שתף קטע נבחר

מגנים מפני סרטן והזדקנות: למה נוגדי חמצון בריאים

נוגדי חמצון - האנטיאוקסידנטים נלחמים הרדיקלים החופשיים, מגנים עלינו מפני מחלות כמו סרטן, פגיעה בראייה ואפילו תפקוד המוח. באיזה מאכלים הם נמצאים ואיך צריך לצרוך אותם. דיאטנית מציגה- נוגדי חמצון ב-5 צבעים

נוגדי החמצון הם מעין "חיילים טובים" הנלחמים בחומרים מזיקים, המכונים רדיקלים חופשיים. רדיקלים חופשיים הינם חומרים לא יציבים מבחינה כימית, וככאלה נוטים "לתקוף" חומרים אחרים בגוף ועלולים אף לייצר תגובת שרשרת שגורמת לנזק רב.

 

לעוד כתבות - היכנסו למדור בריאות ויותר

 

בגוף האדם, שכיחה היווצרות של רדיקלים חופשיים של חמצן. אלו נוצרים באופן טבעי כתוצר לוואי של תהליכי החיים בהם מעורב חמצן. אמנם ללא חמצן אין אנו יכולים לשרוד, אך החמצן הוא גם "חרב פיפיות", בצד חיוניותו הוא נוטה להגיב באופן כימי ולפגוע בתאים, בחלבונים, בשומנים חיוניים ובחומר התורשתי (דנ"א).

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

גם בסביבה שלנו נמצאים רדיקלים חופשיים מחמצנים: באוויר מזוהם, בעשן סיגריות, בעת קרינה, בפסולת רעילה ובחומרים כימיים שונים. ללא נטרולם של הרדיקלים החופשיים על ידי "החיילים הטובים" - נוגדי החמצון, תועצם "מתקפת" החמצון שלהם. נזקי חמצון מצטברים תורמים להאצת תהליכי הזדקנות, מחלות לב וכלי דם, סרטן, פגיעה בראייה, פגיעה בתפקוד המוח ועוד.

 

עוד כתבות:

הגעתם לגיל 40? מה כדאי שתתחילו לאכול

קפה לבריאות: תורם למניעת סרטן, סוכרת ואלצהיימר

משקה אלים: כל המחקרים שמוכיחים - קפה בריא לנו

 

חשוב לשלב בתזונה מזונות העשירים בנוגדי חמצון, כגון ירקות ופירות וקפה, באופן יומיומי, וכך לתגבר את מערך ההגנה של הגוף מפני התפתחות מחלות. המלצה לנוגדי חמצון ב-5 צבעים.

 

אדום

ליקופן: פיגמנט אדום הנמצא בעגבניות, אבטיח, אשכולית אדומה, גויאבה ורודה ופפאיה. הליקופן הוא נוגד חמצון יעיל במיוחד והוא תורם להגנה מפני מחלות סרטן, מחלות לב וכלי דם ועוד.

 

טיפ חשוב: תוספת שמן לעגבניות תתרום להגברת ספיגת הליקופן. גם בישול העגבנייה, המבקע את המבנה התאי שלה, מעלה את זמינות הליקופן ואת שיעור ספיגתו. לכן מומלץ לאכול גם עגבניות מבושלות ומוצרי עגבניות, נוסף על עגבניות טריות.

 

כתום

בטא-קרוטן וקרוטנואידים נוספים: פיגמנטים צהובים-כתומים הנמצאים בגזר, בטטה, דלעת, דלורית, אפרסמון ועוד. ידועים בכוחם רב העוצמה להילחם בסרטן. משמשים גם כמקור לוויטמין A, החיוני לשמירה על תפקוד תקין של מערכת החיסון, לשלמות תאי העור, לגדילה תקינה ועוד.

 

טיפ חשוב: בטא קרוטן בתוספים אינו מהווה תחליף לבטא קרוטן המצוי במזון באופן טבעי – ולהפך עלול להיות מסוכן.

 

ירוק

לוטאין: פיגמנט צהוב-כתום הנמצא בירקות עליים ירוקים כגון חסה, תרד, פטרוזיליה, כוסברה ושמיר. ללוטאין יש תפקיד בשמירה על ראייה תקינה ובהאטת הזדקנות העין.

 

טיפ חשוב: ירקות עליים ירוקים רבים עשירים גם בנוגדי חמצון חשובים נוספים, כגון ויטמין C וויטמין E. מומלץ להגביר את צריכת הירקות העליים הירוקים בתזונה ולשלב אותם בתפריט באופן יומיומי. לדוגמה, להכין מהם ממרח ירוק למריחה, שתמיד טוב שיש בבית.

 

לבן

תרכובות גופרית (כגון אליצין): נמצאות בירקות ממשפחת הבצל כמו בצל, שום, כרישה ועוד. תרכובות הגופרית נלחמות בחיידקים, דלקות ושלל מחלות.

 

טיפ חשוב: מה שמריח עובד! הריח החריף מעיד על נוכחות חומרים פעילים.

 

סגול

אנתוציאנינים: פיגמנטים אדומים-סגולים הנמצאים בכרוב סגול, חציל, בצל סגול, תות-שדה, פירות יער, ענבים אדומים, רימונים ועוד. האנתוציאנינים הם נוגדי חמצון חזקים, התורמים להאטת תהליכי הזדקנות, כגון הזדקנות המוח.

 

טיפ חשוב: הזמינות של פירות עתירי אנתוציאנינים בישראל כגון פירות יער, מוגבלת. מומלץ לנצל את עונת התות ולצרוך אותו באופן יומיומי.

 

הכותבת היא תזונאית, יועצת מדעית למועצת הצמחים, חברת עמותת הדיאטנים – עתיד





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: index open
החיקופן שבעגבניה יעיל בהגנה מפני סרטן ומחלות לב
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים