שתף קטע נבחר

כלכלת משפחה: איך משיגים מצוינות כלכלית?

רכשנו ידע כלכלי, אך האם אנחנו יודעים גם לנצל הזדמנויות? למעשה, זה ההבדל בין הצלחה לדריכה במקום שמקשה "לסגור את החודש"

מה גורם לאנשים מסוימים לנסוק כלכלית בעוד שאחרים, בעלי רקע דומה לשלהם מתקשים לסגור את החודש? על פי מלקולם גלדוול, שחקר את נושא המצוינות האישית בספרו "מצוינים", השוני טמון באופן שבו אנשים מגיבים להזדמנויות ולנסיבות שנקרות בחייהם.

 

 

מה אנו יכולים ללמוד מוורן באפט בן העשרה? וורן באפט, גורו השקעות ואחד האנשים העשירים בתבל, הוא אחד מאותם מצוינים. הוא הבן האמצעי מבין 3 אחים, שגדלו במשפחה ממוצעת בנכסיה בנברסקה. אך בניגוד לאחיו, כבר כילד בתחילת שנות העשרה לחייו באפט החל לפתח את החוש שלו לעסקים.

 

יחד עם חבר בן גילו, הם פתחו שיטה לבחירת סוסי מירוץ מנצחים, והם היו מוכרים את ההימור שלהם לקונים בדוכן המשקאות הקלים שהקימו.

 

לאחר שמשפחתו עברה לוושינגטון, באפט עבד כמו נערים רבים אחרים בני גילו בחלוקת עיתונים. בימים בהם היה אמור לקבל מהמשפחות את הכסף עבור עבודתו, הוא נשא עימו בתיק מגזינים וקומיקסים, אותם הציע ללקוחותיו ובכך הגדיל את הכנסותיו. את הרווחים הוא אגר ורכש באמצעותם מכונת פינבול, אותה השכיר לספרים המקומיים תמורת כסף.

 

באפט הצעיר עבד בעבודות שרבים מבני גילו עבדו בהם, אך הוא הצטיין יותר מהם, משום שיצר לעצמו יתרון יחסי. באמצעות ניצול הזדמנויות שנקרו בדרכו, גישה נכונה, הבנת הצרכים והרצונות של הלקוחות שלו, והתנהלות פיננסית הוא השתמש ברווחיו כדי להשיג רווחים גדולים יותר.

 

ניתוח של גורמי הצלחתו של באפט הצעיר יראו כי לא מדובר בקסם אלא בצבירת נקודות יתרון בדרך אל המצוינות. מכיוון שבצעירותו באפט תרגל את כישוריו העסקיים וחדד אותם, לא פלא כי בבגרותו הוא הצליח לעשות עסקאות שהובילו אותו להיות אחד מעשירי תבל. כל אחד מאיתנו יכול לחדד את נקודות היתרון שלו ולהגדיל את סיכויי הצלחתו. כמובן שככל שמתחילים בגיל מוקדם יותר, הסיכויים להצלחה גדלים והדרך אל המצוינות מתקצרת.

 

איך יוצרים נקודות יתרון יחסי?

המתכון להצלחה כלכלית עובר דרך 3 גורמים מרכזיים: רכישת ידע פיננסי רלוונטי ומעשי, ניצול הזדמנויות ותפיסת העיתוי המתאים, וגישה אישית נכונה ומכוונת להצלחה.

 

רכישת ידע פיננסי היא תנאי בסיסי להצלחה כלכלית, שכן ללא התנהלות נכונה ותוכנית פעולה מדויקת כל הרווחים שלנו יתבזבזו. כדי להצליח כלכלית חשוב לדעת לנהל תקציב, להציב גבולות, לדעת לחסוך ולהרוויח בהחלטות הכלכליות הגדולות כדוגמת משכנתא, פנסיה, השקעות וכו'. כל אחוז חיסכון בתחומים הללו עשוי להיות שווה עשרות ומאות אלפי שקלים במהלך החיים, שיקרבו אותנו יותר אל המצוינות הכלכלית.

 

אבל גם כאשר הרווחים עדיין קטנים ומדובר בהוצאות צרכניות יומיומיות, חשוב לבחון כיצד ניתן להגדיל את הרווחיות. כך למשל, בהיותו בן 13, בתקופה בה הפעיל את דוכן המשקאות שלו, וורן באפט הגיש בקשה להחזרי מס ובה רשם את אופניו, עליהם רכב על מנת להוביל את המשקאות ללקוחותיו, כהוצאה מוכרת.

 

רכישת ידע פיננסי יכולה לשנות את המצב הכלכלי מהקצה לקצה, שכן היא נותנת את הכלים להתנהלות נכונה ומלמדת כיצד להעדיף איכות חיים על פני רמת חיים. על אף עושרו הבלתי נתפס, באפט חי בצניעות, בבית בנברסקה שעלה 71,000 דולר בלבד. לטענתו, בית זה מותאם לצרכיו, ואין לו צורך בבית מנקר עיניים או גדול יותר. נעצור לרגע ונחשוב על סכומי הקרן והריביות על המשכנתא אותם שילמנו לבנק לבית עבור הבית הגדול והיקר יותר שהתאהבנו בו. האם זה השימוש הנכון ביותר בכסף או שיכולנו להפיק ממנו יותר?

 

ניצול הזדמנויות ותפיסת העיתוי המתאים הוא התנאי השני להצלחה והוא אבן בוחן בין אלו שמוכנים להפוך למצוינים ובין אלו שלא. העולם שמסביבנו משתנה כל הזמן ומציף הזדמנויות חד פעמיות. רוב האנשים אינם מסוגלים לזהות הזדמנויות כאלו או להעז ולנצל אותן, אך מי שנשאר עם העיניים פקוחות ועם נכונות להעז יכול להגיע רחוק מאד.

 

ילדים רבים אחרים חלקו עיתונים, כמו באפט הנער, אך רק מעטים, כמותו, ראו את ההזדמנות הגלומה באינטראקציה עם המשלם, ואת העיתוי המושלם למכירת מגזינים – יום התשלום, וכיצד ניתן להפוך אותם לרווח נוסף.

 

כדי להגיע למצוינות צריך לשנות את דפוס החשיבה ולנסות להבין כיצד ניתן להוציא את המקסימום מהסיטואציה ומתי לפעול כדי להשיג את מקסימום הרווח. לשם כך, חשוב להבין את הכוחות הפועלים בשווקים, לזהות את ההזדמנויות לפני כולם, לצבור יכולת כלכלית שתאפשר פעולה מהירה ולהכיר את הדרכים שיניבו את התשואה המירבית עבור ההשקעה.

 

גישה אישית נכונה ומכוונת להצלחה היא התנאי השלישי למצוינות כלכלית. החשש מכשלון ולעיתים גם מהצלחה, יכול לשתק רבים ולמנוע מהם לפעול. רק מעטים מצליחים לאמץ את הגישה עמה מזוהה וינסטון צ'רצ'יל, הגורסת כי "הצלחה היא הליכה מכשלון לכשלון, מבלי לאבד את ההתלהבות". גם ב-2009 וגם ב-2011 כותרות העיתונים הכלכלים הכריזו כי באפט הפסיד מיליארדי דולרים, אבל הוא המשיך להשקיע באופן בו השקיע כל השנים, וההתמדה הזו הוכיחה עצמה כמשתלמת.

 

כאשר אנו שמים לעצמנו מטרה ברורה, אנחנו לא נותנים למכשולים בדרך לעצור אותנו. כך למשל, האוברדרפט והחובות יכולים להראות לנו כמכשול בלתי עביר, כיוון שכולם מסביבנו מתמודדים איתם ללא הצלחה. אך בעיני מי ששואף להגיע לרווחה כלכלית, זוהי הזדמנות לבחון את ההתנהלות הכלכלית, ללמוד כיצד לשנות ולייעל אותה, ולהשתמש בשינוי הזה ובאפקט הסוחף שלו על המשפחה על מנת להמשיך לשלב הבא של יצירת נכסים.

 

שימור האנרגיה

בספרו, גלדוול מציין כי מצוינות היא תוצר של התמדה ותרגול. כדי להפוך לרב אמן בכל תחום נדרשים כ-10,000 שעות של חזרה, תרגול והתמדה. וורן באפט שכלל את כישורי המכירה שלו מגיל מאד צעיר, ולכן כבר בהגיעו לגיל 32, כאשר הפך למיליונר עמדו לזכותו יותר מ-10,000 שעות של התנהלות עסקית. הנכונות שלנו להתמיד ולעבוד קשה תקבע את היכולת שלנו להצטיין כלכלית.

 

בעבודתי נתקלתי במשפחות שהצליחו, הודות להשקעת מאמצים ותרגול ההרגלים החדשים לניהול תקציב, לצאת תוך שנה ממינוס קשה אותו סחבו משך עשורים. ראיתי גם אנשים שתוך 100 ימים מרגע שהחלו ללמוד על השקעות הצליחו להגיע לרכישת שני נכסים ראשונים, משום שאמצו את כללי המצוינות והשקיעו שעות ארוכות של לימוד וחיפוש אחר הזדמנויות.

 

כולנו יודעים עד כמה השכלה יכולה לקדם אותנו בחיים, אך לא כולנו יודעים כי השכלה פיננסית יכולה לסייע לנו לצבור נקודות יתרון בדרך למצוינות כלכלית. לכל אדם יש חלום להתעשר, להסתדר כלכלית ולחיות טוב, אך חלומות אינם נחשבים. מה שנחשב הוא היכולת לנצל את ההזדמנויות שיהפכו את החלום למציאות ואותנו למסודרים כלכלית.

 

הכותב הינו מנחה סדנאות "סוד הכסף", הדרך שלך לחופש כלכלי, ומנכ"ל חברת "יבולים " המתמחה באימון וייעוץ כלכלי למשפחות ולעסקים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
באפט. ידע לנצל הזדמנויות
צילום: gettyimages
מומלצים