שתף קטע נבחר

גבירותיי ורבותיי, מהפך: המשחקים הגדולים של השנה

באיירן חיסלה את הבארסה-מאניה, רונאלדו עקף בסיבוב את מסי, מארי עשה סוף ללוזריות הבריטית בווימבלדון ומיאמי חזרה מהקבר מול סן אנטוניו. 10 המשחקים הכי מרתקים של 2013

חצי גמר ליגת האלופות: באיירן מינכן – ברצלונה 0:4

התבוסה האירופית המשפילה ביותר שספגה בארסה מאז ה-4:0 ההוא מול מילאן בגמר ליגת האלופות של 94' - הפסד שקבר את קבוצת החלומות של יוהאן קרויף והחל תקופה של ארבע שנים בהן צלחת האליפות לא הגיעה לקאמפ נואו. כמעט בלתי אפשרי לחשוב שהתסריט יחזור על עצמו בימינו, אבל לכולם היה ברור שמדובר בסופו של עידן.

 

מסכמים את 2013 ב-ynet ספורט:

 

הכדורגל העולמי שיווע לשינוי, הקהל הרחב כבר מאס ב"טיקי-טאקה", השתוקק למלכה חדשה אחרי שליטה אבסולוטית של הבלאוגרנה במשך 4 שנים – וזו הגיעה בקול תרועה רמה. חצי הגמר הראשון של ליגת האלופות לעונת 2012/13 סיפק את הבשורה הגדולה ביותר לענף זה שנים וניפץ את המיתוס לפיו צריך "להחנות אוטובוס ברחבה" כדי לגבור על הספרדים.

 

רובן וחאבי מרטינס חוגגים על חשבון בארסה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רובן וחאבי מרטינס חוגגים על חשבון בארסה(צילום: AFP)

 

ברצלונה הגיעה סחוטה, אחרי שבסיבובים הקודמים נעה על אדי הדלק האחרונים וחלפה בקושי על פני מילאן ופריז סן ז'רמן. הבווארים לעומת זאת כבשו תשיעייה ושתי שישיות בשלושת השבועות שקדמו להתמודדות – לא הייתה להם שום כוונה להשתמש באסטרטגיה ששירתה בהצלחה את אינטר וצ'לסי מול בארסה בשנים עברו.

 

תומאס מולר כבש צמד, מריו גומז ואריאן רובן השתתפו בחגיגת השערים ובעיקר הותירו את כולנו עם פה פעור – הן מהמופע המושלם שהרימה הקבוצה המארחת והן מחוסר האונים המוחלט של הקטאלונים. הוכחה נוספת לעליונות המוחלטת של יופ היינקס וחניכיו על קבוצת העל מספרד הגיעה במשחק הגומלין, שהסתיים "רק" ב-0:3 לטובתה.

 

הפנים אומרות הכל. מסי מול באיירן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפנים אומרות הכל. מסי מול באיירן(צילום: רויטרס)

 

פלייאוף העלייה למונדיאל: שבדיה – פורטוגל 3:2

רונאלדו, רונאלדו, רונאלדו. אם תוצאת המפגש מול ברצלונה ביססה את באיירן מינכן כקבוצה הטובה בעולם, הרי שההצגה של הפורטוגלי מול השבדים דחקה את ליאו מסי מכס המלכות והובילה להסכמה גורפת למדי כי כוכבה של ריאל מדריד הוא הכדורגלן הגדול ביותר על הפלנטה כיום.

 

השחקן הקודם שסיפק הופעה כה דומיננטית במדים הלאומיים, ובכל מסגרת שהיא, במעמד גורלי כל כך, נושא את אותו השם, נולד בברזיל וסחף במו רגליו נבחרת לזכייה במונדיאל ב-2002. לפתע כינוי הלעג, "מפקד", שהוצמד לו ע"י נשיא פיפ"א, ספ בלאטר (בתוספת חיקוי לא מוצלח), נראה כמחמאה הגדולה ביותר שאפשר לתת לכריסטיאנו.

 

רונאלדו מעלה את נבחרתו (!) למונדיאל (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
רונאלדו מעלה את נבחרתו (!) למונדיאל(צילום: גטי אימג'ס)

 

קרב הטיטאנים הראשון בין רונאלדו לזלאטן איברהימוביץ' הוכרע ע"י הפורטוגלי בשער נפלא בנגיחה, אך משחק הגומלין התעלה על כל הציפיות. כריסטיאנו היה אחראי ליריית הפתיחה, לא נבהל מצמד נהדר של השבדי הענק והגיב עם שני שערים משלו בדקות ה-76 וה-79 כדי לשלוח את הפורטוגלים למונדיאל וככל הנראה גם לסדר לעצמו את תואר כדור הזהב.

 

גמר ליגת האלופות: בורוסיה דורטמונד – באיירן מינכן 2:1

אחרי שפירקו בחצי הגמר את ריאל מדריד וברצלונה וניפצו הן לאוהדים רבים ברחבי העולם והן לקברניטי הענף פנטזיה של קלאסיקו היסטורי במעמד הגמר, סיפקו שתי הגרמניות 90 דקות עוצרות נשימה והוכיחו מדוע הן נחשבו לשתי הקבוצות הטובות באירופה נכון לחודש מאי 2013.

 

רובן כובש בגמר ליגת האלופות (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
רובן כובש בגמר ליגת האלופות(צילום: Gettyimages)

 

היה זה הגמר הטוב ביותר מאז המפגש בין מילאן לליברפול ב-2005, ולבטח האיכותי שהיה בעשור האחרון מבחינת רמת כדורגל. 90 אלף הצופים שהגיעו לוומבלי אומנם חזו בשלושה שערים בלבד, אך היה זה רק בזכות תצוגה מטורפת של שני השוערים, רומן ויינדרפלר ומנואל נוייר, שמנעו תוצאה אסטרונומית.

 

הקבוצה של יורגן קלופ פתחה בבליץ על השער הבווארי והחטיאה בצרורות, כשמנגד אריאן רובן סידר פלאשבק לגמר המונדיאל מ-2010 עם שתי החמצות בלתי נתפסות. בדקה ה-60 הסכר נפרץ באדיבות מריו מנדזוקיץ', אך אילקאי גונדוגאן איזן מהנקודה הלבנה כעבור 8 דקות. כשנראה היה שהמשחק הולך להארכה (ולא שמישהו היה מתנגד), גלגל רובן את הכדור לרשת, השליך מעליו את תדמית הלוזר וסידר לבאיירן את התואר שנחטף ממנה ע"י צ'לסי שנה קודם לכן.

 

רובן חוגג עם גביע הצ'מפיונס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
רובן חוגג עם גביע הצ'מפיונס(צילום: רויטרס)

 

ווסט ברומיץ' - מנצ'סטר יונייטד 5:5

המשחק ה-1,500 והאחרון של אלכס פרגוסון כמנג'ר מנצ'סטר יונייטד, היה גם המשחק הראשון בתולדות הפרמייר-ליג שבו שתי קבוצות חלקו ביניהן 10 שערים. יונייטד, שהבטיחה את האליפות חודש קודם לביקור בהות'ורנס, כבר הוליכה 0:3 ו-2:5, אך רומלו לוקאקו בן ה-20 עלה מהספסל, הוביל קאמבק מהסרטים מכיוונם של הבאגיס וחתם אחה"צ בלתי נשכח עם שער שוויון בדקה ה-90.

 

החלוץ הבלגי הפך על הדרך לשחקן השלישי בהיסטוריה שמבקיע שלושער מול השדים האדומים, שמנגד החמיצו הזדמנות לשבור את שיא הניצחונות והנקודות שלהם לעונה. סר אלכס, שבכל הזדמנות אחרת לא היה עובר בשתיקה על רפיון כה מביך של קבוצתו וכנראה היה מעביר את חניכיו את "טיפול מייבש השיער" המפורסם, ויתר הפעם על התענוג, קד קידה קטנה לעבר היציעים, נופף לשלום ונפרד מהמשחק כמו גדול.

 

מנצ'סטר סיטי – ארסנל 3:6

ראשי הסיטיזנס מאסו בסגנון השמרני של רוברטו מאנצ'יני והביאו בקיץ את מנואל פלגריני – מנג'ר שחושב קודם כל התקפה. התוצאה – הקבוצה האטרקטיבית ביותר שנראתה בממלכה מאז צ'לסי של עונת 2009/10 (103 שערי זכות). מנצ'סטר יונייטד חטפה ממנה רביעייה בספטמבר, אחר כך הגיע תורה של טוטנהאם לספוג שישייה – התבוסה הגדולה ביותר של התרנגולים ב-17 השנים האחרונות.

 

אבל את ההלם הגדול ביותר קיבלו התותחנים, שהגיעו לביקור באצטדיון איתיחאד כשהם נמצאים בכושר מטורף ומוליכים את הטבלה בבטחה. שתי הקבוצות סיפקו קצב מטורף ובעטו יחדיו לא פחות מ-34 כדורים לעבר השער, אך הייתה זו הפגנת כוח של המארחת, שרקדה בלט על הדשא, קרעה לגזרים את ההגנה הטובה בליגה עד לאותו רגע והוכיחה מדוע היא נחשבת לפייבוריטית להניף את תואר האליפות.

 

גמר ווימבלדון: אנדי מארי – נובאק ג'וקוביץ'

במקביל לנסיגה הקיצונית ביכולתו של רוג'ר פדרר, ענף הטניס, כך לדעת אוהדים רבים, נמצא גם כן בשלב של פרפורי גסיסה. את כסאו של מי שהיה הפרצוף, כמו גם הקוסם הבלתי מעורער של המשחק במשך למעלה מעשור, תפסו שני "רובוטים" שאוהבים להכות חזק מהקו האחורי, עד זוב דם, במשך חמש שעות. "קרב חפירות", קוראים לזה. יש שרואים את הצד המרתק שבכך, או את אלמנט הדרמה, בעוד שעבור אחרים העניין הופך בלתי ניתן לצפייה אחרי שתי מערכות בערך.

 

אנדי מארי הוא לא הטניסאי הכי אטרקטיבי שיש, גם הוא דוגל בראלים מתישים, אך הוא האנושי ביותר שתמצאו בטופ העולמי - הוא נוטה להתפרצויות, כשלעיתים אף נראה שהוא יכול לאכול את הכדור מרוב זעם, בדרך כלל קורס ברגעים החשובים ואת אמא ג'ודי הוא סוחב כמעט לכל משחק.

 

ניצחון האדם על המכונה. מארי, הגביע וג'וקוביץ' (צילום: AFP ) (צילום: AFP )
ניצחון האדם על המכונה. מארי, הגביע וג'וקוביץ'(צילום: AFP )

 

בהיבט הזה, 7.7.2013 ייזכר כיום שבו האדם ניצח את המכונה. הסקוטי גבר 4:6, 5:7 ו-4:6 על נובאק ג'וקוביץ', מלך הקאמבקים והטניסאי מספר 1 בעולם בשנים האחרונות, הכתיב את הקצב מהרגע הראשון ואף הצליח לחזור ממצב לא פשוט של 4:1 במערכה השנייה. ברגעי ההכרעה ניתן היה לחתוך את המתח באצטדיון המרכזי בסכין, כשכל חבטה של מארי מלווה בשאגות שמחה מוקדמות יתר על המידה. אחרי שלוש שעות ו-9 דקות "בלבד", מארי הצליח להסיר מעל רגליו משקולת של 77 שנה ולגרום לבריטניה שמחה שלא נראתה מאז הזכייה של נבחרת אנגליה במונדיאל ב-1966.

 

גמר ה-NBA, משחק 6: מיאמי – סן אנטוניו 100:103

אחת מסדרות הגמר הגדולות אי פעם, אם לא הגדולה ביותר, סיפקה כדורסל נפלא, דרמה וקלאסיקה אחת שתיחרט בדפי ההיסטוריה של המשחק. הספרס שהוליכו 2:3 בסדרה והיו רחוקים ניצחון מאליפות חמישית, נכנסו לרבע האחרון ביתרון של 20 נקודות. הדרמה הגדולה התחוללה בחצי הדקה האחרונה – מאנו ג'ינובילי קלע פעמיים מהקו והעמיד את היתרון של האורחים על 5, 28 שניות לסיום. לברון ג'יימס הגיב בשלשה וצימק למינוס 2, 20 שניות לסיום.

 

ריי אלן צולף מהפינה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ריי אלן צולף מהפינה(צילום: AFP)

 

ממשיכים. 19.4 שניות לסיום נשלח קוואי לאונרד לשתי זריקות עונשין, דייק רק בניסיון השני וסידר להיט כדור אחרון עם אפשרות להשוות. קינג-ג'יימס לקח אחריות, אך החטיא. למזלו הכדור החוזר נפל לידיו של כריס בוש, זה מסר הצידה לריי אלן, מלך השלשות של הליגה בכל הזמנים, שקלע מהפינה ותוך כדי נפילה כדי לאזן ל-95:95 ולשלוח את המשחק להארכה. הגארד בן ה-38 תרם ארבע משמונה הנקודות הבאות של קבוצתו וגרר במו ידיו את הסדרה למשחק שביעי. ההמשך ידוע לכל.

 

סיבוב ראשון בפלייאוף: שיקגו – ברוקלין 134:142

אבל עם כל הכבוד לריי אלן, ה-משחק של פלייאוף 2013 נערך כמעט חודשיים קודם לכן ביונייטד סנטר, כלל שלוש הארכות ואף זכה לכינוי משל עצמו ("דה נייט שואו"). נייט רובינסון, 1.75 מ' של לב ואתלטיות וסוג של גרסה מודרנית לספאד ווב, ביסס את מעמדו בליגה דרך תחרות ההטבעות בכלל, כשחובבי הז'אנר טוענים עד היום כי שדד את התואר מאנדרה איגודלה ב-2006. אחרי 27 באפריל, אף אחד לא הסתכל עליו כאל גמד מעופף ותו לא.

 

מופע של איש אחד. נייט רובינסון (צילום: AP) (צילום: AP)
מופע של איש אחד. נייט רובינסון(צילום: AP)

 

הנטס הוליכו 95:109 פחות משלוש דקות לסיום והיו בדרכם להשוות את הסדרה ל-2:2, אך "קריפטונייט" יצא לריצה פרטית של 0:12 וגרר את המשחק לחמש דקות נוספות, בהן שוב לא הושגה הכרעה. 1.8 שניות לסיום ההארכה השנייה קלע רובינסון סל מטורף על הקרש, אך ג'ו ג'ונסון שהיה נפלא מהעבר השני צלף עם הבאזר ושלח את ההתמודדות להארכה שלישית. בהמשך רובינסון יצא בשש עבירות, אך חבריו דאגו להשלים את המשימה. ההספק של נייט: 34 נקודות, 23 מתוכן ברבע הרביעי – נקודה פחות משיא המועדון שקבע מייקל ג'ורדן ב-1990.

 

גמר היורוליג: אולימפיאקוס – ריאל מדריד 88:100

אחד ממשחקי הכדורסל הטובים שנראו במפעל בשנים האחרונות ופיצוי הולם לגמר המשמים של 2012, בו זכו היוונים על חשבון צסק"א מוסקבה (61:62) הודות לגויאבה של גיאורגוס פרינטזיס, 0.7 שניות לסיום.

 

שחקני אולימפיאקוס חוגגים עם הגביע (צילום: AP) (צילום: AP)
שחקני אולימפיאקוס חוגגים עם הגביע(צילום: AP)

 

הבלאנקוס שיוועו לגביע ראשון מאז 1995 ופתחו בבליץ של 10:27 ברבע הראשון, כולל חמש זריקות מוצלחות מחוץ לקשת. החבורה של גאורגיוס ברצוקאס השיבה מלחמה וירדה להפסקה בפיגור 4 בלבד. ואסיליס ספאנוליס, שלא קלע נקודה אחת במחצית הראשונה, פתח את החצי השני עם שלוש שלשות והוביל את המהפך שהגיע לשיאו ברבע אחרון נדיר מבחינה התקפית, בו קלעה אולימפיאקוס 39 נקודות לעומת 27 של יריבתה. את המשחק הוא סיים עם 22 נקודות ותואר MVP שני ברציפות.

 

בוגדן בונדרנקו זוכה באליפות העולם בקפיצה לגובה

רגע השיא של האליפות, שעמדה בצל פרשת הסמים אשר הרעידה את עולם האתלטיקה שלושה שבועות בלבד קודם לכן. טייסון גיי ואסאפה פאוול נתפסו בשל שימוש בסמים אסורים, גם יוהאן בלייק לא התייצב במוסקבה בשל פציעה מסתורית ולאוסיין בולט לא נותרו יריבים רציניים בדרך לזכייה קלילה בשלוש מדליות זהב (100, 200 ו-100X4 מ'). היעדר העניין בגזרת הריצות הקצרות פינה את הבמה לבוגדן בונדרנקו.

 

בונדרנקו קופץ בדרך לזהב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בונדרנקו קופץ בדרך לזהב(צילום: AFP)

 

גמר הקפיצה לגובה, לא בדיוק האירוע הכי מושך קהל בימים רגילים, ריתק את הצופים למסך. אם באולימפיאדה בלונדון תוצאה של 2.29 מ' העניקה מדליית ארד, הפעם היא הספיקה בקושי למקום השמיני. הקופץ האוקראיני (23), שכבר הספיק מוקדם יותר השנה לעבור רף של 2.40 מ', ניתר ל-241 סנטימטרים בניסיון השני (התוצאה הטובה ביותר מאז 1994) כדי לקטוף את הזהב. בהמשך העלה את המוט לגובה של 2.46 מ' בניסיון לשבור את שיאו בן 20 השנה של חאבייר סוטומאיור הקובני, אך לא עמד במשימה. תהיו בטוחים שאין זו הפעם האחרונה שנשמע ממנו.


פורסם לראשונה 30/12/2013 00:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים