שתף קטע נבחר

קפה לבריאות: תורם למניעת סרטן, סוכרת ואלצהיימר

מחקרים מראים ששתיית שלוש כוסות קפה ליום היא בטוחה ואף מפחיתה את הסיכון להתפתחות מחלות רבות. מה ההשפעה המיטיבה על מניעת סרטן, סוכרת, מחלות לב, פרקינסון ודיכאון - ולמי בכל זאת לא מומלץ לשתות יותר מדי קפה?

קפה הוא תערובת המורכבת מכאלף רכיבים שונים: פחמימות, שומנים, ויטמינים (B3, E), מינרלים (אשלגן, מגנזיום), אלקלואידים (קפאין), תרכובות אורגניות וסיבים תזונתיים. הקפה נמנה גם עם המזונות העשירים ביותר בנוגדי חמצון כגון פוליפנולים ובעיקר חומצה כלורוגנית וחומצה קפאית.

 

 

מחקרים רבים מצאו קשר חיובי בין שתיית קפה לסוגיו והפחתת הסיכון למחלות שונות. יש לציין שקיימות בעיות מתודולוגיות במחקרים על קפה, כגון תכולת הקפאין המשתנה לפי סוג הקפה, אופן הכנת הקפה, גודל הכוס, דרגת הקלייה ותהליכים שונים המשפיעים על כמויות הרכיבים בקפה.

 

נוסף על כך, הפרופיל הגנטי המשתנה מאדם לאדם "מעבד" באופן שונה את רכיבי הקפה, וגם עישון משנה את קצב המטבוליזם של קפאין.

 

עם זאת, המחקרים המוצגים כאן מעידים על לא מעט יתרונות בריאותיים בצריכת קפה.

 

מניעת סוכרת סוג 2

מחקרים אפידמיולוגים ארוכי טווח מוכיחים ששתיית קפה מקושרת עם סיכון נמוך יותר לאי סבילות לגלוקוז ולסוכרת. ייתכן שהדבר קשור במנגנונים המעכבים את ספיגת הגלוקוז ואת המערכת האחראית על ייצור גלוקוז באמצעות הפוליפנולים שבקפה.

 

עם זאת, ניסויים מבוקרים לטווח קצר הראו שקפאין משבש סבילות לגלוקוז ומפחית רגישות לאינסולין למשך תקופת הניסוי.

 

מניעת מחלות קרדיו-וסקולריות

מחקרים מהשנים האחרונות מציגים קשר הפוך בין שתיית קפה לשכיחות מחלות לב, ייתכן בזכות פעילות אנטיאוקסידנטית של פוליפנולים ושל מינרלים מהקפה.

 

כולסטרול: הדיטרפנים בקפה מעלים כולסטרול, אך הפנולים שבו מנטרלים השפעה זאת ואף מעלים את רמת הכולסטרול ה"טוב" (HDL). לכן, ככל שכמות הדיטרפנים בקפה נמוכה - למשל בקפה פילטר ובקפה נמס - ותכולת הפנולים גבוהה, ההשפעה על רמת הכולסטרול תהיה חיובית יותר.

 

הומוציסטאין: במספר מחקרים נראה כי שתיית קפה גרמה לעלייה ברמות ההומוציסטאין בדם, חומצת אמינו המהווה גורם סיכון למחלות לב וכלי דם. עם זאת, צריכה נוספת של 200 מק"ג חומצה פולית בניסויים נמצאה כמונעת את השפעת הקפה על העלייה הזאת.

 

לחץ דם: רוב הניסויים הקליניים קצרי הטווח הראו שצריכת קפאין מעלה באופן אקוטי את לחץ הדם. לעומת זאת, מחקרים אפידמיולוגים ארוכי טווח מוכיחים שאין עלייה בלחץ הדם כאשר שותים שלוש כוסות ביום ומעלה, וחלקם מציגים אף אפקט מגן על לחץ הדם, בעיקר בקרב נשים.

 

ייתכן שאצל אנשים השותים קפה במשך תקופות ארוכות ישנה הסתגלות לקפאין, או שרכיבים אחרים הנמצאים בקפה מנטרלים את השפעתו.

 

מניעת השמנה

בחלק מהמחקרים ארוכי הטווח נצפתה ירידה קטנה במשקל ובשומן הבטני אצל שותי קפה. החוקרים משערים שהקפאין מעלה את קצב חילוף החומרים הגוף בדיאטה, ושהפוליפנולים מפחיתים את הצטברות השומן הבטני והשומן בכבד.

ירידה קטנה במשקל אצל שות

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
י הקפה (צילום: shutterstock)

 

שיפור במדדי הסינדרום המטבולי

מחקרים עדכניים מצאו קשר בין שתיית קפה ושיפור חלק ממדדי הסינדרום המטבולי, כולל לחץ דם, גלוקוז, היקף המותניים ואף ברמת ה-HDL במקרים מסוימים. עוד נמצא יחס הפוך בין קפה ומדדי דלקת.

 

מניעת פרקינסון, אלצהיימר ודמנציה

ניסויים מבוקרים ומחקרים מראים שקיים קשר הפוך בין צריכת קפה וקפאין לסיכון לפרקינסון. רוב המחקרים מצאו קשר מובהק יותר בקרב גברים, ואצל נשים ללא טיפול הורמונלי חלופי.

 

כמו כן, מחקרים רבים מראים קשר הפוך בין קפה הכולל קפאין והסיכון לדמנציה ואלצהיימר בשתייה של שלוש-חמש כוסות ליום. מנגנון הפעולה המוצע במחקרים הוא שהקפאין מגן מפני טוקסיות של תאים במוח.

 

הפחתת הסיכון להתאבדות, שיפור מצב רוח והחיוניות

מחקרים מצאו קשר שלילי בין שתיית קפה והסיכון להתאבדות. החוקרים מציעים שהקפאין משפר תפקוד פסיכו-מוטורי, מגביר ערנות וחיוניות, מפחית עייפות, משפר מצב רוח ושלומות (well being), מחזק את הביטחון העצמי ומפחית דיכאון.

 

מניעת סרטן

מאות מחקרים מצאו כי לשתיית קפה יש אפקט מגן פני סרטן המעי הגס, הכבד, הרחם, הלבלב, הכליות, השחלות, הקיבה, השד וגידולי מוח מסוג גליומה - ובמיוחד סרטן קולורקטלי.

 

החוקרים סוברים שהדיטרפנים מפחיתים ייצור של מלחי מרה והפרשתם, מעלים את תנועתיות הקולון (וכך קטנה החשיפה של תאי המעי לקרצינוגנים), משפרים את המצב החמצוני ועוד.

 

מניעת מחלות כבד

מחקרים רבים קושרים שתייה של שתיים-שלוש כוסות קפה (בעיקר פילטר ונמס) להפחתה בתחלואה ובתמותה ממחלות כבד, כולל צירוזיס, פיברוזיס כבדי וקרצינומה כבדית.

 

המנגנון האפשרי לקשר הזה הוא הקפאין או החומצה הכלורוגנית, שנצפו אצל חיות כמעכבי קרצינומה הפטית שאירעה על ידי כימיקלים.

 

מניעת מחלות נוספות

מחקרים קושרים צריכת קפה המכיל קפאין וגם קפה נטול קפאין עם סיכון נמוך לגאוט (שיגדון, סוג של דלקת מפרקים), לעששת ולמחלות חניכיים.

 

כשבוחנים את הקשר בין קפה לתמותה הכללית, נצפה אפקט מגן בשתייה של כוס קפה עד שלוש כוסות ליום.

 

האם קיימות מגבלות לצריכת קפה?

  • הפחתת הסיכון לאוסטאופורוזיס - הגבלת שתיית קפה עם קפאין למקסימום של שלוש כוסות ליום (עד 300 מ"ג קפאין), יחד עם צריכה נאותה של סידן וויטמין D, תפחית את הסיכון לאוסטאופורוזיס ולשברים.

 

  • מניעת חסרים במינרלים - כיוון שהפוליפנולים בקפה יכולים לקשור ברזל ולעכב ספיגה, רצוי לא לשתות קפה בסמוך לארוחה.

 

  • הגבלת צריכה לנשים הרות ולנשים המתקשות להרות - אף שאין לכך סימוכין חד-משמעיים, ההמלצה לנשים המתקשות להרות ולנשים הרות היא להגביל צריכת קפאין ל-300 מ"ג ליום.

 

  • הגבלת צריכה בעת הנקה - אין תופעות שליליות בצריכת קפאין, עד מקסימום שלוש כוסות קפה ביום.

 

  • הגבלת צריכה בקרב ילדים- ההגבלה היא עד 2.5 מ"ג קפאין לכל קילו משקל גוף.

 

  • הגבלת צריכה בקרב קשישים - יש לשים לב לאינטראקציות עם תרופות ולהשפעה גדולה יותר של הקפאין עקב ירידה במסת הגוף אצל קשישים.

 

  • מניעת הרעלה - הרעלה נגרמת מצריכה עודפת של קפאין ברמה של חמישה גרמים של קפאין ומעלה, או 100 מ"ג לקילו משקל גוף. אלו כמויות שכמעט בלתי אפשרי להגיע אליהן משתיית קפה, שכן דרושות לכך 50 כוסות לפחות.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית וספורט, מכון וינגייט, שירותי בריאות כללית.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
היעילות של קפה שחור
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים