שתף קטע נבחר

הנתונים המחקריים: כך טבעונות מרפאה מחלות

מחקרים עדכניים מוכיחים שתזונה טבעונית לא רק כוללת את כל הרכיבים החיוניים לגופנו, כמו ברזל, ויטמינים וסיבים תזונתיים - יש בכוחה גם למנוע מחלות קשות כמו סרטן וסוכרת ולטפל בבעיות השמנה, כולסטרול ולחץ דם גבוה. מה ימליצו לנו הרופאים לאכול?

אמרתו האלמותית של אבי הרפואה המערבית היפוקרטס, "יהיו מזונותיך תרופותיך ותרופותיך מזונותיך", מעידה על הפוטנציאל הגלום בבחירות המזון שלנו למנוע מחלות ואף לטפל בהן. דבר זה מתחדד נוכח השכיחות ההולכת ועולה במחלות לב, סוכרת וסרטן בקרב כל קבוצות הגיל.

 

 

עוד על טבעונות:

 

בעשרות השנים האחרונות הצטברו ראיות מדעיות מרשימות באשר ליכולתה של תזונה צמחית להגן מפני מחלות שכיחות. בשנת 2009 פרסם ארגון התזונה האמריקאי (ADA) נייר עמדה שהתבסס על ניתוח מעמיק של מאות מחקרים בתחום, ומסקנתו: תזונה צמחונית המתוכננת כראוי, כולל תזונה טבעונית (גם ללא מוצרי חלב וביצים), היא בריאה, עומדת בדרישות התזונתיות ויכולה לספק יתרונות בריאותיים במניעה ובטיפול במחלות מסוימות.

 

חשוב לציין שבכל המחקרים שעליהם התבסס נייר העמדה נוטרלו גורמים שיכלו להטות את הממצאים, ובהם הרגלי עישון, עודף משקל ועוד.

 

מחלות לב וכלי דם

לצמחונים סיכון נמוך יותר לסבול ממחלות לב בהשוואה לאוכלי כל, ולטבעונים סיכון אף נמוך יותר מלצמחונים. כמו כן, צמחונים וטבעונים הם בעלי לחץ דם וערכי LDL ("כולסטרול רע") נמוכים יותר.

 

מחקר משנת 2005 שפורסם בכתב העת היוקרתי American Journal of Clinical Nutrition מצא שתזונה כמעט טבעונית יעילה בהורדת רמות LDL בדם באותה מידה כמו נטילת סטטינים ודיאטה דלת שומן רווי.

 

השמנה

צמחונים נוטים להיות רזים יותר מאוכלי בשר, וטבעונים נוטים להיות רזים יותר מצמחונים - אך עדיין במשקל תקין.

 

סוכרת

לטבעונים וצמחונים סיכון נמוך יותר לחלות בסוכרת, וחלק מהמחקרים מעידים על סיכון הנמוך פי שניים. קיים קשר בין צריכת בשר אדום ובשר מעובד לעלייה בסיכון לסוכרת, ולעומת זאת צריכת קטניות קשורה בירידה בסיכון לסוכרת.

 

האם תזונה טבעונית יכולה לסייע גם בטיפול בסוכרת? במחקר שפורסם ב-Diabetes Care בשנת 2006 נמצא שתזונה טבעונית דלת שומן הביאה להפחתה במינון תרופות לסוכרת אצל 43% מהמטופלים, שיפור משמעותי מזה שהושג בתזונה המומלצת על ידי אגודת הסוכרת האמריקאית.

 

סרטן

בקרב טבעונים וצמחונים שיעור הסרטן נמוך יותר מאשר באוכלוסיה הכללית, במיוחד סרטן הערמונית והמעי הגס - בין הסרטנים השכיחים ביותר בישראל.

 

צריכת בשר אדום ובשר מעובד קשורה לעלייה בסיכון לסרטן המעי הגס וכנראה שגם לסרטן השד. צריכת בשר מעובד קשורה לעלייה בסיכון לסרטן הקיבה.

 

בנוסף ל-ADA, ארגונים מובילים נוספים מדגישים את חשיבות המזון הצמחי במניעת סרטן. בשנת 2012 הוציא איגוד הסרטן האמריקאי (ACS) הנחיות תזונה עדכניות למניעת סרטן, שלפיהן מומלץ לאכול "תזונה מאוזנת, עם דגש על מזון מהצומח" ולצמצם את צריכת הבשר המעובד והבשר האדום.

 

כמו כן, לפי ה-ACS, צריכת מזונות סויה מסורתיים כגון טופו יכולה ככל הנראה להפחית את הסיכון לסרטן השד, הערמונית ורירית הרחם.

 

מה לגבי מוצרי חלב?

אוניברסיטת הרווארד ממליצה בהנחיות התזונה שפרסמה בסוף שנת 2011 תחת הכותרת "הצלחת הבריאה" להפחית את צריכת מוצרי החלב לאחד עד שניים ביום, וזאת לעומת ההמלצה הרווחת לצרוך שלושה מוצרים ביום. זאת כיוון שצריכה רבה שלהם קשורה ככל הנראה לסיכון מוגבר לסרטן הערמונית וייתכן שגם לסרטן השחלות.

 

הרווארד הוא אחד הגופים המובילים בקריאה הנחרצת לתת יותר מקום למזון מהצומח בתפריט היומי, וממליץ למלא חצי מהצלחת בירקות ובפירות, להגביל את צריכת הבשר האדום ולהימנע מבשר מעובד מפני ש"אפילו צריכה נמוכה שלו על בסיס קבוע מעלה את הסיכון למחלות לב, סוכרת, סרטן המעי הגס והשמנה".

 

כיצד ניתן להסביר את הממצאים?

אחת המסקנות העולות מהמחקרים העדכניים היא שתזונה טבעונית מאוזנת עומדת בדרישות הבריאות ולא חסרה ברכיבים כגון חלבון, ברזל וסידן. לעומת זאת, בהשוואה לתזונה אוכלת כל ואף צמחונית - היא מכילה כמויות רבות יותר של חומצה פולית, אשלגן, מגנזיום וסיבים תזונתיים. סיבים תזונתיים מצויים רק בעולם הצומח, והם ידועים בין היתר בכך שהם מקנים תחושת שובע ומסייעים באיזון רמות הסוכר והכולסטרול בדם.

 

תזונה טבעונית איננה כוללת כולסטרול (המצוי רק במוצרים מן החי), והיא דלה בשומן רווי, גורם נוסף התורם לעליית רמת הכולסטרול בדם.

  

בנוסף לרמות כולסטרול גבוהות, גורם נוסף בהתפתחות טרשת עורקים הוא חמצון ה-LDL ('כולסטרול רע'). חמצון הוא תהליך טבעי בגוף, אך כשהוא מתרחש בעודף הוא מהווה גורם משמעותי בהתפתחות מחלות לב וכלי דם, סוכרת, סרטן ועוד. תזונה טבעונית עשירה יותר בנוגדי חמצון, בהם ויטמין C ו-E, פלבונואידים וקרוטנואידים. מזון מהחי, לעומת זאת, מכיל כמות זניחה של נוגדי חמצון ומנגד כמות גבוהה של מחמצנים, בהם ברזל.

 

הגוף יודע לווסת את ספיגת הברזל מהצומח בהתאם לצרכיו, אך לא יכול לעשות זאת עם ברזל שמקורו מהחי, כך שניתן להגיע למצב של עודף ברזל ובעקבותיו לתהליכי חמצון מוגברים, הקשורים גם לעלייה בסיכון למחלות לב ולסרטן המעי הגס.

 

צפוי שבעתיד נשמע יותר ויותר גופים הממליצים בפה מלא על תזונה צמחית כעל אסטרטגיה למניעת מחלות ולטיפול בהן. מודל חיקוי טרי הוא המרכז הרפואי האמריקני "קייזר פרמננטה", שמנחה עתה את רופאיו כי "אכילה בריאה מושגת כנראה בצורה הטובה ביותר באמצעות תזונה המבוססת על הצומח, תזונה המעודדת צריכת מאכלים מלאים מהצומח והמעודדת הימנעות מצריכת בשר, מוצרי חלב וביצים וכן מאכלים מזוקקים או מעובדים.

 

"על הרופאים לשקול להמליץ לכל מטופליהם על תזונה המבוססת על הצומח, בעיקר לאלו הסובלים מיתר לחץ דם, סוכרת, מחלות לב וכלי דם או השמנה".


הכותבת היא דיאטנית קלינית (B. Sc), נטורופתית (N.D) ומדריכת פילאטיס, אינפומד



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תזונה טבעונית מאוזנת עומדת בדרישות הבריאות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים