שתף קטע נבחר

תקיפה בלטקיה: מה הייתה המטרה?

על פי דיווח בסוריה, בפעם השנייה תוך ארבעה חודשים הותקף בסיס טילים בלטקיה. בפעם הקודמת תקף "צבא זר" את מאגר ה"יאחונט", טיל חוף-ים מתקדם שקיבל אסד מהרוסים. פרופיל של הטיל שמדאיג את ישראל

עדיין אין אימות או פירוט לדיווח מהיממה האחרונה שלפיו הותקף בסיס טילים של מערך ההגנה האווירי של סוריה בלטקיה על ידי כלי שיט מהים התיכון. אבל אם ללמוד מההיסטוריה הלא רחוקה, שבמסגרתה הותקף האזור גם ביולי האחרון על ידי "צבא זר", על פי הדיווחים בעולם הייתה המטרה פגיעה במאגרי ה"יאחונט" של צבא אסד - טיל חוף-ים מתקדם שמסוגל לפגוע בדיוק רב במטרות במרחק של כ-300 ק"מ.

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

את הדיווח על התקיפה פרסם אמש (יום ד') אתר החדשות הסורי "דאמפרס", שציטט עדי ראייה ולפיהם לא היו נפגעים אולם נגרם נזק רב לבסיס שבסמוך למכון החקלאי בכפר סנובר ג'בלה שבמחוז לטקיה. גם המרכז הסורי למעקב אחר זכויות האדם דיווח אתמול על פיצוץ שאירע באחד מבסיסי ההגנה האווירית של צבא סוריה באותו אזור. במקביל דיווחו כלי תקשורת ערביים שמטוסי חיל האוויר הישראלי חגו בכמה אזורים בדרום לבנון.

 

עם זאת, התקשורת הסורית הממלכתית לא מגיבה בינתיים לדיווחים על התקיפה. הערוץ בערבית "רוסיה אל-יום", שדיווח בפירוט על התקיפה ביולי (ואף טען אז שבוצעה על ידי מטוסי חיל האוויר הישראלי שעשו שימוש במרחב האווירי של טורקיה), ציטט הפעם את הדיווח מהאתר "דאמפרס", אבל הדגיש שאין אישור רשמי לידיעה. כמה שעות לאחר מכן ציטט כתב הערוץ גורם ביטחוני סורי שהכחיש את הידיעות. בהמשך התראיין לערוץ ראש ועדת יחסי החוץ במועצת העם הסורית, עמאר אל-אסד, שאמר: "אנחנו בלטקיה לא שמענו שום פיצוץ. לאמצעי התקשורת שמהווים מקור לידיעות האלה יכולות להיות מטרות מפוקפקות שמשרתות את האינטרסים של האויבים". 

 

במקביל, הערוץ הלבנוני MTV דיווח מפי "גורמים בירושלים" כי טורקיה עומדת מאחורי הפצצת האתר של מערך ההגנה האווירית הסורי בלטקיה. לפי הדיווח, מדובר בתגובה ליירוט המטוס הטורקי לפני כמה חודשים מאותו אתר.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

טיל היאחונט ()
טיל היאחונט
 

לאורך השנים האחרונות השקיעה ישראל מאמץ דיפלומטי רב כדי למנוע את מכירת טילי היאחונט מרוסיה לצבאו של בשאר אסד, אך ללא הועיל. הוא מוגדר נשק הגנתי בהיותו טיל חוף-ים שתכליתו לפגוע באוניות תוקפות, ולכן, לשיטתו של ולדימיר פוטין, מותר למכור אותו לסוריה ובלבד שדמשק תתחייב שלא יועבר לחיזבאללה או לארגונים לא-מדינתיים אחרים.

 

בישראל מדיר היאחונט שינה מעיני מפקד חיל הים. מעבר להיותו מדויק ביותר, הוא מצויד בראש קרב גדול והרסני שמכיל 200 ק"ג חומר נפץ. פירוש הדבר הוא שכל כלי שיט ישראלי המשייט מול חופי לבנון או סוריה נמצא בטווח פגיעה.

 

בנוסף לכך, תכונותיו של הטיל והטכנולוגיה המתקדמת שסייעה בפיתוחו מקשות מאוד על שיבוש מסלולו באמצעים אלקטרוניים והופכות אותו לכמעט בלתי אפשרי להשמדה באמצעות תותחים וטילי יירוט של הספינה המותקפת.

 

היאחונט הוא מה שמכונה טיל שיוט "לוחך ים", כלומר, כזה שיורד לגובה 15-5 מטרים בלבד מעל פני הים ב-15 הקילומטרים האחרונים של מעופו לקראת הפגיעה במטרה – דבר המקשה על המכ"ם לגלותו. מהירותו באותו שלב היא יותר מ-2 מאך.

 

מדובר במהדורה משופרת פי כמה של טילי ה"סטיקס" הרוסיים שבאמצעותם הטביעו המצרים את המשחתת אח"י "אילת" באוקטובר 1967 וגם מהטיל האיראני C-802, שבאמצעותו פגע חיזבאללה בספינת הטילים החדישה "חנית" מדגם "סער 5" במהלך מלחמת לבנון השנייה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים