שתף קטע נבחר

ו' הכספים: מס המעסיקים יעלה רק ברבע אחוז

הוועדה אישרה לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק להעלאת הפרשת המעסיקים לביטוח הלאומי ברבע אחוז, ל-6.75%. המס היה אמור לעלות השנה ל-7%. התעשיינים תמכו בהחלטה, אולם במוסד לביטוח לאומי הזהירו מהגדלת הגירעון: תשלום הקיצבאות עלול להיפגע בעתיד

ועדת הכספים אישרה היום (ד') לצמצם את העלאת הפרשות המעסיקים למוסד לביטוח הלאומי. הפרשות המעסיקים היו אמורות לעלות ב-1 בינואר בחצי אחוז, מ-6.5% ל-7% עבור החלק בשכר שמעל לכ-6,000 שקל. הוועדה אישרה להצבעה בקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק הממשלתית, שקבעה כי שיעור ההפרשה יעלה השנה ברבע אחוז בלבד, ל-6.75%. בשנה הבאה יעלה מס המעסיקים ל-7.25%.

 

לכתבות נוספות בענייני מסים

 

ההחלטה אמורה להקל על הוצאות המעסיקים ב-450 מיליון שקל בשנה. האישור התקבל בתמיכת ארגוני המעסיקים. נשיא התאחדות התעשיינים, צבי אורן, אמר כי ההפחתה היא "המסר החיובי היחיד שקבלנו מהממשלה בתקופת המשבר המתמשך".

 

מנגד, נציגי המוסד לביטוח לאומי, רועי קרת ויגאל ברזני, הזהירו בוועדה כי הפחתת המס ללא פיצוי מתקציב המדינה מגדילה את הגירעון האקטוארי המצטבר (הסכום שהמוסד מחוייב לשלם בעתיד) של המוסד שכבר עומד על 2.8 מיליארד שקל. השניים התריעו, כי המהלך עלול לגרום לקיצוץ הקצבאות בטווח של 40-30 שנה.

 

לדעת נציגי הביטוח הלאומי, משרד האוצר יהיה המרוויח היחיד מצמצום העלאת המס. "הפחתה רוחבית של המס לכלל המעסיקים איננה מגדילה את התעסוקה, כשהנהנים ברובם ממגזרי השירותים והמנהליים. עדיף להשקיע בעידוד העסקת עובדים", אמר ברזני.

 

ועדת טרכטנברג קבעה: מס המעסיקים נמוך

ההפחתה גם עומדת בניגוד להחלטת הממשלה שאימצה את המלצות ועדת טרכטנברג להגדיל את המס החל מ-2013. הוועדה טענה כי מס המעסיקים נמוך בישראל בהשוואה למוטל במדינות המפותחות. המס עמד אז על 6.5% מחלק השכר העולה על 60% מהשכר הממוצע במשק (כ-6,000 שקל), ותוכנן כאמור לעלות ל-7% השנה ול-7.5% ב-2015.

 

הח"כים יעקב ליצמן ומשה גפני (יהדות התורה) התריעו כי "תקבולי הביטוח הלאומי פוחתים והאוצר יבקש לקצץ בקצבאות. לכן ראוי להדיח את ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר יאיר לפיד בשל הנזקים שהם גורמים לעם ישראל".

 

ח"כ סתיו שפיר (עבודה) אמרה: "מדובר במופעים קפריזיים והחלטות כלכליות לא מבוססות. מורידים מתקציב הביטוח הלאומי כדי להסוות העלאות מפוקפקת בתקציב הביטחון".

 

ח"כ בועז טופרובסקי (יש עתיד), אמר שהוא "היה מצפה מחברי מפלגת השלטון שלא נכחו בדיון לשאול מדוע לא מממנים ב-450 מיליון שקל הפחתה במע"מ והקלות לאקדמאים ולמעמד הביניים".

 

ח"כ ראובן ריבלין (ליכוד-ביתנו) הזהיר כי "פגיעה בהכנסות הביטוח הלאומי פוגעת בביטוח של אזרחי המדינה". 

 

בתוך כך, דו"ח שמסר לוועדה מרכז המחקר והמידע של הכנסת קובע, כי העלאת מס המעסיקים ברבע אחוז במקום בחצי אחוז מקטינה את עצמאות המוסד לביטוח לאומי. לדברי כותבי המסמך, היה ראוי שהאוצר יפצה את המוסד לביטוח לאומי בהגדלה מקבילה של סיוע המדינה לתקציבו. זאת, כדי למנוע את הגדלת הגירעון שלו ולהבטיח את תשלומי הקצבאות ארוכות הטווח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
המוסד לביטוח לאומי
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים