שתף קטע נבחר

פשוט נהדרת: 6 שמפניות רעננות ושוות

ליל סוף השנה האזרחית החדשה הוא חגה של מלכת המבעבעים, שמתחננת להצטרף אליכם למסיבת הסילבסטר. רועי ירושלמי עושה כבוד לשישיית שמפניות שמחות ורעננות, ללא גיל וללא שנת בציר בפחות מ-200 שקלים

לפני כחצי שנה חגגתי בניכר את יום הולדתי. על אף שנחתתי במעוז חפצי בשעת לילה מאוחרת, החלטתי לא להישאר במלון וליהנות יחד עם מכריי המקומיים ממזג האוויר הקיצי והנפלא ששרר בחוץ. בעודי מתקלח, נשמע לפתע צלצול בדלת.

 

עוד מתכונים בערוץ האוכל:

 

למבואת החדר נכנס מלצר מעומלן עם עגלת שירות כסופה. במרכזה נח על מצע קרח, מעורסל בבד צחור, בקבוק שמפניה מבית מוכַּר. הוא לא ניחן בשנת בציר מיוחדת ולא בתווית של יצרן אקסלוסיבי. ועדיין - היה זה אחד מבקבוקי השמפניה הטובים ששתיתי בחיי.

 

מה שעשה את אותו בקבוק חסר ייחוד למרגש הייתה טריותה של השמפניה. בשונה מיינות וינטג', שמפניית נון וינטג' (NV), הקטגוריה עליה נמנים רובם המכריע של היינות המבעבעים מחבל שמפאן - לא נועדו להתיישן. הם מצויים בשיאם החל מחצי שנה ועד לשלוש שנים מרגע הבקבוק הסופי, שבו מסננים את המשקעים שהצטברו בבקבוק וממלאים את החלל שנוצר בנוזל הדוסאז' המתוק. אחר כך מתחילה הידרדרות מתמשכת בטיבם, עד לסוף המר והמחומצן.

 

לרגל הסילבסטר וזיו הנעורים, העלינו 6 המלצות לשמפניות צעירות ורעננות, שפשוט מתחננות שתפתחו איתן את השנה האזרחית החדשה. רוצים לשתות רק כוס אחת בחצות? ציינו גם מסעדות שמגישות שמפניה בערב הסילבסטר ובכלל. נסו ולא תתאכזבו.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

1. קאטייה ברוט ספיר - Cattier Brut Saphir

ברוט ספיר מבית קאטייה היא השמפניה המהנה ביותר שניתן להשיג היום בישראל ולמרבה השמחה - גם אחת הטובות שבהן.

 

מאחורי ייצורה עומד בית משפחתי שבניו מגדלים ענבים במחוז שמפאן מזה 250 שנה ומייצרים את היין שנושא את שמם כבר קרוב ל-100 שנה. בעשור האחרון הם זכו לפרסום בזכות "ארמאן דה בריניאק" (אייס אוף ספייד), שמפניית פרימיום שבקבוקיה המתכתיים והזהובים מתחרים ראש בראש מול דום פריניון וקריסטל על ליבם של קהל האוליגרכים והראפרים שמתעוררים צמאים בלילה ולוגמים אותה מבלי למצמץ הישר מהבקבוק במקרר.

 

ולעניינינו. שמפניית הנון-וינטג' של הבית ניחנת אף היא בעיצוב לא רגיל - בקבוק כחול מטאלי שכלוא בכלוב מתכת וקרוי לא בכדי ערבסק. אך אל תתנו לעיצוב האוונגרדי לבלבל אתכם; בתוך הבקבוק מחכה בסבלנות שמפניה נגישה מאין כמותה בטעמה, שמחה ועליזה, עולצת כמו שהאלים, הקיסרים והצארים רצו שהמשקה שלהם יהיה.

 

הברוט ספיר מורכבת ברובה מענב הפינו מונייה (50%), שמצוי בדרך כלל בשיעור נמוך למדי בתערובת היינות המבעבעים של שמפאן. צבעה זהוב עמוק והטעם עשיר, פירותי וטרופי להפתיע, עם ניחוחות לא אופייניים של מנגו ופסיפלורה לצד צוף ובריוש קלוי. הבעבוע נמרץ, הסיומת דבשית וחמאתית ומחירו של כל הסיפור הזה, שמזכיר מאד ובאופן מענג למדי את "ארמאן דה בריניאק" הוא כעשירית (!) ממחירה של שמפניית העילית של קאטייה - 219 שקלים. חפשו אותה בדיוטי פרי - לא תתחרטו.

 

  • קאטייה ברוט ספיר, 62.9$. להשיג רק בדיוטי פרי ג'יימס ריצ'ארדסון.

 

 

2. מואט ושנדון ברוט אימפריאל NV- Moët & Chandon Brut Impérial NV

בית השמפניה המוכר והגדול בעולם מחזיק לבדו יותר מרבע מכל שוק המבעבעים של מחוז שמפאן ובארצות רבות - ישראל היא אחת מהן - אף יותר מחצי. שמפניית הבסיס של מואט ושנדון, ברוט אימפריאל, היא כרטיס הביקור של התעשייה כולה וטעמה כמתבקש קלאסי ואלגנטי וכולו תפוחי עץ, ניחוחות מאפים ומעט פירות הדר, שמתפרצים לפה יחד עם בעבוע עז ושמח.

 

השנה, כחלק ממאמצי הקידום של השמפניה, ירד מחירה לפחות מ-200 שקלים. סקרנים, אנינים וכל מי שרוצה להתמסר לבאזז הסקסי היחיד והמיוחד של השמפניה - זה הזמן להצטייד בבקבוק.

 

מגישים בכוס: ת"א - יאקימונו, מסה, ברבוניה, שילה, טוטו, פופינה, יפו-תל אביב, סושיאל קלאב, ננוצ'קה ; רמת גן - קלואליס ; ירושלים - מחניודה, זוני ;

 

  • מואט ושנדון ברוט אימפריאל NV. מחיר: החל מ-195 שקלים ברשתות "בית היין", בנא משקאות ו-"wine and more"

 

 (צילום: יחסי ציבור) (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)

 

3. גאסטון שיקה בלאן דה בלאן גראן קרו NV - Gaston Chiquet Champagne Réserve Blanc de Blancs d'Aÿ

כרמי שמפניית המגדלים של גאסטון שיקה ממוקמים בחבל איי (Aÿ) הנחשב, בלב מחוז שמפאן. הבלאן דה בלאן (100% ענבי שרדונה) מוצלחת במיוחד והיא אחת משתי שמפניות בסך הכל שמתגאות בהרכב זה בכל החבל. היא ניחנה בניחוחות אגס ופירות נשירים (חבושים, תפוחי עץ) ובבעבוע נעים ומתון יחסית.

 

שמפניות נהוג בדרך כלל לשתות יחד כאפריטיף או לכל היותר עם מנות ראשונות קלילות, אבל בזכות החומציות הנעימה והקלילה שלה, זו תשתלב מעולה גם עם אוכל מורכב יותר או כליווי לארוחה שלמה.

 

מוגש בכוס: הלנה בנמל - קיסריה, יפו-תל אביב - תל אביב, רפאל - תל אביב

 

  • גאסטון שיקה בלאן דה בלאן גראן קרו. 245 שקלים. להשיג ישירות דרך היבואן "בוטיק דה שמפאן", בטלפון 058-4700001 (אלדד לוי) או באימייל: eldad@bdch.co.il.

 

 (צילום: יחסי ציבור) (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)

 

4. דראפייה – ברוט NV - Drappier Carte D’or Brut NV

גם אם התווית נותרת אותה תווית, כל בקבוק במקרה של יין נטול שנת בציר מכיל תערובת מעט שונה של ענבים משנות בציר שונות. שמפניית הברוט של דראפייה נהנית מנראות על מדפי חנויות היין בזכות הלייבל הצהוב והבולט. מקורה ביצרן בוטיק שהוא אחד המוערכים בעולם ומייצר שמפניות מעל ל-200 שנה.

 

לאחר מספר שנים שהורגשה איזושהי עייפות בשמפניות של הבית הזה, התאהבנו בדרפייה מחדש. משהו השתנה ולטובה ולברוט נוסף ניצוץ שנדמה שכבה. ה-NV קלאסי בטעמו - לא יבש מדי ועם ניחוח שמרים בולט, לצד רמזי פרחוניות וסיומת מעט מרירה והדורה. מבעבע מענג ואלגנטי, שכולו טוב טעם.

 

מגישים בכוס: תל אביב - קרפצ'יו בר ומסעדת האחים (43.5 שקלים), טאפס אחד העם , אלקלעי, גזיבו, קנטינה, ויקי קריסטינה ; ירושלים - מחניודה, מונא, הסדנא : הרצליה - שגב הרצליה

 

  • דראפייה קארט ד'אור. החל מ-199 שקלים

 

 

 (צילום: יחסי ציבור) (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)

 

5. וילמאר ברוט גראנד רזרב - Vilmart Brut Grande Reserve

מקורה של שמפניית המגדלים הזו ביקב קטנטן ומשפחתי, שכולל בסך הכל 11 הקטרים של כרמי שרדונה ופינו נואר. הענבים נבצרים ביד והתוצאה מרשימה ומורכבת - מבעבע רענן שניחן בחמיצות ומתיקות מאוזנת וכולו ניחוחות הדר נעימים.

 

את וילמאר, כמו גם שמפניות, מגדלים בבית ז'ימונה ומארגן ומשווקים דיויין (DeVine), אתר שמתמקד במשלוחי יין ישר עד הבית. שווה לתת להם צ'אנס ועל הדרך לבדוק גם את מנוי היין שהם מציעים - משלוח מיקס של חצי תריסר או תריסר בקבוקים שמגיע פעם בחודשיים ומאפשר לחובבי יין סקרנים להיחשף לשלל זני ענבים, טכניקות ייצור וארצות מקור חדשות. מומלץ בחום, גם לא בסילבסטר.

 

 

6. פייפר היידסיק ברוט NV - Piper-Heidsieck brut NV

ב-1916, שנתיים לאחר שפרצה מלחמת העולם הראשונה, הוטבעה מול חופי פינלנד ספינה שנשאה משלוח חירום מצרפת עבור הצאר הרוסי, ניקולאי השני: יינות מבורגון, קוניאק וכמובן שמפניה.

 

לפני 5 שנים הוצעו למכירה כמה מהבקבוקים שנמשו מהספינה, מתוצרת "פייפר היידסיק, שהיו עדיין ראויים לשתייה ובמחיר של לא פחות מ-35,000 דולר לבקבוק.

 

אז כמו היום, פייפר היידסיק היא אחת השמפניות האהובות ביותר על השוק הרוסי, מצרכניות היין המבעבע הגדולות והוותיקות בעולם, ולא בכדי - טעמה מאוזן מאד, דבשי מעט ומגלם בתוכו ניחוחות של הדרים ולימון. חפשו אותה בארץ ובחנויות יין בחו"ל, שם היא נמכרת תכופות במבצעים משתלמים.

 

  • פייפר היידסיק ברוט NV. 293 שקלים

 

 

 (צילום: יחסי ציבור) (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)


פורסם לראשונה 30/12/2013 23:17

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שתישאר צעיר לנצח. מלצר מעונב חולץ שמפניה
צילום: shutterstock
צילום: ירון ברנר
רועי ירושלמי
צילום: ירון ברנר
מומלצים