שתף קטע נבחר

מהם ההבדלים בין חדות ראייה לאיכות ראייה?

מהי חדות הראייה, מהו תהליך הבדיקה שלה, מהי חדות ראייה 6/6, האם קיים הבדל בין חדות לאיכות ראייה ולמה שני המדדים האלה כה חשובים?

חדות ראייה היא המדידה המקובלת לבחינת יכולת הראייה שלנו. בבדיקה זו מחפש האופטומטריסט את האות או המספר הקטנים ביותר שהפציינט (נבדק) מסוגל לראות. למעשה, מדובר ביכולתה של העין להבחין בפרטיו הקטנים ביותר של עצם בעל ניגודיות גבוהה, כלומר, רזולוציית הפרטים העדינה ביותר, האפשרית לה.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

התופעה הוגדרה על ידי רופא העיניים ההולנדי Herman Snellen 1908-1834 כהיפוך הזווית שמול העין - הפרט הקטן ביותר שהעין יכולה להבחין בו. בעצם, ניתן לומר כי חדות הראייה הפוכה מזווית הראייה – ככל שאדם מזהה אות, הפותחת זווית ראייה קטנה יותר, חדות הראייה שלו טובה יותר.

 

בממוצע, עין האדם יכולה להבחין בין שתי נקודות המופרדות זו מזו בזווית של דקת קשת אחת (כלומר 1/60 ממעלה אחת).

 

ערך זה (שנקבע על ידי רופא העיניים הגרמני Herman Von Helmholtz, 1984-1821), התקבל כערך ייחוס אוניברסלי. עם זאת, חשוב לזכור שאפילו באוכלוסיה של אנשים בעלי ראייה תקינה, קיים טווח של חדות ראייה תקינה ואחדים יראו פרטים עדינים יותר מדקת קשת אחת בממוצע.

 

חשוב לציין, שחדות הראייה היא מדד של יכולתה המירבית של העין לזהות פרטים בעלי ניגודיות גבוהה – מדד של יכולתה המירבית של העין (הטוב ביותר שהיא יכולה להגיע אליו), ולכן היא נמדדת בתנאים אידיאליים: ניגודיות מירבית בין הדפוס השחור לרקע הלבן, תאורה טובה.

 

עוד כתבות על בריאות העיניים

כל היום מול המחשב? הראייה עלולה להיפגע

איך ניתן להפחית ואפילו למנוע קוצר ראייה

זוקן ראייה: כשצריך משקפי קריאה באמצע החיים

 

איך בודקים חדות ראייה מרחוק?

בעולם קיימות בדיקות חדות ראייה מרחוק רבות. בארץ, מקובלת ביותר בדיקת "סנלן" בה מוצגים תווים הולכים וקטנים ככל שיורדים בשורות. עם זאת, ציון חדות הראייה המקובל משתנה באזורי העולם השונים.

 

כך למשל בארצות הלטיניות, הציון הוא עשרוני (0.1, 0.2, 0.3... 1.0, וכן הלאה), או בעשיריות (1/10, 2/10, 3/10... 10/10, וכן הלאה), בארה"ב השיטה זהה לזו המקובלת בארץ, אך ציוני חדות הראייה נקבעים בהתאם למרחק הבדיקה המצויין ביחידות "רגל" (feet) כשבר בו המונה הוא 20 (20 רגל שווה בערך ל – 6 מ'). חדות הראייה המכונה אצלנו 6/6 תקרא שם 20/20.

 

מרחק הבדיקה המקובל לבחינת חדות הראייה מרחוק הינו 6 מ'. עם זאת, בשל מגבלת גודלם של חדרי הבדיקה (רובם אינם ארוכים מספיק) קיימות שיטות חלופיות, הפועלות על-פי אותה שיטה, כמו למשל "שיטת המראה" – מראה הממוקמת במרחק 3 מ' מן הנבדק בדרך כלל. כאשר הנבדק מתבונן במראה הוא רואה את התווים עליהם הוא מביט ממרחק השווה ל – 6 מ' (3 מ' עד המראה ועוד 3 מ' מן המראה ועד להשתקפות התווים).

 

 כמו כן, היות שברוב חדרי הבדיקה קיים כיום מקרן ולא רק לוח עליו מודפסות האותיות, ניתן לחשב ולהתאים את גודל התווים המוקרנים ובכך לגרום לגירוי ראייתי השווה לזה שהיה נראה ממרחק 6 מ'.

 

הסיבה לכך שאנו בודקים את הראייה מרחוק ממרחק 6 מ', שאיננו ממש רחוק, היא שמחקרים מעידים על כך שכאשר אדם מתבקש להביט ישר קיימת נטייה טבעית כלפי מטה של העין. ציר הראייה יפגוש את הקרקע במרחק של 6 מ'. מבחינה אופטית המשמעות של בדיקה ממרחק זה דומה מספיק לבחינת הראייה מאינסוף.

 

מהי המשמעות של 6/6?

הראייה נמדדת באמצעות שבר (מספר שיש בו מונה ומכנה) המכונה "השבר של סנלן". המונה מייצג את מרחק הבדיקה ואילו המכנה, את המרחק שבו אדם בעל חדות ראייה תקינה של 6/6 יכול לקרוא את השורה הקטנה ביותר שהנבדק הצליח לקרוא.

 

אדם הרואה 6/6 יזהה ממרחק 6 מ' אות שגובהה הוא 8.7 מ"מ. אדם בעל חדות 6/12 יזהה מאותו מרחק אות שגובהה כפול, כלומר 17.4 מ"מ, או את האות הקטנה בגובה 8.7 מ"מ מחצי המרחק – 3 מ'.

 

לכן, המשמעות של חדות 6/12 היא שהמטופל יכול לקרוא ממרחק של 6 מטרים מה שאדם בעל חדות ראייה תקינה (6/6) יכול לקרוא ממרחק של 12 מטרים. עבור אותו מונה (מרחק הבדיקה), ככל שהמכנה גדול יותר, כך חדות הראייה גרועה יותר.

 

בדיקת חדות הראייה מקרוב

לבחינת חדות הראייה מקרוב, קיימות שתי גישות עיקריות:

 

1. באמצעות לוח חדות ראייה מקרוב, עליו מודפסים תווים בדומה ללוח הבדיקה מרחוק. קיימים לוחות רבים, המקובל לשימוש בארץ הוא - לוח ג'ייגר (Jaeger) המבוסס על תווים מודפסים בגדלים שונים הולכים וקטנים. הציון נרשם בציוני J, כלומר: 1J, 2J, 3J וכן הלאה, כאשר ככל שהספרה ליד האות J קטנה, כך החדות טובה יותר.

 

2. באמצעות לוחות עליהם מודפסים טקסטים בגדלים שונים ולא אותיות בודדות.

 

יש הטוענים שקריאת טקסטים מייצגת באופן טוב יותר את התפקוד והפעילות היומיומית של הנבדק.

 

בדיקת איכות הראייה - הרגישות לניגודיות

מעבר לבדיקת חדות הראייה הכמותית, בה ניתן ציון של ממש על יכולת זיהוי התווים הקטנים ביותר, מתבררת בשנים האחרונות חשיבותה של בדיקה איכותית, היא בדיקת הרגישות לניגודיות (contrast sensitivity).

 

המשמעות היא שיתכן שלשני אנשים אותה חדות ראייה, אך בפועל הם רואים באיכות שונה לגמרי זה מזה. פער זה יבוא לידי ביטוי בעיקר בתנאי תאורה ירודים. גם להערכת איכות הראייה דרכי בדיקה שונות ורבות, לרחוק ולקרוב.

 

הרגישות לניגודיות במערכת הראייה תלויה הן באור המועבר דרך הקרנית והעדשה התוך-עינית והן ברגישות לניגודיות של הרשתית ואזורי המח האחראים על הראייה.

 

היא מושפעת בעיקר מתנאי התאורה (ככל שהתאורה טובה וחזקה הרגישות לניגודיות טובה יותר), מגיל הפציינט (פוחתת עם הגיל) וממחלות עיניות הגורמות לירידה ביכולת זו.

 

למעשה, בודקים בבדיקת הרגישות לניגודיות את יכולת זיהוי התווים כאשר הניגודיות פוחתת (דפוס מתבהר), התווים הולכים וקטנים ולעיתים - צפיפותם עולה, מה שמקשה על זיהויים.

 

למה היא כל כך חשובה?

חשיבותה של בדיקת איכות הראייה מתבררת עם השנים, שכן בניגוד לבדיקת חדות הראייה, בדיקה זו מבוצעת בתנאים שאינם מושלמים – הדפוס אינו שחור מושלם על רקע לבן, אלא דפוס ההולך ו"מתבהר", כלומר הניגודיות יורדת ככל שהבדיקה מתקדמת.

 

בחיי היומיום שלנו אנו מתמודדים עם מצבים שאינם מושלמים עבור מערכת הראייה וכוללים גוונים רבים ושונים של רקע, תנאי תאורה שאינם מושלמים וגירויים שאינם מושלמים כמו הדפוס המוצג בבדיקת החדות. לכן, בדיקת חדות הראייה אינה מספקת מידע מדויק על תפקודי הראייה במצבים השונים בהם אנו נתקלים.

 

לעיתים פציינטים מתלוננים על בעיות כגון אי נוחות או יכולת פחותה לראות פרטים בתנאי תאורה ירודים, למרות שבבדיקת החדות ימצאו תוצאות שנחשבות נורמליות ואף מצויינות.

 

מעבר לכך, שינוי משמעותי בתוצאות בדיקה זו לאורך השנים יעיד על צורך בבדיקה מקיפה יותר שכן תפקוד זה (הרגישות לניגודיות) נפגע ברבות מהמחלות העיניות. לכן, בדיקה זו, הפשוטה מאוד לביצוע, מהווה כלי מעקב ואיבחון ראשוני.

 

מומלץ וכדאי לבדוק בתום בדיקת חדות הראייה גם את הרגישות לניגודיות, ולו לשם מעקב לאורך שנים, ככלי מעקב אחר בריאות העין.

 

הכותבת היא אופטומטריסטית,  מנהלת אקדמיית אסילור בישראל




לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Index Open
חדות ראייה היא הבדיקה המקובלת לבחינת יכולת הראייה
צילום: Index Open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים