שתף קטע נבחר

ארגון בריאות ענק בארה"ב: תזונה בלי בשר - בריאה יותר

במהלך יוצא דופן יוצא 'קייזר פרמננטה', מארגוני הבריאות הגדולים בארה"ב, בהמלצה להוציא מהתפריט היומי עוף, בשר, ביצים, מוצרי חלב ומזונות מעובדים ומזוקקים, ולעבור לתזונה מהצומח. איך ישום ההמלצה צפוי להשפיע על מניעת מחלות כמו התקפי לב, סוכרת ויתר לחץ דם?

קול קורא למערכת הרפואה להמליץ על תזונה מהצומח. קייזר פרמננטה (Kaiser Permannente) אחד מארגוני הבריאות הנחשבים בארה"ב, פרסם לאחרונה עדכון הממליץ לעבור לתזונה המבוססת על מזונות מלאים מן הצומח ולהוציא מן התפריט עוף, בשר, ביצים, מוצרי חלב ומזונות מעובדים ומזוקקים.

 

  • את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

     

    מסמך זה שפורסם ב- The Permanente Journal לפני מספר חודשים הוא קול קורא למערכת הרפואה להמליץ על מזונות מלאים מן הצומח כקו ראשון במניעה ובטיפול במחלות לב, סוכרת, יתר לחץ דם והשמנת יתר.

     

    זו הפעם הראשונה שארגון בריאות בסדר גודל כזה ממליץ לעבור לתזונה מן הצומח, תוך הצהרה שתזונה זאת בריאה ובכוחה להפחית שכיחות מחלות ולחסוך בטיפולים ובהוצאות כספיות למערכת.

     

    איך למנוע מחלות:

    מה יקר יותר: למנוע מחלות או לטפל בהן?

    8 פעולות פשוטות שיגנו עליכם מפני התקף לב

    סוכרת: אפשר למנוע גם בלי תרופות

     

    מיהו קייזר פרמננטה?

    קייזר פרמננטה הוא ארגון שירותי בריאות פרטי בארה"ב המונה 167,000 עובדים, 14,600 רופאים ותשעה מיליון מבוטחים. יש לו 611 משרדים רפואיים ו-37 מרכזי בריאות. גוף הדומה לקופת חולים רק בקנה מידה עצום מימדים.

     

    בנוסף, לארגון קייזר פרמננטה יש זרוע מחקרית האחראית על ביצוע מאות מחקרים בשנה שחלק ניכר מהם עוסק ברפואה מונעת. הארגון ידוע בכך שהוא שם דגש רב על רפואה מונעת וניהול מחלות כרוניות ואף הוצע לשמש כמודל לשרותי הבריאות בארה"ב בכתבה שפורסמה ב- 2004 ב-The New York Times. 

     

    תאור מקרה

    העדכון שפורסם על ידי הארגון נפתח בתיאור מקרה של מטופל בן 63 עם מחלות כרוניות רבות בהן סוכרת, יתר לחץ דם וכולסטרול גבוה. למטופל הומלץ על שינוי תזונתי המבוסס על מזונות מלאים מן הצומח ופעילות גופנית מתונה, ואומנם תוך מספר שבועות בודדים ניכר שינוי דרמטי בבריאות המטופל.

     

    השינוי באורח החיים הוביל להפחתה ניכרת בחומרת שלוש המחלות גם יחד תוך כדי הפחתה משמעותית בכמות ובמספר התרופות. תאור מקרה זה ממחיש את ההשפעה המכרעת שיש לאורח חיים ומזון מלא מן הצומח על הבריאות.

     

    סקירת ספרות מקיפה

    המשך העדכון עוסק בסקירת הספרות הרפואית לגבי השפעת תזונה (צמחונית, טבעונית, וים תכונית) על המחלות הכרוניות השכיחות של החברה המערבית.  להלן מספר דוגמאות.

     

    מחלת לב

    במטא אנליזה משנת 2012 נבדקה תמותה ממחלות לב בקרב צמחונים ולא צמחונים. נסקרו שבעה מחקרים עם סך של 124,706 מטופלים. אצל צמחוניים הייתה התמותה ממחלת לב איסכמית נמוכה יותר  ב-29% מאשר אצל לא צמחונים.

     

    במחקר דיאטת הלב של ליון נמצא כי תזונה ים תיכונית קשורה ב - 73% פחות אירועי לב וב- 70% פחות תמותה מכל הסיבות. התזונה בסגנון הים התיכון כללה יותר מזונות מן הצומח, ירקות, פירות, קטניות , אגוזים והעדפת דגים על בשר. חמאה ושמנת הוחלפו במרגרינת שמן קנולה. ושמן זית ושמן קנולה היו השומנים המומלצים היחידים.

     

    פחות התקפי לב בקרב צמחונים (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
    פחות התקפי לב בקרב צמחונים(צילום: shutterstock )

     

    סוכרת

    בשנת 2009, מחקר שכלל יותר מ -60,000 גברים ונשים מצא כי השכיחות של סוכרת באנשים בעלי תזונה טבעונית הייתה 2.9%, לעומת 7.6% בלא טבעונים. 

    ב2006 דווח על תוצאות ניסוי קליני שהשווה תזונה טבעונית דלת שומן עם תזונה המבוססת על הנחיות איגוד הסוכרת האמריקני.

     

    אנשים בדיאטה הטבעונית דלת השומן הפחיתו את רמות ההמוגלובין A1C  שלהם ב - 1.23 נקודות, בהשוואה ל- 0.38 נקודות לאנשים בדיאטת האגודה האמריקנית לסוכרת. בנוסף, 43% מהאנשים בדיאטה הטבעונית דלת השומן היו מסוגלים להפחית את התרופות שלהם, לעומת רק 26% מאלה שבדיאטה של איגוד הסוכרת האמריקאי.

     

    יתר לחץ דם

    בשנת 2010, הוועדה המייעצת להנחיות תזונתיות ביצעה סקירת ספרות כדי לזהות מאמרים הבוחנים את ההשפעה של דפוסי תזונה על לחץ דם במבוגרים. תזונה צמחונית נמצאה קשורה עם לחץ דם סיסטולי ודיאסטולי נמוך יותר.

     

    תמותה

    אותה ועדה גם ביצעה סקירת ספרות בשנת  2010 כדי לקבוע את ההשפעה של תזונה על בסיס צמחי על שבץ, מחלת לב וכלי דם, ותמותה כוללת במבוגרים. נמצא כי תזונה צמחית קשורה לירידה בסיכון למחלות לב וכלי דם ותמותה בהשוואה לדיאטות שאינן מבוססות על הצומח.

     

    מספר מחקרים תיעדו את היתרונות של הימנעות מצריכת יתר של בשר אדום, אשר מזוהה עם סיכון מוגבר לתמותה מכל הסיבות וסיכון גבוה לתמותה קרדיווסקולרית. צריכת בשר נמוכה נמצאה קשורה לאריכות ימים.

     

    השמנה

    מחקרים הבוחנים את הסיכון לעודף משקל על פי דפוסי תזונה וקבוצות מזון מצביעים על כך שתזונה צמחית היא גישה הגיונית למניעת השמנת יתר בילדים ובמבוגרים. תזונה צמחית היא נמוכה בצפיפות אנרגיה וגבוהה בפחמימות מורכבות, סיבים תזונתיים, ומים, מה שמגביר את תחושת השובע וההוצאה האנרגטית במנוחה.

     

    חששות בריאותיים בתזונה צמחית

    לאחר סקירת ספרות שהדגימה יתרונות בריאותיים בולטים לתזונה מן הצומח, מפרטים המחברים את החששות הבריאותיים לגבי תזונה זאת. חששות אלו כוללים חוסר בחלבון, ברזל, ויטמין 12B, סידן וויטמין D, וחומצות שומן.

     

    בעדכון מתייחסים לכל אחד ממרכיבים תזונתיים אלו, ומציינים כיצד לצרוך אותם בתזונה מאוזנת מן הצומח, כולל דגשים עליהם יש לתת את הדעת כדי למנוע חוסרים תזונתיים.

      

    מטרות ומסקנות העדכון

    על הרופאים להפסיק לדבר במונחים כמו טבעונות וצמחונות ולהתחיל לדבר על אכילת מזון בריא. מזון בריא הוא מזון מלא, לא מעובד ולא מזוקק על בסיס צמחי.

     

    תזונה זאת כוללת אכילת מגוון של ירקות ופירות, דגנים מלאים, קטניות, זרעים ואגוזים, והימנעות או הגבלת מוצרים מן החי (בשר, עוף, ביצים, מוצרי חלב), ופחמימות ושמנים מזוקקים ומעובדים ( קמח לבן, סוכר, שומן צמחי מוקשה, שמנים מזוככים).

     

    יש להקנות לצוותי הבריאות מידע לגבי תזונה מן הצומח באמצעות קורסים והשתלמויות כדי שאלו יוכלו להדריך את המטופלים, וכן להעלות את שיעור בתי החולים ומתקני הבריאות המגישים ארוחות מן הצומח.

     

    תזונה צמחית היא לא תכנית של הכל או לא כלום, אלא דרך חיים שמותאמת לכל אדם. היא מועילה במיוחד עבור אלה עם השמנת יתר, סוכרת מסוג 2, יתר ל"ד, הפרעות בשומנים בדם, או מחלות לב. היתרונות הם ביחס לרמה של דבקות בתזונה וכמות המוצרים מן החי הנצרכת.

     

    לסיכום

    ארגון שרותי הבריאות קייזר פרמננטה ממליץ על מזונות מלאים מן הצומח ופעילות גופנית כקו ראשון במניעה ובטיפול במחלות לב, סוכרת, יתר לחץ דם והשמנת יתר.

     

    לצורך כך ממליצים בקייזר פרמננטה להשקיע משאבים בהסברה ובחינוך הן של המטפלים והן של המטופלים. ההשקעה הזאת תוביל בסופו של חשבון לחסכון כלכלי ניכר לארגון.

     

    בישראל סרטן, מחלות לב, וסכרת הן הסיבות המובילות לתחלואה ולתמותה. מערכת הבריאות מוציאה מיליארדי שקלים בשנה לצורך טיפול באותם חולים כאשר ישנה דרך נוספת יעילה וזולה יותר, והיא שינוי בהרגלי התזונה. הגיע הזמן " לשים על השולחן" את האוכל שאנחנו אוכלים.

     

    הכותבים הם:

    ד"ר צבי זהבי – המנהל הרפואי של Medical Opinion

    ד"ר גילה בן דוד –רופאת נשים מומחית לפריון






  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: shutterstock
    תזונה מהצומח עשויה למנוע מחלות
    צילום: shutterstock
    ד"ר רק שאלה
    מחשבוני בריאות
    פורומים רפואיים
    מומלצים