שתף קטע נבחר

בתוך שנה: בנק חלב אם ראשון בישראל

סוף סוף גם בישראל: משרד הבריאות אישר הקמתם של בנקי חלב אם בבתי החולים בארץ. החלב ייתרם על ידי אמהות שיש להן עודפי חלב, ובשלב זה יינתן אך ורק לפגים שאמהותיהם אינן מסוגלות לספק אותו. מומחה: המהלך יביא לירידה משמעותית בתמותת פגים ובסיבוכים קטלניים

בשורה להורים: משרד הבריאות יאשר את הקמתם של בנקי חלב אם בבתי החולים ברחבי הארץ. בכך מצטרפת ישראל למדינות מערביות רבות, במהלך שצפוי להפחית משמעותית את שיעור התחלואה והתמותה של הפגים שניזונו מפורמולה, יקצר את משך האישפוז ויחסוך למערכת הבריאות מיליוני שקלים בשנה.

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>

 

בנקי חלב אם קיימים במדינות מערביות רבות בעולם, ובהן בריטניה, צרפת איטליה, ארצות הברית קנדה ואוסטרליה. החלב נתרם על ידי אמהות שלהן עודף חלב, וניתן לפגים. הסיבה לתרומת חלב האם נעוצה בכך שהוכח כי פגים הניזונים מפורמולות נמצאים בסיכון גבוה פי שניים ללקות במחלות זיהומיות ופגיעה קשה במעי, המסכנים את חייהם.

 

גלגולו של בנק חלב אם:

היית נותנת לתינוק שלך חלב אם מאישה זרה?

מש' הבריאות מזהיר מפני בנק חלב אם קהילתי

רופאה למדינה: הקימו בדחיפות בנק חלב אם לפגים  

 

כפי שנחשף ב-ynet, לאחרונה פועל בישראל "בנק חלב אם קהילתי" ובנוסף קיימות קבוצות ופורומים באינטרנט ובפייסבוק, שהעבירו מידע באופן חשאי על תרומות חלב אם, שניתנו לתינוקות באופן מסוכן ולא מבוקר, כשהם אינם עוברים פיסטור ובדיקות של האם ושל החלב עצמו. בעקבות הפרסום הזהיר משרד הבריאות את ההורים מפני סכנה.

  

היום (ג') התקיים דיון בועדה לזכויות הילד, בראשותה של חברת הכנסת אורלי לוי-אבקסיס, בו נידון הצורך בהקמת בנק חלב האם. משרד הבריאות הביע תמיכה ביוזמה והתחייב לסייע בקידום מודל של בנק חלב אם בצמוד לכל בתי החולים.

 

תחילה התלבטו במשרד הבריאות האם לאשר בנק חלב אם ארצי, אשר ידרוש הקמת מעבדות ושינוע של החלב לרחבי הארץ. בשל העלות הכספית והאסטרטגיה המורכבת הוחלט להתחיל במודל של בנק חלב אם בכל בית חולים, לאור העובדה שהתשתיות המרכזיות כבר קיימות בהם, כמו מעבדות ומקררים מתאימים.

 

המרכזים הרפואיים שיקימו את בנק חלב האם יקבלו תמריצים כספיים שיקדמו את המודל. על פי ההערכות, הקמת בנק החלב מסתכמת בכ-600 אלף שקלים לכל אחד מהמרכזים ואחזקתו בעוד כ-200 אלף שקלים לשנה. העלות של חלב אם תהיה כ-150 דולרים לחודש, זול בהרבה מרכישת פורמולות.

 

"חלב אם יכול להציל חיי פגים, כיוון שתחליפי החלב מעמיסים על המערכות החלשות ממילא של הפג", אמרה ח"כ לוי-אבקסיס. "ליולדת יש מעמסה נפשית וטראומה גופנית בשל הלידה המוקדמת, והבנק יהיה מפוקח ומפוסטר כדי למנוע הידבקויות".

 

 

וכך יתבצע התהליך: יולדות שלהן חלב אם עודף ויתנדבו לתרום אותו יפנו למחלקת הפגים. הן תעבורנה תשאול רפואי על ידי האחות, ובדיקות דם לאיתור מחלות כמו הפטיטיס ו-HIV. באם הבדיקות תימצאנה תקינות, המתנדבת תתבקש לשאוב חלב אם בכמות שאפשרית עבורה.

 

דגימות מחלב האם יועברו למעבדה בקטריולוגית של בית החולים, לבדיקת נוכחות חיידקים או נגיפים. במקביל יעבור החלב פיסטור מהיר של "מכת חום", זאת כדי למנוע פגיעה ככל האפשר במרכיבים החיוניים לפג. באם יימצא החלב תקין הוא יישמר במקררים מתאימים, ובסיום התהליך יינתן לפגים.

  

"חלב אם, גם אם אינו בא מהאמא הביולוגית, מציל את חיי הפג", אומר ל-ynet ד"ר שמואל צנגן, יו"ר האיגוד הישראלי לאונטולוגיה וחבר בהנהלת הפורום למען הפגים בישראל. "הוא מונע מחלת מעי מסכנת חיים, עוזר במניעת זיהומים ומביא לשחרור מוקדם יותר מהפגיה. אין מחלוקת על כך שהדבר הכי טוב הוא חלב אם מהאמא הביולוגית, אך במידה שלא, עדיף לתת חלב אם של אם אחרת, אחרי תהליך בדיקה ופיסטור. אני שמח שמשרד הבריאות נתן אישור למהלך, ומאמין שתוך שנה נצטרף למדינות מערביות מתקדמות, מה שיביא להצלת חיי פגים רבים, יקצר את משך האישפוז שלהם, ויחסוך למערכת הרפואית מיליוני שקלים".

 

העמותה למען הפגים בישראל





לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: sutterstock
בנק חלב אם. עודפי החלב יינתנו לפגים
צילום: sutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים