שתף קטע נבחר

חומצה היאלרונית: 10 שימושים בריאים

היא בעלת מרקם ג'לי סמיך, היא מיוצרת בגוף באופן טבעי ויש לה שימושים רבים שעשוים לגרום לנו להיות בריאים יותר. ד"ר אודי בר מציג את השימושים הכי מועילים של החומצה ההיאלרונית

חומצה היאלורונית היא חומר יוצא דופן ומיוחד. הוא דמוי ג'ל סמיך ומיוצר באופן טבעי בגופנו ובגופם של כל בעלי החיים. חומצה היאלורונית היא מולקולת ענק (עשויה מספר רב של אטומים) הנוטה לחבור למולקולות דומות לה וליצור מבנה אטומי גדול המסוגל לספוח אליו כמות אדירה של מים.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

  

היא משמשת ברפואה מזה מספר שנים למספר אינדיקציות חשובות ותכונותיה המופלאות ההולכות ומתגלות לנו מביאות מידי שנה שימושים רבים ונוספים בה.

מקובל כיום להתייחס אליה כדבר הקרוב ביותר שניתן להעלות על הדעת כמתאים להגדרה -מעין נעורים.

 

עוד מדריכי איכות חיים

צלקות אקנה: 10 השיטות היעילות לתיקון

לא יכולים בלי סיליקון? 10 עובדות שיפחידו אתכם

10 סיבות להזדקנות מוקדמת של עור הפנים

התחלה טובה: 10 המלצות בריאות לשנה החדשה

10 סימנים שמעידים: אתה סובל מדיכאון סמוי

סוף לעצב: 10 עצות לשמירה על מצב רוח טוב

 

ירידה בכמותה - משפיעה על ההזדקנות

מרביתה של תכולת החומצה ההיאלורונית נמצאת בעור. כמות רבה שלה נמצאת גם בחלל המפרקים, וריכוזה הגבוה ביותר הוא בעיניים. עם העלייה בגיל, רמות יצורה פוחתות כחלק מתהליך ההזדקנות, והירידה בכמותה היא האחראית הישירה לכמה מסימניו הבולטים ביותר של תהליך ההזדקנות - התקמטות העור ושחיקת הסחוסים.

 

העור, מכיל כאמור את מרבית החומצה ההיאלורונית שבגוף וזאת מאחר ותכולה גבוהה שלה שומרת על ריפודו של העור ומניעת פציעתו. המראה האופייני של עור צעיר נאמד בכמות החומצה ההיאלורונית הנמצאת בין התאים. ריכוזים גבוהים שלה בעור, גורמים לעור להיות תפוח וחלק, מאוזן בלחותו ובעל יכולת החלמה מהירה מפציעות וזיהומים.

 

גם במפרקים, נמצאת כמות נכבדת מסך החומצה ההיאלורונית שבגוף. היא משמשת כנוזל סיכה בין סחוסי המפרקים ומונעת את הפגיעה בסחוסים בעת התנועה ונשיאת משקל הגוף.

 

החומצה ההיאלורונית היא זו המעניקה לגלגל העין את צורתו האופיינית ומהווה המרכיב העיקרי בו.

 

המנגנון המרכזי הגורם לחומצה ההיאלורונית להיות קריטית כל כך לרקמת העור, העיניים והמפרקים מבוסס כאמור על יכולתה המופלאה לאגור סביבה אלפי מולקולות של מים.

 

עד לשלהי שנות התשעים ניתן היה להפיקה רק מן החי (מכרבולות של תרנגולות) והשימוש בה היה מוגבל ומצומצם בגלל איכותה הירודה- הכילה גורמי אלרגיה רבים (אלרגנים).

 

מאז החלה להיות מופקת שלא מן החי (באמצעות תרביות חיידקים בד'כ) והתאפשר ייצור נקי וטהור שלה ללא שרידי חלבונים או טוקסינים מבעלי חיים או חיידקים, החלו להתגלות ולצוץ גם השימושים הרפואיים והקוסמטיים הרבים שלה.

 

בשנים האחרונות מתגלות תכונות נוספות של החומצה ההיאלורונית ומסתבר כי היא גם בעלת תפקיד כנוגדת חמצון יעילה וחיונית להולכת מסרים בין תאיים, התחלקותם ונדידתם - תנאים החיוניים כולם להתחדשות הרקמות.

 

להלן עשרה שימושים בחומצה היאלורונית:

 

1. מניעת שחיקת סחוסים במפרקים

שחיקת הסחוסים היא תהליך ניווני האופייני לעלייה בגיל. היא נגרמת בגלל האטת פעילותם של תאים מיוחדים האחראים על התחדשות רקמת הסחוס וייצורה של החומצה ההיאלורונית- התאים הפיברובלסטים. בכך מתחיל תהליך פרוגרסיבי של שחיקת סחוסים עד למצב של דלקת מפרקים ניוונית- אוסטאוארטיטיס (O.A) .

 

שחיקת הסחוסים ודרגה מסוימת של דלקת מפרקים ניוונית קיימת במידה זו אחרת במרבית הקשישים ועלולה להופיע בגיל צעיר יחסית ומוקדם הרבה יותר בסובלים מעודף משקל ובעוסקים בסוגי ספורט אופייניים כגון הרמת משקולות וריצה.

 

אחד מן הטיפולים היעילים בהקלה מיידית על תנועת המפרק והפחתת סימני הדלקת במפרק הוא הזרקה של חומצה היאלורונית לחלל התוך מפרקי ובכך מוקטנים החיכוך והפציעה הנמשכת של סחוסי המפרק ומושגת הקלה דרמטית בכאבים ובטווח התנועה.

 

טיפול זה, השמור למקרים מתקדמים של דלקת מפרקים ניוונית, מאפשר דחייה ממושכת של ניתוחים להחלפת המפרק הפגוע במפרק תותב. יש צורך לחזור על טיפולי הזרקה התוך מפרקית של החומצה היאלורונית מדי מספר חודשים מאחר והחומצה המוזרקת מתכלה ומתפרקת בגוף.

 

2. מילוי קמטים

אחד מן השימושים המפורסמים ביותר כיום של החומצה ההיאלורונית שמור למהפכה שחוללה בתחום הרפואה האסטטית- מילוי קמטים. היכולת למלא קמטים, לצד תיקון חיצוני מהיר ובטוח יחסית של סימני גיל נוספים באמצעותה של הזרקה מקומית של החומצה ההיאלורונית, הפכו אותה למעשה למרכזית בתחום עיכוב תהליכי הזדקנותו של העור.

 

חומצה היאלורונית, ניתנת כיום להפקה במרקמים וצמיגויות מגוונים, למשל, זו הצמיגית והדחוסה יותר מתאימה למילוי קמטים עמוקים אילו זו בעלת המרקם התחוח והדליל יותר מתאימה לעיצוב ומילוי שפתיים לצד החלקת קמטוטים עדינים.

 

מעבר למגוון המרקמים הקיים כיום של החומצה היאלורונית למילוי קמטים, יש כאלה המאפשרים שהייתה זמן רב יותר בעור בטרם ספיגתה על ידי הרקמות.

 

שהייה ממושכת זו של החומצה ההיאלורונית לאחר הזרקתה למילוי הקמטים מאפשרת למעשה להאריך לפרקי זמן ממושכים מאוד את התוצאה האסטטית.

 

3. הוספת נפח ללחיים ולסנטר

חלק מרכזי בהזדקנות הפנים נגרם בגלל איבוד חלק ניכר מהשומן התת עורי בפנים לצד הירידה באלסטיות העור. שינויים אלה המצטרפים לעיתים גם לשינויים בגולגולת המתחוללים עם העלייה בגיל בעקבות ירידה בצפיפות העצם או אובדן השיניים הגורמים כולם לאובדן המבנה האופייני והקלאסי של הפנים.

 

אחד מסימני הגיל הבולטים ביותר, למשל, הוא נסיגה במיקום פסגות הלחיים ואיבוד נפחן ובדרך כלל גם הסנטר נסוג וקו הלסת מאבד ממבנהו המעוצב. בעבר, נעשה שימוש בשתלי סיליקון תת עוריים על מנת להשיב את פסגות הלחיים למקומן- פרוצדורה ניתוחית אשר הייתה כרוכה באחוז סיבוכים רב.

 

כיום מקובל להשיב את מבנה ונפח הלחיים לקדמותם על ידי הזרקה של חומצה היאלורונית בעלת מרקם צפוף וצמיגי לפסגות הלחיים וליצור בקלות יחסית קימורים חדשים וגבוהים יותר לעצמות הלחיים, או לתרום לעיצובו של הסנטר והדגשתה של הלסת.

 

טיפולי אלה למילוי הלחיים מעניקים תוצאות אסטטיות המתמידות על פי אפיוניו ואיכותו של החומר המוזרק לפרקי זמן של בין 1-3 שנים בדרך כלל.

  

4. סרומים ותחליבים קוסמטיים

שימוש בחומצה היאלורונית בעלת משקל מולקולארי קטן הופך להיות גורם מרכזי בתעשיית הקוסמטיקה העולמית. בעבר, נטען כי אין כל תועלת במריחת חומצה היאלורונית על גבי פני העור החיצוניים מאחר והמולקולות (החלקיקים) מהן בנויה החומצה ההיאלורונית הם גדולים מידי מכדי לחדור את פני האפידרמיס.

 

אולם בשנים האחרונות החל פיתוחן של חומצות היאלורונית המבוססות על מולקולות קטנות יותר המאפשרות שיפור ניכר ביכולת העור להכיל מים ומביאות בכך לשיפור קוסמטי חיצוני ברור ונראה לעין.

 

כבר כיום חלק גדול מהסרומים הקוסמטיים וחלק גדל והולך מהקרמים ותחליבי הלחות המתקדמים מבוססים על אחוז ניכר של חומצה היאלורונית כמרכיב מרכזי וחשוב.

 

עם זאת, מאחר וחומצה היאלורונית היא מרכיב יקר מאוד יחסית למרכיבים קוסמטיים אחרים, יש לשים לב למיקומה ברשימת המרכיבים המצוינים על גבי אריזת הסרום או תכשיר הלחות.

 

מיקומה בין ראשוני המרכיבים מבטיח ריכוז אפקטיבי ויעיל ואילו מיקומים אחרונים לאחר הבישום וחומרי השימור מעידים על ריכוז נמוך וככל הנראה חסר משמעות.

 

5. הזרקה טיפתית עמוקה להצערת העור

חומצה היאלורונית בעלת מרקם תחוח היא בעלת יכולת אגירת מים גדולה במיוחד. תכונה זו של ספיחת כמות גדולה של מולקולות מים והחזקתן ברקמת העור העמוקות היא זו ההופכת סוגים מסוימים של חומצה היאלורונית למתאימים להזרקה טיפתית צפופה על פני שטחי עור נרחבים.

 

איברי גוף חשופים כדוגמת מחשוף, צוואר, גב כפות הידיים וכמובן עור הפנים עוברים כולם תהליך הזדקנות אופייני הכרוך בהידלדלות הרקמה, פגיעה במאזן הלחות שלה ושינוי בגוון ומרקם העור.

 

הזרקה טיפתית וצפופה של חומצה היאלורונית המתאימה לכך, לשכבות ההיפודרמיס העמוקות ביותר, השוכנות מתחת לרקמת הדרמיס נתגלתה בשנים האחרונות כמביאה להצערה אמיתית של רקמת העור המטופל הניתנת להדגמה בביופסיה.

 

הזרקה טיפתית זו מאפשרת הפקדתן של טיפות מדודות של החומצה היאלורונית במעמקי העור אשר בהמשך אוגרות אליהן עוד ועוד מולקולות מים והשפעתן המתמשכת משפיעה על חידוש נעוריה של הרקמה כולה.

 

ההנחה הרווחת כיום כי מאחר ותפקידה של החומצה ההיאלורונית כרוך גם בנטרולם של הרדיקלים החופשיים וכן להתחלקות התאים ונדידתם- עובדה הקריטית במיוחד ברקמת העור, היא מצליחה למעשה לשנות את קצב ההזדקנות האמיתי של הרקמה אליה מוזרקת.

 

תהליך זה של הצערת רקמת העור מתקיים רק בהזרקה טיפתית נרחבת ואינו מתלווה באופן דומה להזרקות מקומיות למילוי קמטים. בהזרקה טיפתית של חומצה היאלורונית המתאימה לכך יש לבצע סדרה בת 2-3 טיפולי חוזרים אחת לפרקי זמן הנעים בין 1-2 שנים.

  

6. טיפולים קוסמטיים -מזותרפיה

מזותרפיה הוא טיפול קוסמטי המבוצע על ידי קוסמטיקאיות הכרוך בהזרקה שטחית מאוד ברמת האפידרמיס של חומצה היאלורונית המתאימה לכך. הזרקה זו, המבוצעת בד'כ אחת למספר שבועות או חודשים מביאה להגדלה ניכרת ביכולת שכבות העור העליונות לאגור מולקולות מים.

 

להזרקה שטחית של חומצה היאלורונית אין אמנם השפעה על תהליכי הזדקנות אמיתיים המתרחשים ברקמות העור העמוקות- אולם היא בהחלט מביאה לשיפור אסטטי גם אם זמני במראה העור, בשקיפותו ומראו הבוהק. גם טיפול זה ניתן לביצוע בחלקי גוף שונים.

 

7. זירוז החלמת פצעים

ממחקרים חדשים שבוצעו במהלך השנים האחרונות נתגלה כי לחומצה ההיאלורונית תפקיד מפתח גם בהחלמת פצעים וטיפול בפגיעות עור נרחבות.

 

המנגנון המשוער בו למריחת תכשירים המבוססים על ריכוזים גבוהים של חומצה היאלורונית יש תועלת רבה בהחלמת פצעים מתבסס על תפקידה בנטרולם של חלק גדול מהתגובות החמצוניות הכרוכות בתגובת המערכת החיסונית של הגוף לפציעה.

 

מעבר לכך, יתכן ומאחר והחלמת הפצע כרוכה גם בנדידת תאים והתחלקותם - הרי שזהו מנגנון משוער נוסף בו חומצה היאלורונית מעודדת החלמה העור.

 

8. רפואת עיניים

בגלגל העין קיים הריכוז הגבוה ביותר של החומצה ההיאלורונית. היא זו המעניקה לעין את המבנה הייחודי שלה וכל פציעה או פגיעה במרקם המיוחד שלה עלולים לפגוע קשה באיכות הראייה.

 

במהלך ניתוחים לשחזור גלגל העין לאחר פציעה וגם במהלך תיקוני והחלפת קרנית לעיתים נעשה שימוש נרחב בחומצה היאלורונית. מעבר לשימוש הכירורגי בחומצה ההיאלורונית היא משמשת ברפואת העיניים גם כרכיב מרכזי בטיפות להקלה על עיניים יבשות.

 

תופעת העיניים היבשות היא תופעה נפוצה העלולה לנבוע מגורמים שונים לרבות חלק טבעי מתהליך ההזדקנות, להופיע כביטוי למחלות אוטואימוניות ולעיתים יובש בעיניים עלול להיגרם גם בגלל שינוים הורמונאליים או שימוש ממושך בעדשות מגע.

 

טיפות עיניים המבוססות על חומצה היאלורונית מקלות מיידית על תחושת היובש ומקלות על אי הנוחות בעיניים אולם גם מקטינות את תהליכי הדלקת על פני הקרנית ומשפרות את הראיה הנפגעת כתוצאה מהיובש הממושך.

 

9. טיפול בעור הקרקפת במוצרי שיער

עור הקרקפת נוטה להתייבש ולהזדקן במקביל לתהליכי ההזדקנות המתחוללים בכל רקמות הגוף. לאחרונה, לצד ההבנה אודות חשיבות בריאות עור הקרקפת לתהליכי צמיחת השיער ולהקטנת הסיכון שבהופעת גירויי עור וקשקשת הנגרמים מיובש קיצוני, החלו יצרנים רבים בעולם לשלב שימוש בחומצה היאלורונית לטיפוח ממוקד של עור הקרקפת.

 

כיום ניתן למצוא את החומצה ההיאלורונית כמרכיב בתכשירי שמפו, מסכות ותכשירים טיפוליים ספציפיים לעור הקרקפת המיועדים כולם להקלה על תחושות של יובש וגירויי עור חיצוניים.

 

עם זאת, יש לציין כי חשיבותה של החומצה ההיאלורונית לגוף השערות עצמן טרם נחקרה עד תום וככל הנראה דווקא לשמנים צמחיים העשירים בסטרולים כדוגמת שמן ארגן או קוקוס שמור התפקיד המרכזי בטיפוח גוף השערה.

 

10. מוצרי איפור בריאים יותר

השימוש החדיש ביותר מבין כל האחרים הנעשה כיום בחומצה ההיאלורונית תוך ניצול תכונותיה המיוחדות, שמור דווקא לתחום האיפור. בגלל היותה של החומצה ההיאלורונית ג'ל שקוף ונטול שומן לגמרי, נערכים בה כיום שימושים חדשים ומתקדמים כבסיס למייק אפ, אבקות פודרה, ושפתונים.

 

שימוש בתכשירי איפור המכילים כמות ראויה של חומצה היאלורונית (המפורטת ברשימת מרכיבי התכשיר) מונע את היובש בעור הנלווה לשימוש בתכשירי איפור מבוססי טלק או סיליקה והנוטים גם ליצור מראה אטום המדגיש דווקא קמטוטים ופגמים בעור.

 

שילוב של חומצה היאלורונית נפוץ במיוחד בשפתונים המספקים תחושת לחות ממושכת יותר ומראה מבריק לשפתיים ובחלק מהשפתונים הוספתה של החומצה ההיאלורונית מאפשרת גם התפחה זמנית של השפתיים.

 

הכותב הוא רופא כללי, יועץ מומחה לתוספי תזונה ורפואה אסתטית

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הזרקה של החומצה ההיאלרונית מאפשרת להשהות את התוצאה
צילום: shutterstock
צילום: איליה מלניקוב
ד"ר אודי בר. חלק גדול מתעשיית הקוסמטיקה מבוסס על החומצה ההיאלרונית
צילום: איליה מלניקוב
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים