שתף קטע נבחר

אובמה מאיים בווטו נגד החרפת הסנקציות

לאחר הסכם הביניים עם איראן ולקראת השיחות על הסכם הקבע, החלו בסנאט לפעול לחקיקה שתגביר את הסנקציות על טהרן. 26 סנאטורים, בהם גם חברים מהמפלגה הדמוקרטית, הביעו תמיכה בהצעת החלטה. בבית הלבן מתנגדים בתוקף: "לא רוצים לראות פעולה שתפגע בדיפלומטיה של ארצות הברית"

לקראת פתיחת המשא ומתן על הסכם הקבע בין המעצמות לאיראן, נשיא ארצות הברית ברק אובמה מאיים להטיל וטו על הצעת חוק להחרפת הסנקציות על טהרן. דובר הבית הלבן ג'יי קרני הזהיר אמש (יום ה') בפעם הראשונה ש"אם תעבור חקיקה נוספת נגד איראן - הנשיא יטיל עליה וטו". קרני אמר את הדברים לאחר ש-26 סנאטורים, בהם גם חברי המפלגה הדמוקרטית, הביעו תמיכה בהצעת החלטה להחרפת הסנקציות, זאת חרף בקשת הממשל להמתין עם חקיקה כזו שעלולה לחבל במו"מ עם איראן.

 

עוד בנושא בערוץ החדשות של ynet:

 

יו"ר ועדת החוץ של הסנאט, רוברט מננדז מהמפלגה הדמוקרטית, מוביל את החקיקה שנהנית גם מתמיכתו של צ'ארלס שומר, סנאטור דמוקרטי בכיר נוסף. אתמול התברר כי 26 סנאטורים דמוקרטים ורפובליקנים שותפים להגשת טיוטת החקיקה, דבר המגביר את הסיכוי שהיא תזכה לרוב בסנאט בזכות תמיכה של סנאטורים רפובליקנים.

 

"הסנקציות עלולות לחבל"

בינתיים, שיגרו עשרה סנאטורים דמוקרטים שמשמשים ראשי ועדות בסנאט, ובהם היהודים קרל לוין ראש ועדת השירותים המזוינים, דיאן פיינשטיין יו"ר ועדת המודיעין, רון ווידן יו"ר ועדת האנרגיה וברברה בוקסר יו"ר ועדת איכות הסביבה, מכתב למנהיג הרוב הדמוקרטי בסנאט הארי ריד ובו דרישה שלא להצביע על סנקציות חדשות. העשרה מנמקים את בקשתם בהערכה מודיעינית ש"סנקציות חדשות עלולות לחבל בסיכוי של הסכם מוצלח עם איראן בנושא הגרעין".

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

המשתתפים בהסכם הגרעין עם איראן בז'נבה  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המשתתפים בהסכם הגרעין עם איראן בז'נבה (צילום: רויטרס)
 

 

מנגד, יו"ר ועדת החוץ מננדז הסביר ש"האיראנים האשימו בשבוע שעבר את הממשל באכיפת סנקציות קיימות והם מאשימים את הקונגרס. הנטל הוא על איראן לנהל מו"מ בכוונה טובה ולוודא את ביטול תוכנית הגרעין שלה". את הסנקציות החדשות שהוא מציג מכנה מננדז "סנקציות עתידיות, שישפיעו על מערכת השיקולים של איראן ויגבירו את התהליך לקראת השגת פתרון דיפלומטי בעל משמעות".

 

ובבית הלבן, כאמור, מתנגדים. הדובר ג'יי קרני הזהיר אמש כי הסנקציות החדשות "עלולות לחבל בסיכוי לדיפלומטיה. אנחנו לא רוצים לראות פעולה שתפגע בדיפלומטיה של ארה"ב. כך זה עלול להתקבל על ידי השותפות שלנו ועל ידי איראן".

 

קרני ציין כי לאורך כל הדרך קיים הממשל קשר עם חברי הקונגרס והבהיר להם שזה לא הזמן להעביר סנקציות חדשות. לדבריו, "אם איראן לא תציית להתחייבויות שלה ולהסכם הראשוני, או תיכשל בהשגת הסכם בתוך ששה חודשים, אנחנו בטוחים שנוכל להעביר במהירות סנקציות חדשות יחד עם הקונגרס".

 

במסגרת מאמצי הבלימה, אירח הנשיא אובמה סנאטורים בבית הלבן. סגנו ג'ו ביידן ומזכיר המדינה ג'ון קרי קיימו בקונגרס פגישות מאחורי דלתיים סגורות במאמץ לשכנע את הסנאטורים כי חקיקה חדשה על סנקציות מסכנת לא רק את המו"מ עם איראן, אלא עלולה לגרום למדינות אירופיות ואחרות להפסיק את הסנקציות על איראן, בנימוק שארה"ב אינה פועלת בתום לב במו"מ.

 

בית הנבחרים העביר בחודש יולי החלטה על סנקציות כמעט מוחלטות על ייצוא נפט גולמי מאיראן. כיום עומד ייצוא הנפט מאיראן על מיליון חביות ביום, לעומת 2.5 מיליון לפני תחילת תהליך הסנקציות. כעת מוצגת לסנאטורים הצעת החלטה דומה שצריכה להיות מאושרת בשני בתי המחוקקים כדי שתהפוך לחוק, וגם זאת רק לאחר שהנשיא אובמה יחתום עליה.

 

בסנאט יש תחושה לא נוחה מהשלב הראשון של הסכם המעצמות עם איראן, ובניגוד לבקשת הממשל, הסנאטורים החליטו להציג כנראה ב-6 בינואר (לאחר החזרה מפגרת חג המולד וראש השנה האזרחית) חוק סנקציות חדש כדי שיעמוד לרשות הממשל על המדף להפעלה מיידית למקרה שאיראן תפר את התחייבויותיה בהסכם ז'נבה, או שהשיחות יכשלו. בפועל, מעניקים הסנאטורים לנשיא אופציה לחתום על הקפאת החוק החדש מדי 30 יום שבמהלכם איראן פועלת על פי ההסכם ושבהם איראן אינה מממנת או מבצעת פעולות טרור נגד מטרות אמריקניות.

פורסם לראשונה 19/12/2013 23:40

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נשיא ארה"ב ברק אובמה
צילום: AP
מומלצים