שתף קטע נבחר

לפיד: החלטנו לבטל את העלאת מס הכנסה

שר האוצר הודיע במסיבת עיתונאים על ביטול העלאת מס ההכנסה שתוכננה לינואר. לפיד הסביר, כי הגירעון צפוי להיות נמוך וגביית המסים היתה גבוהה מהתחזיות, ואמר: "אנחנו יכולים עכשיו להתחיל בזהירות לעשות שימוש מושכל בפירות השינוי הזה, כדי להקל על חייו של מעמד הביניים הישראלי"

"שמונה חודשי אחרי מינוי הממשלה, זה זמן טוב לעשות הערכת מצב מחודשת: אני מבקש להודיע שהחלטנו לבטל את העלאה במס הכנסה שהייתה אמורה להכנס לתוקפה בינואר הקרוב. נלך לממשלה ולכנסת להוריד את מס ההכנסה" - כך הודיע הערב (ב') שר האוצר, יאיר לפיד, במסיבת עיתונאים דחופה שכינס.

 

 

לפיד הדגיש, כי "זו החלטה שנלקחה בזהירות ואחרי דיונים מעמיקים, וזו החלטה שתעזור לנו להתמודד עם העובדה שיש לנו עדיין אתגרים גדולים בהעלאת שיעורי הצמיחה".

 

 

שר האוצר הסביר את הרקע להחלטה: "למרות שהממשלה אישרה יעד גירעון של 4.65%, אנחנו מאמינים היום שהגירעון יהיה נמוך מ-3.5%. מדובר בחיסכון - רק מריביות - של מאות מיליוני שקלים. עברנו גם את התחזיות בגביית המסים, בין השאר בזכות הרווחים הכלואים שהבאנו מחברות הענק והוצאות הממשלה היו קטנות מהמתוכנן".

 

לדברי לפיד, "אנחנו יכולים עכשיו להתחיל בזהירות רבה לעשות שימוש מושכל בפירות השינוי הזה, כדי להקל על חייו של מעמד הביניים הישראלי, משום שהוא זה שמניע את הכלכלה הישראלית והוא זה שמביא את הצמיחה למשק, אבל הוא לא מקבל מספיק בחזרה. מעמד הביניים לא גומר את החודש, ותפקידנו לא רק לספק לו חינוך ובריאות ורווחה טובים יותר, אלא גם לעשות הכל כדי שההכנסה שלו תגדל.

 

"הממשלה צריכה לעבוד קשה יותר למען מעמד הביניים לא שהוא יעבוד קשה יותר בשבילה. המעשה האחראי הוא לא רק להעלות מסים כשאין ברירה, אלא גם להוריד אותם ולייצר צמיחה כשהמצב משתפר".

 

לפיד: נייעל את ההוצאה הממשלתית ב-2014

לפיד ציין, כי "בשבועות האחרונים ניהלנו דיונים אינטסנסיביים באוצר סביב המהלכים והמשמעות שלהם, והגענו למסקנה שהם מאפשרים את הצעד הראשון בכיוון הזה. עדכנתי כמובן את ראש הממשלה ואת נגידת בנק ישראל בצעדים שבהם אנו עומדים לנקוט". בהקשר זה הוסיף לפיד: "כולם היו מעודכנים, זה לא משהו שהמצאנו השבוע, מתנהלים עליו כבר חודשיים דיונים, ראש הממשלה ברך על המהלך".

 

שר האוצר הוסיף, כי "במקביל להורדת המס, נייעל את ההוצאה הממשלתית לשנת 2014, נוריד אותה בקצת יותר מ-3 מיליארד שקל כדי להבטיח שההורדה הזאת במס הכנסה לא תפגע ביציבות הכלכלית של המדינה. הממשלה יכולה להתייעל ולתת את אותם שירותים בפחות כסף ואנחנו יודעים לעשות את זה בעזרת הקטנה של הרזרבה התקציבית".

 

כמו כן, הבטיח לפיד שתקציב 2015 לא יגדל בשיעור שבו הוא אמור לגדול, כדי להימנע מהעלאות מסים ב-2015: "כצעד משלים והכרחי התחלנו בדיונים עם קרנית פלוג נגידת בנק ישראל, ועם יוג'ין קנדל ראש המועצה לכלכלה, על שינוי כלל ההוצאה הממשלתי. אנחנו חייבים לשנות אותו כדי למנוע העלאות מסים ב-2015. גם את המהלך הזה נביא לאישור הממשלה בזמן הקרוב".

 

בתשובה לשאלה האם יהיו גזירות נוספות, אמר לפיד: "המטרה עכשיו היא להקהל ולא להכביד, אי אפשר להבטיח את זה. אנחנו לא עובדים לפי מה שאנחנו מרגישים אלא לפי הנתונים. אני לא רואה סיבה שנצטרך לעשות גזירות נוספות".

 

הרקע להחלטה: ירידה בגירעון  

מס ההכנסה היה אמור לעלות ב-1% למי שמרוויח בין 5,280 ל-14,000 שקל. ב-1.4% למי שמרוויח בין 14 ל-20 אלף שקל בחודש, וב-2% למי שמרוויח מעל 20 אלף שקל בחודש. העלאת מס ההכנסה הייתה אמורה להגדיל את הכנסות המדינה בכ-4 מיליארד שקל.

 

ההחלטה התקבלה בעקבות הערכות באוצר, כי הגירעון בשנת 2013 יעמוד כנראה על שיעור של כ-3.3% מהתוצר, ב-1.3% פחות מהצפוי. הירידה בשיעור הגירעון נובעת ממספר גורמים, הראשון שבהם הוא גביית מסים גבוהה מהצפוי בשנת 2013. גביית היתר התאפשרה לאחר שהמהלך לשחרור הרווחים הכלואים של חברות הנהנות מהטבות מס מהמדינה, שאותו יזם משרד האוצר במהלך כהונתו של יובל שטייניץ, הניב הכנסות של למעלה מ-4.4 מיליארד שקל, כאשר התחזית המוקדמת הייתה להכנסות של לא יותר מ-3 מיליארד שקל (עודף גבייה של כ-1.4 מיליארד שקל)

 

כמו כן, נרשמו עודפי גבייה נוספים בסכום של 4.4 מיליארד שקל: 3.3 מיליארד כתוצאה מעסקאות חד פעמיות - מכירת "ווייז" לענקית החיפוש גוגל, ומכירת ישקר לקרן ברקשייר האת'וואי של וורן באפט; עוד 1.1 מיליארד שקל נכנסו מגביה שוטפת.

 

במקביל, הוצאות הממשלה בשנה הנוכחית היו נמוכות מהצפוי. ההוצאות הנמוכות נרשמו בעקבות העובדה שתקציב המדינה אושר רק באוגוסט, ולא בינואר כמקובל. האיחור בהעברת תקציב המדינה, בעקבות הקדמת הבחירות לכנסת, הביא לכך שלמשך 7 חודשים התנהלה הממשלה בתקציב מעבר שלא אפשר למשרדים להשתמש בתוספות שהובטחו להם במסגרת תכניות העבודה לשנת 2013.

 

כמו כן, לפני כמה חודשים החלה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) לחשב את היקף התוצר במשק הישראלי בשיטה שונה, כמקובל במדינות החברות בארגון ה-OECD. שיטת החישוב החדשה הגדילה את היקף התוצר המשוער בכ-6%, ומביאה לכך שהגירעון (שמחושב כאחוז מהתוצר) הפך לנמוך יותר. הירידה בהיקף הגירעון מאפשרת לממשלה לגבות פחות מסים, על מנת לעמוד ביעדי התקציב.


פורסם לראשונה 25/11/2013 19:45

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי מנדלבאום
לפיד במסיבת העיתונאים
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים