שתף קטע נבחר

שרון דוידוביץ

שקיעת המזרח: הצד המביך של ה-NBA

המספרים החד צדדיים, הנתונים המדאיגים ומוליכת בית עם מאזן שלילי, מוכיחים כי הליגה הטובה בעולם מחולקת לשתי ליגות - מזרח ומערב. דירוג העוצמה חוזר ותוהה בקול רם: האם יש מקום לשינוי מהפכני בשיטת הפלייאוף? וגם: מוליכה חדשה לדירוג. והיא בכלל מהמזרח!

לאחר שניצחה בוסטון את מילווקי בשלישי האחרון, עפו חיוכים לכל עבר במסיבת העיתונאים. בראד סטיבנס, המאמן החדש והצעיר שהחליף את דוק ריברס המוערך, קרן מאושר כשהצליח עם סגל אלמוני יחסית וללא רז'ון רונדו, להתמקם עם הסלטיקס בראש טבלת הבית האטלנטי. הישג נאה למדי.

 

פרוייקט ההיסטוריה של דירוג העוצמה:

 

רק שכל מי שהתבונן מבחוץ, מחוץ לשעון מזרח ארה"ב הכוונה, שאל את עצמו - "מה אתה מחייך?! אתה יודע מה המאזן שלכם בכלל?". סטיבנס יודע. הוא יודע שבוסטון עם מאזן שלילי של 12-8, שהקבוצה שלו כבר עברה החודש משבר של שישה הפסדים ברצף, ושמלבד ניצחון מפתיע על מיאמי בפתיחת העונה, אף אחד לא באמת מתרשם מניצחונות על אורלנדו, מילווקי, שארלוט או קליבלנד. לא עבור מוליכת הבית אטלנטי.

 

בראד סטיבנס. אף אחד לא באמת מתרשם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בראד סטיבנס. אף אחד לא באמת מתרשם(צילום: AFP)

 

והוא עדיין מחייך. כי למרות המאזן העלוב, בוסטון מדורגת 4 במזרח (הודות לעובדה שהיא ראש בית), מקום המקנה יתרון ביתיות בפלייאוף (גם כאן זה תלוי מאזן). יתרון שקבוצות נלחמות עליו בשיניים 82 משחקים. אז סטיבנס מחייך. וכך גם כל הקבוצות במזרח. אבל כל השאר, עצובים. והמומים.

 

29 אחוזים!!

כדאי כמובן להתחיל במספרים. היתרון של המערב על המזרח ב-15 השנים האחרונות הוא לא דבר חדש. בעונת 2004/5 למשל, קבוצות המזרח רשמו מאזן של 256:194 מול המערב - 43 אחוז ניצחונות. שלילי, אך בהחלט סביר, במיוחד נוכח העובדה ש-8 מכל קבוצות המזרח היו במאזן של 50% ומעלה מול המערב.

 

לברון ג'יימס. מיאמי מצילה את הכבוד של המזרח, אם קיים דבר כזה (צילום: AP) (צילום: AP)
לברון ג'יימס. מיאמי מצילה את הכבוד של המזרח, אם קיים דבר כזה(צילום: AP)

 

בעונה המקוצרת לפני שנתיים היחס עמד על 42 אחוז (156:114) ובעונה שעברה המגמה נמשכה עם 40 אחוז בלבד (277:188) ו-4 קבוצות בלבד במאזן שווה או חיובי מול המערב. מילווקי באקס למשל, שסיימה את העונה עם מאזן שלילי (44-38), נכנסה לפלייאוף כמדורגת 8.

 

אבל מה שקורה העונה, הוא פשוט מתחת לכל ביקורת. 63:26, זה המאזן נכון לעכשיו בין המזרח למערב. 29(!) אחוזים בלבד, המקנים בטווח הארוך 132 ניצחונות למזרח בעונה שלמה. בקצב הזה, יהיו 5 (!) קבוצות עם מאזן שלילי במזרח שייכנסו לפלייאוף. בקצב הזה, בוסטון יזדקקו ל-32 ניצחונות בלבד בעונה בכדי להבטיח ביתיות בפלייאוף.

 

מייקל ג'ורדן. הרבה השתנה מאז (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
מייקל ג'ורדן. הרבה השתנה מאז(צילום: gettyimages)

 

הדבר המביך באמת הוא שמלבד מיאמי ואינדיאנה, שתי קבוצות חזקות במיוחד המועמדות לאליפות, אף אחד לא נמצאת במאזן שווה או חיובי מול המערב - דבר שלא קרה מאז הנתון החל להיספר ב-1972. וכמובן, רק 2 קבוצות במזרח בכלל עם מאזן חיובי. הכל שם שלילי.

 

למה מה קרה?

זוכרים איך פעם תמיד אמרו שהמזרח הוא הצד החזק, הקשוח, זה שלא יוותר לעולם? אז זהו, הצחקתם את הלארי ג'ונסון שלי.

 

כרמלו אנתוני. אל תדברו איתנו על נדידת כוכבים מערבה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
כרמלו אנתוני. אל תדברו איתנו על נדידת כוכבים מערבה(צילום: EPA)

 

כאמור, ירידת כוחו של המזרח היא לא דבר חדש. למעשה, מאז ימי מייקל ג'ורדן, רג'י מילר, פטריק יואינג, אלונזו מורנינג ודומיהם, המערב הוא הצד השולט בליגה, במיוחד אם מסתכלים על התמונה הרחבה ולא רק על הזוכות בתואר. אבל למה הפערים כל כך גדולים?

 

אפשר לומר שזה בגלל נדידת הכוכבים מערבה. אבל זה יהיה שקר: ב-2007 קווין גארנט וריי אלן נדדו מהמערב לבוסטון, ב-2011 עבר דרון וויליאמס מיוטה לניו ג'רזי וכמובן שכרמלו אנתוני עזב את דנבר בכדי לחזק את הניקס. כולם כוכבי על. שלא לדבר על לברון ג'יימס, דוויין ווייד, פול ג'ורג', דריק רוז (כשהוא בריא) וכו'.

 

דווייט הווארד. אל תפילו את זה על המזל (צילום: AP) (צילום: AP)
דווייט הווארד. אל תפילו את זה על המזל(צילום: AP)

 

אפשר לומר שזה בגלל מזל. אבל זה יהיה שקר: מאז שנת 2000, המערב קיבל רק 4 בחירות דראפט ראשונות. שמות כמו לברון, דווייט הווארד (שבינתיים עבר מערבה), ג'ון וול, קיירי ארווינג ואחרים, בחירות מספר 1 בדראפט, הפכו להווה ולעתיד של הליגה.

 

ואפשר לומר את מה שאמר פרשן ומאמן העבר, ג'ף ואן גאנדי: "אף אחד לא יכול להסביר את זה. פשוט אין לזה הסבר". וזו תהיה אמת. קחו למשל את דטרויט פיסטונס עם סגל סביר לגמרי של ברנדון ג'נינגס, ג'וש סמית' ואנדרה דראמונד, עם 6-1 עלוב מול המערב. על מי היה הניצחון שאלתם את עצמכם? על סקרמנטו. המדורגת הלפני אחרונה במערב.

 

ג'וש סמית'. לדטרויט יש סגל סביר אבל מאזן עלוב (צילום: AP) (צילום: AP)
ג'וש סמית'. לדטרויט יש סגל סביר אבל מאזן עלוב(צילום: AP)

 

האמת היא פשוטה למדי: למרות הדראפט, תקרות השכר ושאר ירקות שמנסים לשווק לנו - ה-NBA אינה ליגה שוויונית. לא כל הקבוצות החזקות והראויות מגיעות לפלייאוף. "תמיד אמרתי שקבוצות עם מאזן שלילי לא יכולות להיות בפלייאוף", הוסיף ואן גאנדי. חישבו על ממפיס שמחזיקה במאזן 8-9, או פיניקס המפתיעה (9-10), שצריכות לרוץ אחרי המדורגת שמינית במערב, גולדן סטייט (8-11).

 

הגיע הזמן לשינוי קונסצפציה, למהפך. לקבוע שקבוצות אשר לא משיגות את רף ה-50 אחוז לעונה, לא נכנסות לשלבים המכריעים. עם התקדמות התחבורה כיום, לא בעייתי כבעבר לנוע ממזרח למערב בזמן קצר. אפשר לישון במטוס. תחשבו בכמה דרגות תעלה רמת הפלייאוף כבר בסיבוב הראשון. אם לא, עוד נתעורר עם שארלוט וקליבלנד בחצי גמר מזרח.

 

אירווינג ומיילס. זה מה שחסר לנו בחצי גמר המזרח...  (צילום: AP) (צילום: AP)
אירווינג ומיילס. זה מה שחסר לנו בחצי גמר המזרח... (צילום: AP)

 

דירוג העוצמה - קצת מזרח, הרבה מערב

מקום ראשון - אינדיאנה פייסרס 2-17

השבוע: 1-3

גם שיא קריירה של פול ג'ורג' עם 42 נק' לא הצליח למנוע הפסד 106:102 לפורטלנד, מוליכת המערב, במה שאולי היה המשחק הכי טוב העונה. אבל זה לא עוצר את פתיחת העונה הטובה בהיסטוריה של הפייסרס. מי כאן קונה גמר אינדיאנה-פורטלנד ביוני, שירים יד? אף אחד? הבנתי.

 

מקום 2 - פורטלנד בלייזרס 3-16

השבוע: 0-3

הפעם האחרונה בה פורטלנד פתחה עונה בצורת כל כך מוצלחת, קלייד דרקסלר ריחף לכל עבר והעונה הייתה 1990/91. וכמו דרקסלר אז, למרקוס אולדריג' מועמד רציני לתואר ה-MVP עם 38 נק' ו-13 ריב' בניצחון על אוקלהומה.

 

פול ג'ורג'. שיא קריירה, פתיחת עונה אדירה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פול ג'ורג'. שיא קריירה, פתיחת עונה אדירה(צילום: רויטרס)

 

מקום 3 - סן אנטוניו ספרס 3-15

השבוע: 1-2

זה מה שקרה כשטים דאנקן קלע "סל ניצחון" ונותרו 0.4 מאיות השניה על השעון לפני קצת פחות מ-10 שנים . וזה מה שקרה השבוע נגד אטלנטה, מאותה בלטה כמעט ועם אותן 0.4 מאיות שנותרו על השעון.

 

מקום 4 - אוקלהומה ת'אנדר 4-13

השבוע: 1-3

ההפסד לפורטלנד החזקה קטע רצף של 8 ניצחונות רצופים. קווין דוראנט ממשיך לשבור שיאים, והשבוע נגד מינסוטה הוא הפך לשחקן הראשון מאז מייקל ג'ורדן ב-1988, שקולע 30 נק', מוריד 10 כ"ח, מחלק 10 אס', רושם 4 חסימות ו-4 חטיפות במשחק אחד.

 

טים דאנקן. בלתי נגמר (צילום: AP) (צילום: AP)
טים דאנקן. בלתי נגמר(צילום: AP)

 

מקום 5 - מיאמי היט 5-14

השבוע: 2-2

הפסד 107:97 לדטרויט ותבוסה לשיקגו, קטעו רצף של 10 ניצחונות רצופים, אבל לא בטוח שצריך יותר מדי להתרשם ממנו. שארלוט, טורונטו, אורלנדו, מילווקי... נו, כל הקבוצת מזרח האלה שקל לנצח. לא חוכמה.

 

מקום 6 - לוס אנג'לס קליפרס 7-13

השבוע: 2-2

בתחילת העונה התברר שהבעלים של הקליפרס כמעט ויתר על הבאתו של ג'יי. ג'יי רדיק. בשבוע הראשון בלעדיו, ראשון מתוך 6 לפחות, הקליפרס הפסידו לאטלנטה ובבית לאינדיאנה.

 

מיאמי מנסה לעצור את דנג. רצף ניצחונות? לא חוכמה (צילום: AP) (צילום: AP)
מיאמי מנסה לעצור את דנג. רצף ניצחונות? לא חוכמה(צילום: AP)

 

מקום 7 - יוסטון רוקטס 7-13

השבוע: 2-2

נכון, להפסיד ליוטה בחוץ ופיניקס בבית זה לא כל כך מחמיא. מצד שני, ה-106:112 על סן אנטוניו בחוץ, היה לא פחות מהצהרת כוונות. וג'יימס הארדן? הוא רשם 0 מ-10 משלוש מול הסאנס. שזו הפעם הראשונה שהוא נשאר על 0 שלשות מאז שלא שיחק... (טיפשי, אבל לא פחות מכל מיני סטטיסטיקות אחרות שקיימות בליגה, לא?)

 

מקום 8 - גולדן סטייט ווריורס 8-11

השבוע: 1-2

גולדן סטייט הצעירה הוכיחה השבוע שלב נוסף בדרך להתבגרות, עם קאמבק מפיגור של 27 נק', כולל 18 נק' בתחילת הרבע הרביעי מול טורונטו, בדרך לניצחון. לא משנה כמה הם מתבגרים, סטפן קארי עדיין נראה כמו ילד.

 

מקל ונוביצקי מול פקוביץ'. הישראלי נהנה מדירק במימדיו הרגילים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מקל ונוביצקי מול פקוביץ'. הישראלי נהנה מדירק במימדיו הרגילים(צילום: רויטרס)

 

מקום 9 - דאלאס מאבריקס 8-12

השבוע: 2-2

אחרי עונה בינונית למדי, דירק נוביצקי חוזר למימדיו הרגילים עם ממוצע של 21 נקודות למשחק ו-49 אחוז מהשדה יחד עם נתון מטורף של 93 אחוז מהעונשין (הכי טוב בקריירה). והוא גם מוסר לפעמים לגל מקל!!!!

 

מקום 10 - דטרויט פיסטונס 10-9

השבוע: 1-3

נכון, יש קבוצות (במערב) עם מאזן טוב יותר מזה של דטרויט, אבל בגלל שתי סיבות היא כאן: 1. הניצחון המרשים על מיאמי שקטע לה רצף של 10 ניצחונות. 2. נוטוריוס B.I.G התקשר וביקש שאתן קצת יותר כבוד ל-"איסט סייד" בכתבה הזו. YA MAN

 

לתגובות, הערות ושיחות ברומו של עולם - עמוד הטוויטר של שרון דוידוביץ'

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים