שתף קטע נבחר

רוב האמריקנים: המלחמה באפגניסטן מיותרת

13 שנה אחרי שיצאו למלחמה בקונצנזוס מוחלט, כשני שלישים מהאמריקנים סבורים שהפלישה לאפגניסטן אחרי 11 בספטמבר לא הייתה שווה את המאמץ

שני שלישים מהאמריקנים חושבים שהמלחמה באפגניסטן הייתה מיותרת: המלחמה שפרצה בקונצנזוס לאומי בעקבות מתקפת הטרור ב-11 בספטמבר 2001, שמתכנניה ומבצעיה מארגון אל קאעידה יצאו מאפגניסטן, נמשכת כבר 13 שנים - יותר זמן ממלחמת העולם השנייה. המלחמה שגבתה את חייהם של 2,289 אמריקנים, גרמה לפציעתם של 19 אלף אמריקנים, ולפי ההערכות עלתה לפחות טריליון דולר. המלחמה הגדולה הזו עומדת להסתיים בקול דממה דקה.

 

עוד ידיעות מהעולם:

אובמה מאיים בווטו נגד החרפת הסנקציות

עשרות פצועים בקריסת יציע בתיאטרון בלונדון

הזוכה ב-318 מ' דולר באה: "משפחה צנועה"

המדינה ה-17: ניו מכסיקו אישרה נישואי גייז

 

הנשיא אובמה הודיע על הוצאת החיילים האמריקנים מאפגניסטן בתוך שנה, והנשיא האפגני קרזאי מסרב לחתום על הסכם למתן חסינות לחיילים אמריקנים, כדי לאפשר לוושינגטון להמשיך להפעיל באפגניסטן כוחות מיוחדים למלחמה בטרור ומדריכים צבאיים לצבא האפגני.

חיילים אפגנים בטקס סיום באקדמיה הצבאית. יהיו אחראים לביטחון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חיילים אפגנים בטקס סיום באקדמיה הצבאית. יהיו אחראים לביטחון(צילום: AFP)

מחאה נגד ארצות הברית באפגניסטן. הנשיא קרזאי מסרב להעניק חסינות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מחאה נגד ארצות הברית באפגניסטן. הנשיא קרזאי מסרב להעניק חסינות(צילום: AFP)
 

55% מהאמריקנים תומכים בהשארת כוחות אמריקנים, עד 10,000 חיילים, למבצעים מיוחדים ולאימון חיילים מקומיים, אבל על פי סקר שנערך עבור "וושינגטון פוסט" ורשת ABC, רוב של 66% מהאמריקנים סבורים שהמלחמה באפגניסטן לא הייתה שווה את המאמץ מלכתחילה. בסקר דומה, עבור סוכנות הידיעות AP, אמרו 57% מהאמריקנים שארה"ב טעתה כשיצאה למלחמה באפגניסטן.

 

כל זה בניגוד גמור לאווירה הציבורית בארצות הברית בעקבות הפיגועים במגדלי התאומים ובפנטגון. אז תמכו 94% מהאמריקנים ביציאה למלחמה באפגניסטן והתמיכה נותרה יציבה גם כעבור חצי שנה, כ-91% מהאמריקנים תמכו בפעולה הצבאית.

 

אבל עם השנים חלה נסיגה משמעותית בלחימה באפגניסטן כשהתברר שמדובר בבוץ אפגני. ב-2007 ירדה התמיכה במלחמה ל-56% מהציבור ובשנתיים שלאחר מכן ספגו האמריקנים את האבידות הגדולות ביותר במלחמה.

 

בשנת 2009 נהרגו 300 חיילים באפגניסטן, והנשיא אובמה איפשר לרשתות הטלוויזיה לסקר את החזרת גופות החללים לבסיס דובר שבמדינת דלוואר, לאחר שממשל בוש הרחיק את המצלמות מארונותיהם של ההרוגים.

 

בשיא הלחימה שהו על אדמת אפגניסטן יותר מ-150 אלף חיילים, וכיום יש במדינה 47 אלף.

בחודש פברואר יירד מספרם ל-32 אלף בלבד. ארה"ב העבירה זה מכבר את ההובלה והאחריות בלחימה על אדמת אפגניסטן לחיילים המקומיים.

 

באחרונה ניהלו האמריקנים שיחות עם הנשיא קרזאי לגבי המשך השהות האמריקנית באפגניסטן מעבר לשנה הבאה. הם מתנים את הישארותם במתן חסינות לחיילים אמריקנים, כדי שלא יועמדו למשפט במקרה של פגיעה במקומיים. קרזאי מסרב לכך, למרות הפגישות שקיים עם מזכיר המדינה קרי ובאחרונה עם היועצת לביטחון לאומי סוזן רייס בקאבול.

 

סיום דומה היה למלחמה בעיראק. גם שם סירבו המקומיים לתת חסינות לחיילים האמריקנים והדבר אילץ את הפנטגון לשלוף את כל החיילים האמריקנים, פרט לכוחות המיוחדים שנשארו לשמור על השגרירות והדיפלומטים האמריקנים במדינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
בדרך החוצה. חיילים אמריקנים ליד גופת מחבל באפגניסטן
צילום: AFP
צילום: EPA
הנשיא קרזאי. מסרב להעניק חסינות לאמריקנים
צילום: EPA
מומלצים