שתף קטע נבחר

בדרך ל-MBA: טיפים לנבחנים במבחן GMAT

בדומה לפסיכומטרי, גם סביב מבחן הקבלה לתואר שני במנהל העסקים (MBA) נפוצו לא מעט מיתוסים. עד כמה צריך לדעת אנגלית ברמה גבוהה, האם עשר השאלות הראשונות הן הכי חשובות ולמה הציון של הישראלים נמוך משל שאר העולם? התשובות לפניכם

כמו הבחינה הפסיכומטרית ומבחני קבלה שונים לתכניות אקדמיות, גם סביב ה-GMAT (ראשי תיבות של Graduate Management Admission Test) הדרוש לקבלה לתואר שני במנהל עסקים (MBA), פשטו שמועות אודות הדרך המיטבית ביותר לעבור את המבחן. מדובר במבחן קבלה הנהוג באוניברסיטאות רבות ברחבי העולם, המתקיים במתכונת בינלאומית, מבוצע באנגלית וכולל בין היתר מטלת חיבור, חלק כמותי וחלק מילולי.

 

כתבות נוספות במדור לימודים :

הישראלים מתחת לממוצע העולמי במבחן GMAT

קיבלו 750 בפסיכומטרי ובחרו ללמוד פילוסופיה

5 מיתוסים על המבחן הפסיכומטרי. לגזור ולשמור

 

מנתונים שפורסמו לפני מספר חודשים בדו"ח השנתי של ארגון הגג של בתי הספר למנהל עסקים בארצות-הברית (GMAC), עולה כי הציון הממוצע של הישראלים בשנת 2012 עמד על 484 נקודות, ציון נמוך מהממוצע של כלל הנבחנים בבחינת ה-GMAT שעמד על 548 נקודות (מתוך סולם שנע בין 200 ו-800).

 


הציון הממוצע של נבחני ה-GMAT, בשנת 2011

הציון הממוצע של נבחני ה-GMAT, בשנת 2011*
סין 600
הודו 580

ארצות הברית

530
איחוד האמירויות 520
ישראל 490

*נתונים: יואל גבע

 

אחת הסיבות האפשריות לכך היא שתכניות MBA רבות בארץ, כולל באוניברסיטאות, אינן דורשות את הציון בפרק המילולי כתנאי קבלה ללימודים. לכן נבחנים רבים בוחרים להפנות את מירב המאמצים לחלק הכמותי, מה שפוגע בממוצע הכללי. בהקשר זה נציין כי כדאי, לפני תחילת ההכנסות למבחן, לבדוק היטב מה נדרש מכם במוסד בו אתם מתעתדים ללמוד.

 

על מנת לסייע בלבטים האם כדאי לגשת לבחינה או לא ולבאר מספר מושגים הקשורים בה, הרכבנו - בסיועו של יניב איצקוביץ, מנהל תחום GMAT ברשת בתי הספר יואל גבע שלאחרונה השיקו קורס הכנה חדש לבחינה - מענה על מספר סוגיות שקשורות למבחן.

 

סטודנטים באוניברסיטת תל-אביב. לא כל המוסדות דורשים ציון מלא (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
סטודנטים באוניברסיטת תל-אביב. לא כל המוסדות דורשים ציון מלא(צילום: ירון ברנר)

 

באיזו שיטה מתבצע המבחן?

מבחן ה-GMAT הוא מבחן אדפטיבי ממוחשב. אדפטיבי פירושו מסתגל, כלומר המחשב מנסה להסתגל לרמתו של הנבחן באמצעות סדרה של שאלות ברמה משתנה. האלגוריתם של המבחן בנוי כך שבחירת השאלה הבאה מתבססת על התשובה שענה הנבחן בשאלה הקודמת. לרוב, אם הנבחן עונה נכון על השאלה, המחשב מעלה במעט את רמת הקושי של השאלה הבאה, עד שהוא מצליח להתכוונן במדויק אל רמתו של הנבחן.

 

האם זה נכון שעשר השאלות הראשונות הן החשובות ביותר?

יש להיזהר ממיתוסים רבים בנוגע לאדפטיביות של המבחן שכן רוב המיתוסים האלה מופרכים ועשויים לגרום לתלמידים לקבל החלטות שגויות. הגוף שכותב את הבחינה, ה-GMAC, מציין במפורש: "נכון שעשר השאלות הראשונות מספקות לאלגוריתם את ההערכה ההתחלתית, אבל זוהי רק הערכה התחלתית. ככל שהנבחן מתקדם עם השאלות, האלגוריתם מתקן את עצמו ומתעדכן על בסיס השאלות האחרות. הוספת זמן לעשר השאלות הראשונות יכולה לפגוע ביכולתו של הנבחן לסיים את הבחינה".

 

כיצד רצוי להתכונן לבחינה?

אם תחפשו GMAT questions בגוגל תקבלו מאגרים חינמיים עם אלפי שאלות ממכונים שונים מכל העולם. הבעיה היא שהאיכות של רוב השאלות החינמיות ברשת ירודה מאוד ועשויה לפגוע בנבחן העתידי. השאלות היחידות שיכולות להכין לבחינה באופן המדויק והנכון ביותר הן שאלות אמת שמפרסם ה-GMAC, הגוף שכותב את הבחינה.

 

איך זה שאפשר לקבל ציון נמוך בחלק המילולי?

נבחנים רבים נרתעים ממבחן ה-GMAT כיוון שהוא כולל נושאים רבים כמו החלק המילולי, מטלת כתיבה באנגלית וה-IR, Integrated Reasoning (חלק חדש ומאתגר שנכנס לבחינה לפני כשנה המודד את יכולתו של הנבחן להעריך ולשלב נתונים שמוצגים במקורות רבים - גרפיים, לשוניים וכיו"ב).

 

יש לזכור שרוב המוסדות האקדמיים בארץ דורשים רק את החלק הכמותי כתנאי קבלה לתואר MBA. הציון על מטלת הכתיבה ועל חלק ה-IR ניתנים בנפרד ואינם משתקללים בציון הכללי של ה-GMAT. למעשה, רוב רובם של הנבחנים בארץ מדלגים על החלקים האחרים של הבחינה, ועושים רק את החלק הכמותי.

 

האם צריך אנגלית ברמה גבוהה גם עבור החלק הכמותי?

החלק המילולי של ה-GMAT דורש מהנבחנים אנגלית ברמה גבוהה אבל נבחנים רבים לא יודעים שאפילו בחלק הכמותי יש אתגרים לא פשוטים בהקשר זה. ההתמודדות עם רמת האנגלית בחלק הכמותי מתחלקת לשתי רמות; ראשית, יש לדעת את המושגים המתמטיים הבסיסיים, כמו למשל ש-integer הוא מספר שלם, וש-quadrilateral הוא מרובע. שנית, יש להתמודד עם מושגים יומיומיים שיכולים להופיע בחלק מהשאלות, כמו למשל leap year (שנה בה יש 29 ימים בחודש פברואר) וכיו"ב.

 

 (צילום: ויז'ואל/פוטוס) (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
(צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

באיזה אופן דומה ה-GMAT לפסיכומטרי, אם בכלל?

נכון שיש דברים במבחן ה-GMAT שמזכירים את המבחן הפסיכומטרי אבל לא ניתן להתכונן למבחן ה-GMAT באותה צורה. קודם כל, הידע המתמטי הנדרש למבחן ה-GMAT רחב יותר. בנוסף לכל הבסיס המתמטי הנדרש לפסיכומטרי, הנבחנים צריכים לשלוט במשוואות ריבועיות, סדרות, משוואות ישר, ידע סטטיסטי ועוד.

 

בנוסף לכך, הגישה המדויקת והנכונה לחלק גדול מהשאלות ב-GMAT שונה מהגישה לחלק גדול מהשאלות הפסיכומטריות. כך למשל, אם בבחינה הפסיכומטרית אפשר להשתמש בהצבת מספרים באופן נרחב, במבחן ה-GMAT השיטה הזאת מוגבלת למדי.

 

באילו טריקים ניתן להשתמש בבחינה?

כדי להצליח ב-GMAT צריך ללמוד לחשוב, וכדי ללמוד להשקיע את המשאבים בחשיבה יש להימנע מחיפוש אחר טריקים והתחכמויות. לפעמים זה לא קל, והיינו רוצים לשלוף שפנים מהכובע. אבל המציאות היא שמדובר במבחן מאתגר, שמותח את גבולות החשיבה הכמותית של הנבחנים למקסימום האפשרי עבורם.

 

כיצד לגשת לפתרון שאלות מאתגרות?

חלק מהשאלות הכמותיות מהוות אתגר רציני עבור הנבחנים אבל אין סיבה להילחץ מכך. צריך להבין שבמבחן ה-GMAT כולם טועים. הציון לא נקבע לפי שאלה זו או אחרת, אלא לפי סך כל היכולת בפרק. ניתן לדמות זאת למשחק כדורסל, שבו הקבוצה המנצחת סופגת נקודות לרעתה, אבל בסופו של דבר צוברת מספר נקודות רב יותר מהיריב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בדרך לתואר שני במנהל עסקים
צילום: shutterstock
מומלצים