שתף קטע נבחר

המלכוד הטברייני: בנייה מועדת לפורענות וחוסר כדאיות כלכלית לשיפור מבנים

שני דו"חות מציבים את טבריה בין פטיש רעידות האדמה לסדן המצב הכלכלי. מומחים קבעו כי רעש עז באזור טבריה, שבו אירעו אתמול שתי רעידות קלות, עלול להוביל למפולות במדרונותיה, אך נתוני תוכנית תמ"א 38 מבהירים כי לא חל שיפור ביציבות המבנים בה

בזמן רעידת אדמה גדולה עלולה טבריה לסבול ממפולות, קריסת קרקעות וגלישת מדרונות, כך קובע דו"ח שהכין המכון הגיאולוגי לפני תשע שנים. מאז שחובר הדו"ח המציאות בשטח לא השתנתה באופן משמעותי, וממצאיו אף הפכו רלוונטיים לנוכח רצף הרעידות הקטנות שפקד את האזור. במקביל, מעידים נתוני תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה על אחוזים נמוכים מאוד של יישום תוכניות ברוח זו בצפון המועד.

 

לעיון בדו"ח המלא של המכון הגיאולוגי - לחצו כאן

לעיון בדו"ח המלא על יישום תוכנית תמ"א 38 - לחצו כאן  

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

צנחנים בנופש: אלכוהול, מכות וירי באוויר

"הפיכה" בגן עדן: בוטלו הבחירות במלדיביים

 

הדו"ח הגדיר עשרות אזורים בטבריה כלא יציבים קרקעית והסביר כי אלו נבנו על מדרונות קרקע מיושבים וסובלים מכשלים הנדסיים. בין היתר, הצביעו מחברי הדו"ח - כרמי ציון, ד"ר עודד כץ ופרופ' צבי בן אברהם - על סכנת גלישת מדרון (landslide) בשכונת מורדות טבריה, והגדירו את ערוצי הנחלים היורדים לאגן הכנרת ואת רכסי הרי הגליל התחתון כאזורים מועדים לפורענות.

 

בתחילת המאה העשרים עיקר הבנייה בטבריה התרחשה סמוך לקו חופי הכנרת, ורק בשנות החמישים התפרשה העיר מערבה, אל המדרונות ההרריים. "אזורים מאוכלסים בעיר נמצאים תחת דרגת סיכון גבוהה לכשל מדרון", נכתב בדו"ח. "במדרונות רבים בעיר צפויים בזמן רעידת אדמה נזקים בעיקר בעורקי החיים עקב גלישה של החתך הגיאולוגי הסמוך לפני השטח, אשר בתנאים סטטיים נמצא כלא יציב".

מפת הרעידות האחרונות (צילום: google maps) (צילום: google maps)
מפת הרעידות האחרונות(צילום: google maps)
 

בפעם השנייה אתמול, ובפעם הרביעית בארבעה ימים, אירעה בסביבות השעה 15:54 רעידת אדמה בצפון. במכון הגיאופיסי דיווחו כי עוצמת הרעש היא 3.6 בסולם ריכטר ומוקד הרעידה בצפון הכנרת, 5 ק"מ צפונית-מזרחית לקיבוץ

גינוסר. מוקדם יותר אתמול, בשעה 11:50, אירעה רעידת אדמה שעוצמתה והמוקד שלה היו זהים.

 

"אי אפשר לשלול רעידה חזקה יותר, אבל בהחלט יכול להיות שהרעידות הקטנות האלה לא יובילו לשום דבר", אמר מנהל המכון הגיאופיסי, ד"ר אורי פריזלנדר. "היו מקרים בעולם שרעידות אדמה קטנות יחסית קדמו לרעידת אדמה חזקה יותר, אבל באותה מידה היו מקומות שבהם זה לא קרה".

 

טבריה סבלה לאורך השנים מכמה רעידות אדמה הרסניות. אחת מהן גרמה ב-1759 לנפילת חומות העיר, ב-1837 נחרבו חלקים נוספים ממנה, ו-90 שנה לאחר מכן ניזוקו שוב בתי תושבים. למרות זאת, מעידים נתוני חיזוק המבנים בה על אדישות והתעלמות.

 

על פי נתוני משרד הפנים, זכה אזור הצפון למספר הבקשות והאישורים הנמוך ביותר לחיזוק מבנים, מאז שיצאה לדרכה תוכנית תמ"א 38 בשנת 2005. תוכנית המתאר הארצית מאפשרת חיזוק של יסודות מבנים קיימים בתוספת זכויות בנייה נלוות, ובמסגרתה אושרו עד כה יותר מ-1,300 חיזוקי מבנים ברחבי הארץ. באזור הצפון הרגיש, עם זאת, הוגשו רק 24 בקשות ורק 9 מהן אושרו. לשם השוואה, בתל אביב בלבד הוגשו לאורך השנים 776 בקשות, ו-477 מהן אושרו. 

 

אחת הסיבות המרכזיות לכך היא הכדאיות הכלכלית הנמוכה ליישום

התוכנית באזורים אלה, שאינם אזורי ביקוש. "אנחנו נערכים בכל השנים האחרונות, לא רק עכשיו", סיפר ל-ynet זוהר עובד, ראש עיריית טבריה. "עברנו תרגולים למצב חירום ורעידות אדמה והונחינו להמשיך בשגרה. בטבריה יש לא מעט בניינים עתיקים שניזוקים ברעידות כאלו, אך התוכנית תקפה רק במרכז הארץ, איפה שערך הקרקע גבוה". 

 

אמש התקיימה ישיבת הערכת מצב שכינס השר להגנת העורף גלעדן ארדן בלשכתו בתל אביב, בעקבות רצף רעידות האדמה בצפון. במהלך הישיבה הוצגו סקירות שונות בעניין מוכנות גופי ההצלה, רשויות החירום ומשרדי הממשלה השונים. מלשכת השר נמסר כי "הנחת העבודה נכון לרגע זה היא כי יש להמשיך לעקוב אחר ההתפתחויות בהתאם לעדכונים המועברים מאנשי המקצוע, ולקדם את מוכנות העורף לתרחישים השונים".


פורסם לראשונה 20/10/2013 22:14

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי אהרון
"סכנה לגלישת מדרון". טבריה
צילום: חגי אהרון
מומלצים