועייפות במהלך היום. העייפות מובילה כשלעצמה גם סיכון מוגבר להפרעות נפשיות. הפרעות השינה משבשות גם את השעון הביולוגי מלטונין, הקשור בפעילויות רבות בגוף.

 

עוד כתבות על שינה בריאה

מחקר: מה קורה לגוף אחרי פחות מ-6 שעות שינה?

לכמה שעות אנחנו זקוקים באמת? 9 אמיתות

נדודי שינה? 4 שיטות שיעזרו לכם להירדם

  

מחקר שנערך באנגליה בשנת 2011 הראה כי שינה של פחות משש שעות בלילה, והפרעות שינה, מגבירות את הסיכון ללקות או למות מהתקף לב ב-48% ואת הסיכון ללקות או למות משבץ מוחי ב-15%.

 

החוקרים הסבירו כי מחסור בשעות שינה גורם להפרשת הורמונים וכימיקלים הפוגעים בכלי הדם ומובילים ליתר לחץ דם, עלייה בכולסטרול, סיכון מוגבר לסוכרת, השמנה, התקף לב ושבץ מוחי. "מדובר בפצצה מתקתקת לבריאות", הזהירו החוקרים. "אלו במצבים מסכני חיים שיש להימנע מהם על ידי שינה מספקת".

  

הבריאות בסכנה לאלו שישנים 9 שעות ומעלה

במחקר החדש נותחו ממצאים מתיקיהם של 54 אלף אמריקנים מעל גיל 45. הם חולקו לשלוש קבוצות: שליש דיווחו על שינה של פחות מ-6 שעות ביממה, בקבוצה השנייה אלה שישנו 6-9 שעות, ובשלישית אלה שישנו 10 שעות ומעלה ביממה.

  

מהמחקר עלה כי שינה של פחות מ-6 שעות בלילה, הגבירה את הסיכון ללקות במחלות לב, שבץ מוחי, סוכרת, השמנת יתר והפרעות נפשיות. מצד שני הראו התוצאות כי גם שינה רבה מידי אינה בריאה: אלה שישנו מעל 9 שעות ביממה נמצאו גם כן בסיכון מוגבר למחלות לב כלי דם ונפש.

  

בישראל: ישנים 6.5 שעות בממוצע 

מסקר שנערך בקרב ישראלים, עולה כי אנחנו ממעטים בשעות שינה: הישראלי הממוצע ישן כ-6.5 שעות ביממה. רבע מהנשאלים דיווחו על חמש שעות שינה ואף פחות מכך. סוף השבוע הוא הזמן להשלמת שינה, אז קופץ מספר שעות השינה הממוצע ל-7.6, כשחלק מהישראלים ישנים תשע שעות ויותר.

  

מהסקר עוד נמצא כי 52% מהנשאלים מנקרים מול הטלוויזיה, רובם מבוגרים. כ-30% נרדמים לאחר קריאת ספר - רובן נשים וכ-19% לאחר גלישה באינטרנט, מרביתם צעירים. נשים מתלוננות יותר מגברים על חוסר שינה, אך הן מפצות את עצמן בסוף השבוע, אז הנשים ישנות יותר מגברים (כ-7.8 שעות לעומת 7.3 בקרב הגברים).

  

ובאיזו תנוחה מעדיף הישראלי להירדם? 57% נרדמים על הצד, 19% על הגב, ורק 17% על הבטן. גברים נרדמים יותר על הגב מאשר נשים. תנוחה זו אגב, היא התנוחה המגבירה את הסיכוי לנחירות אצל גברים.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כמה שעות צריך שון כדי להיות בריאים?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים