שתף קטע נבחר

הצעת חוק: רופא שהודה בטעות - חסין מתביעה

הרופא התרשל? הצעת חוק חדשה מבקשת לאפשר לו להתנצל בפני החולה - ולקבל חסינות מפני תביעה. מגישי ההצעה: היא תמנע את הרפואה המתגוננת של הרופאים, שנפוצה כל כך היום. המתנגדים: רוצים להעניק תעודת ביטוח לכל רופא שמחדליו פגעו בחולים

האם בקרוב לא תוכלו להשתמש בהודאת רופא כי טעה והתרשל כדי לתבוע ממנו פיצויים בבית המשפט? הצעת חוק חדשה שתוגש בתחילת השבוע הבא לוועדת השרים לעניניי חקיקה בכנסת, קובעת זאת בדיוק.

 

 

עוד על רשלנות רפואית:

  

את הצעת החוק הגישו חברי הכנסת אורי מקלב, משה גפני ויעקב אשר. על פי ההצעה, טעות או רשלנות לא תשמש ראיה בבית המשפט נגד איש צוות רפואי, שותפו או מעסיקו, אם התנצל איש הצוות הרפואי, הביע תמיכה או חרטה על המעשה או הציע פיצוי על הנזק שגרם.

 

התנצלות במקום פיצויים

בהסבר להצעת החוק כתבו חברי הכנסת כי התביעות המשפטיות הרבות המוגשות בשנים האחרונות נגד מערכת הבריאות מובילה להתרחבות התופעה המכונה "רפואה מתגוננת", הכוללת ריבוי בדיקות ונקיטת אמצעים לא נחוצים על ידי הרופאים, החוששים מתביעה.

 

"מחקרים מהעולם מראים כי התנצלות של איש צוות רפואי תרמה להפחתת הסיכוי להגשת תביעה נגד איש הצוות או המוסד הרפואי", נכתב בהצעת החוק. "ביטול השימוש כראיה בהתייחסות של איש צוות רפואי למקרה - בשיחה שנערכה עם המטופל או קרוביו - לא תפגע משמעותית בזכותו וביכולתו של מטופל לתבוע על הנזק שנגרם לו.

 

"תרומתה של הצעת החוק לקשר שבין המטפל למטופל צפויה לעלות על הנזק שייגרם למי שיחליט בכל זאת לתבוע בגין רשלנות רפואית.

 

"הצעת החוק נועדה לאפשר לאנשי צוות רפואי לנהל שיחה אמפתית וכנה עם מטופליהם, כדי לחזק את אמון הציבור במערכת הבריאות, בכוח האדם שלה ובטיפול הרפואי הניתן בה. תיקון החוק עתיד לשפר גם את מהלך עבודתו השוטף של הצוות הרפואי, על ידי הפחתת המתח והקושי בהתמודדות עם תוצאות בלתי רצויות של טיפול רפואי".

 

הזדמנות לאנשי הצוות לנהל שיחה אמפתית עם מטופליהם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הזדמנות לאנשי הצוות לנהל שיחה אמפתית עם מטופליהם(צילום: shutterstock)

 

"מגינים על העבריין"

"כנסת ישראל מבקשת להעניק תעודת ביטוח לכל רופא שמחדליו פגעו בחולים", אומר בתגובה עורך הדין עמיקם חרל"פ, מומחה לרשלנות רפואית. "כיום הוראות החוק מחייבות כל רופא המעורב בטיפול לרשום את השתלשלות העניינים ומהלך הטיפול במדויק".

 

לדברי חרל"פ, הצעת החוק מעניקה לרופא שביצע מחדל רשלני ביטוח מפני תביעות. "או שחברי הכנסת שהציעו את החוק לא עשו שיעורי בית ואין להם שמץ של מושג בדבר זכויות החולה", הוא אומר, "או שלחלופין מדובר בהכשרת השרץ, שכן הודאה באשמה פירושה להגן על העבריין בלא ניסיון של חיוב בעונש כלשהו".

 

פרופ' אבינועם רכס, יו"ר הלשכה לאתיקה של ההסתדרות הרפואית, דווקא מברך על הצעת החוק וטוען כי היא תאפשר לרופאים לא להסתיר מידע מהמטופל. "במדינות רבות בארצות הברית קיים חוק דומה, הקרוי I am sorry law, שמעניק מטריה של הגנה משפטית המאפשרת לרופאים לומר למטופלים את כל האמת. זה מפחית את העוינות, מוריד עלויות של תביעות משפטיות ומשפר את הקשר עם המטופל.

 

"רופאים לא יצטרכו להסתיר מידע, והדבר דומה להליך גישור, שבו כל הנאמר בהליך אינו קביל בבית משפט. הצעת החוק דומה בהיבט זה לגישור וולונטרי ביוזמת הרופא, שתמנע את האינסטינקט להסתיר טעויות ותאפשר דיבור כן, מוגן וישיר מול המטופל".

 

עו"ד חיים קרויטורו, היועץ המשפטי של האגודה לזכויות החולה, אומר כי "אנו מאמינים שמדובר בהצעת חוק חשובה להשבת יחסי האמון בין הצוות הרפואי לבין המטופלים. כיום, הצוות הרפואי חושש לקיים שיחה פתוחה וכנה עם המטופל, שעלול להשתמש בשיחה זו כראיה להתרחשותה של רשלנות רפואית. הצעת החוק תאפשר לצוות הרפואי לנהל שיחה כנה ואמפתית עם המטופלים, דבר שיוריד את רמת החרדה של הצוות הרפואי ואת רמת הכעס של המטופל ובני משפחתו. עם זאת, חשוב שהצעת החוק לא תמנע מהמטופל או מבני משפחתו להגיש תביעה במידת הצורך".

 


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הצעת החוק החדשה. כל האמת או סתם כסת"ח?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים