שתף קטע נבחר

איך להתמודד עם ילדים טבעונים או צמחונים?

זה קורה במשפחות רבות - בוקר אחד הילדים מכריזים כי מעתה הם לא אוכלים בשר, גבינות וחלב. איך להתמודד עם הקביעה הזו בהבנה ואיך לבנות עבורם תפריט בריא? דיאטנית מרגיעה ומסבירה

מה עושים כאשר בוקר אחד ילדיכם מודיעים לכם שמהיום והלאה הם אוכלים רק אוכל טבעוני או צמחוני? הם לא מוכנים לגעת בבשר, חלב, גבינות, ביצים, וכל תבשיל או מאפה שמכיל ביצים או חלב.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

מרבית ההורים מתייחסים בתחילה לתופעה כ"מרד-נעורים" זמני וחולף, מגחכים, ומנסים לשכנע את הילדים לוותר על הרעיון. בשלב שני הם מנסים להערים על הילדים ולהגניב לתפריט שלהם מוצרים מן החי. כל ארוחה משפחתית הופכת לזירת ויכוחים ומאבקים, וכל יציאה למסעדה הופכת לסיוט.

 

רק בשלב מאוחר יותר, לאחר שמתברר שאין כל דרך להזיז את הילדים מהחלטתם להיות טבעונים או צמחונים, הם מרימים ידיים ומחפשים עזרה מקצועית.

 

הורים לילדים שהפכו להיות טבעונים מוטרדים בעיקר מהנזקים הבריאותיים שעלולים להיגרם לילדיהם בגלל מחסור במרכיבים תזונתיים חיוניים בתהליכי הגדילה וההתבגרות. זאת בעקבות שורה של פרסומים בעיתונות, ובעיקר באינטרנט, על נזקים שהטבעונות גורמת לגוף האדם.

 

עוד כתבות על תזונה בריאה

10 דרכים לגרום לילד לאכול פירות וירקות

איזה אגוז הכי פחות משמין ומכיל הכי הרבה חלבון

דיאטה: למה חשוב לשלב שקדים לירידה במשקל

 

תפריט טבעוני יכול להיות בריא מאוד

האמת היא שאין סיבה לדאגה. אם מקפידים על איזון נכון של התפריט הטבעוני, ובמידת הצורך משלימים את החסר בעזרת תוספי-מזון מתאימים, תזונה טבעונית וצמחונית יכולה להיות אפילו בריאה ומומלצת.

 

לפי קביעה של ארגון התזונה האמריקאי (ADA) והאקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים משנת 2009, תזונה צמחונית או טבעונית מאוזנת היא מומלצת, ואף מועילה במניעת מחלות. תזונה צמחית מזוהה לעיתים קרובות עם יתרונות בריאותיים הכוללים רמת כולסטרול נמוכה, רמת לחץ דם נמוכה יותר, וסיכון נמוך ללקות במחלות לב, בסוכרת מסוג 2, וסרטן.

 

לאור המלצות אלה כדאי להימנע ממאבקי כוח עם ילדים ובני-נוער שמחליטים להיות טבעונים או צמחונים, ולחפש דרכים לשיתוף פעולה כלל משפחתי. זאת בעיקר על ידי הכנת מאכלים שמבוססים על הצומח לכל בני המשפחה, בריא גם לאלה שלא רוצים להיות טבעונים או צמחונים.

 

פיאות וירקות וגם ויטמינים מחליפים בהצלחה את מה שהבשר מספק לגוף (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פיאות וירקות וגם ויטמינים מחליפים בהצלחה את מה שהבשר מספק לגוף(צילום: shutterstock)

 

על מה צריכים בני-הנוער להקפיד?

חלבונים: החלבונים מהווים את אחד מאבות המזון החשובים ביותר בבניית הגוף. הכמות המומלצת לאדם מבוגר היא 0.8 גרם חלבון ליום לכל ק"ג משקל גוף. אצל נערים בגיל גדילה הכמות המומלצת גדולה יותר ונעה בין 1-1.2 גרם לכל לק"ג (אצל נערים שעוסקים הרבה בספורט הכמות אף גדולה יותר).

 

אצל צמחונים וטבעונים חשוב להקפיד לאכול חלבון-מלא שכולל את כל חומצות האמינו ההכרחיות לגוף. את החלבון המלא ניתן להשיג ע"י שילוב נכון בין דגנים וקטניות.

 

מגוון החלבונים מהצומח רב ביותר – דגנים מלאים, קטניות, אגוזים וזרעים – כמו סויה, חומוס, שעועית מסוגים שונים, אפונה, קינואה, סייטן, אגוזים, שקדים, זרעי פשתן ועוד. שילוב מדויק בין רכיבים אלו מעניק חלבון שלם ואיכותי.

 

ויטמין B-12: אחד הוויטמינים החיוניים לגוף האדם, ויטמין B-12, מצוי בעיקר בבשר ובמוצריו. ויטמין זה חשוב מאוד לתפקוד המוח ומערכת העצבים, לבניית המוגלובין ולמניעת אנמיה. מזונות צמחיים כוללים כמויות קטנות יחסית של הויטמין וזמינותם קטנה. לכן מומלץ שילדים טבעונים ייבדקו מדי פעם ע"י רופא ובהתאם יקבלו תוסף של ויטמין זה.

 

ברזל: הברזל הוא מינרל חשוב מאוד לגוף האדם ,הוא משמש בבניית ההמוגלובין ובחסרונו תתפתח אנמיה, חולשה ופגיעה בגדילה. בדרך כלל, כמות הברזל ושיעור ספיגתו נמוכים יותר במזון מן הצומח לעומת מזון מן החי. לכן טבעוניים וצמחוניים חשופים יותר למחסור בו.

 

הברזל שקיים בצמחים מופיע בצורה שנקראת nonheme והוא מושפע מאד מחומרים נוספים שמשפרים או מקלקלים את ספיגתו. משפר ספיגה יעיל הוא למשל ויטמין C אם הוא מופיע באותה ארוחה המכילה ברזל הוא מגדיל משמעותית את ספיגתו בדם.

 

לכן מומלץ לדוגמא לאכול קטניות יחד עם ירקות טריים או פירות שעשירים בויטמין C. גם השריית קטניות והנבטתן משפרת מאד את יעילות ספיגת הברזל והמינרלים האחרים. לעומת זאת קפאין המצוי בקפה ובתה, מעכב ספיגת ברזל, ולכן לא מומלץ לשתות אותם בסמוך לארוחות.

 

סידן וויטמין D: הימנעות מחלב ומוצריו מחייבת השלמת סידן ממקורות אחרים. סידן מצוי בשפע בירקות עליים (חסה, כרוב, תרד וכו'), בסויה ובטופו, בזרעים שונים כמו שומשום ופשתן, אגוזים ושקדים. כמו כן רצוי לצרוך מוצרים מועשרים בויטמין D שגם הוא עלול להיות חסר בתזונה טבעונית.

 

חומצות שומן חיוניות: אי אכילת מזונות מן החי כגון דגים וביצים עלולה להביא לחוסר בחומצות שומן חיוניות ובמיוחד מסוג אומגה 3. לכן מומלץ להשתמש במקורות תחליפים כגון- שמן קנולה, שמן-סויה, אצות, אגוזי-מלך, זרעי צ'יה, וזרעי פשתן טחונים.

 

יוד: תפריט טבעוני הוא דל ביוד, לכן מומלץ להשתמש במלח מועשר ביוד.

  

 הכותבת היא דיאטנית קלינית מוסמכת מנחת קבוצות דיאטה למבוגרים ונוער, מרצה לתזונה ויועצת מקצועית לחברות מזון  





לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
 צילום: shutterstock
הילדים עוברים לתפריט בריאות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים