שתף קטע נבחר

צילום: AP

ישראל נפרדת: שרון יובא למנוחות ביום שני

הקהל יוכל להיפרד מראש הממשלה לשעבר כשארונו יוצב בצהריים ברחבת משכן הכנסת. ביום שני בבוקר יתקיים טקס אשכבה בכנסת ובשעה 14:00 ייקבר שרון בגבעת הכלניות לצד רעייתו לילי. סגן הנשיא ביידן ייצג את ארה"ב

פרידה מראש הממשלה לשעבר ואחד מגדולי מצביאי ישראל בכל הזמנים: היום (א') יוצב ארונו של ראש הממשלה ה-11 של מדינת ישראל, אריאל שרון, ברחבת הכנסת מהשעה 12:00 בצהריים ועד 18:00, והציבור יוכל לחלוק לו כבוד אחרון. ביום שני ב-9:30 בבוקר יתקיים טקס אשכבה בכנסת ובשעה 14:00 יובא שרון למנוחות לצד אשתו לילי בגבעת הכלניות הסמוכה לחוות השקמים - המקום שבו קבעו לפני שנים לסיים את חייהם.

 

ועדת השרים לענייני סמלים וטקסים התכנסה אמש בראשות השרה לימור לבנת ואישרה את סידורי ההלוויה. במקביל לכינוס הוועדה, הגיעו בניו של שרון, עמרי וגלעד, לחלקת הקבר כדי להתייעץ ולהכין את המקום. אמש, בשעות הערב, הגיעו גם אנשי "צוות החווה" - ראובן אדלר, אילן כהן, אסי שריב, ישראל מימון ויורם ראב"ד - והעלו זיכרונות וסיפורים מהימים ההם.

 

מה אתם תזכרו משרון? כתבו בפייסבוק שלנו

 

לטקס האשכבה הממלכתי ברחבת הכנסת יגיעו כל ראשי המדינה וצפויים להגיע גם אורחים רבים מחו"ל, בהם סגן נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן, ראש ממשלת בריטניה לשעבר טוני בלייר וכן ראש ממשלת צ'כיה ושר החוץ הגרמני. ישיבות ועדות הכנסת שתוכננו ליום ראשון בוטלו בשל הצבת ארונו של שרון בכנסת. גם ישיבת המליאה ביום שני בוטלה לרגל הלווייתו של שרון. כל הביקורים והסיורים בכנסת מבוטלים אף הם. בטקס ככל הנראה ישירו הזמרת שרית חדד והזמר מיקי גבריאלוב. ינאמו ראש הממשלה בנימין נתניהו, נשיא המדינה שמעון פרס, שני נציגים של המשפחה, ביידן, ובלייר.

 

בתום הטקס ייצא מסע ההלוויה בשיירה צבאית לעבר חוות שקמים. בדרכו לחווה יעצור מסע ההלוויה בלטרון, ושם ייערך כינוס מיוחד של פורום מטכ"ל. בשעה 14:00 יתקיים טקס קבורה צבאי בחלקת הקבר בחוות שקמים. לחלקת הקבר ייכנסו רק קומץ בני משפחה ומכרים קרובים. הציבור הרחב יוכל להגיע למתחם שיוכשר לכך. לא תתאפשר הגעה ברכב פרטי לחוות שקמים, ולרשות הקהל יעמדו חניונים והסעות במכללת ספיר ובקיבוץ דורות.

  

יו"ר ועדת הטקסים והסמלים, השרה לימור לבנת, ציינה כי בטקס הלוויה יהיו נוכחים המשפחה וסגל א' מצומצם. הבנים עמרי וגלעד שרון יספידו את אביהם וגם הרמטכ"ל רב-אלוף בני גנץ יישא הספד. שרון ייטמן בטקס צבאי ואת ארונו יישאו שישה אלופים - סגן הרמטכ"ל גדי אייזנקוט, המזכיר הצבאי של שרון גדי שמני, מפקד חיל הים רם רוטברג, מפקד חיל האוויר אמיר אשל, מפקד זרוע היבשה גיא צור, מפקד פיקוד דרום שלמה (סמי) תורג'מן, ראש אגף המודיעין אביב כוכבי ומפקד פיקוד צפון יאיר גולן.

 

אריאל שרון הלך לעולמו - כתבות נוספות:

בוש: "היה לי הכבוד לקרוא לשרון חבר"

"הראיתי לו תמונה של לילי ודמעה זלגה מעינו"

כך נראו חייו של "אריק מלך ישראל"

פקודיו של שרון: "כולם רצו להיות כמוהו"

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
   

ועדת הסמלים והטקסים התכנסה ואישרה את סידורי הלוויה  (צילום: חיים צח, לע"מ) (צילום: חיים צח, לע
ועדת הסמלים והטקסים התכנסה ואישרה את סידורי הלוויה (צילום: חיים צח, לע"מ)

שמונה שנים לאחר שלקה בשבץ ושקע בתרדמת הלך לעולמו ראש הממשלה לשעבר והוא בן 85. שרון, ראש ממשלת ישראל בשנים 2006-2001, היה מהמצביאים הבולטים בתולדות המדינה והשתחרר מצה"ל בדרגת אלוף. לאחר מכן היה ממייסדי תנועת הליכוד וכיהן במספר רב של תפקידים בממשלה.

 

רוני סחייק, בנו המאומץ של שרון, יצא מהמחלקה בבית החולים שיבא בתל השומר בשבת בצהריים ומסר את ההודעה שרבים לא הופתעו ממנה. "לפני 20 דקות זה נגמר", אמר סחייק. שעה לאחר מכן התייצב בנו גלעד מול המצלמות והודה לאנשי הצוות בשיבא ובהדסה עין כרם, שטיפלו באביו במשך שמונה שנים. "אנחנו חייבים תודה להמונים בארץ ובעולם שהתפללו לשלומו. הוא הלך כשהוא החליט ללכת", אמר גלעד שרון. מיד לאחר הדיווח על מותו הגיעו חולים רבים ובני משפחותיהם למחלקה שבה אושפז.

 

גלעד שרון ליד קבר אמו שם גם ייקבר אביו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
גלעד שרון ליד קבר אמו שם גם ייקבר אביו(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
(צילום: גטי אימג'בנק)

 (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
(צילום: גטי אימג'בנק)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

מנהל בית החולים השיקומי, פרופ' שלמה נוי, הודיע בהמשך בצער על פטירתו של שרון. "הוא טופל יותר משבע שנים. היו עליות ומורדות במצבו והמשפחה והצוות דיווחו על תגובות מסוימות. הוא ניהל מאבק נגד כל הסיכויים, כולל בשבוע האחרון. היום נדם לבו. במשך כל התקופה שרר שיתוף פעולה מלא בין הצוות למשפחה. יהי זכרו ברוך".

 

ד"ר אריה וולנר מבית החולים השיקומי הוסיף כי "הטיפול של שרון לא היה שונה משל כל אדם אחר. המשברים העיקריים שהוא עבר היו זיהומים וטיפלנו בהם כרגיל. הוא אדם עם יכולות חריגות בהתחשב במצבו, בגילו ובגורמי הסיכון שלו".

 

גם במערכת הפוליטית בישראל פרסמו הספדים על השר לשעבר וראש הממשלה שהוביל חלק מההחלטות החשובות והגורליות שידעה ישראל. ראש הממשלה בנימין נתניהו הביע צער על מותו ואמר כי "לשרון היה חלק מרכזי במאבק על ביטחונה של ישראל לאורך כל שנותיה. הוא היה בראש ובראשונה לוחם אמיץ ומצביא דגול, מגדולי המפקדים בצה"ל. כשפשט מדים המשיך בדרכו לפעול למען עם ישראל, בתפקידיו הרבים בממשלות ישראל וכמובן כראש הממשלה ה-11 של מדינת ישראל. זכרו יהיה נצור לעד בלב האומה".

 

שעות ספורות לאחר מותו של שרון ספד לו נשיא המדינה שמעון פרס וכינה אותו "מנהיג גדול ונועז, מצביא משכמו ומעלה". פרס, שותפו של שרון במפלגת קדימה ויריבו הפוליטי בשנים שקדמו לכך, הוסיף כי "הוא אהב את עמו ועמו אהב אותו. הוא היה בונה ארצנו ומצביא חירותנו. הוא הפך את מלחמת יום הכיפורים מתבוסה אפשרית לניצחון. הוא ידע לקבל החלטות קשות ויישם אותן באומץ לב הן בשעות מלחמה והן בשעות שלום".

פרס ושרון במצרים (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
פרס ושרון במצרים(צילום: גטי אימג'בנק)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בהודעה פומבית מבית הנשיא בירושלים אמר פרס כי יתגעגע לשרון, והוסיף כי האחרון "ייזכר לעולם כמנהיג ייחודי בתולדות עמנו. אריק היה איש משפחה למופת, הוא ראה בישראל כמשפחתו המורחבת. מאז ימיה הראשונים של ישראל ועד היום קיימנו ידידות אישית אמיצה. הוא יחסר לי מאוד. אריק, מהאדמה באת ולאדמתך אתה חוזר, ועל מצחך פלדת ניצחונות".

 

ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, שהחליף את שרון כראש הממשלה וכמנהיג קדימה בעקבות התרדמת שבה שקע בינואר 2006, כינה את שרון "מגדולי חייליה ולוחמיה של מדינת ישראל - טרם הקמתה ומאז כינונה". אולמרט אמר כי "כל חייו אריק עמד בשורה הראשונה של קו האש. בראשית חייו היה זה קו האש הצבאי, ובאחרית דרכו - קו האש המדיני. חייו של אריק הם סיפור מרתק, יוצא דופן וחד-פעמי, טבולים באומץ לב, חום אנושי, חזון ומנהיגות. בשמונה השנים מאז קרס הוא היה חסר למדינת ישראל ולי באופן אישי, וחסרונו ימשיך להיות מורגש גם בעתיד".

נתניהו ושרון (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
נתניהו ושרון(צילום: איי פי)

משרד הביטחון, באמצעות אגף הנצחה ואגף נכסים, מסייע בלוגיסטיקה שסביב ההלוויה בחוות שקמים. במשרד הביטחון נערכים לאלפי בני אדם וכלי רכב שיגיעו, ולכן נערכים להסדרת אלפי מקומות חנייה, הסעות ועוד. המשטרה הודיעה כי מאות שוטרים ומתנדבים יתפרסו בירושלים ובהמשך באזור חוות שקמים במהלך כל הטקסים. מהמשטרה נמסר כי צפויים שינויים בהסדרי התנועה בשל ליווי השיירה שתוביל את ארונו של שרון, וכן בשל ליווי אח"מים הצפויים להגיע לארץ.

 

שרת המשפטים ציפי לבני, שהנהיגה את קדימה - המפלגה שייסד שרון - לפני שעזבה למפלגת "התנועה", ספדה אף היא: "אריק שרון היה איכר, לוחם וראש ממשלה שהפך לאב של אומה גדולה, אבל יותר מכול היה אדם שאהבתי. אומרים שחיילים ותיקים אינם מתים לעולם - הם נמוגים. אריק נמוג לפני שמונה שנים, ועכשיו הלך מאיתנו סופית. היו לנו שמונה שנות פרידה, ובעצם לא הספקנו להיפרד".

 

התגובות בעולם למותו של שרון לא איחרו לבוא. נשיא ארה"ב ברק אובמה פרסם הודעת אבל ואמר: "בשם העם האמריקני, מישל ואני שולחים את תנחומינו העמוקים ביותר למשפחתו של אריאל שרון ולאזרחי ישראל על אובדן של מנהיג, שהקדיש את חייו למען מדינת ישראל".

 

בוש הבן ושרון בשנת 2004 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בוש הבן ושרון בשנת 2004(צילום: רויטרס)

שרון עם בוש הבן ואבו מאזן ביוני 2003 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שרון עם בוש הבן ואבו מאזן ביוני 2003(צילום: EPA)

שרון עם מזכירת המדינה קונדוליזה רייס (צילום: MCT) (צילום: MCT)
שרון עם מזכירת המדינה קונדוליזה רייס(צילום: MCT)

סגן הנשיא, ג'ו ביידן, הודיע כי בכוונתו להוביל משלחת אמריקנית שתגיע להלווייתו של שרון. "אנחנו שולחים את תנחומינו למשפחתו ולמדינתו האהובה ישראל. נגיע לישראל כדי להעניק כבוד לאיש ולשבח את השותפות הבלתי מעורערת בין ארה"ב לישראל", אמר ביידן.

 

גם נשיאי עבר בארה"ב פרסמו הודעות אבל. הנשיא ג'ורג' בוש הבן, שכיהן כנשיא בתקופתו של שרון כראש ממשלה, אמר: "היה לי הכבוד להכיר את האיש האמיץ הזה ולקרוא לו חבר. הוא היה גיבור לדורות ושותף בחיפוש אחר ביטחון לארץ הקדושה ומזרח תיכון טוב יותר של שלום. לורה רעייתי ואני שולחים את תנחומינו לכל משפחת שרון והוא יחסר לנו מאוד", אמר בוש הבן.

 

מי שהייתה מזכירת המדינה בממשל בוש, קונדוליזה רייס, כתבה בדף הפייסבוק שלה: "אריאל שרון היה מגן נאמן ועז על השלום והשגשוג של מדינת ישראל היהודית והדמוקרטית. הערצתי וכיבדתי אותו על התשוקה והאומץ שלו. הוא היה ידיד טוב של ארה"ב ושותף בחיפוש מזרח תיכון של שלום. הוא יחסר אבל לעולם לא יישכח".  

הכותרות על שרון בעולם
"חיים של מלחמה" / ynet
אתרי עיתוני תבל דיווחו בהבלטה על מות שרון. בבריטניה ביקשו להסביר "למה הוא היה חשוב", בארה"ב הזכירו את שני הצדדים: לוחם מושמץ, שואף לשלום
לכתבה המלאה

 

גם נשיא ארה"ב לשעבר ביל קלינטון הביע תנחומים בשמו ובשם אשתו, מזכירת המדינה לשעבר הילרי קלינטון, למדינת ישראל ולמשפחתו של ראש הממשלה לשעבר. "הוא הקריב את חייו למען מדינת ישראל", אמר קלינטון, וגם הוא הזכיר את מורשת השלום שהותיר שרון: "לקראת סוף הקריירה הפוליטית של שרון הוא הקים מפלגה חדשה, שמטרתה היחידה הייתה להשיג שלום עם הפלסטינים וביטחון במדינת ישראל".

 

בין המנהיגים הרבים שפרסמו הודעות תנחומים היו גם ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, מזכ"ל האו"ם באן קי מון ונשיא צרפת פרנסואה הולנד שאמר: "שרון היה שחקן משמעותי בהיסטוריה של מדינתו. אחרי קריירה ארוכה בצבא ופוליטיקה, הוא החליט לשנות את הדיאלוג עם הפלסטינים. אני שולח מארמון האליזה תנחומים למשפחתו ולכל עם ישראל".

 

"דמעה זלגה מעינו כשהראיתי לו תמונה של לילי"

בבית החולים שיבא בתל השומר דיברו בפני העיתונאים גם האחיות שטיפלו בשרון במהלך שמונה השנים האחרונות. ראשונה הייתה האחות הראשית שטיפלה בראש הממשלה לשעבר, מרינה ליפשיץ, שסיפרה: "התחושות הן בהחלט ובהחלט קשות. ליוויתי את מר שרון במהלך שבע שנים וחצי. לצערי לא הכרתי אותו בתור ראש הממשלה, אלא בתור חולה מאושפז. הוא היה גיבור. הוא היה גיבור לפני זה והוא היה גיבור במהלך האשפוז".

מטיילים בחוות השקמים בשבת (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
מטיילים בחוות השקמים בשבת(צילום: גטי אימג'בנק)

 (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
(צילום: גטי אימג'בנק)
ליפשיץ סיפרה לעיתונאים בבית החולים שיבא בתל השומר על מקרה אחד שריגש את כל הסובבים במקום. "באחד מהבקרים ראיתי שמצבו מבחינה הכרתית היה טוב. לקחתי תמונה של לילי רעייתו והראיתי לו ופתאום ראיתי את הדמעה יורדת מעינו. קשה לשכוח את זה", סיפרה ליפשיץ, והוסיפה כי היו לא מעט ימים שבהם שרון הבין ונתן תשובות לשאלות פשוטות.

האחות המטפלת הדגישה כי היחס לשרון כראש ממשלה לשעבר היה טיפול שהיה ניתן כמו לכל חולה. "זה יותר מרגש שמדובר בראש ממשלה שנכנס לתוכנו, אך דבר לא השפיע על הטיפול הרפואי. בדיוק כמו משה כהן מחדרה", אמרה ליפשיץ.

 

גם פולינה רוזנברג הייתה אחת מהאחיות בצוות המטפל של שרון בבית החולים שיבא. "אהבתי את אריק שרון מכל הלב. הייתה לנו הזכות לטפל בו", סיפרה רוזנברג. לדבריה, קשה לומר באופן חד-משמעי ששרון הבין מה קורה סביבו במהלך שמונה השנים האחרונות. "הרגשתי והתייחסתי אליו כמו לכל בן אדם רגיל. זה לא שינה אם הוא יכול לענות לי או לא יכול לענות לי. אז מבחינתי הוא היה חולה שהבין אותי", היא סיפרה.

"אהבתי את אריק מכל הלב", האחות פולינה רוזנברג (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
"אהבתי את אריק מכל הלב", האחות פולינה רוזנברג(צילום: עופר עמרם)

רוזנברג סיפרה כי שרון אהב במיוחד את משחקי הכדורסל של מכבי תל אביב בימי חמישי. "תמיד כשעשיתי משמרת ביום הזה הדלקתי את המשחק. הוא אהב את זה ומדי פעם היינו רואים תגובות ממנו. ראינו מבט ממוקד, לפעמים מבט שהיה מהיר ממקום למקום", היא אמרה.

 

אריאל שרון נולד בכפר מל"ל ב-26 בפברואר 1928 לדבורה ושמואל שיינרמן, אנשי העלייה השלישית שעלו מרוסיה לארץ ישראל לאחר מלחמת העולם הראשונה. השניים התיישבו בכפר מל"ל וניהלו משק חקלאי. מלבד אריאל כללה המשפחה גם את יהודית, אחותו הבכורה. שרון למד בגימנסיה גאולה בתל אביב. ילדותו הושפעה לא מעט ממאבקים קשים שניהלו הוריו מול שאר תושבי הכפר וכן מהשתתפותו מגיל צעיר בהגנה מול התקפותיהם של תושבי הכפרים הערביים הסמוכים. בשנים לאחר מכן יוחסו יחסו אל הערבים, קשיחותו ויכולתו לעמוד בנידוי חברתי למאורעות אותן שנים. ב-1942 הצטרף לארגון ה"הגנה", וכך החל בקריירה צבאית ארוכת שנים. 

 (צילום: gettyimages, דובר צה"ל, AFP) (צילום: gettyimages, דובר צה
(צילום: gettyimages, דובר צה"ל, AFP)

עם דוד בן גוריון ליד גבול מצרים  (צילום: לע"מ) (צילום: לע
עם דוד בן גוריון ליד גבול מצרים (צילום: לע"מ)

מכתבו של דוד בן גוריון לאריק שרון, 1967  (צילום: ארכיון שדה בוקר) (צילום: ארכיון שדה בוקר)
מכתבו של דוד בן גוריון לאריק שרון, 1967 (צילום: ארכיון שדה בוקר)
 
עם חיים בר-לב, 1973 (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
עם חיים בר-לב, 1973(צילום: Gettyimages)

עם משה דיין, 1973 (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
עם משה דיין, 1973(צילום: Gettyimages)

שרון ורבין, 1975 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
שרון ורבין, 1975(צילום: MCT)

 (באדיבות משפחת דן) (באדיבות משפחת דן)
(באדיבות משפחת דן)

עם יצחק רבין והאלוף יקותיאל אדם ב-1976 (צילום: משה מילנר, לע"מ) (צילום: משה מילנר, לע
עם יצחק רבין והאלוף יקותיאל אדם ב-1976(צילום: משה מילנר, לע"מ)

כאיש צבא, נזקפת לזכותו ההצלחה ביום כיפור, אז הוביל את צליחת תעלת סואץ שהובילה למפנה במלחמה. מאידך, גם זכורה לרעתו ההסתבכות הישראלית בלבנון, במה שהתחיל כמבצע שלום הגליל והפך למלחמת לבנון הראשונה. 

 

כפוליטיקאי, השתלב שרון בצד הימני של המפה בשנות ה-70 והיה ממקימי הליכוד ובלט בעמדותיו הנציות שהוביל אל מול מנהיגי המפלגה לאורך השנים. עם זאת, בשנותיו האחרונות בחיים הפוליטיים עבר שרון מפנה והחל לבטא עמדות פרגמטיות. הוא טלטל את המערכת הפוליטית ושרטט מחדש את גבולות המדינה בתוכנית ההתנתקות החד-צדדית מעזה. לאחר מכן הקים את מפלגת קדימה, אך שקע בתרדמת זמן קצר לפני מערכת הבחירות של שנת 2006.   

שר החקלאות שרון ומנחם בגין ב-1977 (צילום: לע"מ) (צילום: לע
שר החקלאות שרון ומנחם בגין ב-1977(צילום: לע"מ)

מציג את יעדי מבצע "שלום הגליל", לימים מלחמת לבנון  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מציג את יעדי מבצע "שלום הגליל", לימים מלחמת לבנון (צילום: AFP)

שרון בכנסת ב-1985 (צילום: נתי הנריק, לע"מ) (צילום: נתי הנריק, לע
שרון בכנסת ב-1985(צילום: נתי הנריק, לע"מ)

שרון נואם מעל בימת הכנסת ב-1974 (צילום: משה מילנר, לע"מ) (צילום: משה מילנר, לע
שרון נואם מעל בימת הכנסת ב-1974(צילום: משה מילנר, לע"מ)

 


 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

בחייו האישיים ידע שרון כמה טרגדיות: רעייתו הראשונה, מרגלית, שהייתה המפקחת הראשית על בתי החולים הפסיכיאטריים בישראל, הייתה בת 30 כשנהרגה בתאונת דרכים. ב-1968 שיחק בנו גור בן ה-11 ברובה, ונהרג מכדור שנפלט. בשנת 2000 נפטרה רעייתו לילי שרון.

סיפור אהבתם של שרון ולילי נמשך 37 שנים, והוא לא התבייש להודות שוב ושוב עד כמה הוא מתגעגע אליה לאחר מותה. "כל דבר בבית הזה בחווה", אמר בראיון, "הוא נגיעת יד של לילי. אני מתגעגע פשוט לשבת ולדבר איתה. אין לי את זה עכשיו - ולילי חסרה לי".

 

שרון התגורר במשך שנים רבות בחוות שקמים ליד שדרות, שאותה רכש אחרי פרישתו מצה"ל - ושם גם ייטמן. הוא הותיר אחריו שני בנים - עמרי וגלעד.


פורסם לראשונה 11/01/2014 22:03

 

יואב זיתון ועומרי אפרים השתתפו בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
אריאל שרון
צילום: AP
צילום: חיים צח, לע"מ
ועדת השרים לענייני סמלים וטקסים קבעה את סידורי הלוויה
צילום: חיים צח, לע"מ
מומלצים