שתף קטע נבחר

OECD הוריד תחזית הצמיחה לישראל ל-3.7%

בחודש מאי צפה הארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכליה שהצמיחה של הכלכלה הישראלית ב-2013 תעמוד 3.9%. הארגון ממליץ לממשלה להמשיך במדיניות הריסון התקציבי, על אף שהכנסות המדינה השנה יהיו גבוהות מהצפוי

ארגון המדינות לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי - OECD - מוריד את תחזית הצמיחה למשק הישראלי וממליץ לממשלה להמשיך במדיניות הריסון התקציבי, על אף שהכנסות המדינה השנה יהיו גבוהות מהצפוי והוצאותיה נמוכות ממנו. הארגון פרסם את ההמלצה במסגרת עדכון התחזית הכלכלית שלו למדינות החברות בו, שראתה היום (ג') אור.

 

 

כמו כן, הארגון מעודד את בנק ישראל לנקוט במדיניות מוניטרית שמרנית יותר. לפי כלכלני הארגון, לנוכח סימני ההתאוששות מהמשבר הכלכלי העולמי והעלייה בשיעור האינפלציה בישראל צריך בנק ישראל להעלות את שיעור הריבית ולהפחית את ההתערבות שלו בשוק מטבע החוץ.

 

הארגון מעריך ששיעור צמיחת התמ"ג של ישראל יעמוד על 3.7% ב-2013, נמוך במעט מתחזית הצמיחה שפרסם הארגון במאי, שעמדה על 3.9%. מדובר בתחזית כמעט זהה לזו שפרסם בנק ישראל בספטמבר ומשרד האוצר ביוני ושעמדה בשני המקרים על 3.8%.

 

בדומה להערכה של בנק ישראל, ה-OECD מעריך את תרומתה של הפקת הגז ממאגר תמר שבים התיכון לתמ"ג ב-1%, כך שבניכוי תרומה זו, תגיע הצמיחה השנה ל-2.7%. ב-2014 צפויה התרומה של מאגר תמר לתמ"ג לרדת עד ל-0.7%, ושיעור הצמיחה צפוי להגיע ל-3.4% איתה, ו-2.7% בלעדיה.

 

שר הכלכלה בנט (מימין) ושר האוצר לפיד (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שר הכלכלה בנט (מימין) ושר האוצר לפיד(צילום: EPA)

 

בזירת המחירים במשק, חזר הארגון על האזהרה מפני עלייה באינפלציה, והדגיש כי למרות הצפי הנמוך יחסית ל-2013, 1.5%, שיעורה צפוי לעלות בשנה הבאה עד ל-2%. למרות שהתחזית נמצאת עדיין בטווח יעד האינפלציה שקבעה הממשלה, הארגון ממליץ לבנק ישראל להתחיל ולנקוט במדיניות של ריסון מוניטרי כדי למנוע לחצים אינפלציוניים על המשק. הארגון מציין עוד שהשגת יעד האינפלציה נזקפת בחלקה לייסוף של השקל.

 

עם זאת, מציין ה-OECD לרעה את העלייה העקבית במחירי הדיור, זאת חרף ההגבלות שהשית בנק ישראל על נטילת משכנתאות בידי הציבור. עלייה זו עלולה, לדברי הארגון, להקשות על יישום מדיניות מוניטרית מרוסנת מצד הבנק, מכבידה עליה ואף מסכנת אותה.

 

שיפור בתחזית האבטלה ל-2013, הרעה ל-2014

עדכון נוסף במסמך שפרסם OECD הוא הורדת תחזית האבטלה של ישראל. בעוד בתחזית הקודמת העריך הארגון ששיעור האבטלה בישראל יגיע ב-2013 ל-7.2% מכוח העבודה, כעת עומדת ההערכה על 6.8% מכוח העבודה. תחזית האבטלה לשנת 2014 עלתה במעט והיא עומדת על 6.9%, לעומת 6.8% קודם לכן.

 

בניגוד להערכתו הקודמת, לפיה קיימת סכנה שהממשלה לא תעמוד ביעד הגירעון שהציבה לעצמה, סבור הארגון שעלייה בלתי צפויה בהכנסות הממשלה ומדיניות הריסון התקציבי יביאו לכך שהגירעון יגדל אך במעט ב-2013 ויגיע ל-5% ויצטמצם ב-2014 ו-2015, עד ל-3.9% ו-3.4% בהתאמה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים