שתף קטע נבחר

פוטין מנצח את אובמה בשחמט המזרח תיכוני

הטעויות שביצעה ארה"ב גרמו לחזרת הרוסים למזה"ת. מוסקבה מתחזקת את אסד בסוריה, מוכרת צוללות למצרים ותפתח כורים לסעודיה וירדן. ככל שארה"ב תתעכב בהשבת אמון הסונים, ישראל עלולה להיפגע ממרוץ גרעיני באזור ודווקא סעודיה יכולה להתברר כבעלת בריתה נגד פצצה איראנית

העולם כולו הופתע מפרוץ המהפכות הערביות: "האביב הערבי" ב-2011, "החורף האיסלאמי" ב-2012 והריאקציה של המשטרים הערביים ב-2013. עתה מגיע עידן "הרוסים חוזרים" לקראת 2014. למרות התסכול הרב של העולם הסוני מהדיאלוג האמריקני עם איראן, חיזורן של מדינות ערביות אחרי רוסיה בכל זאת מפתיע, לאור תמיכתה העקבית במשטרו של בשאר אסד מראשית המהפכה בסוריה. רוסיה העניקה תמיכה עקבית למשטר האחראי למותם של 120 אלף ערבים סורים. רוסיה שהייתה המדינה השנואה ביותר בעולם הסוני בראשיתה של המהפכה בסוריה, זוכה לאהדה הולכת וגוברת ברחוב הערבי. שורה של טעויות שביצע הממשל האמריקני גרמה לשובם של הרוסים למזרח התיכון. עד כמה חמורות יהיו תוצאותיו של הקאמבק הרוסי?

 

"ערבית מדוברת " - טורים אחרונים:

גיבור מצרים, אויב "האחים". המלכוד של סיסי

נחמד לאיראן, פוגע במצרים. הטעות של אובמה

איראן משקרת. הקלת הסנקציות תוביל לפצצה

אסד לא ימהר לוותר על "ברירת שמשון" שלו

 

המשא ומתן בין ארצות הברית לבין איראן עדיין לא הניב דבר, אולם תוצאות המשנה שלו בינתיים הרות אסון לאמריקה ולחזון הדמוקרטי שלה במזרח התיכון. מצעד הטעויות של ארה"ב כלל את הסכמתה לא לתקוף את המשטר הסורי תמורת התפרקותו המלאה (לכאורה) מנשק כימי, מוכנותה לשאת ולתת עם המשטר האיראני בנושא הגרעין וקיצוץ הסיוע למשטר המצרי בשעה שהוא נאבק ב"אחים המוסלמים". ההשלכות עלולות לחולל מהפך אסטרטגי באזור.

 

עד כה המזרח התיכון היה מחולק באופן הבא: העולם השיעי בהנהגת איראן נתמך על ידי רוסיה והעולם הסוני בהנהגת מצרים וסעודיה על ידי ארה"ב. אולם הצעדים האמריקניים האחרונים נחשבים בעיני הציר הסוני לבגידה קשה. לעומת אמריקה, רוסיה התגלתה במשבר הסורי כידידה נאמנה למשטר אסד. הממלכה הסעודית השקיעה מיליארדים באופוזיציה הסורית ונחלה אכזבה קשה עם ביטול התקיפה האמריקנית. סירובה של סעודיה בחודש אוקטובר להיות מיוצגת במועצת הביטחון של האו"ם היווה איתות לשינוי מדיניותה כלפי ארה"ב. 

ביקור היסטורי בקהיר של שרי החוץ וההגנה של רוסיה. לברוב ועמיתו המצרי פהמי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ביקור היסטורי בקהיר של שרי החוץ וההגנה של רוסיה. לברוב ועמיתו המצרי פהמי(צילום: AFP)

סעודיה חוששת יותר מכל מדינות האזור מהסיכוי שאיראן תשיג יכולת גרעינית. בניגוד לסכסוך האיראני-ישראלי שראשיתו רק במהפכה האיסלאמית ב-1979, לסכסוך האיראני-סעודי יש רקע של כ-1,300 שנות מאבק בין שיעים לסונים. אם תשיג איראן פצצה גרעינית, ישיגו השיעים יתרון על העולם הסוני בפעם הראשונה בהיסטוריה של האיסלאם. ראש המודיעין הסעודי, הנסיך טורקי אל-פייסל, הצהיר בעבר כי אם תשיג איראן יכולת גרעינית תעשה זאת גם סעודיה.

 

על כן, מרגע שהאמריקנים החלו לשקול להקל בסנקציות נגד איראן, החלה סעודיה במגעים עם פקיסטן, המדינה המוסלמית (והסונית) היחידה בעלת נשק גרעיני. לאחרונה הצהיר שר החוץ הסעודי סעוד אל-פייסל כי ישקול גם לקבל סיוע רוסי. הרוסים מצדם מיהרו להביע את הסכמתם לסייע בפיתוח הכורים הסעודיים. במקביל, החלו דיונים במועצת השת"פ של ארצות המפרץ להביא לפיתוח אנרגיה גרעינית למטרות אזרחיות. יש לצפות כי הרוסים יהיו מעורבים גם בפרויקט זה.

 

ממלאים את הוואקום האמריקני

הרוסים מנצלים היטב את הוואקום שיצרה המדיניות האמריקנית. הגעת שרי החוץ וההגנה הרוסיים למצרים לשיחות השבוע הייתה אירוע היסטורי חסר תקדים מאז ניתוק היחסים בין המדינות ב-1979. בשנות ה-70, כזכור, התנתק הנשיא המצרי אנואר סאדאת מברית המועצות, פנה לסיוע מארה"ב וחתם את הסכם השלום עם ישראל.

 

הנשיא חוסני מובארק שקל לפתח כור גרעיני אזרחי בסיוע רוסי, אך גנז את הרעיון אחרי אסון צ'רנוביל ב-1986. לאחרונה הופצה ידיעה בעיתונות הערבית, לפיה חלק נכבד מן הסיוע שהעניקו סעודיה ואיחוד האמירויות למצרים, שהיה אמור לעזור לכלכלת המדינה, יופנה לרכישת נשק חדיש מרוסיה, כולל צוללות ומטוסי קרב מדגם מיג 29. רוסיה צפויה לחתום בקרוב עם מצרים על הסכמים צבאיים ארוכי טווח שיפתחו דף חדש ביחסי שתי המדינות. בידיעה שהופיעה באחד העיתונים הרוסיים אף נמסר כי ההסכמים העתידיים כוללים הקמת כור גרעיני אזרחי רוסי במצרים לחוף הים התיכון.

 

התיאבון לגרעין לא פסח על ירדן, שהצהירה לפני כשבועיים רשמית על בניית כור גרעיני לצרכים אזרחיים. כור זה, שיהיה שמיש בשנת 2021, נרכש מחברה רוסית ובאישור הממשל הרוסי. המטרה המוצהרת היא להפיק אנרגיה ולהוזיל את החשמל. המימון הרוסי לפרויקט, המסתכם ב-49 אחוזים מוכיח עד כמה חשוב לרוסים לבנות את הכור. 

עומד לצד הנשיא הסורי מאז פרוץ המהפכה. פוטין ואסד (צילום: AP) (צילום: AP)
עומד לצד הנשיא הסורי מאז פרוץ המהפכה. פוטין ואסד(צילום: AP)

הכורים אמורים לכאורה לפתור את בעיית האנרגיה במזרח התיכון, במיוחד במדינות במצוקה כמצרים וירדן. האנרגיה הגרעינית אמורה להכין מדינות עשירות כסעודיה ונסיכויות המפרץ לעידן שבו יאזלו מצבורי הנפט. אולם המרוץ הגרעיני, הן לצורכי שלום והן לצורכי מלחמה, יגרום בסופו של דבר לגרעון המזרח התיכון. אין גבול לסכנות שעלול מצב חדש זה לייצר בעתיד. הכור הירדני ייבנה קרוב מדי לשבר הסורי-אפריקני ותחזוקתו תהווה בעיה לממלכה הענייה. הכור שייבנה בדרום הממלכה ויזדקק למי ים סוף לקירור ליבת הכור יהווה איום מתמיד על כל הסביבה. הכורים הצפויים לצוץ כפטריות בסעודיה ואולי אחר כך גם במצרים, עלולים להפר את היתרון האסטרטגי של ישראל על העולם הערבי.

 

במשחק השחמט המזרח תיכוני בין ארה"ב לרוסיה נהנתה הראשונה מיתרון ממושך של כמה עשורים. אולם צעד אחד מוטעה של הקרבת כלים בטוחים על מנת להשיג הישגים מעורפלים, שינה את המצב על הלוח.

 

ארה"ב ניצבת בפני אתגר חדש ובלתי צפוי: עליה להחזיר את הציר הסוני לצדה ולרכוש מחדש את אמונו. ככל שתתמהמה ארה"ב בכך, כך תמשיך רוסיה להעמיק את קשריה באזור. המשבר שנוצר אמור היה לקרב בין שני אויבים ותיקים: סעודיה וישראל, שכן שתיהן מתוסכלות ממדיניות ארה"ב ושתיהן רוצות למנוע בכל מחיר את הפצצה האיראנית. אם ישכילו מנהיגי שתי המדינות להבין את העוצמה הגלומה בשיתוף פעולה ביניהן, תהיה זו "התחלה של ידידות מופלאה".

 

ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מרצה על האיסלאם במחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון ובמכללת הגליל ומורה לערבית בטכניון ובחוג להיסטוריה של המזרח התיכון בחיפה. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
רוסיה ממלאת את הוואקום שהותירו האמריקנים. אובמה ופוטין
צילום: רויטרס
צילום: ירון פרידמן
היתרון האסטרטגי של ישראל עלול להיות מופר. ד"ר ירון פרידמן
צילום: ירון פרידמן
מומלצים