שתף קטע נבחר

מדריך: מה מסוכן לאכול ולשתות עם התרופה?

כשהחומרים הפעילים בתרופות שאנו נוטלים פוגשים חומרים אחרים בגופנו, כמו קפאין, נתרן, מיץ אשכוליות או אלכוהול - עלולה להיווצר אינטראקציה מסוכנת שתפגע ביעילות התרופה או תדלדל את מאגר הוויטמינים בגופנו. למה צריך לשים לב בתפריט שלנו רגע לפני שאנחנו בולעים את הגלולה?

כשהאוכל פוגש בתרופה: החומרים הפעילים בתרופות רבות עלולים ליצור אינטראקציה עם המזון ועם המשקאות שאנו צורכים, ולהשפיע על יכולתה של התרופה לפעול בגוף. שילובים מסוימים עשויים להפחית מיעילות התרופות ואף להוביל לתופעות לוואי חמורות, אם כי אין הכרח כמובן שהדבר יתרחש באותו האופן אצל כל אדם הנוטל את התרופה.

 

אצל אנשים הנוטלים תרופות מסוימות במשך תקופה ארוכה עלול להשתבש מנגנון הספיגה וההפרשה של חומרי המזון בגופם, כך שהם יפתחו חוסרים בוויטמינים ובמינרלים חיוניים. למה כדאי לשים לב?

 

 

ליטול תרופות בצורה בטוחה:

 

תרופות נוגדות כיב עיכולי

תרופות שנועדו לטפל באולקוס, כגון Gastro Famotidine ,Tagamet ,Cimetag Cimetidine ,Zanidex ,Zantac Ranitidine - עלולות להפחית את ספיגת הוויטמין B12 וברזל.

 

נוגדי חומצה

שימוש לא נכון בנוגדי חומצה מקבוצת תרכובות אלומיניום עלול להוביל לדלדול ברמות הסידן והזרחן בגוף. בשימוש ממושך ובמנות גדולות הם עלולים להוביל גם למחסור בוויטמין D ולגרום נזק לעצמות.

 

תרופות משתנות

גם לתרופות משתנות, שעוזרות לגוף להיפטר מנוזלים, יש כמה אינטראקציות עם מזון. קיימים משתנים דוגמת Fusid Furosemid Disothiazide Hydrochlorothiazide שגורמים לאיבוד מינרלים כמו מגנזיום ואשלגן, לכן מומלץ לדאוג לתפריט עשיר בהם באמצעות ירקות עליים ירוקים, עגבניות, גזר, תפוחי אדמה, תפוזים, אשכוליות, בננות, בשר רזה, אגוזים, שזיפים ותאנים מיובשים, חלב, קטניות ועוד.

 

משתנים אחרים כמו Aldospirone ו-Aldactone גורמים לכליות דווקא לאצור אשלגן, דבר שעלול להוביל לחולשת שרירים ולתופעות נוספות. בהרבה מקרים נוטים הרופאים לשלב בין שתי תרופות משתנות כדי למנוע פגיעה במשק האשלגן בגוף, או לרשום תרופה המשלבת בעצמה בין שני סוגי משתנים. למי שצורך Spironolactone כמשתן בלבדי מומלץ להימנע מאכילת כמויות גדולות של מזונות העשירים באשלגן או ממלח שמכיל אשלגן.

 

תרופות שמכילות אספירין

כשהן ניטלות לתקופה ממושכת ובמינון גבוה, תרופות אלה מפחיתות ספיגה של חומצה פולית בגוף וגורמות להפרשה מוגברת של ויטמין C. 

 

בזמן נטילת תרופות כאלה מומלץ לצרוך יותר מזונות העשירים בוויטמין C : פירות הדר, קיווי, תות שדה, גויאבה ופלפל ירוק, וכן מזונות עשירים בחומצה פולית: ירקות עליים כמו תרד, כרוב, עלי סלק, קטניות ואגוזים.

 

הורמונים

נשים שנוטלות גלולות למניעת הריון או תחליפי הורמונים לגיל המעבר במשך תקופה ארוכה עלולות לפתח מחסור בחומצה פולית, ויטמין B6, ויטמין B12 ומגנזיום.

 

אנטיביוטיקה

Ciprofloxacin ו-Tetracycline, לדוגמה, יש ליטול על קיבה ריקה שעה לפני הארוחה או שעתיים לאחריה. אם מופיעה רגישות בקיבה, יש ליטול את התרופות עם מזון, תוך הקפדה על הימנעות מאכילה במקביל של מוצרים המכילים סידן (כמו חלב ומוצריו), ברזל או נוגדי חומצה. כשאלה נלקחים עם התרופות הם מקטינים משמעותית את ריכוז התרופות בדם, לכן מומלץ לצרוך אותם בנפרד.

 

אנטיביוטיקה מסוג נאומיצין, למשל עלולה לפגוע בספיגת ויטמין B12, כך שאנשים הצורכים אותה לאורך זמן וממעטים באכילת מזון מהחי עלולים לפתח מחסור בוויטמין.

 

בזמן נטילת אנטיביוטיקה מומלץ לצרוך מוצרי מזון פרוביוטיים כמו יוגורט ביו או תוסף פרוביוטי באבקה או בטבליות.

 

תרופות עלולות להוביל לחוסרים בוויטמינים ובמינרלים בגוף (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
תרופות עלולות להוביל לחוסרים בוויטמינים ובמינרלים בגוף(צילום: shutterstock )

 

מאילו מזונות ותוספים צריך להיזהר?

  • משקאות

מומלץ לא ליטול תרופות עם משקאות מוגזים, מיצים חומציים או מיצי ירקות. משקאות אלה עלולים לגרום לעודף חומציות בקיבה, שעלולה להמס מספר תרופות לפני שהן יגיעו לספיגה במעי, ובכך תרד כמות החומר הפעיל הזמין לגוף.

 

מיץ אשכוליות, למשל, ידוע כפוגע ביעילותן של תרופות רבות: הוא גורם לירידה בפירוק התרופות ולעלייה בריכוזן, ובכך עלול להגביר את רעילותן. קשישים נמצאים בסיכון מיוחד בשל נטילת תרופות רבות בשילוב מיץ אשכוליות, העלול להפריע גם לספיגתן של תרופות אחרות.

 

הנה רשימה חלקית של תרופות שמומלץ לא ליטול אותן עם מיץ אשכוליות או להימנע בכלל משתיית המיץ במהלך הטיפול בהן: Amlodipine ,Diazepam ,Felodipine ,Simvastatin ,Verapamil.

 

  • מזונות שומניים

מזונות שומניים מגבירים את הספיגה של Griseofulvin, תרופה הניתנת נגד פטרת.

 

  • קפאין

קפה ומזונות שמכילים קפאין, כשהם נצרכים בכמות גדולה, עלולים להגביר את תופעות הלוואי של התרופה Theotard ,Theotrim Theophylline שניתנת להרחבת סמפונות. התופעות כוללות עצבנות, רעד, נדודי שינה ועוד – בשל העובדה שהקפאין, כמו גם התרופה, מעורר את מערכת העצבים המרכזית.

 

  • ליקריש טבעי

ליקריש מכיל חומר בשם גליצריזין, שעלול להעלות את לחץ הדם כשהוא נצרך בכמות גדולה. בזמן נטילת תרופות להורדת לחץ דם מומלץ להימנע ממזונות ומתרופות שמכילים ליקריש, כולל סוכריות.

 

  • נתרן

אם קיבלתם המלצה להפחית את כמות המלח בתפריט שלכם, כדאי שתדעו שתרופות שנמכרות במרשם או בלעדיו עלולות להכיל נתרן. לעתים התרופות מספקות כמחצית מכמות הנתרן המותרת ביום, וכדאי לבדוק זאת מראש עם הרוקח.

 

  • אלכוהול

אפילו כמות קטנה של אלכוהול עלולה ליצור אינטראקציה עם תרופות רבות כולל אנטיביוטיקה, תרופות לטיפול באלרגיה, מדללי דם, נוגדי כאב ודלקת ותרופות לשינה.

 

לדוגמה, בזמן נטילת תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידים, דוגמת נורופן, פוינט, אדוויל, אטופן, נרוסין, אספירין ואדקס יש להימנע מצריכת אלכוהול או להגבילה, כיוון שהיא עלולה להגדיל את הסיכון לפגיעה בכבד או לדימום בקיבה.

 

  • מזונות עשירים בוויטמין K

ויטמין K משתתף בתהליך קרישת הדם, ומזונות שמכילים אותו עלולים להפחית את יעילותן של תרופות נוגדות קרישה כמו Coumadin. אם אתם נוטלים תרופה כזאת יש לצרוך את המזונות הבאים בצורה מבוקרת: חסה, תרד, כרוב, ברוקולי, פטרוזיליה, כוסברה, שעועית ירוקה, אפונה, לפת, חומוס, עדשים, מיונז, פולי סויה, שמן סויה ושמן קנולה, כבד בקר ועוף, תה ירוק ושיבולת שועל.

 

אבוקדו וגלידה מפריעים לספיגת התרופה, ומומלץ לאכול אותם במרווח של שעתיים מנטילת התרופה.

 

  • תוסף ויטמין E, אספירין ונגזרותיו

אלה יכולים להגביר את ההשפעה של תרופות נוגדות קרישה, ובכך להאריך את זמן קרישת הדם ולגרום לדימום יתר. לכן, אין ליטול אותם כתוסף ללא התייעצות עם הרופא המטפל.

 

  • תוסף ברזל

תוספי ברזל עלולים להפחית את יעילותן של תרופות רבות, בהן אנטיביוטיקה, Thyroxine לטיפול בבלוטת התריס, תרופות לבעיות לב ולחץ דם גבוה ותרופות לטיפול בפרקינסון.

 

  • מזונות עשירים בוויטמין B6

מזונות אלה פוגעים בפעילות התרופות Sinemet CR ,Levopar ו-Dopicar. במקרה של נטילת התרופה יש להגביל את צריכת המזונות הבאים: קמח מלא, חלב ומוצריו, אורז מלא, שיבולת שועל, קטניות, כבד בקר, עוף, דגים וביצים. כמו כן, יש להימנע מתוסף מזון שמכיל ויטמין B6.

 

גם מעט אלכוהול עלול ליצור אינטראקציה עם תרופות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
גם מעט אלכוהול עלול ליצור אינטראקציה עם תרופות(צילום: shutterstock)

 

אילו תוספי תזונה מותר ואסור ליטול בשילוב תרופות?

  • DILATAM, IKAPRESS/VERAPRESS, NORVASK, PENEDIL, PRESSOLAT:

שילוב מומלץ - חומצה פולית, ויטמין B6, קרניטין וסיבים תזונתיים.

 

שילוב אסור - ויטמין D.

 

  • CARDIOLOC, NORMITEN, DERALIN, LOPRESSOR:

שילוב מומלץ - קו אנזים Q10.

 

שילוב אסור - סידן (יש להרחיק את צריכתו לכשעתיים ממועד נטילת התרופה), משקאות המכילים קפאין (כולל תה ירוק) ועישון סיגריות.

 

  • CONVERTIN, ENALAPRIL, TRITACE, VASCACE:

שילוב מומלץ - קו אנזים Q10, ברזל.

 

  • LOVALIP , LIPIDAL, SIMOVIL:

שלוב מומלץ - קו אנזים Q10, ניאצין B3 (כדי למנוע תופעות לוואי חשוב שמינון התרופה לא יעלה על 10מ"ג ומינון הניאצין על 500 מ"ג).

 

שילוב אסור - מיץ אשכוליות.

  

הכותבת היא דיאטנית קלינית, סטודיו סי




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מומלץ לא ליטול תרופות עם משקאות מוגזים, מיצים חומציים או מיצי ירקות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים