שתף קטע נבחר

ארגוני החולים: "חוששים מקריסת הבריאות בישראל"

במפגש חירום בין ארגוני החולים לבין הנהלת קופת חולים "מכבי", טוענים הארגונים כי האוצר פוגע במתכוון במערכת הבריאות. "כך למשל, הארכת תור המתנה זה כמו להוציא תרופה מסל הבריאות". רן סער, מנכ"ל מכבי שירותי בריאות: "המדינה מכריחה את הקופות להיות קבלני הקיצוץ מטעמה"

מפגש חירום. אתמול (ג') קיימו לראשונה ארגוני החולים מפגש חירום עם מנכ"ל מכבי שירות בריאות. מהנתונים שהוצגו במפגש, לדברי ארגוני החולים, עולה תמונה קשה ביותר וקיים חשש מהשלכות הגרעון הכספי של הקופות החולים, (שהוא החמור ביותר מאז חוק ביטוח בריאות ממלכתי), על השירות שיקבלו החולים.

  

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

רן סער, מנכ"ל מכבי שירותי בריאות, פתח את הדברים, התייחס למצב הנתון ואמר כי "מערך הרפואה הקהילתית עומד על סף קריסה. אנחנו לא קוסמים וטועה מי שחושב שניתן להמשיך לתת את אותה רמת שרות רפואי במצב שבו אנחנו נמצאים".

 

עוד כתבות

שוויון בבריאות? העשירים בישראל מקבלים יותר

"משהו רע קורה בקופות החולים - ואתם לא יודעים"

דו"ח: 18% מתלוננים על יחס לא הולם של רופא

 

עוד הוסיף סער, כי המדינה מכריחה את הקופות להיות קבלני הקיצוץ מטעמה ואי אפשר להמשיך ככה. "משרד הבריאות לא מרגיש אחראי על תקציב קופות החולים אז הוא פשוט מתעלם מהעובדה שחסר כסף. די, הגענו אל הקו האדום, זו כבר לא נורת אזהרה, אלא רמזור אדום וברור".

 

סער הפנה אצבע מאשימה כלפי משרדי האוצר והבריאות וטען שהללו חייבים להפעיל את הסמכות ולקחת את האחריות על הבריאות של כל אזרחי המדינה.

לדברי שמוליק בן יעקב, יו"ר האגודה לזכויות החולה: "יש לנו תחושה שלאוצר נוח שהקופות יהיו בגרעון, נוח להם להוריד הכול לרמה הנמוכה ביותר. יש כיום חולים שמחכים 8 חודשים למרפאות כאב, ולאף אחד לא איכפת".

 

מידד גיסין, יו"ר ארגון צב"י, התייחס לאוכלוסיות החלשות ואמר ש"חייבים להבטיח ש 20% מהעשירון התחתון שכוללים חולים כרוניים וקשישים לא יפגעו במסגרת צעדי ההתייעלות".

 

המשבר התקציבי בקופות החולים

במפגש התייחסה הנהלת מכבי למרכזיות קופות החולים במערכת הרפואה הישראלית. "קופות החולים ממנות את המערכת", אמר סער. רפואת הקהילה היא מרכז הרפואה הציבורית בישראל, המפגש עם קופות החולים הוא יומיומי, בעוד שהמפגשים בבית החולים הם חשובים אך קצרים ומעטים באופן יחסי.

 

למרות זאת, תשומת הלב הציבורית מופנית כמעט תמיד אל בתי החולים ואילו קופות החולים נתפסות כמובנות מאליהן, הסבירו במכבי. "בכל העולם המערבי עובר הדגש הטיפולי אל הקהילה, לבית המטופל או קרוב לביתו מרפאות הרופאים, מוקדים ומכונים של הקופות. רק במקרי קיצון נכון להגיע לבית החולים".

 

קופות החולים פועלות מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי (1995). הקופות מקבלות את תקציבן בעיקר מהמדינה (שיעור קטן מההכנסות הינו מהשתתפויות עצמיות וכדומה), כאשר תקציב זה מיועד להענקת כלל השירותים הכלולים בסל הבריאות הממלכתי ועל כן תקציב הקופות הוא למעשה תקציב סל הבריאות.

 

שנת 2014 תהיה השנה הקשה ביותר מאז חוק ביטוח בריאות ממלכתי, חוששים ארגוני החולים. הקופות צפויות לסיים בגירעון של כ-3 מיליארד שקלים, כלומר כמעט 10% מתקציבן.

 

היכולות של הקופות להמשיך ולהעניק את שירותי סל הבריאות נפגעת כבר מספר שנים באופן משמעותי ועתה הן הגיעו אל הקו האדום. בארגוני החולים שבים ומדגישים, כי הקופות צריכות לדאוג שעד אחרון נותן השירות יספק את השירותים שמגיעים לחולים, "הארכת תור המתנה זה כמו להוציא תרופה מסל הבריאות".

 

המפגש אומנם התקיים עם הנהלת קופת חולים "מכבי" אולם סער הגדיש כי כל קופות החולים נמצאות בגרעון עמוק, מה שמלמד שהבעיה היא בשיטת עדכון התקציב ולא בניהול לקוי או התייעלות הקופות.

 

ההשפעה על החולים

עוד נאמר בפגישה כי ארגוני החולים רואים כבר עכשיו בשטח את השפעת המצוקה התקציבית על החולים, כאשר בין היתר הדבר בא לידי ביטוי בזמינות תורים לרופאים. תהליך התארכות משך התורים לרופאים מומחים החל כבר לפני שנים, נוכח השחיקה המתמשכת בתקציבי הקופות.

 

"שחיקה זו הביאה את הקופות להאט וכעת אף כמעט להפסיק גיוס של רופאים נוספים, כנדרש נוכח הגידול באוכלוסייה. כלומר כעת יש אותו מספר רופאים על הרבה יותר מטופלים, מה שגורם להארכת משכי התור, למצב הלא סביר של המתנה במשך שבועות ארוכים לתור לרופא במגוון מקצועות כמו נוירולוגיה, כירורגיה, אורתופדיה ועוד. מצב זה נכון גם לגבי מקצועות הסיעוד (אחיות) ופרא-רפואיים אחרים כמו פיזיותרפיה".

 

"שרת הבריאות מעדיפה לדאוג לאינטרסים לאומיים"

לפני כשבוע שיגרו ארגוני החולים מכתב לשרת הבריאות, ח"כ יעל גרמן, בו הם קוראים לגרמן לפעול ולהשקיע חלק נכבד מעודף התקציבי שנוצר בקופת המדינה במערכת הבריאות. הם כותבים כי מערכת הבריאות סובלת ממחסור קשה ומצטבר של משאבים הבא לביטוי בכל התחומים.

 

שרת הבריאות השיבה לארגוני החולים וציינה במכתבה כי "גם היא סבורה שיש להגדיל את תקציב הבריאות בכלל ובפרט, אך למותר לציין כי בנושא זה ישנה נסיבות לאומיות נוספות הנמצאות על הפרק. אעשה כל שביכולתי כדי להפנות משאבים ציבוריים למערכת". בארגוני החולים הביעו תמיהה נוכח התגובה הזו של השרה. לדברי פנינה רוזנצוייג, מנכ"ל עמותת נאמן לשבץ מוחי, "תפקידה של גרמן הוא לדאוג לבריאות שלנו ולא לאינטרסים לאומיים".

 

ארגוני החולים מציינים, כי יצאו בצעדים מחאתיים, שכן לא ניתן עוד להשלים עם המצב ואסור שהוא יימשך גם בשנת 2014. בארגונים קוראים למשרדי הבריאות והאוצר להעביר את יתרות התקציב שקיימים לטובת מערכת הבריאות, בנוסף, ציינו כי הם מתכננים מפגשים דומים עם יתר מנכ"לי הקופות.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ארגוני החולים: "חוששים מקריסת מערכת הבריאות"
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים