שתף קטע נבחר

כיבים בפה: למה הם מופיעים ואיך מעלימים

כיבים בחלל הפה, המכונים אפטות, הם בעיה נפוצה. איך לזהות שאכן מדובר באפטות, למה הן מופיעות ומהן הדרכים שיגרמו להן להיעלם מחיינו לתמיד?

אפטות או כיבים בחלל הפה, הנראים כפצעים לבנים בפה, הם מסוג הבעיות השכיחות ביותר שפוגשים בבית המרקחת. קובי כהן, רוקח סופר- פארם, מסביר מדוע הפצעים מופיעים ומהו הטיפול שיכול לעזור להעלים אותם.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד   

 

הכיבים נקראים "אפטומטיטיס" ומופיעים תחילה כפצעים לבנים שורפים בחלל הפה ואפילו בלשון. אפטה יכולה להגיע לגודל של עד כ-4 מ"מ, ובדרך כלל היא עוברת מעצמה.

 

ההערכות הן שאחד מתוך חמישה אנשים סובל מאפטות, כאשר השכיחות גבוהה יותר היא באנשים מתחת לגיל 40 וגם בגיל מבוגר (מעל 65 ).

 

עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט

הכי יעיל נגד יובש: חמאת גוף, קרם או שמן?

המצעד: צמחי המרפא הכי יעילים לחורף

אקזמה בכפות הידיים: הגורמים והטיפול

 

איך לזהות שזו אפטה?

לא כל כל פצע המופיע בחלל הפה הוא אפטה. לפני הופעת האפטה יש תחושה של עקצוץ קל במקום ההופעה, מה שיכול לרמז אולי על הופעתה. הסוג השכיח ביותר (עד 80% מסוגי האפטות) מכונה אפטה מזערית (minor aphthae), צבעה לבן שקוף וקוטרה עד 8 מ"מ.

 

האפטות יכולות להיות עגולות או אובליות בצורתן. לעתים מתלווה תחושה של אי נעימות וגם בעירה באזור האפטה בעת אכילה של מזון חם או חריף או בעת שימוש בתכשיר דנטלי שגורם לגירוי.

 

הזיהוי המדויק ביותר של הפצע מתבצע על ידי הרופא.

 

אפטות. גורמות לתחושת צריבה בפה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אפטות. גורמות לתחושת צריבה בפה(צילום: shutterstock)

 

מה גורם לאפטות?

טראומה מקומית: כתוצאה מאכילת מזון חם/רותח, מזון חריף מאוד, הרגלים כגון נשיכת בשר הלחיים או הלשון, שימוש אגרסיבי במברשת שיניים, גשר בשיניים או שימוש לא נכון בתותבות.

 

מחלות זיהומיות: אפטות יכולות להופיע על רקע מחלה זיהומית, לרבות זיהומים ויראליים כגון אחרי שפעת, על רקע חסר זמני בוויטמינים ובעיקר קבוצת ויטמיני B, אבץ וחומצה פולית.

 

מחלות כרוניות: אפטות יכולות להופיע במספר מחלות כרוניות ובעיקר במחלות שבהן מערכת החיסון מוחלשת (כגון HIV).

 

השפעות תרופתיות: אפטות הן גם תופעת לוואי של מספר תרופות ובהן נוגדי דלקות לא סטרואידליים כגון אספירין, איבופרופן, חוסמי ביתא למיניהם ותרופות נוספות. אפטות יכולות להופיע גם במצבים של סטרס וכן על רקע רגישות לשטיפות פה ולמשחות שיניים שונות.

 

מרכיבים תורשתיים: מחקרים הוכיחו כי קיימת נטייה תורשתית להופעת אפטת בפה.

 

תזונה: חוסרים תזונתיים מסוימים הובילו ליצירת אפטות בפה. ישנו גם  קשר בין מזונות המשפיעים על הופעת אפטות כמו דגנים למיניהם, פירות הדר ומוצרי חלב. גם רטבים כמו חרדל או חומץ יכולים להשפיע על הופעת אפטות.

 

מרבית האפטות חולפות גם ללא טיפול תוך שבוע עד שבועיים, אולם בשל אי הנוחות שהן גורמות מרבית הסובלים מהאפטות מחפשים טיפול.

 

הטיפול והמניעה המומלצים

קובי כהן, רוקח סופר-פארם, מסביר כי הטיפול באפטות הוא מקומי ובד"כ משלב טיפול באמצעות ג'ל לחלל הפה, משחה, פסטה או שטיפת פה.

 

כלורהקסידין: חומר פעיל המצוי בשטיפות פה לטיפול גם בדלקות חניכיים. מדובר בחומר נוגד דלקת היעיל במיוחד במצבים של אפטות חוזרות וכן אם יש חשד למעורבות של זיהום חיידקי.

 

קיימים ג'ל ושטיפות פה המכילים חומר זה ובהם קורסודיל (שטיפת פה וג'ל), כלורהקסידין לאסר (שטיפה וג'ל), פארו כלורהקסידין (שטיפה וג'ל), לייף פרופשיונל שטיפה להיגיינת הפה.

 

מאלחש מקומי: השימוש במאלחש מקומי מאפשר הקלה מקומית מהכאב ומהרגשת אי נעימות שהאפטה גורמת. החומר הפעיל שקיים בתכשירים כגון Kank-A, Anadent ו-Benzocaine PD הוא מאלחש מקומי. לא מומלץ להשתמש בתכשירים אלו בילדים.

 

כולין סאליצילאט: מדובר בחומר שדומה לאספירין, נמצא במשחות להקלה על כיבים בחלל הפה וגם בשימוש בתינוקות עם כאבי בקיעת שיניים. לכולין סאליצילאט יש אפקט נוגד כאב וגם נוגד דלקת. נמצא מרכיב בתכשירים כגון טי ג'ל ג'ל, לייף בייבי גאם ג'ל. לא מומלץ להשתמש בתכשיר זה אם יש גם חום גבוה.

 

סטרואידים: סטרואידים, ובעיקר הסטרואיד triamcinolone, קיימים בארץ בצורה של פסטה (משחה סמיכה בעלת יכולת להידבק לאפטה) ומגיעים תחת השמות המסחריים אורקורט ואורקורט E. לסטרואידים פעילות נוגדת דלקת מקומית והם מחייבים מרשם רופא.

 

חומצה היאלורונית: חומצה היאלורונית נמצאת באופן טבעי בגוף האדם, בעיקר באזורים שדורשים לחות וסיכה מתמדת כגון העיניים והמפרקים. לחומצה היאלורונית יכולת לרפא ולהקל את כאב האפטה וכן להוסיף לחות לאזור מסביב לאפטה.

 

חומצה היאלורונית היא מרכיב בתכשירים שונים כגון ג'נג'יגל (שטיפת פה, ספריי לפה וג'ל מקומי), אפטגון ג'ל וכן בתכשיר חדש שיוצא בימים אלו למדפים ונקרא N- אפטה מבית לייף פרופשיונל.

 

אורל מדיק: תכשיר ייחודי ש"מחסל" את האפטה בטיפול אחד. מדובר במקלון דמוי צמרון אוזניים שמכיל נוזל ש"שורף את האפטה". תכשיר זה אינו מומלץ לילדים מתחת לגיל 12. היתרון הוא בכך שהוא נותן מענה מיידי ומהיר לבעיית האפטה.

 

תכשירים טבעיים: מכילים תמציות צמחים (כגון רטניה, פרופוליס, אלוורה) בעלות פעילות נוגדת דלקת או פעילות מחטאת ומפיגה כאב. קיימים מספר תכשירים כגון N אפטה של לייף פרופשיונל, אפטרין, דולוג'ל ואפטגון.

 

כהן מדגיש ואומר כי אם יש רגישות לתכשיר דנטלי כלשהו, יש להפסיק את השימוש בו ולעבור לאחר. כמו כן, אם אתם נוטלים תרופות שעלולות לגרום לאפטה, מומלץ להיוועץ ברופא לגבי המשך או הפסקת הטיפול.

 

מה עושים עוד בזמן האפטה?

הקפדה בתזונה - יש להימנע מאכילת מזון מגרה כגון מזון חם מאוד, מזון מלוח או מתובל ומזון חריף. כמו כן, משקאות מוגזים המכילים את החומר sodium benzoate יכולים להחמיר את כאבי האפטה ויש להימנע משתייתם.

 

היגיינת הפה – חשובה מאוד ומוסיפה לטיפול. אפשר להשתמש בשטיפות פה עדינות בזמן שסובלים מאפטה וגם לאחר מכן.

 

למבוגרים עם תותבות – יש לשמור את התותבות בהתאם להוראות רופא השיניים, יש להבטיח שהתותבות יושבות במקומן כמו שצריך ולא גורמות לכאב וכמו כן מומלץ לאחסן אותן על פי ההנחיות.




 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא כל פצע המופיע בפה הוא אפטה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים