שתף קטע נבחר

ניוון מרכז הראייה ברשתית: איך לזהות ולטפל

מה קורה כשהראייה מתחילה להתעוות עם הגיל, איך מזהים את התופעה, איזה בדיקות יכולות לעזור לאבחן ומה יכול לעזור בעצירת ההידרדרות?

ניוון מרכז הראייה הינו מחלת עיניים מאד נפוצה הקיימת בכ-25% מהאוכלוסייה מעל גיל 60. היא נפוצה בגברים ונשים באותה מידה ואם אינה מאובחנת בזמן עלולה גם לגרום לעיוורון. המחלה מאופיינת בפגיעה במרכז הראייה, כלומר במרכז הרשתית - המקולה. פגיעה זו נוצרת בשל גורמים שונים בשלביה השונים של המחלה.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

מאפיין חשוב של המחלה הוא שלא ניתן לשקם את הנזק שנגרם לעין ממנה אלא רק לעצור את ההתקדמות שלה, כך למשל ע"י תזונה והרגלים נכונים.

המחלה גורמת לפגיעה מהותית ביותר ביכולת התיפקוד, עם תלות בחומרת המחלה כמובן. בכל המקרים, נפגע ברשתית האזור האחראי על מרכז הראייה, כלומר האזור בו אנו משתמשים כשאנו מעוניינים לקרוא, להתבונן על מישהו ולזות אותו, לנהוג וכך לבצע פעולות יומיומיות רבות נוספות.

 

עוד כתבות על בריאות העיניים

כל היום מול המחשב? הראייה עלולה להיפגע

איך ניתן להפחית ואפילו למנוע קוצר ראייה

זוקן ראייה: כשצריך משקפי קריאה באמצע החיים

 

מניעת AMD (ניוון מקולרי)

כדי למנוע את התפרצות המחלה כדאי לסגל מספר הרגלים כמו למשל אכילת פירות ואגוזים על בסיס יומי, אכילה של זרעי פשתן כתושים, אכילת עלים ירוקים, הימנעות מקמח לבן, שמירה על כושר ועל משקל תקין, נטילת מולטי וימינים ומינרלים (ביעוץ עם רופא כמובן), הרכבת משקפי שמש איכותיים עם מסנן קרינה איכותי ובדיקה קבועה פעם בשנה אצל רופא עינים ובנוסף אופטומטריסט.

 

סממני הניוון המקולרי

ללא בדיקת רופא עיניים או אופטומטריסט לא ניתן לדעת באופן חד משמעיי אם חלינו בניוון מרכז הראייה אך ישנם מספר דברים שכדאי לשים אליהם לב.

 

ירידה באיכות הראייה- משהו מציק ומפריע לנו ואנחנו לא יודעים מה,

 

קווים ישרים נראים מעוותים- כשאתם הולכים ברחוב שימו לב לפרטים ישרים- תריסים וחלונות למשל,

 

תזוזות ראש מרובות- כדי לפענח מה כתוב או כדי לראות תמונה שלמה האם אנחנו מזיזים את הראש יותר מהרגיל?

 

אם אתם מרגישים אפילו באחד מאלו - כדאי שתלכו להיבדק אצל אופטומטריסט מוסמך ומנוסה.

 

סוגי הניוון

הסוג ה"יבש": סוג זה, הקל יותר, מהווה כ – 90% מהמקרים. הוא מאופיין בשבירת שכבת תאי הפיגמנט-אפיתל באזור מרכז הראייה – המקולה ובהיווצרות משקעים שומניים-חלבוניים צהבהבים-לבנבנים.

 

תאי הפיגמנט אפיתל חיוניים לתיפקודם של הקולטנים ברשתית, הפוטורצפטורים. פגיעה בתאי הפיגמנט-אפיתל מובילה לפגיעה ביכולת קליטת האור על-ידי תאי הרשתית, לכן נגרמת פגיעה ביכולת הראייה המרכזית.

 

הסוג ה"רטוב". סוג זה הוא החמור מבין השניים, אך מהווה כ – 10% מהמקרים. מאופיין בכלי דם המתחילים לצמוח באיזור מרכז הראיה בין שכבות הרשתית. החלק ברשתית האחראי על הראיה המרכזית נפגע בשל דימום או בצקת.

 

כלי הדם האלו נפרצים ומדממים ואז יראה הרופא או האופטומטריסט כתמי דם באיזור מרכז הראייה. התוצאה היא פגיעה חמורה ביכולת הראיה.

 

טיפול ב-AMD

לפני מספר שנים היה נהוג לחכות. היום נותנים מיד את הטיפול מכיון שאנו יודעים שאם נחכה המצב רק יתדרדר ולא ניתן לשקם את הנזק שנעשה. רקמת העין שנהרסה (התנוונה) לא תוכל לחזור לעולם להיות כשהייתה.

 

לטיפול ומניעה נהוג להשתמש באחת משתי התרופות: לוסנטיס או אווסטין. חולים בניוון מקולרי יקבלו את הטיפול התרופתי עד סוף חייהם.

 

תיקון ראייה לחולי ניוון מקולרי AMD

תיקון ראיה הינו למעשה התאמת משקפיים. האחראי להתאמת תיקון ראיה איכותי הינו האופטומטריסט. אליו צריך לגשת. התאמת המשקפיים לחולי AMD הינה מורכבת ותלויה בהתקדמות המחלה.

 

האופטומטריסט המטפל ימדוד את חדות הראיה ואיכות הראייה אליה יכול להגיע החולה בעזרת תיקון אופטי, כלומר משקפיים ובמידת הצורך יוסיף פילטרים מיוחדים או עדשות עם מעט הגדלה כדי לשפר את איכות הראיה וחדות הראיה של החולה.

 

שימו לב כי אתם בוחרים אופטומטריסט המתמחה בטיפול במחלת הניוון המקולרי AMD.

  

הכותבת היא אופטומטריסטית, B.Sc בעלים ומנכ"ל אופטיסורס

 




לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Index Open
בדיקה אצל אופטומטריסט תקבע האם הראייה שלכם תקינה
צילום: Index Open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים