שתף קטע נבחר

75 שנה ל"ליל הבדולח", החלונות שוב נופצו

אזרחים רבים השתתפו באירועי הזיכרון ברחבי גרמניה, והקנצלרית מרקל הצהירה על "נקודת השפל" של ארצה, אך רחובות ברלין ידעו גם אדישות לנוכח פעילויות ההנצחה. "אנשים כאן אולי לא שמים לב כי זה לא תאריך טוב בשבילם, אבל ככלל, זה טוב לזכור", הסביר תושב העיר

חלונות הראווה בברלין שוב נופצו אתמול (שבת) בבוקר, 75 שנה לאחר "ליל הבדולח", אלא שהפעם לא כוסו הרחובות בשברי זכוכית. למעשה, הזגוגיות כוסו במדבקות תזכורת בלבד, ואלו נועדו להזכיר לעוברים ושבים את אירועי 9 בנובמבר 1938, שבהם נהרגו מאות יהודים ונהרסו אלפי בתי עסק, בתי כנסת ובתי מגורים שלהם. התוצאה, כמעט כמו אז, הייתה בעיקר אדישות. "יש כאן המון אירועי זיכרון”, הסבירו תושבים. "לפעמים אנשים כבר לא שמים לב".

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

הלפיד האולימפי "יצא" להליכת חלל

צלבי קרס, בכל מקום. אנטישמיות בניו יורק

 

“ניפוץ החלונות" הוא חלק מפרויקט משותף של ארגון "קולטור פרוג'קטה ברלין" והתאחדות בעלי החנויות בברלין-ברדנבורג לציון יום השנה לפוגרום נובמבר, כהגדרת הגרמנים. בלילה שבין שישי לשבת, עם השקת הפרויקט, יצאו ארבעה צוותים לצפות את חלונות הראווה של 136 חנויות ברחבי העיר במדבקה שמדמה זכוכית שבורה, בתקווה שזו תעורר עניין בקרב הברלינאים והתיירים שיוצאים לעיר בסוף השבוע.

רחובות ברלין, 75 שנה אחרי (צילום: פולינה גרייב) (צילום: פולינה גרייב)
רחובות ברלין, 75 שנה אחרי(צילום: פולינה גרייב)

 (צילום: פולינה גרייב) (צילום: פולינה גרייב)
(צילום: פולינה גרייב)

 (צילום: פולינה גרייב) (צילום: פולינה גרייב)
(צילום: פולינה גרייב)

 (צילום: פולינה גרייב) (צילום: פולינה גרייב)
(צילום: פולינה גרייב)

 (צילום: פולינה גרייב) (צילום: פולינה גרייב)
(צילום: פולינה גרייב)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

"לא רצינו ליצור אירוע של פוליטיקאים מדברים, אלא כזה שיראה איך בעלי החנויות זוכרים את המאורעות האלו, שיאפשר להם לנקוט עמדה נגד אי-סובלנות ואנטישמיות כיום”, הסביר מנהל הפרויקט, ביורן וייגל. ביוזמה משתתפים חנויות בגדים, מסעדות, בתי מרקחת, רשתות גדולות וחנויות קטנות, רובם ממוקמים באתרים שבהם התרכזו בעבר חנויות של יהודים ושבהם נרשם חלק ניכר מההרס לפני שמונה עשורים.

 

“שברי החלונות הובילו לכינוי 'ליל הבדולח', אבל בפועל זה נמשך יותר מלילה אחד”, הזכיר וייגל. "לכן תלינו את המדבקות בערב יום השנה והן ימשיכו להתנוסס עד יום ראשון. אנחנו רוצים שאנשים יבינו שהפרעות קרו ממש בפתח דלתם, ממש איפה שהם עומדים, ושזה לא משהו שרק כתוב בספרי ההיסטוריה. בנוסף, אנחנו רוצים לעורר מודעות ולגרום לאנשים לחשוב איך אפשר ליישם את הלקחים מאז, ואיך היינו מגיבים היום אם היינו רואים את אותם חלונות שבורים".

 

יממה לאחר השקת הפרויקט, עם זאת, נראה שהמסר לא חלחל ביעילות. "על איזו מדבקה את מדברת?", התפלאה המוכרת בחנות "ניו יורקר" שבאלכסנדרפלאץ, והודתה שכלל לא הבחינה בה כשהגיעה לעבודה. היא יצאה החוצה, התבוננה בסטיקר שהודבק משמאל לכניסה הראשית, וכשהתבקשה להסביר במה מדובר, ענתה: "זה בגלל המלחמה, בגלל היטלר, בגלל שהוא חילק את ברלין". לבסוף היא הודתה שהיא לא באמת יודעת, ניגשה לדלפק וחזרה עם עלון מידע של הפרויקט.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

סניף רשת הכלבו היוקרתית "גלריה קאופהוף", אחד הבניינים המרכזיים באלכסנדרפלאץ, הציג מדבקה רק על חלון קטן אחד - וללא עלון הסבר. “ההשקה הייתה אתמול", הסביר אחד העובדים, שנראה מתפלא לגלות כי המדבקה עוד מופיעה בחוץ. "אין כרגע מישהו שיכול לספק מידע נוסף".

 

המדבקה התנוססה גם בכניסה לבניין מעברה השני של הכיכר המפורסמת. סמוך לחנות הבגדים נעמדו כמה נשים וחיכו לחברה מבלי לעסוק יותר מדי בפעולת ההסברה, אך כשנשאלו מדוע החלונות נראים שבורים, חלקו יותר מידע. "היום לפני 80 שנה הנאצים ניפצו את החלונות של בעלי חנויות יהודים, זה יום הזיכרון”, הסבירה אחת מהן. "זה מאוד נפוץ בברלין לעשות דברים כאלו, של היסטוריה וזיכרון”.

 

"אנשים כבר לא שמים לב"

הגוף שיזם את הפרויקט מארגן זה שנה אירועים לציון 80 שנה לעליית הנאצים לשלטון ויזם פעילויות נוספות לציון יום השנה ל"ליל הבדולח", בהן פנייה לתושבי ברלין לצחצח את השטולפרשטיין, אבני נגף בצבע זהב שהוטמנו במדרכה מחוץ לבתים בעיר שבעבר התגוררו בהם יהודים. "זה נמשך כבר כל השנה, אז אנשים כבר לא שמים לב", ציינה אחת הנשים, וחברתה העידה כי שמעה בכלי התקשורת "שמשהו קורה בעיר, אבל אני מניחה שזה אחד מאותם הדברים שאנשים רואים אבל לא באמת שמים לב".

 

לעומתן, סיפר מנהל מסעדת "1840" שבאזור הקניות התיירותי האקשר מרקט על התעניינות רבה מצד לקוחותיו. "באים לפה גרמנים, והם שואלים מה זה ולמה זה, וזו בשבילם תזכורת", העיד. "יש פה גם המון איטלקים, ברזילאים, צרפתים, וגם הם רוצים לדעת. יש לי פה פלייר, הם מסתכלים, וכולם אומרים שזה רעיון מצוין".

 

לדבריו, "רצינו לנקוט מעשה ולהזכיר לאנשים מה שקרה כאן, אז כשביקשו מאיתנו להשתתף נענינו". גם מקבילתו בחנות הכובעים הסמוכה

סיפרה כי שמחה להשתתף לפרויקט. "זה רעיון מצוין. מובן שלא יכולתי לכסות את כל החלון, אבל אני חושבת שזו דרך מעניינת לציין את האירועים", הסבירה.

 

ברחבי גרמניה השתתפו רבים באירועי הזיכרון ובמצעדים. כשהם אוחזים נרות, הקשיבו הנוכחים לעדויות ניצולים יהודים ולקחו חלק פעיל בטקסים הדתיים והאזרחיים. "הלילה ההוא השפיל יהודים באופן בלתי מתקבל על הדעת", הצהירה הקנצלרית אנגלה מרקל, שקראה לאזרחיה לא לשכוח את העבר. "זו הייתה נקודת שפל בהיסטוריה הגרמנית, ולמרבה הצער, ההיסטוריה שלנו התפתחה במסלול דרמטי הרבה יותר, שהסתיים בשואה".

 

מריו, שנעמד מול מדבקה בפתח "קפה סינמה" ברחוב רוזנטלר, הצטרף לדבריה, והדגיש כי “אנשים כאן אולי לא שמים לב כי זה לא תאריך טוב בשבילם, אבל ככלל, זה טוב לזכור".


פורסם לראשונה 09/11/2013 22:46

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פולינה גרייב
רחובות ברלין, אתמול
צילום: פולינה גרייב
מומלצים