שתף קטע נבחר

סופר אגוז: מתכוני שקדים

קינוחים רוצים להיות איתם, אגוזים רוצים להיות כמוהם: 5 מתכונים עם שקדים - לביבות סלק אפויות, סלט עוף עם רוטב ווינגרט שקדים, פנקייקס כוסמין ובננות ועוד

חלב שקדים

הנה חלב מצוין למי שנמנע מחלב רגיל מסיבות בריאותיות, דתיות או אידיאולוגיות. הוא דל שומן (באופן יחסי לחלב קוקוס), מזין וטעים, ולכן משלבים אותו בתפריט של ילדים ואפילו פעוטות (שאסור להם לאכול שקדים מחשש לחנק). משתמשים בו להכנת משקאות (קפה, שוקו, שייקים) וגם מוסיפים על תקן נוזל למאפים שונים. אחרי תהליך המיצוי מסננים את הפולפה ומתקבל חלב לבן, כמעט שקוף, חלק וטעים. אם יש לכם בלנדר עצבני כמו ויטמיקס - לא תיוותר פולפה כלל.

 

טיפ: אם תשחקו במינון של המים לעומת השקדים תוכלו ליצור מגוון מוצרים, החל בחלב דל שומן ועד עשיר בשומן במרקם של שמנת. לקבלת שמנת משתמשים ב-1/2 1 כוסות מים ולקבלת חלב דל שומן ב-3 כוסות מים.

 

גיוון:

  • את הפולפה שנותרה מהכנת חלב השקדים אפשר לשלב בתערובות של לביבות, עוגיות, עוגות, פשטידות או קרקרים.

 

המרכיבים ל-1/2 ליטר:

100 גרם (1 כוס) שקדים טבעיים, לא קלופים

600 מ”ל (1/2 2 כוסות) מים 

2 כפיות דבש - אפשר להחליף ב-2 כפיות סילאן טבעי, אגבה או ב-2 תמרים

 

 (צילום: עודד מרום)
(צילום: עודד מרום)

 

אופן הכנה:

  1. משרים שקדים בקערה עם מים למשך 8-6 שעות או למשך 30 דקות במים רותחים.
  2. מצננים וקולפים את השקדים בלחיצה על הקליפה.
  3. מעבדים את השקדים עם מים בבלנדר (עם או בלי הממתיק), עד שמתקבל חלב.
  4. מסננים את החלב באמצעות בד חיתול, שמניחים מעל מסננת דקה, כך שיש סינון כפול. סוחטים היטב.
  5. יוצקים את החלב המוכן לצנצנת זכוכית ושומרים במקרר 5 ימים. גם הפולפה תישמר בקופסה במקרר 5 ימים.

 

 (צילום: עודד מרום)
(צילום: עודד מרום)

 

עוד מתכונים בערוץ האוכל:

לב זהב: מעורב ירושלמי ומתכוני לבבות 

עושה שוק בוורשה: גיל חובב מגלה את המטבח הפולני

גולד לייבל

 

לביבות סלק ושקדים אפויות 

שקדים יכולים להיות המרכיב הקושר בקציצות או לביבות לצד ביצים ובמקום פירורי לחם או קמח. לשם כך, משתמשים בשקדים טחונים לאבקה או טוחנים לבד במעבד מזון.

 

טיפ: אם טוחנים את השקדים לבד, כדאי להשרות את השקדים במים פושרים למשך הלילה או במים רותחים ל-30 דקות כדי לרכך אותם מעט.

 

גיוון:

מחליפים את הסלק בכמות זהה של גזר.  

 

המרכיבים ל-20 לביבות:

100 גרם (1 כוס) שקדים שלמים - אפשר להשתמש במקום ב-3/4 כוס פולפה שקדים

1 סלק בינוני (כ-300 גרם) טרי, קלוף וחתוך גס

1 גבעול סלרי קטן

2 ביצים

1/4 כוס טחינה גולמית, משומשום מלא

1 בצל סגול, קצוץ דק

1/2 כפית מלח

1/4 כפית כמון

מעט שמן לשימון - אפשר להשתמש בשמן קוקוס, חמניות או זית

 

אופן הכנה:

  1. משרים שקדים שלמים במים פושרים למשך הלילה (אם רוצים קולפים, אבל לא חובה).
  2. מסננים את השקדים ומרסקים במעבד מזון יחד עם סלק וסלרי עד לקבלת מחית עם מרקם שמזכיר פסטו.
  3. טורפים ביצים, טחינה ובצל בקערה נפרדת. מוסיפים את מחית השקדים והסלק, מערבבים ומתבלים במלח וכמון.
  4. יוצרים לביבות בקוטר 6 ס”מ בידיים רטובות ומניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה משומן.
  5. אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך 15 דקות או עד שהלביבות משחימות ומתייצבות.
  6. מגישים חם או בטמפרטורת החדר עם מטבל טחינה, יוגורט או שניהם יחד.

 

 

סלט עוף ונבטים בוויניגרט שקדים

בדומה לשילוב הגאוני בין טחינה לסויה שמשמש בסיס לאינספור רטבים, גם השילוב בין שקדים לסויה הוא שילוב חכם שאפשר לקחת לכל מיני מקומות. במתכון זה מתקבל ויניגרט סמיך ומתקתק שמשתלב עם סלט עוף אסיאתי.

 

טיפ: אם המרקם של הרוטב סמיך מדי לטעמכם, אפשר לדלל אותו במעט מים.

 

גיוון:

  • מחליפים את העוף בקוביית טופו (250 גרם), חתוכה לאצבעות. משרים וצולים באותו אופן.
  • שימושים נוספים לרוטב - מורחים על נתח דג או על עוף צלוי.

 

המרכיבים ל-4 מנות:

1 פרפר (כ-300 גרם) חזה עוף

4 כפות רוטב סויה

3-2 כפות סילאן טבעי, ללא סוכר

1 כפית ג’ינג’ר, מגורר

מעט שמן זית - לשימון

 

לסלט:

1 גזר, חתוך לרצועות דקיקות

1 מלפפון, חתוך לרצועות דקיקות

4 גבעולי בצל ירוק, חתוכים לרצועות דקיקות

1 חבילה (200 גרם) נבטי שעועית סינים

 

לוויניגרט:

1/4 כוס שקדים, קצוצים

1/3 כוס שמן זית איכותי, או שמן קנולה בכבישה קרה

2 כפות רוטב סויה אמיתי

1 שן שום קטנה

2-1 כפיות סילאן טבעי,ללא סוכר - אפשר להחליף ב-1-2 כפיות מייפל אמיתי

 

להגשה:

1/3 כוס שבבי שקדים, קלויים קלות

 

 (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

  

אופן הכנה: 

  1. מכינים את העוף: מערבבים סויה, סילאן וג’ינג’ר. משרים את העוף בתערובת, מכסים ומעבירים למקרר למשך 30 דקות לפחות ועד יום שלם.
  2. מלהיטים מחבת גריל עם מעט שמן וצולים את נתח העוף 3-2 דקות מכל צד עד שהוא מוכן. לחילופין, אופים במשך 10 דקות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות.
  3. מצננים מעט וחותכים לרצועות.
  4. מכינים את הוויניגרט: טוחנים את החומרים בבלנדר או בעזרת מוט ריסוק ידני.
  5. מגישים: מערבבים את חומרי הסלט בקערה עם רצועות העוף. יוצקים את הרוטב ומערבבים היטב. מפזרים שקדים קלויים.

 

 

פנקייקס כוסמין, בננה ושקדים

מאכל הבוקר המפנק מקבל כאן שיק בריא בזכות קמח הכוסמין והשקדים. אם מכינים עבור ילדים, אני ממליצה לקלוף את השקדים, כדי שהקליפה החומה לא תעכיר את המראה הבהיר וכדי שלא יישארו חתיכות.

 

המרכיבים ל-12 פנקייקס:

2 ביצים

2 בננות בשלות

50 גרם (1/2 כוס) שקדים

120 מ”ל (1/2 כוס) מים

75 גרם (1/2 כוס) קמח כוסמין מלא

1/4 כוס סילאן טבעי, ללא סוכר

1 כפית שמן קוקוס - לטיגון

 

להגשה:

סילאן טבעי, ללא סוכר

 

 (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

אופן הכנה:

  1. מערבלים בבלנדר את כל המרכיבים חוץ משמן.
  2. מחממים שמן קוקוס במחבת טפלון. יוצקים תלוליות קטנות בנפח 3-2 כפות עם מרווחים ביניהן ומטגנים 2 דקות. הופכים כשמופיעות בועות ומטגנים עוד דקה מהצד השני. במידת הצורך משמנים שוב.
  3. מגישים חמים עם זילוף של סילאן.

 

 

שייק פירות ושקדים

אפשר לשלב שקדים שלמים או חלב שקדים בכל שייק ואפשר גם וגם, כמו בשייק הזה. אם יש לכם בלנדר חזק כמו ויטמיקס, המרקם של השייק יכול להיות חלק לגמרי. אני באופן אישי דווקא אוהבת שייק במרקם קצת גרגרי.

 

טיפ: כדי להקל על פעולת הבלנדר - משרים את השקדים במים למשך כמה שעות לריכוך.

 

גיוון:

  • מקפיאים בתבניות ארטיקים ונהנים מארטיקים נפלאים.
  • לשייק ברד - מוסיפים גם קרח כתוש.
  • מחליפים את הפטל ב-1/3 כוס ענבים.
  • אם אין חלב שקדים, משתמשים במים באותה כמות ומוסיפים עוד 1/4 כוס שקדים לא קלופים.

 

המרכיבים ל-2 מנות:

2 שזיפים מגולענים

2 בננות קפואות

1/4 כוס פטל - אפשר להשתמש גם ביותר, לפי הטעם

1/2 כוס שקדים, לא קלופים

180 מ”ל (3/4 כוס) חלב שקדים

 

אופן הכנה:

משרים שקדים שלמים במים פושרים למשך הלילה (אם רוצים קולפים, אבל לא חובה).

שמים את כל החומרים בבלנדר ומעבדים לתערובת חלקה ככל האפשר.

 

 

 (צילום: עודד מרום)
(צילום: עודד מרום)
 

 

 

המתכונים (הנפלאים!) לקוחים ממגזין "על השולחן". עוד טיפים, מתכונים ורעיונות לארוחות - בעיתון

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עם כל טוב. פנקייק כוסמין, בננה ושקדים
צילום: shutterstock
מומלצים