שתף קטע נבחר

מכה לכיל: תפרסם פרוטוקלים בניגוד לרצונה

בית המשפט העליון התיר לפרסם חלק מהפרוטוקולים של דיוני הבוררות בין האוצר לכימיקלים לישראל המפעילה את מפעלי ים המלח. בכך התקבלה עמדת אדם טבע ודין והתנועה לאיכות השלטון, לפיה זה מידע בעל עניין לציבור

חלק מהפרוטוקולים של דיוני הבוררות בין מדינת ישראל לבין חברת כימיקלים לישראל המפעילה את מפעלי ים המלח יפורסמו. זאת לאחר שבית המשפט העליון החליט היום (ד') להותיר על כנה את החלטתו בית המשפט המחוזי ירושלים בנושא. הרכב של שלושה שופטי בית המשפט העליון דחו את ערעורה של חברת כימיקלים לישראל בנושא וקבעו כי הנתונים הנזכרים ונתונים נוספים מצביעים על כך שמדובר בעניין בעל חשיבות ציבורית רבה.

 

 

ההחלטה נוגעת לפרוטוקולים של הדיונים שמתקיימים בשנתיים האחרונות בין משרד האוצר לכיל. באוצר טוענים כי היקף התמלוגים ששילמה החברה בגין הפקת מוצרים ממי ים המלח נמוך בכ-300 מיליון דולר מההיקף שהייתה אמורה לשלם על פי תנאי הזיכיון. בחברה דוחים את הטענות.

 

באוגוסט 2012 הגישו ארגוני "אדם טבע דין" ו"התנועה לאיכות השלטון" עתירה שקראה לחשוף את הפרוטוקולים של דיוני הבוררות בטענה שמדובר במידע בעל עניין לציבור שחל עליו חוק חופש המידע. במשרד האוצר הסכימו לחשיפת הפרוטוקולים, אולם בכיל טענו כי כנגד עיקרון זכות הציבור לדעת עומדת זכותה של החברה להגן על סודותיה העסקיים מפני מתחרים.

 

ביולי האחרון פסק בית המשפט המחוזי בירושלים כי יש לפרסם חלק מהפרוטוקולים תוך השחרה של חלקים שבנוגע אליהם זכותה של החברה לשמור על סודות עסקיים גוברת על העניין שבתוכנם לציבור. בית המשפט העליון, שנדרש לסוגיה, הותיר היום על כנה את החלטת המחוזי.

 

עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל 'אדם טבע ודין'' בירך על החלטת העליון. "ביהמ"ש העליון נתן עדיפות לשקיפות הציבורית וכעת ברור לכולם כי המידע הציבורי שייך לציבור, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר במשאבי טבע כמו ים המלח השייכים לכולנו", אמר. "כעת נעמוד על המשמר על מנת להבטיח שכי"ל תשלם לציבור את כל הכספים המגיעים לו בשל ניצול ים המלח לטובת אינטרסים כלכליים פרטיים".

 

עו"ד נידאל חאיק, מנהל תחום הליטיגציה בתנועה לאיכות השלטון, מסר כי בית המשפט העליון חזר ועמד על חשיבותו של המשאב הציבורי, ים המלח, ומתוך כך דחה כל ניסיון לנהל את העניינים הקשורים לתמלוגי ים המלח הרחק מעינו של הציבור. בית המשפט קיבל את עמדת התנועה לאיכות השלטון לפיה חופש המידע וזכות הציבור לדעת שולטים בכיפה במקרה הזה והורה על חשיפת המידע לעיני הציבור. מדובר בהלכה חשובה החוזרת ומדגישה את חשיבות המעורבות הציבורית בכל הנוגע לניהול משאבי הטבע של המדינה".

 

מכיל נמסר: "בית המשפט העליון החליט להשאיר על כנה את החלטת בית המשפט המחוזי על פיה המדינה תיתן פומבי למסמכי בוררות מסוימים ללא הסודות המסחריים המופיעים בהם, וכך ייעשה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נטלי קדוש כהן
מפעלי ים המלח מקבוצת כיל
צילום: נטלי קדוש כהן
מומלצים