שתף קטע נבחר

אכינצאה יעילה לצינון? מדריך לצמח המרפא

משתמשים באכינצאה כדי לטפל בשפעת, בפטריות וגינליות, במיגרנות ובאקזמה - אבל מה אומרים המחקרים? וכמה זמן מותר לצרוך את הצמח? כתבה שלישית בסדרה על צמחי המרפא שעוזרים להעביר את החורף בקלות

אכינצאה (קיפודנית), צמח ממשפחת המורכבים שמקורו בצפון אמריקה, היה בשימוש נרחב בקרב השבטים האינדיאנים במשך דורות רבים. אמנם השימוש בו פחת בארצות הברית לאחר גילוי האנטיביוטיקה ולאור מיעוט ההוכחות המדעיות ליעילותו הרפואית, כיום מתעניינים שוב בצמח ועל המדפים אפשר למצוא אותו בצורות רבות כגון טבליות, פורמולות נוזליות, קרמים וחליטות.

 

 

הכתבות הקודמות בסדרה:

 

שלושה זנים של האכינצאה נמצאים בשימוש רפואי: השורש של קיפודנית צרת עלים; כל חלקיה של קיפודנית ארגמנית (שפרחיה הם המרשימים ביותר, סגולותיה נחשבות חזקות פחות ומחירה זול יחסית); והשורש של קיפודנית חיוורת.

 

האכינצאה משמשת בעיקר לטיפול במחלות זיהומיות, ונראה כי היא משפעלת חומרים כימיים בגוף המפחיתים דלקת ומסייעים בהקלת תסמינים של שפעת והצטננות. כמו כן, יש הוכחות לכך שהצמח מכיל רכיבים המסוגלים לתקוף פטריות הנמצאות בגוף האדם.

 

שימושים נפוצים

משתמשים באכינצאה כאמור למניעת הצטננות ולטיפול בה. כמו כן, היא נמצאת בשימוש נרחב בטיפול בשפעת, זיהומים בדרכי השתן, פטרת וגינאלית, הרפס גניטלי, מחלות חניכיים, דלקות שקדים (טונזליטיס), חיידק הסטרפטוקוק, עגבת, חיידק הסלמונלה, מלריה ודיפטריה.

 

שימושים אחרים שאינם קשורים לזיהום כוללים את תסמונת העייפות הכרונית, שגרון, מיגרנות, כאבים, סחרחורות, הכשות נחשים ובעיות קשב וריכוז.

לעתים אנשים מורחים קרם אכינצאה על העור כדי לטפל בפצעי עור, כיבים, צריבה, פסוריאזיס, אקזמה, הרפס, עקיצות דבורים וטחורים.

 

עם זאת, רק שני שימושים של האכינצאה הוכחו מחקרית כיעילים: צינון והתקררות, וטיפול בפטריות וגינליות - היא הוכחה כמפחיתה את התדירות של הישנות זיהום פטרייתי בנרתיק בכ-16%.

 

נטילה של אכינצאה כנראה אינה מונעת את מחלת ההרפס סימפלקס או מקצרת את משך המחלה. כמו כן, אין די הוכחות ליעילותה של האכינצאה בטיפול בזיהומים במערכת השתן, מיגרנות, תסמונת העייפות הכרונית, אקזמה, אלרגיות, הכשות נחשים ודבורים, בעיות קשב וריכוז, שפעת ועוד.

  

תופעות לוואי

האכינצאה בטוחה לשימוש לטווח קצר, כולל בהריון ובהנקה, אך אין די מידע באשר לבטיחותה בשימוש בטווח הארוך כך שמומלץ שלא לצרוך את הצמח יותר משמונה שבועות ברציפות.

 

כיוון שהצמח שייך למשפחת המורכבים, יש לנקוט זהירות בטיפול באנשים בעלי רגישות ידועה. תופעות לוואי עלולות לכלול תחושת אי נוחות בבטן ותגובות אלרגיות בעור.

 

כמו כן, יש לנקוט זהירות בשימוש בקרב הנוטלים תרופות לדיכוי מערכת החיסון.

 

איך לצרוך את האכינצאה?

1. תמצית כוהלית נוזלית (טינקטורה). מיצוי של החלק הרלוונטי בצמח לאחר השרייתו באלכוהול ובמים. המיצוי נוזלי וניתן לשתייה.

 

2. טבליות או כמוסות. תמציות יבשות של הצמח. תכונות הצמח נשמרות באיכות גבוהה והכדורים נוחים לשימוש.

 

3. חליטה. מרתיחים שתי כפיות של אבקת השורש בכוס מים במשך כרבע שעה, ושותים כמו תה.

 

4. קרם. לתוך קרם בסיס מערבבים כ-20% צמח מיובש (שורש או פרחים). הקרם הנו לשימוש חיצוני ונועד לטיפול בזיהומי עור שונים ואקנה.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
האכינצאה בטוחה לשימוש לטווח קצר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים