שתף קטע נבחר
צילום: על השולחן

מסביב לחבית: 7 מתכוני כרובית

בערוגת הגינה, מסביב לחבית, מרקדת רות אוליבר עם 7 מתכוני כרובית, כמו למשל סלט ברוטב חמאת בוטנים וצ'ילי, כרובית ממולאת בבשר ועוד. מיני מדריך ושביעיית מתכונים

6 דברים שאולי לא ידעתם על כרובית:

  1. המילה כרובית הומצאה על ידי אליעזר בן יהודה.
  2. היא משלנו (כמעט!). היא הפציעה בקפריסין עוד בתקופה הרומית, והתגלגלה לאירופה במהלך המאה ה-17.
  3. מלכותית. הסלב הראשון שהיה ידוע בחיבתו אל כרובית היה לואי ה-14, מלך צרפת.
  4. דיאטטית. ב-100 גרם כרובית יש רק 23 קלוריות. ואם לא תוסיפו לה שמנת וחמאה, זה גם יישאר ככה.
  5. מגוונים ומוריקים. בכל מתכון של כרובית אפשר להשתמש בברוקולי ולהיפך.
  6. מונעים השחרה. כדי שהכרובית לא תשחיר, מוסיפים למי החליטה מיץ מ-1/2 לימון או כף חומץ.

 

עוד מתכונים בערוץ האוכל:  

 

 (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

5 טעמים שכרובית אוהבת:

1. חמוץ - מיץ לימון סחוט טרי, עגבניות קצוצות, מיץ וזרעים וגם רטבים שמבוססים על עגבניות.

2. חרדל - גרגרים שלמים, קלויים וכתושים, אבקה או ממרח חרדל.

3. קארי - השילוב של חלב קוקוס עם מחית קארי שיש בה טעם חמוץ-חריף.

4. כוסברה - גם זרעים וגם עלים.

5. מוצרי חלב - חמאה, שמנת וגבינות, גם בבישול וגם באפייה.

  

 (צילום: דניאל לילה)
(צילום: דניאל לילה)

  

סלט כרובית פרחוני ברוטב חמאת בוטנים וצ’ילי

סלט עשיר וססגוני בהשפעת הגאדו-גאדו האינדונזי, המוגש בטמפרטורת החדר.

 

ועוד משהו: מי שאוהב ירקות טריים, יכול לוותר על החליטה.

  

המרכיבים ל-6 מנות:

1 כרובית קטנה, מפורקת לפרחים קטנים

2 תפרחות ברוקולי, מפורקות לפרחים קטנים

1 בצל סגול, חתוך לפלחים

1/2 כוס בוטנים מלוחים

1/2 כוס חמוציות

4 גבעולי בצל ירוק קצוצים

 

לרוטב:

1 כף גדושה חמאת בוטנים

6 כפות חומץ

3 כפות מירין

3 כפות שמן קנולה

1 שן שום כתושה

3 כפות רוטב צ’ילי תאילנדי מתוק

מלח - אפשר להשתמש במקום ב-1 כף רוטב סויה

 

אופן הכנה:

  1. מניחים את פרחי הכרובית והברוקולי בקערה, יוצקים עליהם מים רותחים ומכסים עד שמתקרר.
  2. מסננים ומעבירים לקערה עם יתר חומרי הסלט.
  3. טורפים את חומרי הרוטב, טועמים ומתקנים תיבול. יוצקים על הסלט, מערבבים ומגישים.

 

כרובית שלמה ממולאת בבשר

מגישים לשולחן את הכרובית השלמה ופורסים לעיני האורחים. מובטחת להם הפתעה אמיתית.

 

המרכיבים ל-4-6 מנות:

1 כרובית

 

למלית:

350 גרם בשר בקר טחון

2 שיני שום קצוצות

2 כפות פירורי לחם

1/4 צרור פטרוזיליה, קצוצה דק

1 בצל קטן, מגורר דק על פומפייה

1 כפית זרעי כוסברה טחונים

1 כפית ראס אל-חנות

מלח - לפי הטעם 

פלפל גרוס טרי - לפי הטעם

 

לציפוי:

1 ביצה

1 כף מיונז

2/3 כוס פירורי לחם

 

אופן הכנה: 

  1. חולטים כרובית בשלמותה בסיר גדול עם מי מלח רותחים כ-5 דקות. מסננים ומייבשים.
  2. מערבבים את חומרי המלית. הופכים את הכרובית וממלאים אותה בתערובת הבשר תוך כדי דחיסה קלה בחללים הריקים בין הפרחים ובתחתית. מניחים בתבנית כשהתפרחת כלפי מעלה.
  3. טורפים מיונז עם ביצה ומברישים את הכרובית. מפזרים פירורי לחם בנדיבות.
  4. אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות כשעה עד שמעטה הכרובית פריך וזהוב.

 

 (צילום: דניאל לילה)
(צילום: דניאל לילה)

 

מרק קרם כרובית 

ב-20 דקות עבודה מתקבל מרק קטיפתי, חלק ואלגנטי.

 

גיוון:

למרק פרווה מחליפים את השמנת בחלב קוקוס ואת החמאה - ב-3 כפות שמן קנולה.

 

המרכיבים ל-4 מנות:

1 כרובית קטנה, מפורקת לפרחים

1 בצל גדול קצוץ

50 גרם חמאה

750 מ”ל (3 כוסות + 2 כפות) מים

מלח - לפי הטעם 

פלפל שחור טחון טרי - לפי הטעם

אגוז מוסקט מגורר טרי

1/2 כוס שמנת מתוקה

 

 (צילום: דניאל לילה)
(צילום: דניאל לילה)

 

אופן הכנה: 

  1. ממיסים חמאה בסיר ומטגנים בצל במשך 3 דקות עד לשקיפות. מוסיפים כרובית ומטגנים דקה-שתיים.
  2. מוסיפים מים ותבלינים ומביאים לרתיחה. מבשלים 15 דקות או עד שהפרחים מתרככים.
  3. טוחנים את המרק בעזרת בלנדר מוט. מוסיפים שמנת תוך כדי טחינה.
  4. טועמים ומתקנים תיבול. מגישים חם.

 

גראטן כרובית

תוספת קלאסית לכל מנה עיקרית.

 

המרכיבים ל-4 מנות:  

1 כרובית בינונית

 

לרוטב:

1 מיכל שמנת מתוקה (אפשר 15% לבישול)

2 שיני שום כתושות

מעט אגוז מוסקט מגורר טרי

מלח - לפי הטעם

פלפל שחור טחון טרי - לפי הטעם

50 גרם גבינת פרמזן מגוררת

 

אופן הכנה: 

  1. פורסים כרובית לאורכה למעין מניפות (לפי צורת הכרובית). לחילופין אפשר לפרק לפרחים קטנטנים. מניחים בתבנית פיירקס בגובה אחיד. מערבבים שמנת עם שאר החומרים, טועמים ומוודאים שהטעמים דומיננטיים.
  2. יוצקים את הרוטב על הכרובית ועוטפים את התבנית ברדיד אלומיניום.
  3. אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך 30 דקות עד שהכרובית מתרככת. מסירים את הכיסוי ואופים עוד 10-5 דקות עד שהגראטן זהוב.

 

קראמבל כרובית

הכרובית יוצאת מהתנור שחומה עם פירורים פריכים ופיקנטיים מעל. 

 

טיפ: אפשר לתבל את הפרחים מראש, לשמור אותם עטופים בניילון נצמד במקרר ולאפות בסמוך לארוחה.

 

המרכיבים ל-6 מנות:

1 כרובית מפורקת לפרחים - אפשר להשתמש בפרחי כרובית קפואים 

3 כפות פירורי לחם

1 כפית כורכום

3 כפות מיונז

1 כפית חרדל דיז’ון (עדיף גרגרים)

3 שיני שום קצוצות

מלח - לפי הטעם

 

אופן הכנה: 

  1. מערבבים פירורי לחם עם כורכום. מסדרים את פרחי הכרובית בתבנית פיירקס בשכבה אחת.
  2. מערבבים חרדל, מיונז, שום, מלח ומעט מים בכלי קטן עד לקבלת תערובת בסמיכות של שמנת. מורחים את התערובת על כל פרח בעזרת מברשת ומפזרים פירורי לחם כך שהפרחים יצופו היטב.
  3. אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות כ-30 דקות או עד להזהבה ופריכות.

  

כרובית צלויה בטחינה, סילאן והל

מתכון מופת של ארז קומרובסקי. אפשר להחליף את הכרובית בפרחי ברוקולי.  

 

המרכיבים ל-4 מנות: 

1 כרובית, מפורקת לפרחים

1/4 כוס שמן זית

מלח - לפי הטעם 

פלפל לבן טחון - לפי הטעם

3 תרמילי הל ירוק כתושים

 

להגשה:

1/2 כוס טחינה גולמית

מיץ סחוט טרי מחצי לימון

2-3 כפות סילאן

 

אופן הכנה: 

  1. מסדרים פרחי כרובית בתבנית. מזלפים שמן זית ומתבלים במלח, פלפל והל.
  2. צולים את פרחי הכרובית בתנור שחומם מאש ל-250 מעלות במשך 15-20 דקות או עד שזהובים היטב.
  3. מעבירים לצלחת הגשה ומזלפים מעל לימון, טחינה וסילאן.

 

כרובית בתחמיץ הודי

מתכון מנצח להכנת חמוצים מהירים תוך יומיים. שומרים במקרר עד שבועיים. 

 

המרכיבים לצנצנת של 2 ליטר:

2 כרוביות קטנות, מפורקות לפרחים

5 גזרים, קלופים ופרוסים לעיגולים

2 פלפלים אדומים, חתוכים לקוביות גדולות

 

לתחמיץ:

1 כפית זרעי כוסברה שלמים

1 כפית זרעי חרדל שלמים, שחורים או חומים

1/2 כפית זרעי כמון שלמים

2 כוסות חומץ טבעי 5%

5 שיני שום קצוצות

3 ס”מ ג’ינג’ר טרי, חתוך לפרוסות דקות

1 בצל אדום קטן, חתוך לפרוסות דקות לאורך

1/2 כוס סוכר

2 כפות מלח גס

1/2 כפית פלפל שחור טחון טרי

1/2 כפית כורכום טחון

1/2 כפית פלפל צ’ילי יבש

 

אופן הכנה: 

  1. מניחים את הירקות החתוכים בצנצנת זכוכית.
  2. קולים זרעי כוסברה, חרדל וכמון בסיר 2 דקות או עד שמתחיל לעלות ריח. מוסיפים את שאר החומרים עם כוס מים ומביאים לרתיחה.
  3. יוצקים את התחמיץ החם על הירקות ומצננים לטמפרטורת החדר.
  4. מכסים ושומרים במקרר. אחרי יומיים הם כבר מוכנים.

 

 (צילום: דניאל לילה)
(צילום: דניאל לילה)

 

עוד דברים שאפשר לעשות עם כרובית:

  • שניצל כרובית - טובלים פרחי כרובית בביצה ופירורי לחם ולטגן בשמן עמוק כמו שניצל.

 

  • פירה תפוחי אדמה וכרובית - לבשל עם תפוחי אדמה ולמעוך לפירה. את אותו פירה אפשר לחזק עם ביצה ופירורי לחם וליצור לביבות.

 

  • כרובית בסויה - מפרקים כרובית לפרחים קטנים ומתבלים ברוטב שעשוי מסויה, שמן וחומץ ביחס שווה עם מעט סוכר. בסוף מפזרים עירית.

 

  • בסגנון אסייתי - מפרקים כרובית לפרחים קטנים ומתבלים ברוטב שמכינים מטחינה, מיץ לימון ומירין ביחס שווה, עם כמה טיפות שמן שומשום.

 

 

  • המתכונים (הנפלאים!) לקוחים ממגזין "על השולחן". עוד טיפים, מתכונים ורעיונות לארוחות - בעיתון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דניאל לילה
צבעוני בצלחת. סלט כרובית פרחוני ברוטב חמאת בוטנים וצ'ילי
צילום: דניאל לילה
מומלצים