שתף קטע נבחר

לאישור הממשלה: רפורמת הגרושים קוצצה

ההצעה כוללת שינוי בגיל שבו נתון הילד למשמורת האם בלבד ו"הורות משותפת" כבסיס להסדרי הראייה. גרושים יופנו לגישור לפני הליך בביהמ"ש

מהפכת ההורים הגרושים שהייתה אמורה לכלול את ביטול "חזקת הגיל הרך" תצא לדרך במתווה מרוכך משמעותית בצל לחצים כבדים שהופעלו על שרת המשפטים ציפי לבני. במסגרת הרפורמה המצומצמת, יוכלו אבות גרושים לקבל לחזקתם את הילדים מגיל שנתיים במקום מגיל שש כיום. 

 

חזקת הגיל הרך - עוד דיווחים בחדשות ynet:

"ביטול חזקת הגיל הרך יביא לעוני של נשים"

בכנסת דנו בהמלצת שניט: "ילד זה לא נכס מניב"

 

ועדה שבראשה עמד פרופ' דן שניט קבעה כי יש לבטל לחלוטין את "חזקת הגיל הרך", אשר קובעת כי ילדים עד גיל 6 יהיו נתונים תחת משמורת האם.  שר המשפטים לשעבר יעקב נאמן הפיץ כבר לפני שנה את תזכיר החוק "הורים וילדיהם" שבוסס על מסקנות ועדת שניט ("הוועדה לבחינת ההיבטים המשפטיים של האחריות ההורית בגירושין"). הסעיף הבולט והמרכזי ביותר בתזכיר, שהיווה את השינוי הגדול היה ביטול אותה חזקה. הדבר גרר ביקורת רבה, בעיקר מצד ארגוני נשים.

  

על פי החוק בישראל, כשהורים שמתגרשים לא מגיעים להסכם על האפוטרופסות על ילדיהם, בית המשפט יכול - וכך לרוב קורה - לקבוע שילדים עד גיל שש יישארו בחזקת אמם, במה שמכונה "חזקת הגיל הרך". כתוצאה מכך, גם אחיהם של הילדים הללו נותרים לרוב ברשות האם, כדי לא להפריד ביניהם. החזקה זכתה לאורך השנים לגינויים ולמחאות מצד אבות גרושים שטענו לאפליה אוטומטית.

 


שינויים בחזקת הגיל הרך

שינויים בחזקת הגיל הרך
החוק החדש החוק הישן
עד גיל שנתיים נשאר הילד עם אמו עד גיל 6 הילד נשאר עם אמו
הסדרי ראייה מבוססים על "הורות משותפת" הסדרי הראייה מבוססים על "אפוטרופסות"
חובה לפנות לגישור לפני הפנייה לבית המשפט אין התייחסות
חובה לשתף את הילד בהחלטות בעניינו אין התייחסות
  

בתזכיר החוק של נאמן צויין תחת סעיף ביטול "חזקת הגיל הרך" כי זכותו של הילד ששני הוריו יהיו אחראים לגידולו ולהתפתחותו, לכן אין מקום להמשיך בנוהג שלפיו ילד עד גיל שש יהיה בחזקת האם. אם ההורים אינם מגיעים להסכמה ביניהם להסדרת חלוקת האחריות ההורית, קובע החוק קווים מנחים להורים ולבית המשפט כיצד יש להפעיל את עיקרון טובת הילד.

  

לפי הרפורמה המקוצצת של השרה הנוכחית, במקום ביטול מוחלט של חזקת הגיל הרך, תובא לוועדת השרים לענייני חקיקה גרסה שונה: המסקנה המרכזית של ועדת שניט - ביטול גורף של "חזקת הגיל הרך", תשונה באופן משמעותי ובמקומה תוגבל לגיל שנתיים.

  

מעבר לכך אין שינוי משמעותי מתזכיר החוק שהפיץ נאמן. התזכיר הנוכחי יכלול סעיפים שיתבססו גם על מסקנות הוועדה לנושא "הילד ומשפחתו" בראשות ד"ר תמר מורג והוועדה לבחינת עקרונות יסוד בתחום הילד ומשפחתו ויישומם בחקיקה, בראשות השופטת סביונה רוטלוי. מסקנות שתי הוועדות הוצגו כבר לפני כמה שנים ועוררו סערה גדולה והתנגדות בקרב ארגוני הנשים.

 

שני ההורים אחראים יחד לגידול הילד

על פי תזכיר החוק יבוטלו רוב ההוראות בפרק "הורים וילדיהם הקטינים" בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות. משמעות הדבר היא ששני ההורים יהיו אחראים במשותף לטיפול בילד, למימוש זכויותיו ולהתפתחותו. כאשר במקום שההורים לא יגיעו להסכמה ביניהם, יקבע בית המשפט את אחריותם ההורית בהתאם לעיקרון טובת הילד.

  

החוק מונה רשימה של זכויות בסיסיות של הילד, תוך הכרה במרכזיות זכותו להורות ולרמת חיים הולמת. הוא מציע שכאשר ההורים עומדים להיפרד, יהיה עליהם להגיש לבית המשפט הסכם הורות שבו יציגו את אופן מימוש אחריותם ההורית לאחר הפירוד בנושאי בריאות, חינוך, מגורי הילד, זמני הטיפול האישי של ההורה בילד. כדי להבטיח שההורים יעמדו בהסכם, מעניק החוק לבית המשפט אמצעים הדרגתיים לטיפול בהפרת ההסכם, כולל תשלום פיצויים.

  

עוד על פי התזכיר של נאמן וגם בנוסח המרוכך - אם אחד ההורים מעוניין להגר עם הילד או להעתיק את מקום מגוריו בארץ, ללא הסכמת ההורה האחר, יחוייב ההורה המבקש להגר לפנות מראש לבית המשפט ולהציג תוכנית לקליטת הילד. בנוסף, יציג ההורה המבקש הסכם הורות שיבטיח את שמירת הקשר של הילד עם ההורה השני.  

 

החוק מציע תיקון לחוק בית המשפט לענייני משפחה, כך שלא יידרשו עוד ריבוי חוות דעת מומחים כאשר אין בעיה אישיותית-פתולוגית אצל הורה או ילד. זאת כדי למנוע נזק לקטין בשל ריבוי חוות הדעת והבדיקות הכרוחות בהן. 

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
אילוסטרציה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
צילום: גיל יוחנן
שינוי בע"מ. השרה ציפי לבני
צילום: גיל יוחנן
מומלצים