שתף קטע נבחר

צִ'ילְבּוֹת: שתי חברות ילדות בקרב על צ'ילה

הופרדו בילדותן ועכשיו מתמודדות על המשרה הרמה ביותר: הנשיאה לשעבר מישל באשלה קיבלה 47% מהקולות ותלך לסיבוב שני בבחירות לנשיאות כי לא השיגה 50%. מי שתחכה לה שם היא חברת ילדותה אוולין מתיי, שאביה פיקד על מתקן שבו עונה למוות אביה של באשלה בהפיכה הצבאית ב-1973

מתוך תשעה מועמדים נותרו שתי נשים שמכירות טוב מאוד זו את זו: נשיאת צ'ילה לשעבר מישל באשלה קיבלה הלילה (יום ב') 47 אחוזים מהקולות בבחירות לנשיאות, אך לא הבטיחה את ניצחונה משום שהחוק במדינה קובע שהזוכה בבחירות צריך לגרוף 50 אחוזים מהקולות. הסיבוב השני בבחירות ייערך ב-15 בדצמבר ומי שתתמודד מול באשלה בת ה-62 היא לא אחרת מאשר חברת ילדותה אוולין מתיי בת ה-60, שבסיבוב הראשון קיבלה 25 אחוזים מהקולות.

 

עוד חדשות בעולם :

אתגר המערב: איך מוציאים נשק כימי מסוריה?

150 שנה אחרי: "נאום לינקולן לא היה טיפשי"

ניו יורק: אוסף מטבעות נמכר ב-23 מיליון דולר

שוב תאונת רכבת במצרים: לפחות 24 נהרגו

 

באשלה, סוציאליסטית מתונה, כיהנה בתפקיד נשיאת צ'ילה בשנים 2010-2006 וכשעזבה את ארמון הנשיאות בסנטיאגו עמד שיעור התמיכה בה על 84 אחוזים. עם פרסום התוצאות הראשוניות היא חזתה שתשיג ניצחון גדול בסיבוב השני שיאפשר לה לקדם רפורמות חברתיות גדולות. "אנחנו הולכים להשיג ניצחון מוחץ וחזק שיגבה את תוכנית המעבר שבנינו", אמרה באשלה.

 

מבטיחה רפורמות חברתיות. באשלה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מבטיחה רפורמות חברתיות. באשלה(צילום: רויטרס)

"באשלה מייצגת שינוי". תומך של הנשיאה לשעבר (צילום: AP) (צילום: AP)
"באשלה מייצגת שינוי". תומך של הנשיאה לשעבר(צילום: AP)
אף שקיבלה כמעט מחצית מהקולות מהנשיאה לשעבר, חגגה מתיי את ההזדמנות להתמודד פעם נוספת בבחירות - הפעם במרוץ של אחד נגד אחד עם באשלה. "העלייה לסיבוב שני היא בהחלט ניצחון", אמרה מתיי בשמחה לקהל תומכיה.

 

באשלה עם החינוך, מתיי עם בעלי העסקים

בקדנציה הקודמת שלה נכשלה באשלה להביא לשינויים גדולים בחברה הצ'יליאנית והפעם היא מקווה להצליח יותר. במהלך קמפיין הבחירות היא אימצה כמה מדרישות הציבור המתוסכל והבטיחה לעשות שינויים בחוקה, לעלות את מסי התאגידים כדי לממן שיפורים במערכת החינוך ולצמצם את הפערים בין עשירים לבין עניים במדינה. הבעיה היחידה מבחינת באשלה היא שקואליציית המרכז-שמאל בראשותה לא הצליחה להשיג רוב מוחץ בקונגרס שיאפשר לה לבצע את השינויים שהבטיחה.

 

מתיי, דוברת לשעבר במשרד העבודה, אמרה שצ'ילה חייבת להמשיך במדיניות ידידותית לעסקים שאחראית לדבריה לצמיחה הכלכלית המהירה ולשיעור האבטלה הנמוך שנרשמו תחת שלטון הנשיא מהמרכז-ימין סבסטיאן פיניירה. היא עצמה תומכת במימון תוכניות ממשלתיות דרך צמיחה כלכלית משופרת ולא על ידי העלאת מסים.


מתנגדת להעלאת מסים. מתיי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מתנגדת להעלאת מסים. מתיי(צילום: AFP)

אביה של מתיי היה נאמן לרודן פינושה, אביה של באשלה לנשיא המודח איינדה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אביה של מתיי היה נאמן לרודן פינושה, אביה של באשלה לנשיא המודח איינדה(צילום: AFP)

בטוחה בניצחונה בסיבוב השני. באשלה מצביעה בסנטיאגו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
בטוחה בניצחונה בסיבוב השני. באשלה מצביעה בסנטיאגו(צילום: EPA)

עצם העלייה לסיבוב שני הוא ניצחון עבורה. מתיי מצביעה בסנטיאגו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
עצם העלייה לסיבוב שני הוא ניצחון עבורה. מתיי מצביעה בסנטיאגו(צילום: EPA)

שיעור אבטלה נמוך תחת כהונתו. הנשיא היוצא פיניירה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שיעור אבטלה נמוך תחת כהונתו. הנשיא היוצא פיניירה(צילום: EPA)

פערים גדולים במדינה בין עשירים לבין עניים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פערים גדולים במדינה בין עשירים לבין עניים(צילום: רויטרס)

גם הכלבים באו להצביע (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
גם הכלבים באו להצביע(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

באשלה ומתיי היו חברות ילדות ושכנות, אולם מצאו את עצמן משני צדי המתרס לאחר ההפיכה הצבאית בצ'ילה בשנת 1973. באותה תקופה ניהל אביה של מתיי, תומך של הרודן אוגוסטו פינושה, בית ספר צבאי שבו עונה למוות אביה של באשלה בגלל נאמנותו לנשיא המודח סלבדור איינדה ובשל סירובו לתמוך במשטר החדש של פינושה.

 

שתי המשפחות אמרו בעבר כי גנרל מתיי לא היה מעורב בצורה ישירה במות אביה של באשלה. במהלך השנים שמרו שתי החברות לשעבר, כיום מועמדות לנשיאות, על יחסים לבביים בשעה שטיפסו במעלה סולם הדרגות הפוליטי בימין ובשמאל הצ'יליאני.

 

צ'ילה - מושא לקנאה באמריקה הלטינית

צ'ילה היא היצרנית הגדולה בעולם של נחושת והיא מהווה מושא לקנאה באמריקה הלטינית בשל הכלכלה שלה שצומחת במהירות גדולה, שיעור האבטלה הנמוך והדמוקרטיה היציבה. אלא שבשנים האחרונות יצאו מיליוני צ'יליאנים להפגין ברחובות במחאה על הפער הגדול בין עשירים לבין עניים ועל מערכת החינוך במדינה שלא זוכה למימון ממשלתי.

 

אזרחים רבים מאשימים את הרודן לשעבר פינושה בכך שכפה על המדינה מדיניות של שוק חופשי וששמר את ההון והכוח בידיים של מעטים. פינושה הפריט את שירותי המים, ביטל רפורמות בקרקעות, הפריט את הפנסיות, קיצץ במשכורות וביטל מחסומי סחר. הלימוד בבתי הספר בצ'ילה היה בחינם לפני עידן פינושה והוא החליט להפריט אותם ולשים סוף לתמיכה הכספית הממשלתית במערכת החינוך.

 

"אני מצביע בפעם הראשונה בחיי", אמר אלווארו טורס, עובד מחסן בן 32 בעת שהצביע בקלפי בסנטיאגו. "הצבעתי לבאשלה משום שהיא מייצגת שינוי. אני מקווה שיבואו שינויים, בייחוד בחינוך". נורמה סונקל, סוציולוגית בת 64 אמרה מנגד: "אני הצבעתי לאוולין מתיי משום שזהו רגע היסטורי ואנחנו זקוקים למישהו כמוה. אני חייבת להודות שיהיה לה מאוד קשה לנצח במרוץ לנשיאות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
חברות ויריבות. מתיי (מימין) ובאשלה
צילום: AFP
מומלצים