שתף קטע נבחר

שביתת הזרים: "נגיש בכלים חד-פעמיים"

בעלי מסעדות ובתי קפה בתל אביב מביעים תמיכה במאבק מבקשי המקלט המועסקים בניקיון ובמטבח. עומרי דוש מבעלי קפה "התחתית": "קשה למצוא להם מחליפים". ננה שרייר: "הם לא לוקחים עבודות לישראלים"

השביתה שעליה הכריזו עשרות אלפי מבקשי מקלט מאריתריאה וסודן השאירה היום (א') בעלי עסקים רבים ללא עובדים. סיור שערכנו בין מסעדות ובתי קפה בתל אביב העלה שהמעסיקים הביעו הזדהות עם עובדיהם השובתים ותמיכה מלאה במאבקם נגד מדיניות העיכוב והמעצר של הממשלה.

 

עוד בחדשות:

 

רוב בעלי העסקים ציינו שמבקשי המקלט האפריקנים ממלאים משרות שרק ישראלים מועטים מוכנים לקחת על עצמם, וקראו לממשלה להעניק להם אישורי עבודה. "הנה, בדיוק עכשיו אנחנו עושים כלים כולנו", אמר עומרי דוש, בעלי קפה "התחתית" ברחוב לינקולן. "אני מעסיק שבעה מבקשי מקלט, בעיקר בשטיפת כלים. קשה למצוא להם מחליפים כי אנשים לא כל כך רוצים לשטוף. אני חושב שהמאבק שלהם לגיטימי. אם כבר נתנו להם להיכנס לארץ, אז שידאגו להם ולא יכניסו אותם לכלא. הם לא עשו שום דבר רע".

 

 (צילום: מאיר אוחיון) (צילום: מאיר אוחיון)
(צילום: מאיר אוחיון)

ננה שרייר, הבעלים של מסעדת "ננוצ'קה", תיאלץ להסתדר בימים הקרובים ללא שישה מבקשי מקלט שמועסקים אצלה כשוטפי כלים, עוזרי טבח ומנקים. "שלחנו אותם בברכה להפגנה כי אנחנו מאמינים שזכויות אדם באשר הם לא צריכות

להירמס", היא אומרת. "הם באים ממקומות שבהם החיים שלהם בסכנה. בינתיים הצוות התגייס לנקות את המסעדה ובערב אנשים יאכלו בכלים חד-פעמיים. הטענה שהם לוקחים עבודות לישראלים לחלוטין לא נכונה. כבר שנים לא ראיתי ישראלי שוטף כלים או מנקה מסעדה. הם נכנסו לוואקום. אנחנו מסתדרים אבל אני בטוחה שבבתי מלון המצוקה נוראה".

 

אתמול הכריזו נציגי הארגונים של מבקשי המקלט בישראל על שביתה של שלושה ימים במחאה על מדיניות ממשלת ישראל שמסרבת להסדיר את מעמדם בארץ ומפעילה את מתקן השהייה "חולות" בדרום. היום הפגינו עשרות אלפי אזרחים אריתריאים וסודנים בכיכר רבין בתל אביב ומאות נוספים הפגינו באילת, רובם עובדי מלונות ומסעדות.

 

דוד בלום, סמנכ"ל משאבי אנוש ברשת ישרוטל, אמר ל-ynet שהרשת לא תפגע בעובדים השובתים: "אנחנו נערכים בכל מיני צורות לתת פתרון לאורחים בשלושת הימים האלה. אנחנו לא כועסים עליהם אלא מבינים אותם ומזדהים עם המאבק שלהם. אין להם דרך אחרת להביע את המחאה שלהם".

ההפגנה בכיכר רבין, היום (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ההפגנה בכיכר רבין, היום(צילום: מוטי קמחי)

בנושא הזה, כאמור, נראה שיש תמימות דעים בין בעלי העסקים בתל אביב ובאילת. נועם, מנהל חנות "המיצים של שינקין", אמר: "צריך שכל אלה שדורשים לגרש את מבקשי המקלט יראו מה קרה היום. האפריקנים עושים עבודות שישראלים לא עושים. מצד שני ברור שצריך למתן את התופעה ולקבוע קריטריונים שמפרידים בין פליטים לבין אלה שבאים לכאן רק בשביל עבודה".

 

בעלי רשת מסעדות בתל אביב שבחר לא לחשוף את שמו פחות הזדהה עם השובתים: "השביתה לא נעשתה בתיאום איתנו. יש לי כמה סניפים וכמה עובדי מטבח לא הגיעו. הודענו ללקוחות שאנחנו מתנצלים ושהתפריט יהיה דל מהרגיל. בינתיים אנחנו עובדים במתכונת חירום וכל הצוות נרתם לשטוף כלים. המדינה חייבת לתת לזה פתרון. היא אוסרת עליהם לעבוד, אבל הם אלה שעובדים במפעלים, מטאטאים רחובות ועובדים בעיריית תל אביב. אם הם לא חוזרים לעבוד אין לי את מי לקחת".

 

צביקי עשת, הבעלים של "פסטל" ומסעדות נוספות בתל אביב, סיכם: "אני מעסיק רק מבקשי מקלט עם אישורי עבודה והחבר'ה האלה הם אנשים מסכנים וחרוצים. לבי יוצא אליהם. אני מבין בפירוש על מה הם נאבקים והלוואי שיכולתי לעזור להם. בסך הכול כ-30 איש לא יגיעו אצלי לעבודה ואנחנו מסתדרים בקושי רב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
הפגנת מבקשי המקלט, היום בתל אביב
צילום: מוטי קמחי
צילום: רפי דלויה
ננה שרייר. "שלחנו אותם בברכה"
צילום: רפי דלויה
מומלצים