שתף קטע נבחר

חשש מהתלקחות: שוטרים ערוכים ליד חורה

כוחות ממשטרת המחוז הדרומי המשיכו לשהות הלילה באזור היישוב חורה שבנגב מחשש לחידוש המהומות. המפגינים שואבים עידוד ממפגן הכוח ומבטיחים שזו רק ההתחלה: "הממשלה הזאת רוצה לגרום לאינתיפאדה שלישית בגלל תוכנית לא הוגנת"

יום הזעם שהוכרז במחאה על תוכנית פראוור להסדרת ההתיישבות הבדואית בנגב הוא רק ההתחלה בסדרת מחאות שצפויה לפני שיעלה החוק לקריאה שנייה ושלישית בכנסת. למרות עשרות העצורים והפצועים, הפעילים שואבים עידוד ממפגן הכוח. המשטרה החליטה להשאיר כוחות בלילה ובבוקר (יום א') ביישוב חורה ודריכות גבוהה צפויה גם בבית המשפט בבאר שבע שאליו יובאו בבוקר העצורים לדיון בהארכת מעצרם. "שוטרים רבים ישמרו על הסדר בבית המשפט", אמר גורם משטרתי בכיר.

 

מהו מתווה פראוור? שאלות ותשובות

ערב מחאה בחיפה בעיצומו של חג חנוכה  (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ערב מחאה בחיפה בעיצומו של חג חנוכה (צילום: EPA)

עימותים בחורה (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
עימותים בחורה(צילום: גטי אימג'בנק)

עצורים אזוקים על הקרקע (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
עצורים אזוקים על הקרקע(צילום: גטי אימג'בנק)

 (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
(צילום: גטי אימג'בנק)

 (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
(צילום: גטי אימג'בנק)

 (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
(צילום: גטי אימג'בנק)
 
 (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
(צילום: גטי אימג'בנק)

ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח עם השר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ' ועם מפכ"ל המשטרה רב ניצב יוחנן דנינו בעקבות ההתפרעויות. נתניהו שיבח את היערכות המשטרה ואמר: "נמצה את הדין עם מפרי החוק. אין ולא תהיה סובלנות כלפיהם. נמשיך לקדם את חוק פראוור". הוא הוסיף: "הניסיונות של מיעוט קולני ואלים למנוע עתיד טוב יותר מאוכלוסייה גדולה ורחבה הוא חמור".

 

השר לביטחון פנים גינה את התנהלות המפגינים ואמר כי "לא יעלה על הדעת כי מתפרעים אלה יכלו את זעמם בשוטרים אשר עושים עבודה נאמנה במטרה לשמור על החוק ועל הסדר. כאשר מופנית אלימות כה קשה נגד שוטרים ברור כי מטרת המתפרעים אינה מחאה לגיטימית וחוקית". מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב יוחנן דנינו, אמר כי "המשטרה נערכה מבעוד מועד להתמודדות עם אירועי המחאה ובכך מנעה הסלמה". לדבריו, היא "תאפשר קיום אירועי מחאה לגיטימיים בכפוף לחוק ולא תאפשר הפרות חוק וסדר ופגיעה בשגרת החיים של התושבים". מפקד מחוז דרום, ניצב יורם הלוי, טען אף הוא להפרת תנאי קיום ההפגנה: "המארגנים איבדו שליטה על המפגינים. מצאנו את עצמנו נלחמים, זרקו עלינו אבנים ובקבוקי תבערה".

 

מנגד, פעילים שהפגינו אתמול מזהירים כי המחאה תתגבר: "אם החוק הזה יעבור, זה יכול לגרום לאינתיפאדה שלישית", הזהירה הודא אבו עובייד תושבת הנגב. "ההפגנות לא הסתיימו. ביקשנו מהמדינה לבוא ולשמוע את הדרישות שלנו, אבל הם לא מכבדים את הפניות שלנו ולכן אנחנו עושים את כל המאמצים כדי שהחוק הזה לא יעבור. מדובר בתוכנית גזענית שעומדת להשאיר אלפי משפחות ללא קורת גג. אני פונה לאזרחים הערבים להשתתף בהפגנות כי פראוור פוגעת בכולנו".

הודא אבו עובייד. "החוק יכול לגרום לאינתיפאדה שלישית" ()
הודא אבו עובייד. "החוק יכול לגרום לאינתיפאדה שלישית"

מפגינים נגד תוכנית פראוור ביפו (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
מפגינים נגד תוכנית פראוור ביפו(צילום: עופר עמרם)

 (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
(צילום: עופר עמרם)
 (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
(צילום: עופר עמרם)
עומר רביע מטייבה אומר ש"תוכנית פראוור מהווה איום על כל האזרחים הערבים במדינת ישראל, לכן צריכים להיאבק יחד. לצערי הממשלה הזאת רוצה לגרום לאינתיפאדה שלישית בגלל תוכנית לא הוגנת". הוא גינה את האלימות, כדבריו, שבה נהגו שוטרים כלפי המפגינים: "הם תקפו נשים וילדים שבאו להפגין. השוטרים אלו הם שהפרו את הסדר ועשו את כל הבלגן".

 

יהודים לצד הבדואים: "עושים פשע גדול"

בהפגנות שאורגנו בכפר חורה שבנגב, בחיפה ובאזור המשולש נגד תוכנית פראוור השתתפו גם יהודים המתנגדים לתוכנית. נועה לוי תושבת יפו הגיעה לחורה: "תוכנית פראוור אינה הגיונית ולא צודקת והורסת לבדואים את עתידם. הממשלה לא נותנת להם שום פתרון אחר. מה שיקרה להם יכול לקרות גם אצלנו. אם לא נעמוד בשבילם אף אחד לא יעמוד בשבילנו. ממשלת ישראל היא ממשלה של מתנחלים. רואים שהם מביאים מתנחלים למקומות שמתגוררים בהם הבדואים".

 

היא הבהירה שההפגנות הן הדבר היחיד שיכול לעזור בנושא זה. "כדאי להמשיך בהפגנות כדי להגיע לשיח הציבורי בישראל. מה שקורה הוא פשע גדול שנעשה על ידי הממשלה שלנו".

 

ההפגנה בחיפה. "ממשלה של מתנחלים" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ההפגנה בחיפה. "ממשלה של מתנחלים"(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

במשטרה דחו את הטענות לאלימות כלפי המפגינים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
במשטרה דחו את הטענות לאלימות כלפי המפגינים(צילום: AFP)

המשטרה תבדוק את התמונות ואת התלונות על אלימות (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
המשטרה תבדוק את התמונות ואת התלונות על אלימות(צילום: חסן שעלאן)

 (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
(צילום: חסן שעלאן)
 

 

יובל שילה, תושב ירושלים, השתתף אף הוא בהפגנה בחורה: "לא מזמן הכרתי את תוכנית פראוור. צריכים לבטל את תוכנית פראוור באופן מיידי כי היא מהווה סכנה לאוכלוסייה גדולה שמגיע לה זכויות כאזרחים במדינת ישראל. לצערי, השוטרים ביצעו מעצרים בכוח תוך כדי שהם משתמשים באלימות ומשכיבים את המפגינים על הרצפה בלי להתחשב בכאב שהם גורמים".

 

ספיר סלוצקר מתל אביב סיכמה: "החוק הזה גזעני ולא דמוקרטי. חייבים להמשיך במאבק נגדו. אני אמשיך להשתתף בהפגנות למרות כל האלימות מצד השוטרים".

 

במשטרה דחו את הטענות על אלימות לכאורה ואמרו כי "בעקבות האירועים הקשים בחורה והאלימות הקשה שהופעלה נגד השוטרים, התמונות ייבדקו וייבחנו, אך אינן משקפות בהכרח את המציאות הכוללת של שוטרים שפעלו תחת מטר של אבנים ובקבוקי תבערה תוך סיכון חיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ערב של עימותים ומעצרים
צילום: רויטרס
מומלצים