שתף קטע נבחר

התחזה לאחיו, משך כסף מהבנק ויישלח לכלא

בן 20 בעל עבר פלילי עשיר הונה פקידי סניף בשני מקרים שונים כדי לקבל כ-30 אלף שקל. חרף נסיבות חייו הקשות, בית המשפט קבע שרק הימצאות במסגרת סגורה בעלת גבולות ברורים עשויה להוביל לשינוי בהתנהגותו

בן 20 בעל עבר פלילי ניגש לסניף בנק והזדהה כאחיו המחזיק חשבון במקום. הפקידים האמינו לו והוא משך 4,800 שקל מחשבון האח. כמה ימים לאחר מכן הוא שוב הגיע לסניף והזדהה כאחיו, הפעם אף הציג רישיון נהיגה, ולקח הלוואה בסך 26 אלף שקל לרכישת מכונית. הוא נתפס, הוגש נגדו כתב אישום, ובית משפט השלום בירושלים הרשיע אותו בגניבה והתחזות.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

כאמור, זו לא הייתה ההרשעה הראשונה של הצעיר: בעברו שמונה הרשעות קודמות בגין אלימות וגניבה ממדריכי הפנימייה שבה התחנך, פריצה, החזקת סכין, נהיגה ללא רישיון וגרימת תאונה.

 

בפני בית המשפט נפרשו נסיבות חייו של הנאשם: הוא יליד אתיופיה, הצעיר משמונה אחים, הוריו התגרשו בהיותו בן שש. לאביו יש עוד עשרה ילדים מנישואים קודמים. המשפחה חוותה משבר הגירה מתמשך והוא עצמו למד רק תשע שנים בבית הספר. לצה"ל לא גויס בשל עברו הפלילי.

אילוסטרציה. רק באפריל האחרון שוחרר הצעיר מהכלא (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה. רק באפריל האחרון שוחרר הצעיר מהכלא(צילום: shutterstock)

בזמן שהתנהלו ההליכים המשפטים בגין ההתחזות, נידון הצעיר למאסר של 18 חודשים בגין עבירות קודמות שביצע, ובאפריל האחרון הוא שוחרר ועבר לגור בהוסטל. הוא התקשה למצוא מקום עבודה ולשתף פעולה עם צוות ההוסטל, והתנהג באלימות כלפי שוהים אחרים עד שהורחק סופית מהמקום.

 

בטיעוניה לעונש בגין ההתחזות עתרה המדינה להטיל עליו 24-6 חודשי מאסר. על אף גילו הצעיר, נטען, הוא הורשע בעבירות דומות בעבר וקשה להאמין שיצליח להשתקם בעתיד הקרוב. ההגנה טענה מנגד שלא מדובר בעבירות מרמה מתוחכמות ולכן מוצדק להטיל עליו מאסר על תנאי, עבודות שירות או מאסר קצר בלבד.

 

כמו כן ביקשה הסנגורית להתחשב בהודאתו בכל התיקים התלויים ועומדים נגדו ובכך שמאז שחרורו לא נפתחו נגדו תיקים נוספים. לדבריה, הנאשם ואחיו כרתו חוזה ביניהם למניעת מעשי התחזות וגניבה נוספים, והאח אף מסר על כך עדות בבית המשפט. הנאשם עצמו הביע חרטה על מעשיו ומסר כי הוא התחיל בדרך חדשה.

 

טיפול בין כותלי בית הסוהר

השופטת חיה מרים לומפ הדגישה שעל העונש להרתיע את הנאשם, אשר המשיך לבצע עבירות למרות שהתנהלו נגדו הליכים פליליים. לדבריה, מהתסקיר בעניינו עלה שרק הימצאות במסגרת סגורה בעלת גבולות ברורים עשויה להוביל לשינוי בהתנהגותו.

 

עוד הוסיפה השופטת שהנאשם לא בחל בפגיעה באנשים הקרובים לו ביותר ובאלה שניסו להדריכו ולסייע לו. אומנם יש להתחשב בנסיבותיו האישיות הקשות ובגילו הצעיר, וכן בעובדה שלקח אחריות מלאה למעשיו והביע חרטה, אך התנהגותו הוכיחה שיש בו משום סכנה לציבור.

 

לפיכך גזרה עליו השופטת 16 חודשי מאסר, שאותם יתחיל לרצות בינואר 2014, וכן 18 חודשי מאסר על תנאי. היא הביעה תקווה שהנאשם ישכיל לנצל תקופת מאסר זו כדי לעבור שינוי ולהצטרף להליך טיפולי.

 

עו"ד קובי מרגולוב, העוסק בדין הפלילי, מציין שאילו היה הנאשם משתף פעולה עם גורמי הטיפול היה עונשו קל בהרבה: "אין לנאשם אלא להצטער על כי לא השכיל לסייע לעצמו, שכן תקופת המאסר הארוכה יחסית שהוטלה עליו בגין ריבוי העבירות נדמית כמאזנת בין גילו הצעיר בעת ביצוען לבין הסכומים הגבוהים שגנב".

 

לדברי עו"ד מרגולוב, טוב יעשו הורי נאשמים צעירים אם יפנימו את החשיבות המכרעת שמעניק בית המשפט לשילובם בהליך טיפולי: "במקרים לא מעטים יעדיף בית המשפט את שיקומו של הנאשם על פני הענשתו ויימנע כלל משליחתו אל מאחורי סורג ובריח".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים