שתף קטע נבחר

הרפס בשפתיים: הסיבות והטיפול היעיל

סוף החורף ותחילת עונת המעבר מחריפים התפרצויות של הרפס השפתיים. סקר חדש מגלה ש-75% מאיתנו חוו על בשרם את התופעה ורובם מתביישים ואף מבטלים דייטים ונמנעים מקרבה עם בני הזוג. איך מטפלים בתופעה הכואבת?

רוב הסובלים מהרפס - מתביישים ונשארים בבית: כך עולה מסקר חדש שנערך בנושא בישראל. 75% מהנשאלים דיווחו כי סבלו במהלך השנה האחרונה מהתפרצות וירוס הרפס השפתיים, וכרבע מהם הצהירו כי הם מוותרים על בילויים בחוץ או על דייט בשל כך. כ-64% אמרו כי הם מתביישים בהתפרצות ונמנעים בגללה מקרבה פיזית עם בן או בת הזוג. 

 

 

קובי כהן, רוקח סופר-פארם, מסביר כי התסמינים של הרפס משתנים מחולה לחולה. בדרך כלל, התקפים של התפרצות הרפס מלווים בהופעת פצעונים כואבים על השפתיים או באזור האף ולעיתים שכיחות פחות גם יכול להתלוות כאב בגרון, חום גוף גבוה, כאבים בשירים ותחושה של חולי.

 

"קודם להופעת הפצעונים עלול להופיע עקצוץ במקום ולפעמים הם מופיעים לאחר חום או מחלה וירלית. במרבית המקרים הזיהומים מסתכמים בהופעת פצעונים עם כאב קל שנעלמים תוך 5 עד 14 ימים", הוא אומר.

 

עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט

רצים? 6 הפגיעות הנפוצות בעור והטיפול

שום בריא: למה הוא כל כך טוב עבורכם?

חגורת גב ומגן ברך: העזרים שיעלימו הכאבים

 

גברים מתביישים יותר

הרפס שפתיים, זיהום ויראלי מטריד העלול להחריף במיוחד בחורף ובעונות המעבר, פוגע יותר בנשים (77% על פי הסקר) מאשר בגברים (71%). בממוצע, סבלו הנשאלים פעמיים במהלך השנה האחרונה מהתפרצות הווירוס, במיוחד צעירים בגילאי 29-18 ורווקים (34%).

 

עוד עולה מנתוני הסקר, שנערך על ידי חברת "מותגים - יפעת גת" בחסות נוברטיס קונסיומר ישראל, יצרנית פנליפס, כי באזור הצפון סובלים יותר אנשים מהרפס שפתיים - 82% לעומת 64% באזור ירושלים, למשל, שם השיעור הוא הנמוך ביותר. ייתכן שאפשר לתלות נתונים אלו בצמחייה האופיינית לסביבה ולרמות אלרגנים מסוימים הנמצאים באוויר.

 

בסקר, שנערך בינואר האחרון, נכללו 300 נשאלים בני 18 ומעלה הסובלים מהרפס, גברים ונשים, המהווים מדגם ארצי מייצג של האוכלוסייה דוברת העברית בישראל. 

 

מנתוני הסקר עולה כי הווירוס פוגע באיכות החיים ומגביל את הסובלים ממנו. שיעור גבוה מהרווקים, 38%, טענו כי הם מוותרים על בילויים בזמן ההתפרצות, לעומת 21% מהנשואים עם ילדים. 83% מהמתגוררים באזור ירושלים אומרים כי הם אינם מוותרים על פעילות כלשהי, לעומת 64% בלבד מהמתגוררים באזור גוש דן. 

 

בקרב הגברים, 66% הצהירו כי הם נמנעים מקרבה גופנית בזמן ההרפס, לעומת 63% בקרב הנשים. כמו כן, שיעור גבוה יותר בקרב הצעירים (81%) מתבייש בכך ונמנע מקרבה, וכן בקרב הרווקים (76%) לעומת נשואים עם ילדים (60%).

 

בנוסף, עולה מהסקר כי ככל שרמת ההשכלה האקדמית גבוהה יותר, קיימות פחות בושה והימנעות מקרבה פיזית: 73% מבעלי השכלה של 12 שנות לימוד מסרו כי הם מתביישים ונמנעים מקרבה פיזית לבן או בת הזוג בזמן התפרצות ההרפס, לעומת 52% מהאקדמאים בעלי תואר שני ושלישי.

 

עוד עולה מהסקר, כי רק 20% היו יוצאים לדייט כאשר הרפס השפתיים התפרץ במפתיע. 45% מהנשאלים התנו זאת בזהות האדם הספציפי שאיתו הם אמורים להיפגש.

 

ההרפס מכריע אם תצאו לדייט ותתקרבו לבן הזוג (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ההרפס מכריע אם תצאו לדייט ותתקרבו לבן הזוג(צילום: shutterstock)

 

הווירוס לא נעלם מהגוף

לדברי פרופ' אבנר שמר, רופא עור בכיר בבית החולים תל השומר, הרפס השפתיים (שלבקת פשוטה מסוג 1) היא מחלה כרונית ש-80% מהאוכלוסייה עלולים לסבול התקף אחד או יותר שלה במהלך החיים.

 

"הווירוס אינו נעלם מהגוף", הוא אומר, "ונשאר במצב רדום תקופה כזו או אחרת, עד שמתרחשת ירידה זמנית במערכת החיסון התאית והווירוס שהיה רדום בתוך תאי העצב הסמוכים מתפרץ שוב. נגיף ההרפס, ברגע שמופיע לראשונה, עתיד לגרום לזיהומים חוזרים - אך לא תמיד - לאורך כל החיים, במרווחי זמן שונים".

 

מדובר בזיהום ויראלי מידבק שמופיע בדרך כלל בשפתיים, בעיקר בגבול שבין האזור הרירי לאזור היבש. הנגע נראה כקבוצת שלפוחיות קטנות וצפופות על רקע עור אדמדם, והוא גורם לתחושת צריבה או כאב. הזיהום נוטה להתפרץ בחילופי עונות ובחורף עם הופעת שפעת המלווה בחום.

 

הגורמים המעוררים התפרצות של הנגיף כוללים, בין השאר, בעיות במערכת החיסונית, מתח נפשי וחרדה, תזונה לקויה, חוסר שינה, שינויים הורמונליים, טיפולי שיניים, דלקות בפה, כוויות, פגיעה בעור וחשיפה מוגברת לשמש.

 

ההדבקה נעשית בדרך כלל כתוצאה ממגע ישיר, על ידי רוק או ממשטחים נגועים. על פי מחקרים, 95% מהנדבקים בהרפס השפתיים לא יחושו בדבר חריג, הנגיף יישאר רדום בגוף ויתפרץ מדי פעם. אצל שליש מהאנשים עלולה להיות הופעה חוזרת של יותר מפעם אחת בשנה.

 

הטיפול היעיל

כהן מפרט איזה טיפול יכול להעלים את הפצעים הכואבים והמאוד לא נעימים אסתטית.

 

תכשירים המכילים חומרים נוגדי וירוסים: acyclovir ( זובירקס, וי-ראל, אציקלוביר) או penciclovir (פנליפס, - שיכול לטפל בהרפס גם לאחר הופעת הפצע).

 

תכשירים אלו פועלים כנגד הווירוס והם מקצרים את זמן הופעת הנגיף. הם יעילים במיוחד אם תופסים את זה בזמן, ממש עם העקצוצים הראשונים שיכולים לבשר הופעת ההרפס.

 

אופן השימוש הוא מריחה חיצונית 5 פעמים ביום. לעיתים במצבים קשים יותר אפשר לתת טיפול בכדורים שמכילים חומרים נוגדי וירוס לטיפול בהרפס. תכשירים אלו דורשים מרשם מרופא ואבחון ע"י רופא.

 

תכשירים טבעיים:

הרפסין: מכיל תמציות צמחים שונות, מקל על ההחלמה ועוזר בקיצור זמן הופעת הפצעונים. יעיל גם כשהפצעונים כבר קיימים.

 

הרפקלייר: מוצר המכיל תמציות של מליסה רפואית, מיצוי של צמח שוש קירח, לבנדר ומרכיבים טבעיים נוספים. המליסה הרפואית היא צמח שנבדק על חולי הרפס והראה יעילות כנוגדת וירוסים.

 

סיליצאה: תכשיר לשימוש חיצוני המכיל סיליצאה ועוזר בטיפול בהרפס בכל השלבים גם לאחר הופעת הפצעונים.

 

L-lysine : מוצר של סולגר המכיל חומצת אמינו המשמשת לזירוז ההחלמה של פצעוני הרפס וכמו כן ניתן להשתמש בה למניעת הרפס.  

 

מדבקות להרפס: מדבקות זוביפרוטקט ומדבקות קומפיד. מדבקות אלו אינן מכילות תרופות אולם ניתן להשתמש איתם בטיפול בהרפס של השפתיים.

 

קיים גם טיפול בשם LipZor, - מכשיר קטן שניתן לשאתו בתיק. הוא מופעל באמצעות סוללה של 9 V. המכשיר פועל בלחיצת כפתור, ופולט אנרגיית אור טהורה באמצעות נוריות LED והמותאם בדיוק לטיפול בפצעי החום וההרפס. תפקידו לקצר את זמן ההחלמה ואת אותן תופעות לוואי שההרפס נושא עמו.

 

לסיכום אומר כהן כי אם אנשים סובלים מהרפס השפתיים באופן תכוף מומלץ להמנע מלהתנשק, להמנע משימוש בסכו"ם משותף, סכיני גילוח ומגבות ולהימנע מיחסי מין אוראלי.

 

ני

  


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הזיהום נוטה להתפרץ בחילופי עונות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים